pontosnews.gr
Παρασκευή, 15/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΟΟΣΑ: Κρίσιμη χρονιά για τις επενδύσεις στην Ελλάδα το 2026 – Τι λέει η φετινή έκθεση για ΑΕΠ και ασφαλιστικό

Οι παρατηρήσεις και οι προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία

14/01/2023 - 3:37μμ
(Εικόνα: Pixabay/Mediamodifie)

(Εικόνα: Pixabay/Mediamodifie)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το σύστημα της κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης που καθιερώθηκε με νόμο το 2021 και ισχύει από την αρχή του 2022 πιθανότατα θα βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος και θα ενθαρρύνει την απασχόληση, ακόμη και αν στη μεταβατική φάση υπάρξει ένα μέτριο δημοσιονομικό κόστος, εκτιμά ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

H μετάβαση από το υφιστάμενο σύστημα στο νέο θα επιφέρει «ένα μέτριο δημοσιονομικό κόστος, το οποίο αναμένεται να αυξάνεται σταδιακά και να κορυφωθεί στα μέσα του αιώνα», αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα προβλέπει ότι οι εισφορές των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας από το 2022, που ανέρχονται στο 6% των μεικτών αποδοχών (3% για τον εργαζόμενο και 3% για τον εργοδότη) πηγαίνουν σε έναν ατομικό λογαριασμό, ενώ δίνεται η δυνατότητα και στους ήδη εργαζόμενους με ηλικία έως 35 ετών να ενταχθούν στο νέο σύστημα.

Η επικουρική σύνταξη θα καθορίζεται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί και τις αποδόσεις από την επένδυσή τους με βάση την επιλογή που θα κάνουν οι ασφαλισμένοι μεταξύ τριών επενδυτικών στρατηγικών.

Ο ΟΟΣΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών όπως και στη βελτίωση της διάρθρωσης των φορολογικών συντελεστών και τη συνέχιση της ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης. Όπως αναφέρει, αυτό είναι αναγκαίο καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% έως 2% του ΑΕΠ για να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 1,5% έως 2% από το 2023, σημειώνει η έκθεση, θα βοηθούσε την Ελλάδα να διαχειρισθεί τις πληθωριστικές πιέσεις και να επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα για τα ελληνικά ομόλογα παρά τη σύσφιξη των παγκόσμιων νομισματικών συνθηκών.

Αν η Ελλάδα επιτύχει τον στόχο αυτό, προσθέτει, θα περιορίσει το κόστος χρηματοδότησής της και θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Η πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη με επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, η οποία θα φθάνει τα 3,1 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο ετησίως έως το 2026, θα μετριάσει τον αντίκτυπο που θα έχει η δημοσιονομική προσαρμογή στην ελληνική οικονομία.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι ένας μικρός αριθμός χωρών του ΟΟΣΑ, μεταξύ των οποίων χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος – όπως το Βέλγιο και η Ιταλία- έχουν διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα υψηλότερα από το 1,5% του ΑΕΠ για 15 έτη ή περισσότερα στην τελευταία 30ετία.

Αναφορικά με τις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάκαμψη των υποδομών και την πράσινη μετάβαση, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση αύξησε τον προϋπολογισμό τους σε πάνω από το 5% το 2022 και στο 4% το 2023 έναντι του χαμηλού ποσοστού 2,5% το 2019, με την αύξηση να χρηματοδοτείται από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στην προετοιμασία για να εξασφαλισθεί ότι θα συνεχισθούν οι υψηλές επενδύσεις και μετά το 2026 που δεν θα υπάρχουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μετά τη χρονιά αυτή, η Ελλάδα πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερους εθνικούς πόρους καθώς δεν θα μπορεί να βασίζεται στην ίδια έκταση σε ευρωπαϊκούς πόρους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Σε μηδενικό χρόνο εκκαθαριστικά και πρόστιμα

14/05/2026 - 11:04μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΑΑΔΕ στέλνει «ραβασάκια» σε 12.000 φορολογουμένους – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο και τι πρέπει να κάνουν

14/05/2026 - 11:21πμ
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουλή: Εγκρίθηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο – Υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ

13/05/2026 - 11:26μμ
(Φωτ.: George Milo/ google.com/maps/contrib)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαριά πρόστιμα 1,9 εκατ. ευρώ σε ΦΑΓΕ και DoValue για αθέμιτη κερδοφορία και οχλήσεις

13/05/2026 - 4:30μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο «Energy Transition Summit. East Med and Southeast Europe», Τετάρτη 13 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης: Ανοιχτό παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης λόγω Ιράν – Η κρίση στα Στενά του Ορμούζ απειλεί ενέργεια, πληθωρισμό και τουρισμό

13/05/2026 - 4:01μμ
(Φωτ.: unsplash.com)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις μισθών και νέα επιδόματα σε επισιτισμό και βιομηχανία ζαχαρωδών

12/05/2026 - 1:52μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις Ιουνίου 2026: Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα ταμεία

11/05/2026 - 7:48μμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρέη: Τι αλλάζει στον Εξωδικαστικό – Πώς σώζεται η πρώτη κατοικία και ποιοι μπαίνουν πλέον με οφειλές από 5.000 ευρώ

10/05/2026 - 9:20πμ
Άποψη των γραφείων του οίκου αξιολόγησης
Fitch Ratings στη Νέα Υόρκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Justine Lane)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Επιβεβαίωση της επενδυτικής βαθμίδας BBB+ για την Ελλάδα με σταθερές προοπτικές

9/05/2026 - 9:32πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση 300 ευρώ σε χήρες άνω των 60 ετών – Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 800 εκατ. ευρώ και νέα μέτρα στήριξης

8/05/2026 - 1:44μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
  
 
 
  
 
 
 
   
 
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSII)

Καιρός συννεφιασμένος, με τοπικές βροχές – Στα ίδια επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία

22 λεπτά πριν
Η Αντιγόνη Μπάξτον πανηγυρίζει κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιτελικού του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη της Αυστρίας (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)

Eurovision 2026: Αυτές είναι οι 10 χώρες που «σφράγισαν» το εισιτήριο στον Β’ Ημιτελικό

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Καλαμαριά: Ο Δήμος και τα ποντιακά σωματεία της πόλης τιμούν την 107η επέτειο της Γενοκτονίας στην εκδήλωση «10 λύρες για 353.000 ψυχές»

9 ώρες πριν
Η παραλία Μαράθι στα Χανιά (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Κρήτη: Με 154 Γαλάζιες Σημαίες, το νησί διατηρεί την πρωτιά στις βραβευμένες ακτές το 2026

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΑΑΔΕ: Σε μηδενικό χρόνο εκκαθαριστικά και πρόστιμα

9 ώρες πριν
Το Νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση η 17χρονη (EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

ΚΑΤ: Πέθανε και η δεύτερη 17χρονη που έπεσε στο κενό με τη φίλη της

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign