pontosnews.gr
Σάββατο, 27/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παλιννοστούντες: Τράπεζες και funds ζητούν να πληρώσουμε εφάπαξ, πολλές χιλιάδες ευρώ – Νέο συλλαλητήριο στην Αλεξανδρούπολη

Μιλάει στο pontosnews.gr ο Τζώνυ Μαγδαλίδης, ένας από τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων

13/01/2023 - 9:47πμ
Εικόνα από το συλλαλητήριο της Κομοτηνής για τα «κόκκινα δάνεια» (πηγή: YouTube/Centre TV)

Εικόνα από το συλλαλητήριο της Κομοτηνής για τα «κόκκινα δάνεια» (πηγή: YouTube/Centre TV)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Νέο συλλαλητήριο, στην Αλεξανδρούπολη αυτήν τη φορά, διοργανώνουν παλιννοστούντες, κυρίως από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και από άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Στόχος τους να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι συνεχίζουν να δέχονται καθημερινό τηλεφωνικό «βομβαρδισμό» από τράπεζες και funds που, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποί τους στο pontosnews.gr, τους ζητούν να αποπληρώσουν εφάπαξ χιλιάδες ευρώ που οφείλουν από στεγαστικά δάνεια, τα οποία πήραν κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Αν δεν αποπληρώσουν άμεσα τις συνολικές οφειλές τους, απειλούνται ότι θα χάσουν τα σπίτια τους και οι οικογένειές θα βρεθούν στο δρόμο.

Η κινητοποίηση έχει κεντρικό σύνθημα «Ολική διαγραφή των οφειλών από τα στεγαστικά δάνεια» και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στο Φάρο της Αλεξανδρούπολης.

Αναμένεται να συμμετάσχουν παλιννοστούντες από τον Έβρο, τη Ροδόπη, την Ξάνθη, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, τη Νάουσα, την Κατερίνη και άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας. Αντίστοιχα συλλαλητήρια, με συμμετοχή πολλών εκατοντάδων παλιννοστούντων, πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο σε Κομοτηνή και Ξάνθη.

«Αν τράπεζες και funds υλοποιήσουν τις απειλές τους, σε κάθε πόλη της Βόρειας Ελλάδας κατά μέσο όρο 300 με 400 οικογένειες παλιννοστούντων θα βρεθούν στο δρόμο. Σε αυτές πρέπει να προστεθούν άλλες αρκετές χιλιάδες οικογένειες που ζουν στη Θεσσαλονίκη», τονίζει στο pontosnews.gr ο Τζώνυ Μαγδαλίδης από την Κομοτηνή, εκ των διοργανωτών των κινητοποιήσεων.

Ο Τζώνυ Μαγδαλίδης (φωτ.: Αρχείο Τζ. Μαγδαλίδη)

Όπως λέει, ένας πολύ μεγάλος αριθμός παλιννοστούντων επέλεξε να εγκατασταθεί στη Θράκη, προκειμένου να ενισχύσει δημογραφικά το χριστιανικό πληθυσμό της περιοχής.

«Επειδή εγκατασταθήκαμε στην ακριτική περιοχή της Θράκης, από τα συνολικά 60.000 ευρώ που είχαμε πάρει τότε ως στεγαστικό δάνειο με εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο, τα περίπου 40.000 ευρώ αποτελούσαν ειδικό πακέτο. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι το ειδικό πακέτο αποτελούσε επιδότηση από την Πολιτεία και όχι δανειοδότηση», λέει ο Τζώνυ Μαγδαλίδης.

Ανεργία και απειλές

Ο μεγαλύτερος αριθμός των οφειλετών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των παλιννοστούντων, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, εξαιτίας της τεράστιας ανεργίας που μαστίζει τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.

«Ένας πολύ μεγάλος αριθμός παλιννοστούντων είναι μακροχρόνια άνεργοι. Ιδίως στη Θράκη η μαζική αποβιομηχάνιση έχει εκτοξεύσει τα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των παλιννοστούντων. Θα φέρω ως παράδειγμα την Κομοτηνή. Όταν ήρθαμε στην Ελλάδα, κάθε μέρα δημιουργούνταν ατέλειωτες ουρές από αυτοκίνητα εργαζομένων που μετακινούνταν προς και από τη βιομηχανική περιοχή. Πλέον βιομηχανία στην περιοχή μας ουσιαστικά δεν υπάρχει και η βιομηχανική περιοχή αποτελεί μία τεράστια… έρημο. Παραπέμπει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας η εικόνα σε αυτήν», σημειώνει ο Τζώνυ Μαγδαλίδης.

Πανό που παραπέμπει στον Ξεριζωμό από τον Πόντο και την «οικονομική γενοκτονία» που αντιμετωπίζουν οι πολίτες

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως, ξεπερνούν κάθε όριο οι απειλές που δέχονται καθημερινά από τράπεζες και funds οι οφειλέτες παλιννοστούντων.

«Μετά από την πρώτη καραντίνα εξαιτίας του κορονοϊού ξεκινήσαμε να δεχόμαστε ένα… “βομβαρδισμό” τηλεφωνημάτων από τράπεζες και funds. Ακόμα και τη νύχτα μας παίρνουν τηλέφωνο και μας απειλούν. Μας λένε “φύγε από το σπίτι σου”, “τελείωνε και άδειασέ το” και πολλά άλλα. Τηλεφωνήματα γίνονται καθημερινά στα σταθερά και τα κινητά μας τηλέφωνα, χωρίς να έχουν καμία διάθεση να συζητήσουμε το ζήτημα, ώστε να βρεθεί κάποια λύση. Είναι θρασύτατοι και δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Μας ζητάνε να ξεχρεώσουμε άμεσα ολόκληρο το ποσό της οφειλής, αλλιώς θα μας πάρουν τα σπίτια. Πώς θα μπορέσουν να βρουν άνεργοι 15.000 ευρώ, 20.000 ευρώ ή και περισσότερα; Ακόμα και όσοι καταφέρνουν και δίνουν κάποια χρήματα, για να αποπληρώσουν την οφειλή τους, εξακολουθούν να δέχονται απειλές, σε περίπτωση που καθυστερήσουν δυο-τρεις ημέρες», προσθέτει ο Τζώνυ Μαγδαλίδης.

Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των παλιννοστούντων στην Κομοτηνή

«Θέλουμε να φτάσουμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια»

Τέλος, ο ίδιος, μέσω του pontosnews,gr, απευθύνει έκκληση σε νομικούς, προκειμένου να τους υποστηρίξουν, ώστε να φτάσουν μέχρι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια και να βρεθεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

«Κινούμαστε ανεξάρτητα από οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα και οποιαδήποτε οργάνωση. Είμαστε απλοί άνθρωποι και καταλαβαίνουμε ότι χωρίς νομική υποστήριξη δεν μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Γι’ αυτό ζητάμε υποστήριξη, από όσους μπορούν να προσφέρουν νομική βοήθεια, προκειμένου να φτάσουμε μέχρι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.  Όταν ήρθαμε στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση μας υποσχέθηκε στέγη και εργασία», τονίζει ο Τζώνυ Μαγδαλίδης.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook.com/lesxipontionnkavalas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Λέσχη Ποντίων ν. Καβάλας: Χριστουγεννιάτικες στιγμές με ποντιακή λύρα και νταούλι

26/12/2025 - 5:34μμ
Εικόνα από το βιβλίο του Θάνου Βελλουδίου «Αερικά-Ξωτικά και Καλικάντζαροι» (εκδ. Τσιβεριώτης)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τα Καλαντόφωτα, ή αλλιώς το Δωδεκαήμερο στον Πόντο, οι μάγισσες κινούνταν ανάμεσα στους ανθρώπους

26/12/2025 - 5:06μμ
Ο Νικηφόρος Β΄ Φωκάς σε χειρόγραφο του 15ου αιώνα. Το πορτρέτο είναι σχεδόν βέβαιο ότι αποτελεί φανταστική απεικόνιση. Δεξιά, γραμματόσημο του 1961 για την 1.000ή επέτειο από την ανακατάληψη της Κρήτης. Στο κέντρο δύο νομίσματα, στο ένα είναι με τη Θεοτόκο και στο άλλο με τον γιο του Βασίλειο (πηγή: Wikipedia)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νικηφόρος Β’ Φωκάς: Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας που κυνηγούσε το φως και τον κατάπιε το σκοτάδι

26/12/2025 - 10:35πμ
Πιστοποιητικό της Ένωσης Ποντίων Καλλιθέας με ημερομηνία 29 Αυγούστου 1923, του Πόντιου πρόσφυγα Παναγιώτη Ασατίδη από την Τραπεζούντα (φωτ.: facebook/Trabzondan Esintiler)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Νικόλαου Παπαδόπουλου: Χριστούγεννα στο δρόμο! Αξιοθρήνητος ο κόσμος

25/12/2025 - 9:46μμ
Μυστηριακοί, πανέμορφοι και χειμωνιάτικοι Μωμόγεροι στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, με το φακό του Αθανάσιου Γκάντου. Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Αθανάσιος Γκάντος)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοζάνη σημαίνει Μωμόγεροι – Χριστούγεννα στον Άγιο Δημήτριο και στον Τετράλοφο με το ποντιακό δρώμενο

25/12/2025 - 7:24μμ
Μωμόγεροι στα Αλωνάκια Κοζάνης, το 1954
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Μωμόγεροι – Μια ζωντανή μαρτυρία της ποντιακής ψυχής

25/12/2025 - 2:12μμ
Στιγμιότυπο από τη χριστουγεννιάτικη γιορτή του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας (φωτ.: Facebook / Θεόδωρος Γαβράς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Σπόροι» της παράδοσης και της ποντιακής διαλέκτου στη γιορτή του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας

25/12/2025 - 11:57πμ
Λεπτομέρεια από το άγαλμα της Ελισάβετ Βάλβη «Η Πόντια μάνα», που κοσμεί την πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη (φωτ.-εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Τα Χριστούγεννα της Ναζλούς Κυριακοπούλου, το 1922

25/12/2025 - 9:32πμ
Λίγο προτού... μπουκάρουν στο Κτήμα Αφροδίτη, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μωμόγεροι: Όταν ο Πόντος φέρνει γέλιο και καλοτυχία

24/12/2025 - 10:21μμ
Καλύβες στα βουνά της Κερασούντας (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος Ι, εφημερίδα «Καθημερινή»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Μαρούλας Φυτοπούλου: Τα βάσανα που υποφέραμε να μην τα θυμάται ο άνθρωπος γιατί μπορεί και να τρελαθεί

24/12/2025 - 8:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης / EUROKINISSI)

Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό με πτώση της θερμοκρασίας και αυξημένες τοπικές βροχές

6 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Απέδρασε με το «διπλό» από την Μπολόνια ο Ολυμπιακός

8 ώρες πριν
Η σημαία της Σομαλιλάνδης (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_Somaliland.svg?uselang=en#Licensing)

Το Ισραήλ αναγνώρισε το κράτος της Σομαλιλάνδης – Σφοδρή αντίδραση από Σομαλία, Αίγυπτο, Τουρκία και Τζιμπουτί

9 ώρες πριν
Χωρίς τις αισθήσεις τους ανασύρθηκαν δύο άνδρες από το διαμέρισμα στην Καλλιθέα (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)

Νεκροί δύο άνδρες σε φωτιά στην Καλλιθέα

9 ώρες πριν
(Πηγή: YouTube/Folk Dances)

Φλώρινα: 26 προπαγανδιστικά και αλυτρωτικά τραγούδια που ακούγονται σε πανηγύρια της κεντροδυτικής Μακεδονίας

10 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ακρϊτες Νέας Κρώμνης)

Ποντιακό και γιορτινό κάλεσμα από τους «Ακρίτες» της Νέας Κρώμνης

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign