pontosnews.gr
Παρασκευή, 17/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παλιννοστούντες: Τράπεζες και funds ζητούν να πληρώσουμε εφάπαξ, πολλές χιλιάδες ευρώ – Νέο συλλαλητήριο στην Αλεξανδρούπολη

Μιλάει στο pontosnews.gr ο Τζώνυ Μαγδαλίδης, ένας από τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων

13/01/2023 - 9:47πμ
Εικόνα από το συλλαλητήριο της Κομοτηνής για τα «κόκκινα δάνεια» (πηγή: YouTube/Centre TV)

Εικόνα από το συλλαλητήριο της Κομοτηνής για τα «κόκκινα δάνεια» (πηγή: YouTube/Centre TV)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Νέο συλλαλητήριο, στην Αλεξανδρούπολη αυτήν τη φορά, διοργανώνουν παλιννοστούντες, κυρίως από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και από άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Στόχος τους να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι συνεχίζουν να δέχονται καθημερινό τηλεφωνικό «βομβαρδισμό» από τράπεζες και funds που, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποί τους στο pontosnews.gr, τους ζητούν να αποπληρώσουν εφάπαξ χιλιάδες ευρώ που οφείλουν από στεγαστικά δάνεια, τα οποία πήραν κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Αν δεν αποπληρώσουν άμεσα τις συνολικές οφειλές τους, απειλούνται ότι θα χάσουν τα σπίτια τους και οι οικογένειές θα βρεθούν στο δρόμο.

Η κινητοποίηση έχει κεντρικό σύνθημα «Ολική διαγραφή των οφειλών από τα στεγαστικά δάνεια» και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στο Φάρο της Αλεξανδρούπολης.

Αναμένεται να συμμετάσχουν παλιννοστούντες από τον Έβρο, τη Ροδόπη, την Ξάνθη, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, τη Νάουσα, την Κατερίνη και άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας. Αντίστοιχα συλλαλητήρια, με συμμετοχή πολλών εκατοντάδων παλιννοστούντων, πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο σε Κομοτηνή και Ξάνθη.

«Αν τράπεζες και funds υλοποιήσουν τις απειλές τους, σε κάθε πόλη της Βόρειας Ελλάδας κατά μέσο όρο 300 με 400 οικογένειες παλιννοστούντων θα βρεθούν στο δρόμο. Σε αυτές πρέπει να προστεθούν άλλες αρκετές χιλιάδες οικογένειες που ζουν στη Θεσσαλονίκη», τονίζει στο pontosnews.gr ο Τζώνυ Μαγδαλίδης από την Κομοτηνή, εκ των διοργανωτών των κινητοποιήσεων.

Ο Τζώνυ Μαγδαλίδης (φωτ.: Αρχείο Τζ. Μαγδαλίδη)

Όπως λέει, ένας πολύ μεγάλος αριθμός παλιννοστούντων επέλεξε να εγκατασταθεί στη Θράκη, προκειμένου να ενισχύσει δημογραφικά το χριστιανικό πληθυσμό της περιοχής.

«Επειδή εγκατασταθήκαμε στην ακριτική περιοχή της Θράκης, από τα συνολικά 60.000 ευρώ που είχαμε πάρει τότε ως στεγαστικό δάνειο με εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο, τα περίπου 40.000 ευρώ αποτελούσαν ειδικό πακέτο. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι το ειδικό πακέτο αποτελούσε επιδότηση από την Πολιτεία και όχι δανειοδότηση», λέει ο Τζώνυ Μαγδαλίδης.

Ανεργία και απειλές

Ο μεγαλύτερος αριθμός των οφειλετών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των παλιννοστούντων, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, εξαιτίας της τεράστιας ανεργίας που μαστίζει τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.

«Ένας πολύ μεγάλος αριθμός παλιννοστούντων είναι μακροχρόνια άνεργοι. Ιδίως στη Θράκη η μαζική αποβιομηχάνιση έχει εκτοξεύσει τα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των παλιννοστούντων. Θα φέρω ως παράδειγμα την Κομοτηνή. Όταν ήρθαμε στην Ελλάδα, κάθε μέρα δημιουργούνταν ατέλειωτες ουρές από αυτοκίνητα εργαζομένων που μετακινούνταν προς και από τη βιομηχανική περιοχή. Πλέον βιομηχανία στην περιοχή μας ουσιαστικά δεν υπάρχει και η βιομηχανική περιοχή αποτελεί μία τεράστια… έρημο. Παραπέμπει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας η εικόνα σε αυτήν», σημειώνει ο Τζώνυ Μαγδαλίδης.

Πανό που παραπέμπει στον Ξεριζωμό από τον Πόντο και την «οικονομική γενοκτονία» που αντιμετωπίζουν οι πολίτες

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως, ξεπερνούν κάθε όριο οι απειλές που δέχονται καθημερινά από τράπεζες και funds οι οφειλέτες παλιννοστούντων.

«Μετά από την πρώτη καραντίνα εξαιτίας του κορονοϊού ξεκινήσαμε να δεχόμαστε ένα… “βομβαρδισμό” τηλεφωνημάτων από τράπεζες και funds. Ακόμα και τη νύχτα μας παίρνουν τηλέφωνο και μας απειλούν. Μας λένε “φύγε από το σπίτι σου”, “τελείωνε και άδειασέ το” και πολλά άλλα. Τηλεφωνήματα γίνονται καθημερινά στα σταθερά και τα κινητά μας τηλέφωνα, χωρίς να έχουν καμία διάθεση να συζητήσουμε το ζήτημα, ώστε να βρεθεί κάποια λύση. Είναι θρασύτατοι και δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Μας ζητάνε να ξεχρεώσουμε άμεσα ολόκληρο το ποσό της οφειλής, αλλιώς θα μας πάρουν τα σπίτια. Πώς θα μπορέσουν να βρουν άνεργοι 15.000 ευρώ, 20.000 ευρώ ή και περισσότερα; Ακόμα και όσοι καταφέρνουν και δίνουν κάποια χρήματα, για να αποπληρώσουν την οφειλή τους, εξακολουθούν να δέχονται απειλές, σε περίπτωση που καθυστερήσουν δυο-τρεις ημέρες», προσθέτει ο Τζώνυ Μαγδαλίδης.

Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των παλιννοστούντων στην Κομοτηνή

«Θέλουμε να φτάσουμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια»

Τέλος, ο ίδιος, μέσω του pontosnews,gr, απευθύνει έκκληση σε νομικούς, προκειμένου να τους υποστηρίξουν, ώστε να φτάσουν μέχρι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια και να βρεθεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

«Κινούμαστε ανεξάρτητα από οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα και οποιαδήποτε οργάνωση. Είμαστε απλοί άνθρωποι και καταλαβαίνουμε ότι χωρίς νομική υποστήριξη δεν μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Γι’ αυτό ζητάμε υποστήριξη, από όσους μπορούν να προσφέρουν νομική βοήθεια, προκειμένου να φτάσουμε μέχρι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.  Όταν ήρθαμε στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση μας υποσχέθηκε στέγη και εργασία», τονίζει ο Τζώνυ Μαγδαλίδης.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παναγιώτης Στεφανίδης και Τάσος Πετρόπουλος (πηγή: TikTok / Panagiotis Stefanidis)
ΠΟΝΤΟΣ

«Κατήβα σον Διπόταμον…»: Μια αυθόρμητη ποντιακή στιγμή με λύρα και τραγούδι

17/07/2026 - 9:11μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που διοργάνωσε «O Φάρος» Αγίας Βαρβάρας, με θέμα το θερισμό.  Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θερισμός στα παρχάρια του Πόντου: Όταν ο μόχθος γινόταν τραγούδι και γιορτή

17/07/2026 - 7:57μμ
Οι μαζικές σφαγές των Νεότουρκων το 1915 άφησαν πίσω τους πάνω από 150.000 ορφανά (φωτ.: zartonkmedia/Instagram)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Φωτογραφία-ντοκουμέντο που εξακολουθεί να στοιχειώνει την παγκόσμια ιστορία: Ορφανά της Αρμενικής Γενοκτονίας ποζάρουν μπροστά στον Τζεμάλ Πασά, έναν από τους υπεύθυνους της καταστροφής τους

17/07/2026 - 2:21μμ
Στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 (πηγή: Facebook / Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων «Παναγία Σουμελά»)
ΠΟΝΤΟΣ

Ξεκίνησε το 28ο Συναπάντημα Νεολαίας – Η γυναίκα του Πόντου στο επίκεντρο

17/07/2026 - 1:33μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου ανέδειξε τη γεύση και την ιστορία του Πόντου στις «Γαστρονομικές Συναντήσεις στους Πρόποδες του Ολύμπου»

16/07/2026 - 11:14μμ
Ο Δημήτρης Καρασαββίδης με χορευτές της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών, σε στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ (πηγή: YouTube / 
Dimitris Karasavvidis)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο Χορευτιάνον»: Ο Δημήτρης Καρασαββίδης τραγουδά για τον Πόντιο που δεν πατά στη γη

16/07/2026 - 10:50μμ
Ο Χαράλαμπος Ιορδανίδης το 1952 (Αρχείο Σταύρου Καψάλη, πηγή: Πύλη της Δράμας)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η συγκλονιστική μαρτυρία του Χαράλαμπου Ιορδανίδη: Στις πορείες θανάτου από τους εννιά επέζησα μόνο εγώ

16/07/2026 - 8:51μμ
Στιγμιότυπο από το θύμισμαν, το γαμήλιο ποντιακό έθιμο (πηγή: TikTok / xristinabairaktaridou)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Θύμισμαν: Το ποντιακό έθιμο με το χορό των επτά ζευγαριών που είδαμε σε γάμο

16/07/2026 - 7:39μμ
(Φωτ.: Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας)
ΠΟΝΤΟΣ

Γεύσεις που ταξιδεύουν στον χρόνο: Η ποντιακή κουζίνα συνεχίζει να γράφει τη δική της ιστορία

16/07/2026 - 1:47μμ
Η φωτογραφία με τη λεζάντα «Απελπισία: Μια μάνα –από τους χιλιάδες εκτοπισμένους των Τούρκων– ανάμεσα στα νεκρά σώματα των πέντε παιδιών της που δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους», δημοσιεύθηκε μαζί με το άρθρο του Μόργκενταου (πάνω αριστερά) στο The Red Cross Magazine τον Μάρτιο του 1918
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο Μόργκενταου αποδομεί τα επιχειρήματα των Οθωμανών – Η ισχυρή φωνή που αποκάλυψε τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών

16/07/2026 - 12:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: facebook.com/greeklibrarylondon)

Ελληνική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου: Νέος χώρος στο Camden και δωρεές

13 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Anthony Anex)

Swiss Open: Στα ημιτελικά ο Τσιτσιπάς

37 λεπτά πριν
Παναγιώτης Στεφανίδης και Τάσος Πετρόπουλος (πηγή: TikTok / Panagiotis Stefanidis)

«Κατήβα σον Διπόταμον…»: Μια αυθόρμητη ποντιακή στιγμή με λύρα και τραγούδι

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας (φωτ. αρχείου: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)

Μποτιλιάρισμα στους δρόμους της Αττικής λόγω της εξόδου των εκδρομέων

1 ώρα πριν
O σταθμός του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής (φωτ.: EUROKINISSI)

Μετρό Γραμμή 3: Πέντε σταθμοί κλείνουν νωρίτερα από την Κυριακή – Πώς θα κινούνται οι επιβάτες

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που διοργάνωσε «O Φάρος» Αγίας Βαρβάρας, με θέμα το θερισμό.  Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Θερισμός στα παρχάρια του Πόντου: Όταν ο μόχθος γινόταν τραγούδι και γιορτή

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign