pontosnews.gr
Κυριακή, 9/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παλιννοστούντες: Τράπεζες και funds ζητούν να πληρώσουμε εφάπαξ, πολλές χιλιάδες ευρώ – Νέο συλλαλητήριο στην Αλεξανδρούπολη

Μιλάει στο pontosnews.gr ο Τζώνυ Μαγδαλίδης, ένας από τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων

13/01/2023 - 9:47πμ
Εικόνα από το συλλαλητήριο της Κομοτηνής για τα «κόκκινα δάνεια» (πηγή: YouTube/Centre TV)

Εικόνα από το συλλαλητήριο της Κομοτηνής για τα «κόκκινα δάνεια» (πηγή: YouTube/Centre TV)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Νέο συλλαλητήριο, στην Αλεξανδρούπολη αυτήν τη φορά, διοργανώνουν παλιννοστούντες, κυρίως από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και από άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Στόχος τους να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι συνεχίζουν να δέχονται καθημερινό τηλεφωνικό «βομβαρδισμό» από τράπεζες και funds που, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποί τους στο pontosnews.gr, τους ζητούν να αποπληρώσουν εφάπαξ χιλιάδες ευρώ που οφείλουν από στεγαστικά δάνεια, τα οποία πήραν κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Αν δεν αποπληρώσουν άμεσα τις συνολικές οφειλές τους, απειλούνται ότι θα χάσουν τα σπίτια τους και οι οικογένειές θα βρεθούν στο δρόμο.

Η κινητοποίηση έχει κεντρικό σύνθημα «Ολική διαγραφή των οφειλών από τα στεγαστικά δάνεια» και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στο Φάρο της Αλεξανδρούπολης.

Αναμένεται να συμμετάσχουν παλιννοστούντες από τον Έβρο, τη Ροδόπη, την Ξάνθη, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, τη Νάουσα, την Κατερίνη και άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας. Αντίστοιχα συλλαλητήρια, με συμμετοχή πολλών εκατοντάδων παλιννοστούντων, πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο σε Κομοτηνή και Ξάνθη.

«Αν τράπεζες και funds υλοποιήσουν τις απειλές τους, σε κάθε πόλη της Βόρειας Ελλάδας κατά μέσο όρο 300 με 400 οικογένειες παλιννοστούντων θα βρεθούν στο δρόμο. Σε αυτές πρέπει να προστεθούν άλλες αρκετές χιλιάδες οικογένειες που ζουν στη Θεσσαλονίκη», τονίζει στο pontosnews.gr ο Τζώνυ Μαγδαλίδης από την Κομοτηνή, εκ των διοργανωτών των κινητοποιήσεων.

Ο Τζώνυ Μαγδαλίδης (φωτ.: Αρχείο Τζ. Μαγδαλίδη)

Όπως λέει, ένας πολύ μεγάλος αριθμός παλιννοστούντων επέλεξε να εγκατασταθεί στη Θράκη, προκειμένου να ενισχύσει δημογραφικά το χριστιανικό πληθυσμό της περιοχής.

«Επειδή εγκατασταθήκαμε στην ακριτική περιοχή της Θράκης, από τα συνολικά 60.000 ευρώ που είχαμε πάρει τότε ως στεγαστικό δάνειο με εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο, τα περίπου 40.000 ευρώ αποτελούσαν ειδικό πακέτο. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι το ειδικό πακέτο αποτελούσε επιδότηση από την Πολιτεία και όχι δανειοδότηση», λέει ο Τζώνυ Μαγδαλίδης.

Ανεργία και απειλές

Ο μεγαλύτερος αριθμός των οφειλετών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των παλιννοστούντων, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, εξαιτίας της τεράστιας ανεργίας που μαστίζει τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.

«Ένας πολύ μεγάλος αριθμός παλιννοστούντων είναι μακροχρόνια άνεργοι. Ιδίως στη Θράκη η μαζική αποβιομηχάνιση έχει εκτοξεύσει τα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των παλιννοστούντων. Θα φέρω ως παράδειγμα την Κομοτηνή. Όταν ήρθαμε στην Ελλάδα, κάθε μέρα δημιουργούνταν ατέλειωτες ουρές από αυτοκίνητα εργαζομένων που μετακινούνταν προς και από τη βιομηχανική περιοχή. Πλέον βιομηχανία στην περιοχή μας ουσιαστικά δεν υπάρχει και η βιομηχανική περιοχή αποτελεί μία τεράστια… έρημο. Παραπέμπει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας η εικόνα σε αυτήν», σημειώνει ο Τζώνυ Μαγδαλίδης.

Πανό που παραπέμπει στον Ξεριζωμό από τον Πόντο και την «οικονομική γενοκτονία» που αντιμετωπίζουν οι πολίτες

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως, ξεπερνούν κάθε όριο οι απειλές που δέχονται καθημερινά από τράπεζες και funds οι οφειλέτες παλιννοστούντων.

«Μετά από την πρώτη καραντίνα εξαιτίας του κορονοϊού ξεκινήσαμε να δεχόμαστε ένα… “βομβαρδισμό” τηλεφωνημάτων από τράπεζες και funds. Ακόμα και τη νύχτα μας παίρνουν τηλέφωνο και μας απειλούν. Μας λένε “φύγε από το σπίτι σου”, “τελείωνε και άδειασέ το” και πολλά άλλα. Τηλεφωνήματα γίνονται καθημερινά στα σταθερά και τα κινητά μας τηλέφωνα, χωρίς να έχουν καμία διάθεση να συζητήσουμε το ζήτημα, ώστε να βρεθεί κάποια λύση. Είναι θρασύτατοι και δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Μας ζητάνε να ξεχρεώσουμε άμεσα ολόκληρο το ποσό της οφειλής, αλλιώς θα μας πάρουν τα σπίτια. Πώς θα μπορέσουν να βρουν άνεργοι 15.000 ευρώ, 20.000 ευρώ ή και περισσότερα; Ακόμα και όσοι καταφέρνουν και δίνουν κάποια χρήματα, για να αποπληρώσουν την οφειλή τους, εξακολουθούν να δέχονται απειλές, σε περίπτωση που καθυστερήσουν δυο-τρεις ημέρες», προσθέτει ο Τζώνυ Μαγδαλίδης.

Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των παλιννοστούντων στην Κομοτηνή

«Θέλουμε να φτάσουμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια»

Τέλος, ο ίδιος, μέσω του pontosnews,gr, απευθύνει έκκληση σε νομικούς, προκειμένου να τους υποστηρίξουν, ώστε να φτάσουν μέχρι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια και να βρεθεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

«Κινούμαστε ανεξάρτητα από οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα και οποιαδήποτε οργάνωση. Είμαστε απλοί άνθρωποι και καταλαβαίνουμε ότι χωρίς νομική υποστήριξη δεν μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Γι’ αυτό ζητάμε υποστήριξη, από όσους μπορούν να προσφέρουν νομική βοήθεια, προκειμένου να φτάσουμε μέχρι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.  Όταν ήρθαμε στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση μας υποσχέθηκε στέγη και εργασία», τονίζει ο Τζώνυ Μαγδαλίδης.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χειροκρότημα μετά το τέλος της παράστασης «Ινάτενα» στην Αρχαία Πύδνα, Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Αρχαία Πύδνα / Ancient Pydna)
ΠΟΝΤΟΣ

Πύδνεια 2026: Η βραβευμένη «Ινάτενα» έφερε την ποντιακή λαλιά στην Αρχαία Πύδνα

9/08/2026 - 3:12μμ
Η Εύξεινος Λέσχη Κέρκυρας υποδέχθηκε τους «Ακρίτες του Πόντου» από τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, στο 5ο Ποντιακό Πανηγύρι-Φεστιβάλ (φωτ.: Stamatis Katopodis Photography)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Κέρκυρα χόρεψε ποντιακά: Λύρα και νταούλι στο Παλιό Λιμάνι

9/08/2026 - 12:55μμ
Φρεσκοσυλλεγμένα φουντούκια στην Κερασούντα κατά τη διάρκεια της συγκομιδής (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Από την Κερασούντα στις σοκολάτες όλου του κόσμου: Άρχισε η συγκομιδή των φουντουκιών

9/08/2026 - 10:34πμ
Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Ζητάμε εκ νέου την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα

7/08/2026 - 11:08μμ
Άποψη της Δέσμενας σήμερα (φωτ.: facebook.com/omer.bayram.7771586)
ΠΟΝΤΟΣ

Δέσμενα: Το ελληνικό χωριό – αετοφωλιά της Αργυρούπολης του Πόντου

7/08/2026 - 9:35μμ
Η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου με διαδικτυακούς μαθητές της (φωτ. ΑΚ: eidiseis.gr· φωτ. μαθητών: ΑΚ· εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακά χωρίς σύνορα: Ανοιχτές οι εγγραφές για τα μαθήματα του φθινοπώρου σε ΗΠΑ και Καναδά

7/08/2026 - 8:26μμ
(Φωτ.: efxinospontos.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Κύριλλος Τσακιρίδης, πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Λόφου Ελασσόνας

7/08/2026 - 2:58μμ
Ασσύριοι πρόσφυγες από το Τιάρι και το Τκουμά κοντά στην Ούρμια, το φθινόπωρο του 1915 (πηγή: William Walker Rockwell, The Pitiful Plight of the Assyrian Christians in Persia and Kurdistan: Described from the Reports of Eye-Witnesses, Νέα Υόρκη, 1916)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

7 Αυγούστου: Η μαρτυρία ενός Ασσυρίου που κατέγραψε τη Γενοκτονία «με τα μάτια του»

7/08/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Δήμος Καλαμαριάς: Υπερπαραγωγή ποντιακής μνήμης το Πανηγύρι Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

6/08/2026 - 10:46μμ
Ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνα σε φθινοπωρινό φόντο (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκία: Σχέδιο διάσωσης για δύο ιστορικά ορθόδοξα μοναστήρια της Τραπεζούντας

6/08/2026 - 9:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διάττοντες των Περσείδων διασχίζουν τον ουρανό πάνω από την Καλιφόρνια (φωτ.: NASA / Preston Dyches)

Ολική έκλειψη Ηλίου και Περσείδες την ίδια νύχτα – Τι θα δούμε από την Ελλάδα

20 λεπτά πριν
Η ναυτική βάση στο Ταρτούς από δορυφόρο (μικρή εικόνα) και από το OpenStreetMap. Οι ρωσικές προβλήτες αντιστοιχούν στον αριθμό (5) έξω από τον βόρειο κυματοθραύστη. Το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων εγκαταστάσεων –αριθμημένα κτήρια– εντός της διακεκομμένης γραμμής ανήκει στο Συριακό Ναυτικό (πηγή: en.wikipedia.org/wiki/Tartus_naval_base)

Ρωσία-Συρία: Υπέγραψαν συμφωνία για το μέλλον των στρατιωτικών βάσεων σε Ταρτούς και Χμέιμιμ

55 λεπτά πριν
Το Δημοτικό Σχολείο του Κεχρόκαμπου (φωτ.: facebook.com/ Κεχρόκαμπος Καβάλας-Kechrokambos Kavala)

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα a la pontiaka» στον Κεχρόκαμπο Καβάλας

1 ώρα πριν
Το Boeing 747-284B «Olympic Zeus» της Ολυμπιακής Αεροπορίας, δύο χρόνια πριν από το περιστατικό της πτήσης ΟΑ 411 (φωτ.: Wikimedia Commons / Rivet Joint)

Σαν σήμερα: Το Boeing της Ολυμπιακής που δεν έγινε… αεροπορική τραγωδία

2 ώρες πριν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο Σεχμπάζ Σαρίφ υπογράφουν τη «Συμφωνία Κοινής Άμυνας της Μέκκας». Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Τι σημαίνει ένα σουνιτικό ΝΑΤΟ;

3 ώρες πριν
Άσκηση για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης στο Δήμο Λαυρεωτικής, Πέμπτη 22 Μαΐου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Πυρκαγιές: Κόκκινος συναγερμός και τη Δευτέρα – Επεκτείνεται το Red Code

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign