pontosnews.gr
Δευτέρα, 6/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ανδρική γονιμότητα: Πόσο επιβλαβείς είναι χημικές ουσίες σε αφρόλουτρα, αρώματα και πλαστικά

Μελέτη Ολλανδών επιστημόνων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

10/01/2023 - 12:57μμ
(Φωτ. αρχείου: Pixabay/ Thomas Breher)

(Φωτ. αρχείου: Pixabay/ Thomas Breher)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Επιβλαβείς για τη γονιμότητα αποδεικνύεται ότι είναι οι χημικές ουσίες στα καθημερινά προϊόντα των πλαστικών, των αφρόλουτρων και των αρωμάτων σύμφωνα με επιστήμονες στην Ολλανδία.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι ουσίες αυτές θα πρέπει να περιοριστούν, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδίαζε να παρουσιάσει, ήδη από πέρυσι, μια αυστηρή νομοθεσία για τη μείωση των κινδύνων από αυτές τις ουσίες, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε, επειδή οι προετοιμασίες διαρκούν περισσότερο από ό,τι υπολογιζόταν αρχικά.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι σχετικές έρευνες πάνω σε αυτό ακριβώς το θέμα από επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο.

44% μείωση των σπερματοζωαρίων από τη δεκαετία του ’70

Πρόσφατα, οι επιστήμονες προειδοποίησαν για τη μείωση της ποιότητας του σπέρματος. Στη δεκαετία του 1970, ένα χιλιοστό του λίτρου σπέρματος περιείχε κατά μέσο όρο 90 εκατομμύρια σπερματοζωάρια. Τώρα αυτό έχει πέσει σε έναν μέσο όρο 50 εκατομμυρίων σπερματοζωαρίων ανά χιλιοστό του λίτρου.

Οι γνωστές αιτίες περιλαμβάνουν το κάπνισμα, το αλκοόλ και την παχυσαρκία, αλλά ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει τώρα ότι οι πλαστικοποιητές και άλλες χημικές ουσίες επηρεάζουν τη γονιμότητα.

«Δεν μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς αυτές τις χημικές ουσίες», λέει η τοξικολόγος Μάτζορι βαν Ντούρσεν του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ. Η ίδια ερευνά την επίδραση των ενδοκρινικών διαταρακτών. «Οι ουσίες αυτές βρίσκονται σε πολλά πλαστικά, ηλεκτρονικά, καλλυντικά. Μπορεί επίσης να βρίσκονται στο φαγητό σας, ειδικά αν ζεσταίνετε φαγητό σε πλαστικά δοχεία στο φούρνο μικροκυμάτων». Ως εκ τούτου, η ίδια συμβουλεύει να μην το κάνετε.

Οι πλαστικοποιητές είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να κάνουν το πλαστικό και τα πλαστικά προϊόντα, όπως τα παιχνίδια, οι συσκευασίες τροφίμων και οι κουρτίνες ντους, εύκαμπτα και εύπλαστα. Σύμφωνα με την ολλανδική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και Καταναλωτικών Προϊόντων, τα προϊόντα που περιέχουν πλαστικοποιητές, όταν χρησιμοποιούνται κανονικά, δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. Ωστόσο, η συχνή και παρατεταμένη επαφή με τους πλαστικοποιητές μπορεί να είναι επιβλαβής, ιδίως σε αγέννητα μωρά, μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες. Οι ορμονικοί διαταράκτες δεν βρίσκονται μόνο στους πλαστικοποιητές, αλλά μπορεί να υπάρχουν και στο σκληρό πλαστικό.

Λιγότερη τεστοστερόνη

Σε παγκόσμιο επίπεδο, όλο και περισσότερα είναι γνωστά για τις βλαβερές επιπτώσεις των χημικών ουσιών στην υγεία. Αρκετές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη στην Ολλανδία, όπως στο Erasmus MC στο Ρότερνταμ. Εκεί, οι γιατροί παρακολουθούν δεκάδες χιλιάδες παιδιά από την αρχή της εγκυμοσύνης. Όπως αποδεικνύεται, οι ενδοκρινικοί διαταρράκτες επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών.

«Είναι πολύ εντυπωσιακό ότι τα παιδιά, τα οποία είχαν αυξημένη έκθεση σε ενδοκρινικούς διαταράκτες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φτάνουν στην εφηβεία πολύ νωρίτερα», λέει ο Γκέρτ Ντόλε, ο οποίος, ως ουρολόγος στο Erasmus MC, ειδικεύεται στην ανάπτυξη των ανδρικών γεννητικών οργάνων.

Τα παιδιά φαίνεται επίσης να παράγουν λιγότερη τεστοστερόνη και οι όρχεις τους να αναπτύσσονται χειρότερα.

«Το κύριο πράγμα που κάνει ένας όρχις είναι να παράγει σπερματοζωάρια στη διάρκεια της ζωής του λίγο αργότερα. Οι συνέπειες αυτής της κακής ανάπτυξης είναι ότι τα αγόρια, όταν μεγαλώνουν αργότερα και έχουν την επιθυμία να κάνουν παιδιά, έχουν ανεπαρκή ποιότητα σπέρματος. Ή μερικές φορές δεν έχουν καθόλου σπέρμα».

Η τοξικολόγος Μάρτζορι βαν Ντούρσεν έδειξε πρόσφατα μέσω ζωικού ιστού ότι οι ενδοκρινικοί διαταρράκτες επηρεάζουν επίσης τη γονιμότητα των γυναικών.

Λήψη μέτρων

Η Ολλανδία περιμένει μεν τις ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά άλλες χώρες λαμβάνουν ήδη τα δικά τους μέτρα.

Το Βέλγιο ενέκρινε πρόσφατα ένα εθνικό σχέδιο για τα προϊόντα που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές.

«Σκοπός αυτού του σχεδίου είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του πληθυσμού», δήλωσε η σύμβουλος του Βέλγου υπουργού Περιβάλλοντος Έβελιν ντε Κόστερ.

Η Δανία είναι επίσης μια από τους πρωτοπόρες χώρες, καθώς ισχύουν αυστηροί νόμοι ήδη από τη δεκαετία του 1990.

«Έχουμε απαγορεύσει όλους τους πλαστικοποιητές στα παιδικά παιχνίδια και έχουμε μια εφαρμογή που επιτρέπει να σαρώνετε τα προϊόντα για ενδοκρινικούς διαταράκτες», σύμφωνα με τον βιολόγο στη δανική υπηρεσία RIVM Μάγκνους Λόφστεντ.

Η Ολλανδία δεν καταλήγει σε κάποιο σχέδιο, για να αποφύγει ένα συνονθύλευμα διαφορετικών μέτρων στα κράτη μέλη, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. «Το υπουργείο εκφράζει τη λύπη του για την καθυστέρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και η Ολλανδία έχει παροτρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ελαχιστοποιήσει την καθυστέρηση».

Επιπλέον, το υπουργείο παραπέμπει στην ιστοσελίδα waarzitwatin.nl, η οποία ενημερώνει τους καταναλωτές για τους γνωστούς ενδοκρινικούς διαταράκτες και τους κινδύνους.

  • Πηγή: nos.nl, ertnews.gr
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

H Αγγελική Τριανταφύλλου παραλαμβάνει το βραβείο της (φωτ.: EPO)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ελληνίδα επιστήμονας κέρδισε το Βραβείο Ευρωπαίου Εφευρέτη 2026 – Η καινοτομία της άλλαξε τα ροφήματα βρώμης

3/07/2026 - 10:11πμ
Οι αστεροειδείς Δίδυμος και Δήμορφος, λίγα λεπτά πριν από την εσκεμμένη πρόσκρουση του διαστημοπλοίου DART της NASA, στο πρώτο πείραμα εκτροπής αστεροειδούς στην ιστορία (φωτ.: ESA / NASA
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Θα μας χτυπήσει αστεροειδής; Ο «γκουρού» της πλανητικής άμυνας δίνει μια καθησυχαστική απάντηση

27/06/2026 - 3:15μμ
(Πηγή: facebook.com/virtualtelescope)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένας αστεροειδής-γίγαντας «φλερτάρει» με τη Γη το Σάββατο: Πώς και πότε θα είναι ορατός

25/06/2026 - 7:16μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Meta: Αποκαταστάθηκαν οι συνδέσεις των social media σε κάποιον βαθμό

24/06/2026 - 1:14πμ
Παραιτήσεις και πιέσεις στη Facebook λόγω Τραμπ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Meta: «Έπεσαν» Facebook, Messenger και Instagram – Άγνωστος προς στιγμήν ο λόγος

24/06/2026 - 12:47πμ
Το κρανίο ενός κοριτσιού ηλικίας περίπου 10 ετών, που βρέθηκε στον ταφικό χώρο Ουστ-Ίντα, στην περιοχή της λίμνης Βαϊκάλης στη Σιβηρία. Από τα λείψανά της οι επιστήμονες εντόπισαν ίχνη του αρχαιότερου γνωστού στελέχους του βακτηρίου της πανώλης (φωτ.: Angela Lieverse)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πριν από 5.500 χρόνια μια μυστηριώδης επιδημία σκότωνε παιδιά – Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τι ήταν

18/06/2026 - 12:04μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Νέο τεστ για τον HPV από το ΕΚΠΑ

14/06/2026 - 9:14μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ASCO 2026: Οι νέες θεραπείες που φέρνουν ελπίδα σε επιθετικές μορφές καρκίνου

13/06/2026 - 11:44μμ
(Φωτ.: Pexels / Negative Space)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παγκόσμια αναστάτωση σε Facebook, Messenger και Instagram – Προβλήματα πρόσβασης και στην Ελλάδα

12/06/2026 - 5:50μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Μπλε Σελήνη» στον ουρανό την Κυριακή – Το σπάνιο φαινόμενο θα είναι ορατό και από την Ελλάδα

31/05/2026 - 11:38πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Αγία Ελένη Τροιζηνίας – Ενημερωτικό μήνυμα του 112

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Ronald Pena R)

Λέκκας από Βενεζουέλα για τους σεισμούς: Άθικτο το επίκεντρο – Πρωτοφανή τα φαινόμενα που εκδηλώθηκαν

56 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γρ. Τύπου Υπ. Υγείας / EUROKINISSI)

ΕΚΑΒ: Δύο πλήρως εξοπλισμένα ελικόπτερα για αεροδιακομιδές δώρισαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες

1 ώρα πριν
(Φωτ.: MotionTeam / Βασίλης Βερβερίδης – actorhouse.gr)

Άννα Φόνσου: Από το λαμπερό αστέρι της Φίνος Φιλμ στη γυναίκα που χάρισε αξιοπρέπεια στους ηθοποιούς

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/glomex)

Νίκαια: Εργαζόμενη καταδίωξε με… σφουγγαρίστρα ληστή που την απειλούσε με ψεύτικο όπλο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: The Greek Herald)

Antipodean Palette: Τελετή έναρξης για την ομαδική εικαστική έκθεση που αναδεικνύει τις σύγχρονες δημιουργίες των Ελληνοαυστραλών καλλιτεχνών

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign