pontosnews.gr
Παρασκευή, 9/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ουκρανοί και Ρώσοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται σε πολλά σημεία του μετώπου, παρά τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε ο Πούτιν

7/01/2023 - 8:10μμ
(Φωτ.: EPA / Sergey Kozlov)

(Φωτ.: EPA / Sergey Kozlov)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εν μέσω πολέμου γιορτάζουν σήμερα Ουκρανοί και Ρώσοι τα Χριστούγεννα. Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται σε πολλά σημεία του μετώπου, παρά τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, την οποία το Κίεβο και η Δύση χαρακτηρίζουν «υποκρισία».

Ο ρωσικός στρατός διαβεβαίωσε και σήμερα, όπως και χθες, ότι σκοπεύει να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός μέχρι τα μεσάνυχτα απόψε, και κατήγγειλε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν θέσεις των Ρώσων στρατιωτών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να απαντήσουν.

Η Ουκρανία από την πλευρά της αμφισβητεί την ειλικρίνεια αυτής της ρωσικής εκεχειρίας, επιμένοντας ότι πρόκειται για στρατήγημα ώστε να κερδίσει χρόνο η Μόσχα.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής Προεδρίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ απέρριψε σήμερα για άλλη μια φορά την εκεχειρία, χαρακτηρίζοντάς την «απάτη». «Η Ρωσία εισέβαλε και σκοτώνει Ουκρανούς επί 11 μήνες, αγανακτώντας επειδή αντιστεκόμαστε. Η Ρωσία ανακοινώνει μονομερώς μια πλαστή εκεχειρία σε όλη τη γραμμή του μετώπου, αλλά εξακολουθεί να διαμαρτύρεται: “γιατί η Ουκρανία δεν στηρίζει την απατηλή πρότασή μας;”» έγραψε στο Twitter.

Εκατοντάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν σήμερα για την ιστορική λειτουργία στο γνωστό μοναστήρι της Λαύρας των Σπηλαίων στο Κίεβο, που μέχρι πρόσφατα ήταν υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Μόσχας αλλά πλέον ελέγχεται από την ανεξάρτητη Ουκρανική Εκκλησία. Για πρώτη φορά χοροστάτησε στη λειτουργία ο μητροπολίτης Επιφάνιος, ο επικεφαλής αυτής της εκκλησίας που διέκοψε τις σχέσεις της με το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Ο μητροπολίτης Επιφάνιος (φωτ.: EPA / Oleg Petrasyuk)

«Περιμέναμε πολύ καιρό μέχρι να μας παραδοθεί αυτός ο ιερός χώρος. Είναι πραγματικά ένα ιστορικό γεγονός που ανέμεναν όλοι οι Ουκρανοί», είπε η 19χρονη Βερόνικα Μαρτινιούκ.

Δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο Τσάσιβ Γιαρ, στην ανατολική Ουκρανία, είπαν ότι άκουσαν βομβαρδισμούς και μαχητικά αεροσκάφη να πετούν στην περιοχή. Οι κάτοικοι της πόλης οργάνωσαν τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία σε ένα υπόγειο, δηλώνοντας ότι στον Χριστό βλέπουν ένα σύμβολο θάρρους. Σχεδόν όλοι οι πιστοί και οι χορωδοί της εκκλησίας έχουν φύγει από το Τσάσιβ Γιαρ για πιο ασφαλείς περιοχές, και μόνο εννέα άνθρωποι παρέστησαν σε αυτή τη λειτουργία, στο υπόγειο ενός κτηρίου που κατέρρευσε εν μέρει από έναν βομβαρδισμό, τον περασμένο Νοέμβριο.

«Ο Χριστός γεννήθηκε σε σπήλαιο. Και εμείς είμαστε σε σπήλαιο», είπε ο ιερέας Ολέγκ Κρουτσίνιν στους λιγοστούς πιστούς που απέμειναν, δείχνοντας το χώρο που φωτιζόταν από μια λάμπα. «Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία: μην χάνετε το κουράγιο σας, μην εγκαταλείπετε…» συνέχισε.

Το Τσάσιβ Γιαρ απέχει περίπου 10 χλμ από την πόλη Μπαχμούτ, και οι κάτοικοι ζουν υπό τη συνεχή απειλή των βομβαρδισμών εδώ και πολλές εβδομάδες. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν την Παρασκευή ότι άκουσαν πυρά και στις δύο πλευρές του μετώπου την Παρασκευή, μετά την έναρξη της μονομερούς εκεχειρίας. Σύμφωνα με την ουκρανική εισαγγελία, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν στην Μπαχμούτ την Παρασκευή, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν και την περιοχή της Χερσώνας, σκοτώνοντας έναν διασώστη και τραυματίζοντας άλλους επτά ανθρώπους.

(Φωτ.: EPA / Mikhael Klimentyev / Sputnik / Kremlin)

Ο Πούτιν γιόρτασε μόνος στο Κρεμλίνο

Από τη ρωσική πλευρά, ο Πούτιν παρέστη μόνος του σε μια λειτουργία στο παρεκκλήσι του Κρεμλίνου τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, αν και τα προηγούμενα χρόνια συνήθιζε να γιορτάζει μαζί με πλήθος πιστών σε κάποια εκκλησία στην επαρχία ή στα προάστια της Μόσχας. Στο μήνυμά του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο, απεύθυνε τις ευχές του στους ορθόδοξους χριστιανούς.

Οι εκκλησιαστικοί θεσμοί «στηρίζουν τους στρατιώτες μας» που πολεμούν στην Ουκρανία, είπε.

Ακόμη και αν είχε τηρηθεί πλήρως, η εκεχειρία του Πούτιν θα πρόσφερε μόνο 36 ώρες ανάπαυλας σε έναν πόλεμο που κρατά σχεδόν 11 μήνες και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ο τερματισμός του.

Οι ΗΠΑ, βασικός σύμμαχος και υποστηρικτής του Κιέβου, υποσχέθηκε την Παρασκευή ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα περιλαμβάνει και τεθωρακισμένα οχήματα Bradley, πυραυλικά συστήματα Himars και αντιαεροπορικούς πυραύλους Sea Sparrow. Είχε προηγηθεί, λίγες ώρες νωρίτερα, η ανακοίνωση της Γερμανίας ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα παραδώσει στην Ουκρανία 40 τεθωρακισμένα Marder ενώ η Γαλλία ανέφερε την Τετάρτη ότι θα δώσει ελαφρά άρματα μάχης AMX-10 RC.

Οι παραδόσεις Δυτικών οπλικών συστημάτων είναι κρίσιμης σημασίας για το Κίεβο, αφού του επέτρεψαν να αντεπιτεθεί αποτελεσματικά και να εκδιώξει τους Ρώσους στρατιώτες από την περιοχή του Χαρκόβου στα βορειοανατολικά, και από την πόλη της Χερσώνας στα νότια.

Με την άφιξη του χειμώνα, το μέτωπο φαίνεται να έχει παγώσει στο μεγαλύτερο μήκος του. Η Ουκρανία, που διαμηνύει ότι θέλει να ξαναπάρει όλα τα εδάφη της από τη Ρωσία, λέει ωστόσο ότι φοβάται μια επικείμενη νέα ρωσική επίθεση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA / Will Oliver)
ΚΟΣΜΟΣ

Σχέδιο Τραμπ για τη Γροιλανδία: Χρηματικά κίνητρα στους πολίτες για αποχώρηση από τη Δανία

9/01/2026 - 6:00μμ
(Φωτ.: EPA / Will Oliver)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Βενεζουέλα: Ο Τραμπ θα καλοδεχτεί τη Ματσάδο και κυρίως το Νόμπελ της – Φρένο από τη Γερουσία στα σχέδια του Λευκού Οίκου

9/01/2026 - 11:04πμ
(Στιγμιότυπο από βίντεο που αναρτήθηκε στο x.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Το καθεστώς δοκιμάζεται – Η αρχή του τέλους για τους μουλάδες;

9/01/2026 - 9:08πμ
Κάτοικοι στις κουρδικές συνοικίες Σέιχ Μακσούντ και Ασράφιεχ εγκαταλείπουν το Χαλέπι (φωτ.: EPA / Ahmad Fallaha)
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: «Ή θα ενσωματωθούν ή θα σβήσουν» – Η Δαμασκός πιέζει, οι Κούρδοι αντιστέκονται

8/01/2026 - 7:00μμ
Θέα από τη γέφυρα του δανικού ναυτικού πλοίου επιθεώρησης «Vaedderen» (φωτ.:  EPA / Mads Claus Rasmussen / Denmark Out)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η Ρωσία «σιωπά» για τη Γροιλανδία – ενώ είναι ο ισχυρότερος παίκτης της Αρκτικής

8/01/2026 - 4:53μμ
Πολίτες στο Μαρακαΐμπο της Βενεζουέλας διαδηλώνουν για την απελευθέρωση του Νικολάς Μαδούρο μετά τη σύλληψή του από τις ΗΠΑ (φωτ.: EPA/Henry Chirinos)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Η «επιτήρηση» των ΗΠΑ μπορεί να διαρκέσει χρόνια – 100 νεκροί από την αμερικανική επίθεση

8/01/2026 - 12:54μμ
Διασώστες εργάζονται στο φως ενός προβολέα μετά βομβαρδισμό κτηρίου στη Ζαπορίζια (φωτ. αρχείου: EPA/Sergey Kozlov)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Χωρίς ρεύμα περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά μετά από ρωσικά πλήγματα

8/01/2026 - 11:30πμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο δείχνει τους αστυνομικούς να έχουν προσεγγίσει το όχημα της άτυχης γυναίκας (φωτ.: glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σάλος με αστυνομικό που πυροβόλησε εν ψυχρώ γυναίκα – «Νόμιμη άμυνα» λέει ο Τραμπ

8/01/2026 - 10:24πμ
(Φωτ.: Instagram antoniskallergis)
ΚΟΣΜΟΣ

Κραν Μοντανά: Τη Δευτέρα το ύστατο «χαίρε» στην 15χρονη Αλίκη

8/01/2026 - 12:10πμ
(Φωτ.: Χ/Secretary Kristi Noem)
ΚΟΣΜΟΣ

Έφοδος σε δεξαμενόπλοια, κατάσχεση ρωσικού πλοίου και επίδειξη ισχύος από Ουάσινγκτον

7/01/2026 - 9:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εμπορευματικό πλοίο στον Βόσπορο περνά μπροστά από την Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Νεανικός διαγωνισμός διηγήματος με θέμα «Κωνσταντινούπολη – Μ. Ασία»

7 λεπτά πριν
Την ώρα που ο 16χρονος δράστης απολογούνταν στον ανακριτή, συγγενείς και φίλου του 17χρονου Άγγελου διαμαρτύρονταν με πλακάτ έξω από το κτήριο (φωτ.: EUROKINISSI)

Σέρρες: Προσωρινά κρατούμενος ο 16χρονος που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου 17χρονο

31 λεπτά πριν
Αποχώρησαν από τα Τέμπη αγρότες και κτηνοτρόφοι (φωτ.: EUROKINISSI)

Λάρισα: Αποχώρησαν οι αγρότες από τις σήραγγες στα Τέμπη

57 λεπτά πριν
(Φωτ.: opap.gr)

Η Έλενα Παπαβασιλείου βάζει γκολ στο ΟΠΑΠ Game Time με κλειστά μάτια

1 ώρα πριν
Συγκέντρωση πολιτών και συγγενών του Κώστα Μπασιλάρη έξω από τα δικαστήρια της Πάτρας, νωρίτερα, ενώ οι τέσσερις κατηγορούμενοι για την ανθρωποκτονία του οδηγούνταν για να απολογηθούν ενώπιον της ανακρίτριας (φωτ.: EUROKINISSI)

Πάτρα: Προφυλακιστέος 26χρονος που κατηγορείται για το θάνατο 31χρονου θαμώνα μπαρ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Will Oliver)

Σχέδιο Τραμπ για τη Γροιλανδία: Χρηματικά κίνητρα στους πολίτες για αποχώρηση από τη Δανία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign