pontosnews.gr
Τρίτη, 24/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ουκρανοί και Ρώσοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται σε πολλά σημεία του μετώπου, παρά τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε ο Πούτιν

7/01/2023 - 8:10μμ
(Φωτ.: EPA / Sergey Kozlov)

(Φωτ.: EPA / Sergey Kozlov)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εν μέσω πολέμου γιορτάζουν σήμερα Ουκρανοί και Ρώσοι τα Χριστούγεννα. Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται σε πολλά σημεία του μετώπου, παρά τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, την οποία το Κίεβο και η Δύση χαρακτηρίζουν «υποκρισία».

Ο ρωσικός στρατός διαβεβαίωσε και σήμερα, όπως και χθες, ότι σκοπεύει να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός μέχρι τα μεσάνυχτα απόψε, και κατήγγειλε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν θέσεις των Ρώσων στρατιωτών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να απαντήσουν.

Η Ουκρανία από την πλευρά της αμφισβητεί την ειλικρίνεια αυτής της ρωσικής εκεχειρίας, επιμένοντας ότι πρόκειται για στρατήγημα ώστε να κερδίσει χρόνο η Μόσχα.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής Προεδρίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ απέρριψε σήμερα για άλλη μια φορά την εκεχειρία, χαρακτηρίζοντάς την «απάτη». «Η Ρωσία εισέβαλε και σκοτώνει Ουκρανούς επί 11 μήνες, αγανακτώντας επειδή αντιστεκόμαστε. Η Ρωσία ανακοινώνει μονομερώς μια πλαστή εκεχειρία σε όλη τη γραμμή του μετώπου, αλλά εξακολουθεί να διαμαρτύρεται: “γιατί η Ουκρανία δεν στηρίζει την απατηλή πρότασή μας;”» έγραψε στο Twitter.

Εκατοντάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν σήμερα για την ιστορική λειτουργία στο γνωστό μοναστήρι της Λαύρας των Σπηλαίων στο Κίεβο, που μέχρι πρόσφατα ήταν υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Μόσχας αλλά πλέον ελέγχεται από την ανεξάρτητη Ουκρανική Εκκλησία. Για πρώτη φορά χοροστάτησε στη λειτουργία ο μητροπολίτης Επιφάνιος, ο επικεφαλής αυτής της εκκλησίας που διέκοψε τις σχέσεις της με το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Ο μητροπολίτης Επιφάνιος (φωτ.: EPA / Oleg Petrasyuk)

«Περιμέναμε πολύ καιρό μέχρι να μας παραδοθεί αυτός ο ιερός χώρος. Είναι πραγματικά ένα ιστορικό γεγονός που ανέμεναν όλοι οι Ουκρανοί», είπε η 19χρονη Βερόνικα Μαρτινιούκ.

Δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο Τσάσιβ Γιαρ, στην ανατολική Ουκρανία, είπαν ότι άκουσαν βομβαρδισμούς και μαχητικά αεροσκάφη να πετούν στην περιοχή. Οι κάτοικοι της πόλης οργάνωσαν τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία σε ένα υπόγειο, δηλώνοντας ότι στον Χριστό βλέπουν ένα σύμβολο θάρρους. Σχεδόν όλοι οι πιστοί και οι χορωδοί της εκκλησίας έχουν φύγει από το Τσάσιβ Γιαρ για πιο ασφαλείς περιοχές, και μόνο εννέα άνθρωποι παρέστησαν σε αυτή τη λειτουργία, στο υπόγειο ενός κτηρίου που κατέρρευσε εν μέρει από έναν βομβαρδισμό, τον περασμένο Νοέμβριο.

«Ο Χριστός γεννήθηκε σε σπήλαιο. Και εμείς είμαστε σε σπήλαιο», είπε ο ιερέας Ολέγκ Κρουτσίνιν στους λιγοστούς πιστούς που απέμειναν, δείχνοντας το χώρο που φωτιζόταν από μια λάμπα. «Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία: μην χάνετε το κουράγιο σας, μην εγκαταλείπετε…» συνέχισε.

Το Τσάσιβ Γιαρ απέχει περίπου 10 χλμ από την πόλη Μπαχμούτ, και οι κάτοικοι ζουν υπό τη συνεχή απειλή των βομβαρδισμών εδώ και πολλές εβδομάδες. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν την Παρασκευή ότι άκουσαν πυρά και στις δύο πλευρές του μετώπου την Παρασκευή, μετά την έναρξη της μονομερούς εκεχειρίας. Σύμφωνα με την ουκρανική εισαγγελία, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν στην Μπαχμούτ την Παρασκευή, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν και την περιοχή της Χερσώνας, σκοτώνοντας έναν διασώστη και τραυματίζοντας άλλους επτά ανθρώπους.

(Φωτ.: EPA / Mikhael Klimentyev / Sputnik / Kremlin)

Ο Πούτιν γιόρτασε μόνος στο Κρεμλίνο

Από τη ρωσική πλευρά, ο Πούτιν παρέστη μόνος του σε μια λειτουργία στο παρεκκλήσι του Κρεμλίνου τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, αν και τα προηγούμενα χρόνια συνήθιζε να γιορτάζει μαζί με πλήθος πιστών σε κάποια εκκλησία στην επαρχία ή στα προάστια της Μόσχας. Στο μήνυμά του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο, απεύθυνε τις ευχές του στους ορθόδοξους χριστιανούς.

Οι εκκλησιαστικοί θεσμοί «στηρίζουν τους στρατιώτες μας» που πολεμούν στην Ουκρανία, είπε.

Ακόμη και αν είχε τηρηθεί πλήρως, η εκεχειρία του Πούτιν θα πρόσφερε μόνο 36 ώρες ανάπαυλας σε έναν πόλεμο που κρατά σχεδόν 11 μήνες και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ο τερματισμός του.

Οι ΗΠΑ, βασικός σύμμαχος και υποστηρικτής του Κιέβου, υποσχέθηκε την Παρασκευή ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα περιλαμβάνει και τεθωρακισμένα οχήματα Bradley, πυραυλικά συστήματα Himars και αντιαεροπορικούς πυραύλους Sea Sparrow. Είχε προηγηθεί, λίγες ώρες νωρίτερα, η ανακοίνωση της Γερμανίας ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα παραδώσει στην Ουκρανία 40 τεθωρακισμένα Marder ενώ η Γαλλία ανέφερε την Τετάρτη ότι θα δώσει ελαφρά άρματα μάχης AMX-10 RC.

Οι παραδόσεις Δυτικών οπλικών συστημάτων είναι κρίσιμης σημασίας για το Κίεβο, αφού του επέτρεψαν να αντεπιτεθεί αποτελεσματικά και να εκδιώξει τους Ρώσους στρατιώτες από την περιοχή του Χαρκόβου στα βορειοανατολικά, και από την πόλη της Χερσώνας στα νότια.

Με την άφιξη του χειμώνα, το μέτωπο φαίνεται να έχει παγώσει στο μεγαλύτερο μήκος του. Η Ουκρανία, που διαμηνύει ότι θέλει να ξαναπάρει όλα τα εδάφη της από τη Ρωσία, λέει ωστόσο ότι φοβάται μια επικείμενη νέα ρωσική επίθεση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν μίλησε πάλι για «τουρκική μειόνοτητα» στη Θράκη – Τι είπε για τον διεθνή ρόλο της Τουρκίας

23/02/2026 - 11:39μμ
Άποψη του κτηρίου της Νέας Σκότλαντ Γιάρντ στο Λονδίνο (φωτ.: EPA/ANDY RAIN)
ΚΟΣΜΟΣ

Πίτερ Μάντελσον: Συνελήφθη ο Βρετανός πολιτικός ως ύποπτος για παράβαση καθήκοντος

23/02/2026 - 10:36μμ
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν κάνει δηλώσεις σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου του 2025 (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Βέτο στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και στο δάνειο στην Ουκρανία – Κλιμακώνεται η ένταση στην ΕΕ

23/02/2026 - 7:33μμ
Θρήνος στα συντρίμμια πολυκατοικίας στο Κίεβο. Η οικογένεια του άνδρα βρισκόταν μέσα στο κτήριο που χτυπήθηκε (φωτ.: radiosvoboda.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Τέσσερα χρόνια πολέμου χωρίς ορατό τέλος

23/02/2026 - 5:57μμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Jim Lo Scalzo)
ΚΟΣΜΟΣ

«Φρένο» στις ΗΠΑ: Σταματούν από την Τρίτη την είσπραξη δασμών που κρίθηκαν παράνομοι από το Ανώτατο Δικαστήριο

23/02/2026 - 5:06μμ
Αστυνομικοί της Μορέλια και στρατιωτικοί επιχειρούν στο σημείο όπου όχημα πυρπολήθηκε μετά τη δολοφονία του Νεμέσιο Οσεγκέρα Θερβάντες («Ελ Μέντσο»), ηγέτη του Καρτέλ Χαλίσκο Νέα Γενιά, 22 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Ivan Villanueva)
ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Φόβοι για αιματηρή κλιμάκωση μετά την εξόντωση του «Ελ Μέντσο»

23/02/2026 - 4:42μμ
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Μεξικό σε κατάσταση συναγερμού μετά τον θάνατο του βαρόνου ναρκωτικών «Ελ Μέντσο»

23/02/2026 - 10:00πμ
Αστυνομικοί περιπολούν κοντά στο κλαμπ Μαρ-α-Λάγκο, στο Παλμ Μπιτς, μετά την εισβολή του 21χρονου ένοπλου τα ξημερώματα της Κυριακής (φωτ.: EPA/Cristobal Herrera-Ulashkevich)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: 21χρονος που είχε δηλωθεί αγνοούμενος, ο «εισβολέας» στο Μαρ-α-Λάγκο

22/02/2026 - 11:30μμ
Στρατιώτης με φορητό πυραυλικό αμυντικό σύστημα 
(φωτ.: EPA / Rob Engelaar)
ΚΟΣΜΟΣ

Μυστική συμφωνία Ιράν-Ρωσίας για χιλιάδες πυραύλους ώμου αξίας 500 εκατ. ευρώ

22/02/2026 - 7:42μμ
Πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ στην οροφή του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA / Will Oliver)
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στο Μαρ-α-Λάγκο: Νεκρός ένοπλος εισβολέας – Εξετάζεται αν υπήρχε απειλή κατά Τραμπ

22/02/2026 - 5:41μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/ Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

Η Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» αποφασισμένη να γράψει ιστορία με τον ετήσιο χορό της

6 ώρες πριν
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την έρευνα, στο οποίο μητέρα και παιδί παίζουν φορώντας ειδικά ηλεκτρόδια που καταγράφουν την εγκεφαλική λειτουργία τους (φωτ.: Frontiers in Cognition)

Βρετανία: Μια Ελληνίδα μελετά την επιρροή της διγλωσσίας στη σύνδεση μεταξύ μελών μιας οικογένειας – Πώς συγχρονίζονται οι εγκέφαλοι μητέρας-παιδιού

6 ώρες πριν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Ο Ερντογάν μίλησε πάλι για «τουρκική μειόνοτητα» στη Θράκη – Τι είπε για τον διεθνή ρόλο της Τουρκίας

7 ώρες πριν
Τμήμα προσωπογραφίας του Διονυσίου Σολωμού από άγνωστο καλλιτέχνη που βρίσκεται στο Μουσείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/ File:Solomos_portrait_4.jpg?

Οι κυπριακές ρίζες του Διονυσίου Σολωμού και η οικογένεια των Ποδοκάθαρων

7 ώρες πριν
Άποψη του κτηρίου της Νέας Σκότλαντ Γιάρντ στο Λονδίνο (φωτ.: EPA/ANDY RAIN)

Πίτερ Μάντελσον: Συνελήφθη ο Βρετανός πολιτικός ως ύποπτος για παράβαση καθήκοντος

8 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/giannis.demirtzoglou.2025)

Φωνές και βήματα μνήμης στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης – Ο Πόντος και πάλι παρών

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign