pontosnews.gr
Πέμπτη, 5/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συνάντηση Λούλα–Τσίπρα: «Αγωνιζόμαστε για την ίδια τη Δημοκρατία»

Με τον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Υπό δρακόντεια μέτρα η ορκωμοσία, απουσία Μπολσονάρου

1/01/2023 - 11:35πμ
Από αριστερά, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα Ντα Σίλβα και ο Αλέξης Τσίπρας (φωτ.: Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ)

Από αριστερά, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα Ντα Σίλβα και ο Αλέξης Τσίπρας (φωτ.: Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Δεν αγωνιζόμαστε πια μόνο για να υπερασπιστούμε την κοινωνία, αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία», αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, μετά από την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα Ντα Σίλβα, λίγο πριν από την ορκωμοσία του τελευταίου.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε στην Μπραζίλια με τον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, τον οποίο και συνεχάρη για την εκλογή του.

Στο πλαίσιο αυτό συνομίλησαν για την κυβερνητική εμπειρία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στην Βραζιλία.

Συμφώνησαν ότι ο αγώνας που πρέπει να δώσουν σήμερα αυτές οι δυνάμεις για τη δημοκρατία και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων απέναντι στη συμμαχία δεξιάς και ακροδεξιάς, είναι εξίσου σημαντικός με τον αγώνα των προηγούμενων δεκαετιών για προάσπιση της κοινωνίας από τις πολιτικές λιτότητας και τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.

Τόνισαν, παράλληλα, ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο νέος ψυχρός πόλεμος στον οποίο οδηγεί, ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας και η κλιματική κρίση, έχουν σοβαρές συνέπειες για την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική που επιτάσσουν τη στενότερη συνεργασία τους με σκοπό την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Βραζιλιάνο πρόεδρο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα και υπογράμμισε τη σημασία που έχει να δοθούν μηνύματα προς την Τουρκία για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Επίσης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνάντησε την αντιπρόεδρο και υπουργό Εργασίας της Ισπανίας, Γιολάντα Ντίαθ, με την οποία συνομίλησε για την προσπάθεια της ισπανικής κυβέρνησης για ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων και για τα μέτρα που έλαβε προκειμένου να μην μετακυλισθεί το κόστος της ενεργειακής κρίσης στην κοινωνία.

Παράλληλα, συνομίλησαν για την συνεργασία όλων των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων σε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην συμμαχία δεξιάς και ακροδεξιάς που διαμορφώνεται. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε την Ισπανίδα αντιπρόεδρο για την αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα και τη σημασία που έχει, οι ευρωπαίοι εταίροι μας να δίνουν σαφή μηνύματα στην Τουρκία υπέρ του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Ορκίζεται ξανά πρόεδρος μετά από 12 χρόνια

Η ορκωμοσία του νέου προέδρου Λούλα θα γίνει σήμερα απόντος του προκατόχου του, καθώς ο Ζαΐχ Μπολσονάρου εγκατέλειψε τη Βραζιλία προτού καν ολοκληρωθεί η θητεία του, και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, εξαιτίας της απειλής που εγείρουν οι πιο ανυποχώρητοι οπαδοί του απερχόμενου ακροδεξιού αρχηγού του κράτους.

Στα 77 του χρόνια, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα θα ορκιστεί ξανά πρόεδρος της μεγαλύτερης δύναμης της Λατινικής Αμερικής, έπειτα από τις δυο προηγούμενες θητείες του (2003-2010), σηματοδοτώντας την επιστροφή της βραζιλιάνικης κεντροαριστεράς στο Πλανάλτου, το προεδρικό μέγαρο.

Ως και 300.000 άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις, ορισμένες πομπώδεις, με τελετές χορογραφημένες ως το τελευταίο χιλιοστό, άλλες πιο χαλαρές, με γιορτές και συναυλίες, στη συνήθως νυσταλέα βραζιλιάνικη πρωτεύουσα με τη φουτουριστική αρχιτεκτονική.

Στις περίπου 50 ξένες αντιπροσωπείες συγκαταλέγονται 17 αρχηγοί κρατών, ανάμεσά τους οι πρόεδροι της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, κρατών της περιοχής και ο βασιλιάς της Ισπανίας. Οι ΗΠΑ έστειλαν την υπουργό Εσωτερικών Ντεμπ Χάαλαντ, η Κίνα τον αντιπρόεδρο Ουάνγκ Τσισάν. Τη Γαλλία θα αντιπροσωπεύσει ο αρμόδιος υπουργός για το Διεθνές Εμπόριο Ολιβιέ Μπεστ.

Γεγονός άνευ προηγουμένου από το 1985 και το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας αποτελεί η άρνηση του απερχόμενου προέδρου Μπολσονάρου να παραδώσει στον διάδοχό του την προεδρική κίτρινη και πράσινη εσάρπα, όπως το θέλει η παράδοση.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος, που έμοιαζε αποτραβηγμένος κι έκανε ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις μετά την οριακή ήττα του στις εκλογές του Οκτωβρίου, που δεν έχει χωνέψει ακόμα, εγκατέλειψε τη Βραζιλία προχθές Παρασκευή. Βρίσκεται, κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας Folha de São Paulo, στη Φλόριντα, στο σπίτι πρώην πρωταθλητή πολεμικών τεχνών.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το έμβλημα των Ηνωμένων Εθνών έξω από την αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης, στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Η Ελλάδα στον ΟΗΕ – Καμία νομιμοποίηση από την κύρωση στη Λιβύη

5/11/2026 - 11:23πμ
Ο Γιώργος Βαρεμένος στα έδρανα της Βουλής (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Βαρεμένος: Ανεξαρτητοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του

3/11/2026 - 1:37μμ
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026   (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για τουρκολιβυκό μνημόνιο: Οι αυθαίρετες διεκδικήσεις δεν ανατρέπουν τους εθνικούς σχεδιασμούς

2/11/2026 - 1:03μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θάνος Πλεύρης: Στόχος εμπρηστικής επίθεσης με γκαζάκια το πολιτικό γραφείο του στο Κολωνάκι

1/11/2026 - 9:30πμ
Συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επικεφαλής του International Institute for Strategic Studies, Μπάστιαν Γκίγκριχ (φωτ.: EUROKINISSI / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η εμπορική ναυτιλία δεν πρέπει να γίνεται όμηρος γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων

31/10/2026 - 12:18μμ
(Φωτ.: pixabay.com/el/users/wokandapix-614097)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μισθολογική διαφάνεια και ίση αμοιβή: Τι αλλάζει για εργοδότες και εργαζομένους από την 1η Νοεμβρίου 2026

31/10/2026 - 11:03πμ
Στιγμιότυπο από την αίθουσα όπου διεξήχθη η ανοιχτή συζήτηση υψηλού επιπέδου της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας, στον ΟΗΕ (φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος/ Γρ. Τύπου Πρωθυπουργου/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Διπλωματική αντιπαράθεση Ελλάδας-Τουρκίας στον ΟΗΕ

30/10/2026 - 8:33πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Μητσοτάκης για το τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Είναι παράνομο, αυθαίρετο και αντιβαίνει στην ίδια τη γεωγραφία»

29/10/2026 - 6:37μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Εντός Νοεμβρίου η συζήτηση για Εξεταστική Επιτροπή σχετικά με τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους

29/10/2026 - 1:41μμ
(Φωτ.: Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις ΗΠΑ για συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

29/10/2026 - 8:32πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Γαλλία: Χιλιάδες στους δρόμους με αιτήματα για μισθούς και συντάξεις – Νέα δοκιμασία για την κυβέρνηση

20 λεπτά πριν
(Φωτ.: mathias70 / pixabay.com)

Ιός του Δυτικού Νείλου: 53 θάνατοι και 462 κρούσματα στην Ελλάδα – Πέντε νέες διαγνώσεις σε μία εβδομάδα

46 λεπτά πριν
Μέρος της αφίσας της εκδήλωσης (φωτ.: app.thessaly.gov.gr)

Τρίκαλα: Με μουσική, χορό και ποντιακές μελωδίες η επέτειος των 30 χρόνων της Ευξείνου Λέσχης

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Θεσσαλονίκη: Αναβλήθηκε η δίκη του 58χρονου καθηγητή που κατηγορείται για επίθεση σε 16χρονη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Συναγερμός σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια από απειλές για βόμβες – Στο στόχαστρο και δύο πτήσεις της Aegean

2 ώρες πριν
Άνθρωποι σωριάζονται από την πείνα στο Χάρκοβο (φωτ.: Alexander Wienerberger – Diözesanarchiv Wien / BA Innitzer / commons.wikimedia.org)

Χολοντομόρ: Ο Μεγάλος Λιμός της Ουκρανίας – Η σταλινικής έμπνευσης Γενοκτονία που αποσιωπήθηκε για δεκαετίες

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV