pontosnews.gr
Παρασκευή, 30/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΕΕ: Η Σουηδία αναλαμβάνει την προεδρία και η Κροατία υποδέχεται το ευρώ

Προτεραιότητα της Στοκχόλμης μια πιο πράσινη, πιο ασφαλής και πιο ελεύθερη Ευρώπη – Ανησυχούν για ανατιμήσεις οι Κροάτες μετά από την αλλαγή νομίσματος

1/01/2023 - 11:07πμ
Ο Κροάτης υπουργός Οικονομικών Μάρκο Πριμοράκ κάνει μια συμβολική ανάληψη από ΑΤΜ στο Ζάγκρεμπ, λίγο μετά από τα μεσάνυχτα και την ένταξη της Κροατίας στην ευρωζώνη (φωτ.: EPA/Lana Slivar)

Ο Κροάτης υπουργός Οικονομικών Μάρκο Πριμοράκ κάνει μια συμβολική ανάληψη από ΑΤΜ στο Ζάγκρεμπ, λίγο μετά από τα μεσάνυχτα και την ένταξη της Κροατίας στην ευρωζώνη (φωτ.: EPA/Lana Slivar)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η Σουηδία αναλαμβάνει σήμερα την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Τσεχία για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

«Η Σουηδία αναλαμβάνει την προεδρία σε μια περίοδο που η Ένωση είναι αντιμέτωπη με ιστορικές αλλαγές», είχε δηλώσει στα μέσα Δεκεμβρίου ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.

Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης ο Κρίστερσον αναφέρεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα ως τα βασικά θέματα που θα προωθήσει η Στοκχόλμη.

Προτεραιότητα της Σουηδίας θα είναι «μια πιο πράσινη, πιο ασφαλής και πιο ελεύθερη Ευρώπη», υπογραμμίζεται.

https://twitter.com/sweden2023eu/status/1609462182273589248

Ο Κρίστερσον και η συντηρητική κυβέρνησή του δεν είναι πολύ γνωστοί στην ευρωπαϊκή σκηνή, καθώς ανέλαβαν την εξουσία πριν περίπου δυόμιση μήνες. Εξάλλου ο Κρίστερσον είναι ο πρώτος Σουηδός πρωθυπουργός που συνεργάζεται στενά με το ακροδεξιό, λαϊκιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση μειοψηφίας που έχουν σχηματίσει οι Μετριοπαθείς του Κρίστερσον με άλλα κόμματα της δεξιάς, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους. Ωστόσο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο και διαθέτουν περισσότερες έδρες από τους Μετριοπαθείς, γεγονός που σημαίνει ότι οι Σουηδοί Δημοκράτες μπορούν να ασκήσουν μεγάλη επιρροή στην κυβερνητική πολιτική.

Σε ευρωζώνη και Σένγκεν η Κροατία

Η Κροατία υιοθέτησε σήμερα το ευρώ κι εντάχθηκε στον χώρο Σένγκεν, στον οποίο επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και των αγαθών, δυο ορόσημα για τη μικρή χώρα των Βαλκανίων που έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από περίπου μια δεκαετία.

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (τοπική ώρα· στη 01:00 ώρα Ελλάδας), η Κροατία αποχαιρέτισε το νόμισμά της, το κούνα, για να γίνει το 20ό μέλος της ευρωζώνης.

Έγινε επίσης το 27ο κράτος το οποίο εντάσσεται στον χώρο Σένγκεν, την αχανή ζώνη όπου πάνω από 400 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς να υποβάλλονται σε ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Οι τοπικές εφημερίδες χαιρέτισαν χθες Σάββατο τα δύο γεγονότα, με την Vecernji List να τα χαρακτηρίζει «αποκορύφωμα της ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ». Η πρόεδρος της Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα σήμερα.

Η Κροατία, που εντάχθηκε στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2013, κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία το 1991, ενώ η σύγκρουση που ακολούθησε (1991-95) προκάλεσε περίπου 20.000 νεκρούς.

Για τους ειδικούς, η υιοθέτηση του ευρώ θα συμβάλει στην προστασία της κροατικής οικονομίας, μίας από τις πιο αδύναμες της ΕΕ, μπροστά στον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό, τη σοβαρή ενεργειακή κρίση και τη γεωπολιτική ανασφάλεια μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός στην Κροατία έφτασε το 13,5%, έναντι 10% στην ευρωζώνη.

Οι Κροάτες από την πλευρά τους έχουν ανάμικτα συναισθήματα: χαίρονται για την άρση των ελέγχων στα σύνορα, όμως η αλλαγή νομίσματος προκαλεί δυσπιστία.

Τις τελευταίες ημέρες πολίτες κάνουν ουρά έξω από τα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης των τραπεζών, καθώς φοβούνται ότι θα υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Νωρίς σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ο υπουργός Οικονομικών έκαναν συμβολικά ανάληψη ευρώ από αυτόματο μηχάνημα στο Ζάγκρεμπ.

Εξάλλου πολλοί Κροάτες ανησυχούν ότι η υιοθέτηση του ευρώ θα προκαλέσει άνοδο τιμών, κυρίως καθώς οι εταιρείες θα στρογγυλοποιήσουν προς τα πάνω τις τιμές μετά από την αλλαγή νομίσματος.

Περίπου το 80% των τραπεζικών καταθέσεων είναι ήδη σε ευρώ στην Κροατία, καθώς οι βασικοί εταίροι της χώρας ανήκουν στην ευρωζώνη, και ο τουρισμός, που συμβάλει σε ποσοστό 20% στο ΑΕΠ της χώρας, τροφοδοτείται από Ευρωπαίους.

Ώθηση στον τουρισμό

Η Κροατία δέχθηκε φέτος τέσσερις φορές περισσότερους τουρίστες από τους κατοίκους της και η ένταξή της στη ζώνη Σένγκεν αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στον κλάδο.

Οι μεγάλες ουρές αναμονής στα σύνορα της χώρας με τους Ευρωπαίους γείτονές της θα αποτελούν παρελθόν. Σήμερα θα κλείσουν 73 μεθοριακά φυλάκια, ενώ στα αεροδρόμια η αλλαγή θα γίνει στις 26 Μαρτίου για τεχνικούς λόγους.

Παράλληλα η κατάσταση στα σύνορα της Κροατίας με τους γείτονές της που δεν ανήκουν στην ΕΕ –τη Βοσνία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία– δεν θα αλλάξει.

Ωστόσο η αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης θα παραμείνει μια μεγάλη πρόκληση για τη χώρα. Από τότε που εντάχθηκε στην ΕΕ η Κροατία ανέλαβε το καθήκον να προστατεύει τα εξωτερικά, χερσαία σύνορα του μπλοκ, μήκους περισσότερων από 1.350 χιλιομέτρων.

Η χώρα βρίσκεται στη λεγόμενη οδό των δυτικών Βαλκανίων την οποία ακολουθούν αφενός οι μετανάστες για να εισέλθουν στην ΕΕ, αφετέρου όμως και λαθρέμποροι όπλων, ναρκωτικών και διακινητές ανθρώπων.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Υπάλληλος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του Ισραήλ μπροστά σε οθόνη με τα αποτελέσματα της καταμέτρησης σε πραγματικό χρόνο, στο κέντρο καταμέτρησης στην Κνεσέτ, στην Ιερουσαλήμ, 28 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Το δύσκολο παζλ των 61 εδρών – Τα σενάρια για Νετανιάχου και Άιζενκοτ

30/10/2026 - 6:47μμ
Οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, στην Άγκυρα. Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν: Ρωγμές στις σχέσεις Ερντογάν και Αλίεφ – Τι έχει συμβεί

30/10/2026 - 3:47μμ
Δράκοντεια μέτρα ασφαλείας στην Ατλάντα της Τζόρτζια όπου αρχίζει σήμερα η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της G20 (πηγή: YouTube/
11Alive)
ΚΟΣΜΟΣ

G20: Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών στην Ατλάντα – Παρών ο Σεργκέι Λαβρόφ

30/10/2026 - 2:40μμ
Ειδικό πληκτρολόγιο κονσόλας παιχνιδιών της Binance στην έκθεση Crypto Expo Europe 2024, στο Βουκουρέστι, στις 4 Μαρτίου 2024 (φωτ.: EPA / Robert Ghement)
ΚΟΣΜΟΣ

Κρυπτονομίσματα: Κυβερνοεπίθεση 6,3 δισ. δολαρίων στην Binance – Προσωρινή αναστολή αναλήψεων

30/10/2026 - 2:23μμ
Άνθρωποι κάθονται έξω από το ισραηλινό Κοινοβούλιο, την Κνέσετ, στην Ιερουσαλήμ (φωτ.: EPA/ABIR SULTAN EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Αδιέξοδο μετά τις εκλογές – Πρώτος ο Νετανιάχου αλλά χωρίς πλειοψηφία στην Κνεσέτ

30/10/2026 - 9:45πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Βοσνία: Πολύνεκρη συντριβή ελικοπτέρου της EUFOR – Νεκροί και βαριά τραυματίες στρατιωτικοί

29/10/2026 - 10:12μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Σε συναγερμό οι Αρχές με 70.000 αστυνομικούς στους δρόμους για τις διαδηλώσεις του Σαββάτου

29/10/2026 - 7:57μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Τρεις Έλληνες επέζησαν από τη σιδηροδρομική τραγωδία – «Ξαφνικά, ο χρόνος σταμάτησε»

29/10/2026 - 5:17μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δύο νεκροί και πέντε τραυματίες από κατολίσθηση βράχων στην Καππαδοκία

29/10/2026 - 4:50μμ
Στιγμιότυπο από βίντεο που παραχωρήθηκε από τη Στρατιωτική Μονάδα Εκτάκτων Αναγκών της Ισπανίας (UME) στις 29 Οκτωβρίου 2026, από τις επιχειρήσεις διάσωσης στο σημείο της σύγκρουσης μεταξύ δύο αμαξοστοιχιών υψηλής ταχύτητας, Iryo και AVE, στο χωριό Ούρδα, στο Τολέδο της Ισπανίας (φωτ.: EPA/UME HANDOUT)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Τριήμερο εθνικό πένθος μετά την πολύνεκρη σύγκρουση τρένων – Σφοδρές επικρίσεις για το «ανεξήγητο» σφάλμα στο κέντρο ελέγχου

29/10/2026 - 1:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Πανελλαδική-πανεργατική απεργία στις 25 Νοεμβρίου: Ποιοι συμμετέχουν – Τι διεκδικούν

23 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε πολίτες προσποιούμενη υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας

50 λεπτά πριν
Επιγραφή από την αρχαία Τέω, σε φωτογραφία που συνοδεύει την ανακοίνωση του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης για τις ανασκαφικές εργασίες (πηγή: Μητροπολιτικός Δήμος Σμύρνης)

Τέως: Νέες επιγραφές στη μικρασιατική πόλη που οι αρχαίες πηγές συνδέουν με τη Φαναγόρεια

1 ώρα πριν
Υπάλληλος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του Ισραήλ μπροστά σε οθόνη με τα αποτελέσματα της καταμέτρησης σε πραγματικό χρόνο, στο κέντρο καταμέτρησης στην Κνεσέτ, στην Ιερουσαλήμ, 28 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Ισραήλ: Το δύσκολο παζλ των 61 εδρών – Τα σενάρια για Νετανιάχου και Άιζενκοτ

2 ώρες πριν
Το διαμέρισμα στο οποίο προκάλεσε φωτιά ο 46χρονος, στη Γλυφάδα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Λευκάδα: Συνελήφθη ο φερόμενος δράστης των εμπρησμών σε Γλυφάδα και Νέο Ηράκλειο

2 ώρες πριν
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την αντιπροσωπεία της American Hellenic Educational Progressive Association – AHEPA (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Προεδρία Δημοκρατίας: Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΑHEPA είχε ο Κ. Τασούλας στο Προεδρικό Μέγαρο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV