pontosnews.gr
Παρασκευή, 28/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χρονιά γεμάτη ρεκόρ το 2022, με οκτώ δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη

Τιμές ενέργειας και τροφίμων στα ύψη, εκατομμύρια προσφύγων, ζέστη, πύραυλοι και δισεκατομμύρια δολάρια που πάνε κι έρχονται

31/12/2022 - 10:31μμ
(Φωτ.: Pixabay / Tumisu)

(Φωτ.: Pixabay / Tumisu)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Από τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, που καταγράφηκαν σε πολλά σημεία του πλανήτη, μέχρι τις τιμές της ενέργειας που έφθασαν στα ύψη και τα εκατομμύρια προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, το 2022 ήταν μια χρονιά άκρων.

Και ήταν η χρονιά που ο πληθυσμός της Γης έφτασε τα οκτώ δισεκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Τιμές τροφίμων και ενέργειας

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο προκάλεσε άλμα στο κόστος της ενέργειας και των τροφίμων, με τον δείκτη τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ να σημειώνει ιστορική κορύφωση τον Μάρτιο και το κόστος του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να φτάνει σε υψηλά ρεκόρ. Ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης ανέβηκε σταθερά στο 10,6% τον Οκτώβριο, η μεγαλύτερη αύξηση από τη θέσπιση του δείκτη το 1997.


Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο κορονοϊός οδήγησαν σε μεγάλη άνοδο τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και των καυσίμων τον τελευταίο χρόνο, επηρεάζοντας τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις (φωτ.: Eurokinissi/Μιχάλης Καραγιάννης)

Πρόσφυγες

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε επίσης το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια Ουκρανοί εγκατέλειψαν τη χώρα και κατέφυγαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και άλλοι 6,9 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Παγκοσμίως, ο αριθμός των εκτοπισμένων ανθρώπων ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 100 εκατομμύρια.

Πρόσφυγες από την Ουκρανία πέρασαν τα σύνορα Ουκρανίας – Ρουμανίας και φιλοξενήθηκαν σε ρουμανικές δομές (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Αφόρητη Ζέστη

Η Ευρώπη πέρασε το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί με το θερμόμετρο να χτυπάει κόκκινο σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της Αγγλίας όπου ο υδράργυρος έφθασε για πρώτη φορά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι δασικές πυρκαγιές που σχετίζονται με την υψηλή θερμοκρασία και την υγρασία επίσης κατέκαψαν μεγαλύτερες εκτάσεις γης—πάνω από 6 εκατομμύρια στρέμματα– από ό,τι είχε συμβεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη.

Μέλος της Προεδρικής Φρουράς σκουπίζει τον ιδρώτα Εύζωνα στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στο Σύνταγμα, εν μέσω κύματος ζέστης τον περασμένο Αύγουστο (φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)

«Χαλάζι» από πυραύλους

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε αριθμό ρεκόρ πυραύλων στη Θάλασσα της Ιαπωνίας ως απάντηση στις μεγάλης κλίμακας κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησαν η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ. Στο αποκορύφωμα, στις 2 Νοεμβρίου, 23 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν μέσα σε ένα 24ωρο.

Ένας από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια των κοινών γυμνασίων Νότιας Κορέας – ΗΠΑ (φωτ.: Joint Chiefs of Staff / Handout South Korea)

Αντίο Βασίλισσα

Έπειτα από 70 χρόνια στον θρόνο, η μονάρχης με την μεγαλύτερη θητεία στη Βρετανία, η βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ, πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών. Εκτιμάται ότι, πριν από την τελετή της κηδείας της, περίπου 250.000 πολίτες προσκύνησαν το φέρετρό της.

(Φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Πανδαιμόνιο με τον Μασκ

Ήταν μια σημαδιακή χρονιά για τον Ίλον Μασκ, τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου η περιουσία του οποίου εκτιμάται ότι, στις αρχές Δεκεμβρίου, έφθανε τα σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό του το Twitter έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σύντομα προκάλεσε αντιπαράθεση απολύοντας το μισό προσωπικό και επαναφέροντας σε λειτουργία τους λογαριασμούς προσώπων, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, που είχαν αποκλειστεί από την πλατφόρμα.

Ωστόσο τώρα ο Έλον Μασκ, κατάφερε κάτι που δεν έχει καταφέρει κανείς άλλος. Έχασε 200 δισ. δολάρια από τον πλούτο του και είδε την περιουσία του να συρρικνώνεται στα 137 δισ. δολάρια, καθώς μετοχές της Tesla βυθίστηκαν κατά 65% μέσα στο 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg η περιουσία του είχε φτάσει στο απόγειό της στις 4 Νοεμβρίου του 2021, αγγίζοντας τα 340 δισ. δολάρια και ως και μερικές εβδομάδες πριν παρέμενε ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, για να πάρει τελικά τη θέση του ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτης του κολοσσού πολυτελών αγαθών LVMH.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Ίλον Μασκ στη διάρκεια των εγκαινίων του «Εργοστασίου Γίγας» της εταρείας έξω από το Βερολίνο, τον περασμένο Μάρτιο (φωτ.: EPA/Christian Marquardt)

Συλλογές τέχνης για λίγους

Η καλλιτεχνική συλλογή του συνιδρυτή της Microsoft Πολ Άλεν, που περιλαμβάνει έργα του Σεζάν, του Κλιμτ και του Βαν Γκογκ, πουλήθηκε από τους Christie’s έναντι 1,62 δισεκατομμυρίου δολαρίων, το μεγαλύτερο ποσό που έχει ποτέ καταβληθεί σε δημοπρασία έργων τέχνης. Παράλληλα, το περίφημο πορτρέτο της Μέριλιν Μονρό, που φιλοτέχνησε ο Άντι Γουόρχολ το 1964 σε μεταξοτυπία, έγινε το πιο ακριβό έργο τέχνης του 20ου αιώνα αφού πωλήθηκε από τον οίκο Christie’s στην τιμή ρεκόρ των 195 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε τέσσερα λεπτά.

Αριστερά, η φωτογραφία της Μέριλιν Μονρό, πάνω στην οποία βασίστηκε το πορτραίτο του Άντι Γουόρχολ, στα δεξιά. Η τιμή του στη δημοπρασία του οίκου Christie’s έφθασε τα 195 εκατομμύρια δολάρια (φωτ.: Οίκος Δημοπρασιών Christie’s)

Τιτάνες του Τένις

Όταν ο Ραφαέλ Ναδάλ κέρδισε το Ρολάν Γκαρός για 14η φορά, ο Ισπανός άσος αύξησε το προσωπικό του ρεκόρ των Grand Slam σε 22 μπροστά από τους Νόβακ Τζόκοβιτς (21) και Ρότζερ Φέντερερ (20). Αυτή ήταν επίσης μια χρονιά αποχαιρετισμών με δύο από τους μεγαλύτερους αθλητές παγκοσμίως να κλείνουν την καριέρα τους: τον Φέντερερ και την Σερένα Γουίλιαμς, η οποία έχει κατακτήσει 23 Grand Slam.

Ο Ραφαέλ Ναδάλ μετά από τη νίκη του στο US Open το 2019 (φωτ.: EUROKINISSI)

Διοξείδιο του άνθρακα με μουσικό αποτύπωμα

Το 10ο άλμπουμ της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Τέιλορ Σουίφτ με τίτλο «Midnights» προκάλεσε τέτοια φρενίτιδα ώστε να καταρρεύσει το Spotify, καθώς οι θαυμαστές της που επιχείρησαν να το ακούσουν μέσα σε μια μόνο ημέρα ήταν οι περισσότεροι σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο άλμπουμ. Δέκα από τα κομμάτια του μπήκαν στην πρώτη δεκάδα του Billboard Hot 100, μια ακόμη πρωτιά.

Ωστόσο, η τραγουδίστρια σημείωσε και μια αρνητική πρωτιά, καθώς βρέθηκε στην πρώτη θέση του καταλόγου των «μεγαλύτερων ρυπαντών με ιδιωτικό τζετ» μεταξύ των διασημοτήτων επειδή επιλέγει πολύ συχνά το μέσο αυτό για τις μετακινήσεις της. Τον Αύγουστο, που ανακοινώθηκε αυτή η αρνητική πρωτιά, μετρούσε ήδη 170 πτήσεις με το ιδιωτικό της τζετ.

Η Τέιλορ Σουίφτ στο κόκκινο χαλί των μουσικών βραβείων του Mtv, τον περασμένο Αύγουστο (φωτ.: EPA/Jason Szenes)

Οκτώ Δισεκατομμύρια Άνθρωποι

Τον Νοέμβριο, ο παγκόσμιος πληθυσμός, που αριθμούσε 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους το 1950, ξεπέρασε τα οκτώ δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

(Φωτ.: Pixabay /Madlen Deutschenbaur)

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA/Cornelius Poppe)
ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Απεβίωσε στα 98 ο βασιλιάς Χάραλντ – Στο θρόνο ο γιος του, Χάακον

28/08/2026 - 11:52πμ
(Φωτ.: EPA / Narendra Shrestha)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ-Θιβέτ: Αναστέλλονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης – Υπερχείλισε λίμνη που σχηματίστηκε μετά την καταστροφή

28/08/2026 - 9:59πμ
**Λεζάντα Εικόνας:**

Φωτογραφία αρχείου χωρίς ημερομηνία που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 27 Αυγούστου 2026 από το Μουσείο της Βιγένα. Απεικονίζονται διάφορα αντικείμενα της Εποχής του Χαλκού που απαρτίζουν τον «Θησαυρό της Βιγένα», στη Βιγένα του Αλικάντε, στην ανατολική Ισπανία (φωτ.: EPA/Museum of Villena)
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη κλοπή στην Ισπανία: Άφαντος ο «Θησαυρός της Βιγένα» από το δημοτικό μουσείο

27/08/2026 - 11:37μμ
Χάρτης με τη μετονομασία της λίμνης Οντάριο σε «Λίμνη της Αμερικής», στο Οβάλ Γραφείο, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράφει το σχετικό διάταγμα (φωτ.: EPA / Al Drago / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ «βάφτισε» τη λίμνη Οντάριο «Λίμνη της Αμερικής» – Η κοφτή απάντηση του Καναδά

27/08/2026 - 11:29μμ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Βρετανό πρωθυπουργό Άντι Μπέρναμ, στο Κίεβο, στις 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: X / @ZelenskyyUa)
ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα και Λονδίνο ανεβάζουν τους τόνους – Η Ευρώπη δεν «βλέπει» επίθεση στο ΝΑΤΟ

27/08/2026 - 8:54μμ
Αεροφωτογραφία κατεστραμμένων σπιτιών στο χωριό Ντελάιτ μετά από την ξαφνική πλημμύρα, στην περιοχή Νουβακότ του Νεπάλ, στις 27 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA/ NARENDRA SHRESTHA)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ-Θιβέτ: Άνιση μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία – Κίνδυνος για νέα πλημμύρα

27/08/2026 - 7:23μμ
Ο Ράτκο Μλάντιτς πριν από την ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου στο Διεθνές Μηχανισμό για τη Διεξαγωγή των Εναπομεινάντων Ποινικών Δικαστηρίων (IRMCT) στη Χάγη της Ολλανδίας, στις 08 Ιουνίου 2021 (φωτ. αρχείου: EPA/JERRY LAMPEN)
ΚΟΣΜΟΣ

Ράτκο Μλάντιτς: Πέθανε στη Χάγη ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας

27/08/2026 - 4:46μμ
Ο Κιρίλο Μπουντάνοφ, ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι (φωτ.: x.com/Kyrylo_Budanov)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πιθανή επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία τον Σεπτέμβριο

27/08/2026 - 2:00μμ
(Φωτ.: EPA / Narendra Shrestha)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: Μια «πολύπλοκη αλυσίδα απειλών» προκάλεσε την καταστροφή, λένε ειδικοί

27/08/2026 - 10:31πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Firas Abdullah)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Οδηγός χτύπησε με το όχημά του πεζούς στην πόλη Καν – Ένας νεκρός και δέκα τραυματίες

27/08/2026 - 9:33πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Γραφείο Τύπου του ΟΑΣΘ)

Νέος πρόεδρος του ΟΑΣΘ ο Εμμανουήλ Μπελιμπασάκης

21 λεπτά πριν
Άποψη από το χωριό Τσίτη Άρδασσας, στην περιοχή Μεσοχαλδίου, όπου λέγεται ότι κυκλοφορούσε ο Καρυδάς (φωτ. αρχείου: Θωμαΐς Κιζιρίδου)

Ο Καρυδάς: Ο γραφικός και αριστοφανικός λυράρης από τη Μικρή Τσίτη της Χαλδίας

44 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΟΕ)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Χάλκινο οι Μουτεβελίδου, Λαμπριανίδου στο διπλό γυναικών

1 ώρα πριν
Ελληνικές συστοιχίες Patriot (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Κινήσεις στη σφαίρα του παραλόγου

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Βέροια: Σε πνιγμό οφείλεται ο θάνατος της 18χρονης στους Καταρράκτες Δερματά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Conference League: Με δύσκολα ταξίδια η κλήρωση του Παναθηναϊκού

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV