pontosnews.gr
Τετάρτη, 24/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σερβία: Ο Βούτσιτς ζήτησε από τους Σέρβους του Κοσόβου να αποσύρουν τα οδοφράγματα

Συνεδριάζει απόψε η επιτροπή κρίσης για τη συνέχιση ή όχι του αποκλεισμού – ΕΕ και ΗΠΑ ζητούν αποκλιμάκωση της έντασης με κοινή ανακοίνωση

28/12/2022 - 8:55μμ
O Πατριάρχης της Σερβίας Πορφύριος με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χθες, στο Βελιγράδι, για το κλείσιμο της συνοριακής διάβαση Μέρνταρε (φωτ.: EPA/Andrej Cukic)

O Πατριάρχης της Σερβίας Πορφύριος με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χθες, στο Βελιγράδι, για το κλείσιμο της συνοριακής διάβαση Μέρνταρε (φωτ.: EPA/Andrej Cukic)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την απόσυρση των οδοφραγμάτων στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου ζήτησε από τους Σέρβους ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου για το Κόσοβο στην κυβέρνηση της Σερβίας Πέταρ Πέτκοβιτς,

Ειδικότερα, ο Πέτκοβιτς ανέφερε ότι η κοινή δήλωση της ΕΕ και των ΗΠΑ που προηγήθηκε, καλύπτει πλήρως την σερβική πλευρά και παρέχει εγγυήσεις για την προστασία του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη, με τους πολιτικούς εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσόβου τους οποίους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης ΕΕ – ΗΠΑ και τους πρότεινε να τερματίσουν τους αποκλεισμούς των δρόμων. Στην συνάντηση αυτή οι περισσότεροι εκπρόσωποι των Σέρβων τάχθηκαν κατά της απόσυρσης των οδοφραγμάτων, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του Κοσόβου.

Απόψε θα πραγματοποιηθεί στο βόρειο Κόσοβο συνεδρίαση της επιτροπής κρίσης των Σέρβων όπου θα αποφασιστεί αν θα αποσυρθούν τα οδοφράγματα.

ΕΕ και ΗΠΑ ανησυχούν για την κατάσταση στο Κόσοβο

Σημειώνεται ότι σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, εκφράζουν την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη τεταμένη κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο,σύμφωνα με κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες προέτρεψαν τις δύο πλευρές να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποκλιμακώσουν την κατάσταση.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ΗΠΑ και ΕΕ εργάζονται με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαιρέτισαν επίσης τις διαβεβαιώσεις που έδωσε η ηγεσία του Κοσόβου ότι δεν υπάρχουν «λίστες» με ονόματα Σέρβων του Κοσόβου οι οποίοι πρόκειται να συλληφθούν ή να τους ασκηθούν διώξεις επειδή συμμετείχαν σε ειρηνικές διαδηλώσεις ή αποκλεισμούς δρόμων.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται την κοσοβάρικη αστυνομία, το Κόσοβο έκλεισε σήμερα την κυριότερη συνοριακή διάβαση με τη Σερβία, αφού οι Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα στην περιοχή.

Ένταση από τις 10 Δεκεμβρίου

Πολλές εκατοντάδες Σέρβοι του Κοσόβου συμμετέχουν από τις 10 Δεκεμβρίου σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τη σύλληψη ενός πρώην αστυνομικού. Η κυκλοφορία προς τις δύο μεθοριακές διαβάσεις με τη Σερβία έχει παραλύσει.

Το βράδυ της Τρίτης, δεκάδες διαδηλωτές από τη σερβική πλευρά των συνόρων μπλόκαραν με φορτηγά και τρακτέρ την κυκλοφορία προς τη συνοριακή διάβαση Μέρνταρε. Το γεγονός αυτό οδήγησε το Κόσοβο στο κλείσιμο της διάβασης.

«Αυτό το παράνομο οδόφραγμα εμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία ατόμων και αγαθών, κατά συνέπεια καλούμε τους πολίτες και συμπατριώτες μας να κυκλοφορούν από τις άλλες μεθοριακές διαβάσεις», ανέφερε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της.

Η Πρίστινα κάλεσε επίσης την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ (Kfor) να διαλύσει τα οδοφράγματα.

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς είπε σήμερα ότι ο αποκλεισμός των δρόμων είναι ένας «δημοκρατικός και ειρηνικός» τρόπος διαμαρτυρίας και ότι το Βελιγράδι διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους Δυτικούς διπλωμάτες για την επίλυση της κρίσης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ομιλία Ερντογάν στη διευρυμένη σύνοδο των επικεφαλής των νομαρχιακών επιτροπών του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ (φωτ.: Χ / AK Parti)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν κατά της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: Δεν μας δεσμεύουν συμφωνίες και μηνύματα

24/12/2025 - 5:21μμ
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός διακρίνεται μπροστά από τη Σελήνη (φωτ. αρχείου: EPA/Peter Komka)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Σχέδια για πυρηνικό σταθμό στη Σελήνη εντός δεκαετίας – Η ανακοίνωση της Roscosmos

24/12/2025 - 3:55μμ
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια στο σημείο του δυστυχήματος ενώ συνεχίζονται οι έρευνγες στα συντρίμια του Falcon-50 (φωτ.: EPA/ NECATI SAVAS)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» και ο καταγραφέας ήχου του Falcon 50

24/12/2025 - 1:23μμ
O Μοχάμεντ Αλί Άχμεντ αλ Χαντάντ σε στιγμιότυπο από τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ. Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.:  Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός ο αρχηγός του Στρατού της Λιβύης – Συντριβή Falcon έξω από την Άγκυρα

23/12/2025 - 10:58μμ
Καπνοί από το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο «REK Bitola», τον μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία (φωτ.: EPA / Georgia Licovski)
ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: «Κατάσταση κρίσης» στην ηλεκτροπαραγωγή λόγω έλλειψης μαζούτ από την Ελλάδα

23/12/2025 - 10:12μμ
To Falcon 50 (φωτ.: αρχείο EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Χάθηκε η επικοινωνία με τζετ που μετέφερε τον αρχηγό του Στρατού της Λιβύης

23/12/2025 - 9:38μμ
(Φωτ.: x.com/anadoluagency)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους που σχεδίαζε επιθέσεις κατά αμάχων

22/12/2025 - 6:47μμ
Το προξενείο των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, Νουούκ (φωτ.: EPA / Mads Claus Rasmussen / Denmark Out)
ΚΟΣΜΟΣ

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Γροιλανδία: Ο Τραμπ ορίζει απεσταλμένο και ανάβει φωτιές με τη Δανία

22/12/2025 - 1:56μμ
Στα ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης, τελετή παράδοσης ενός υποβρυχίου. Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.:  Χ / Presidency of the Republic of Türkiye)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιγαντώνει το ναυτικό της η Τουρκία με αεροπλανοφόρο 300 μέτρων

22/12/2025 - 12:19μμ
Δεξιά το αυτοκίνητο του Φανίλ Σαρβάροφ και αριστερά ο παρασημοφορημένος Ρώσος υποστράτηγος (πηγή: Χ / UkraineWorld)
ΚΟΣΜΟΣ

Βόμβα στη Μόσχα: Νεκρός Ρώσος στρατηγός σε έκρηξη αυτοκινήτου

22/12/2025 - 11:27πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ισχυρή βροχόπτωση στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Χριστούγεννα με καταρρακτώδεις βροχές: Πλημμυρικά φαινόμενα σε Αττική και δυτική Ελλάδα

7 λεπτά πριν
Ανακαινισμένο δωμάτιο στο Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Δημόσιο – ασφαλιστικές: Έρχεται το πρώτο νοσοκομείο με μοντέλο τύπου ΣΔΙΤ

32 λεπτά πριν
Παρόλου που «γεννήθηκε» μέσα στο χειμώνα, η Σάρτη αγαπά το φως του καλοκαιρινού ήλιου (φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Σάρτης «Η Αφησιά»)

Σάρτη Χαλκιδικής: Η προσφυγική «γέννηση» ενός χωριού, παραμονή Χριστουγέννων

56 λεπτά πριν
Σιταροχώραφα στην περιοχή Κρόκος Κοζάνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Στραβού)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον εισαγγελέα 50 αγρότες για μαζικές διαγραφές αγροτεμαχίων από το Ε9

1 ώρα πριν
Κάλαντα σε live μετάδοση, από το Σύλλογο Ποντίων Μονάχου (πηγή: Glomex)

Όπου υπάρχει Ελλάδα, ακούγονται ποντιακά κάλαντα: Από το Μόναχο, παραμονή Χριστουγέννων

2 ώρες πριν
Ομιλία Ερντογάν στη διευρυμένη σύνοδο των επικεφαλής των νομαρχιακών επιτροπών του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ (φωτ.: Χ / AK Parti)

Ερντογάν κατά της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: Δεν μας δεσμεύουν συμφωνίες και μηνύματα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign