pontosnews.gr
Κυριακή, 30/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιράν: 100 ημέρες διαδηλώσεων και συνεχίζουν

Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 500 διαδηλωτές κι έχουν εκτελεστεί άλλοι δύο – Με ποιους τρόπους αντιδρά η νέα γενιά

26/12/2022 - 10:10μμ
H γερμανίδα βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Derya Türk-Nachbaur φορά καρφίτσα με απεικόνιση της δοκιμασίας «Πετάξτε το τουρμπάνι», η οποία αναγράφει «Ελευθερώστε το Ιράν», στη διάρκεια συνεδρίασης της Βουλής (φωτ.: Twitter)

H γερμανίδα βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Derya Türk-Nachbaur φορά καρφίτσα με απεικόνιση της δοκιμασίας «Πετάξτε το τουρμπάνι», η οποία αναγράφει «Ελευθερώστε το Ιράν», στη διάρκεια συνεδρίασης της Βουλής (φωτ.: Twitter)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Εκατό ημέρες συμπληρώθηκαν από την έναρξη των πιο μακροχρόνιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν, από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, με αφορμή το θάνατο της Μαχσά Αμινί στα χέρια της Αστυνομίας Ηθών.

Οι διαδηλώσεις έχουν κλονίσει το καθεστώς, αλλά είχαν βαρύ κόστος για τον λαό, καθώς μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 500 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων 69 παιδιά, έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων των Ακτιβιστών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRANA).

Δύο διαδηλωτές έχουν ήδη εκτελεστεί και τουλάχιστον άλλοι 26 αντιμετωπίζουν την ίδια μοίρα, μετά από αυτό που η Διεθνής Αμνηστία αποκαλεί «ψευδείς δίκες».

Αν και οι διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο έχουν σαρώσει στο παρελθόν το Ιράν, μια φορά το 2017 που διήρκεσαν μέχρι τις αρχές του 2018 και μια άλλη τον Νοέμβριο του 2019, οι τρέχουσες διαδηλώσεις θεωρούνται μοναδικές επειδή, καταρχήν πρωταγωνιστούν οι γυναίκες, υπό το σύνθημα  «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», περιλαμβάνουν ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, ενώ γίνεται εκτεταμένη χρήση βομβών μολότοφ.

Επιπλέον, δεν ήταν λίγες οι διασημότητες του Ιράν οι οποίες θυσίασαν τις καριέρες τους προκειμένου να υποστηρίξουν τις διαδηλώσεις, καθώς είτε συνελήφθησαν, είτε εξορίστηκαν.

Ο Αλί Καρίμι, ένας από τους πιο διάσημους πρώην ποδοσφαιριστές του Ιράν, που ζούσε στο Ντουμπάι, υποστήριξε επίσης τις διαδηλώσεις. Είπε ότι οι πράκτορες των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών απείλησαν να τον σκοτώσουν, οδηγώντας τον τελικά να μετακομίσει στις ΗΠΑ.

Ο Καρίμι είναι πλέον ένας από τους πιο ένθερμους επικριτές του ιρανικού καθεστώτος στον λογαριασμό του στο Instagram, με περισσότερους από 14 εκατομμύρια ακόλουθους.

Ένα άλλο σύμβολο του ιρανικού ποδοσφαίρου, ο Αλί Νταέι, αναγκάστηκε από την ιρανική δικαιοσύνη να κλείσει το κοσμηματοπωλείο και το εστιατόριό του, αφού υποστήριξε μια πανεθνική απεργία, ενώ σήμερα, Δευτέρα, κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι απαγόρευσε στην οικογένειά του να φύγει από τη χώρα, εκτρέποντας την πτήση στην οποία επέβαιναν η σύζυγός του και η κόρη του.

Καίνε τις μαντίλες και πετάνε τα τουρμπάνια

Στην πρώτη γραμμή αυτών των διαδηλώσεων βρίσκεται η Γενιά Ζ του Ιράν, η οποία αψηφά τους αυστηρούς θρησκευτικούς κανόνες και θέτει νέες τάσεις, όπως το κάψιμο των μαντιλών.

Παράλληλα, μια άλλη νέα τάση μεταξύ των νεαρών διαδηλωτών είναι το λεγόμενο «Πετάξτε το τουρμπάνι», κρυφά, πίσω από σιίτες μουσουλμάνους κληρικούς, χτυπώντας το τουρμπάνι τους ώστε να πέσει και τρέχοντας μακριά. Ήδη στο διαδίκτυο κυκλοφορούν διάφορα τέτοια βίντεο, ως μια εκστρατεία διαμαρτυρίας ενάντια στο κυβερνών σύστημα των προνομίων, της διαφθοράς και της καταπίεσης.

A schoolgirl without a headscarf in Tehran knocks off a cleric’s turban & runs away. “#TurbanTossing is a campaign to protest against the symbol of access to the ruling system, privilege, corruption and oppression.

destructive campaign by
Foreign liberals #MahsaAmini pic.twitter.com/kKKLBY4bum

— Nishtarians (@Nishtarians1) December 26, 2022

https://twitter.com/bai_mina/status/1607053905996746760

Πηγές: BBC, Twitter

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι σημαίες της Ισλανδίας και της ΕΕ (φωτ.: Ευρωπαϊκή Επιτροπή)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισλανδία: «Όχι» στην επιστροφή προς την ΕΕ – Η κάλπη πάγωσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

30/08/2026 - 2:12μμ
Η υπηρεσιακή πρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκες (πηγή: YouTube/
POTUS Tracker)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Υπεραμύνθηκε της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το πετρέλαιο η Ντέλσι Ροντρίγκες

30/08/2026 - 12:38μμ
Το κτήριο του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην προκυμαία Φρούνζενσκαγια (αριθμός 22) στη Μόσχα (πηγή: A.Savin/ru.wikipedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ετοιμάζει «μαζικές επιθέσεις» στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

30/08/2026 - 11:35πμ
Πάνοπλοι αστυνομικοί με ειδικό θωρακισμένο όχημα αποκλείουν δρόμο κοντά στο ιπποδρόμιο Σάχεν, μετά από πυροβολισμούς που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια rave party, κοντά στο Ααράου της Ελβετίας (φωτ.: EPA/MICHAEL BUHOLZER)
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες από πυροβολισμούς σε rave party

30/08/2026 - 10:17πμ
(Φωτ.: X.com/The Daily Brief)
ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: «Τώρα είναι η σειρά μου» – Το πρώτο μήνυμα του διαδόχου Χάακον μετά τον θάνατο του πατέρα του, βασιλιά Χάραλντ

30/08/2026 - 12:16πμ
ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα κέρδισε κατά κράτος τον ΟΠΕΚ και τον πόλεμο – χωρίς να πολεμά

29/08/2026 - 7:56μμ
Λουλούδια και κεριά στην πλατεία του βασιλικού παλατιού, μετά την πομπή που μετέφερε τη σορό του βασιλιά Χάραλντ από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο στο παλάτι (φωτ.: EPA / Terje Pedersen)
ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Λουλούδια μέσα στη βροχή για τον βασιλιά Χάραλντ – Η νέα εποχή του Χάακον Η’

29/08/2026 - 5:55μμ
Κατεστραμμένα σπίτια στο Μπιντούρ του Νεπάλ, στις 29 Αυγούστου 2026, μετά τις φονικές πλημμύρες που σάρωσαν τις κοιλάδες των ποταμών Μπότε Κόσι και Τρισούλι (φωτ.: EPA / Yonhap)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: «Βρεθήκαμε στην κόλαση» – Στους 675 οι νεκροί, σχεδόν 3.000 οι αγνοούμενοι

29/08/2026 - 4:18μμ
Υπουργοί Εσωτερικών χωρών της Βαλτικής σε θαλάσσια περιπολία της γερμανικής ακτοφυλακής, στο περιθώριο της Συνόδου Ασφαλείας στο Φλένσμπουργκ (φωτ.: dpa / Christian Charisius)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βαλτική γίνεται νέο μέτωπο της υβριδικής σύγκρουσης Ρωσίας-Δύσης

29/08/2026 - 2:17μμ
Ψηφοφορία σε εκλογικό τμήμα της Ισλανδίας (φωτ.: Ísland.is / Landskjörstjórn)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισλανδία: Δημοψήφισμα-θρίλερ για την επιστροφή στις συνομιλίες με την ΕΕ

29/08/2026 - 1:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναμνηστική φωτογραφία μετά το τέλος της εκδήλωσης στα Φωκάτα. Σάββατο 29 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Δήμος Αργοστολίου)

Κρήτη και Πόντος αντάμωσαν στην Κεφαλονιά – Λύρα και λαούτο ένωσαν τις παραδόσεις

2 λεπτά πριν
Το αναποδογυρισμένο καταμαράν ανοιχτά της κατεχόμενης Κερύνειας, με επιβαίνοντες να περιμένουν τη διάσωσή τους πάνω στο εκτεθειμένο τμήμα του σκάφους (φωτ.: Takvim / στιγμιότυπο από βίντεο)

Κύπρος: Ανατράπηκε καταμαράν με 270 επιβαίνοντες ανοιχτά της κατεχόμενης Κερύνειας

24 λεπτά πριν
Οι σημαίες της Ισλανδίας και της ΕΕ (φωτ.: Ευρωπαϊκή Επιτροπή)

Ισλανδία: «Όχι» στην επιστροφή προς την ΕΕ – Η κάλπη πάγωσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

51 λεπτά πριν
Το σημείο της τραγωδίας, στο Κάβο Γκρέκο. Λόγω της έντονης θαλασσοταραχής, συνολικά τρία σκάφη βρέθηκαν σε κίνδυνο. Σάββατο 29 Αυγούστου 2026 (πηγή: philenews.com)

Ντίμης Μαυρόπουλος: «Του φώναζαν να κατέβει» – Η δραματική μαρτυρία για την τραγωδία στο Κάβο Γκρέκο

1 ώρα πριν
Ελικοφόρο του στόλου της Olympic Air (φωτ.: Olympic Air)

Ρόδος: Αεροσκάφος της Olympic Air επέστρεψε μετά από αναφορά για μηχανικό πρόβλημα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Christopher Neundorf)

Αγωνία στην Ντόρτμουντ για τον Κωνσταντέλια – Φόβοι για σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV