pontosnews.gr
Παρασκευή, 5/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιράν: 100 ημέρες διαδηλώσεων και συνεχίζουν

Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 500 διαδηλωτές κι έχουν εκτελεστεί άλλοι δύο – Με ποιους τρόπους αντιδρά η νέα γενιά

26/12/2022 - 10:10μμ
H γερμανίδα βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Derya Türk-Nachbaur φορά καρφίτσα με απεικόνιση της δοκιμασίας «Πετάξτε το τουρμπάνι», η οποία αναγράφει «Ελευθερώστε το Ιράν», στη διάρκεια συνεδρίασης της Βουλής (φωτ.: Twitter)

H γερμανίδα βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Derya Türk-Nachbaur φορά καρφίτσα με απεικόνιση της δοκιμασίας «Πετάξτε το τουρμπάνι», η οποία αναγράφει «Ελευθερώστε το Ιράν», στη διάρκεια συνεδρίασης της Βουλής (φωτ.: Twitter)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εκατό ημέρες συμπληρώθηκαν από την έναρξη των πιο μακροχρόνιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν, από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, με αφορμή το θάνατο της Μαχσά Αμινί στα χέρια της Αστυνομίας Ηθών.

Οι διαδηλώσεις έχουν κλονίσει το καθεστώς, αλλά είχαν βαρύ κόστος για τον λαό, καθώς μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 500 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων 69 παιδιά, έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων των Ακτιβιστών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRANA).

Δύο διαδηλωτές έχουν ήδη εκτελεστεί και τουλάχιστον άλλοι 26 αντιμετωπίζουν την ίδια μοίρα, μετά από αυτό που η Διεθνής Αμνηστία αποκαλεί «ψευδείς δίκες».

Αν και οι διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο έχουν σαρώσει στο παρελθόν το Ιράν, μια φορά το 2017 που διήρκεσαν μέχρι τις αρχές του 2018 και μια άλλη τον Νοέμβριο του 2019, οι τρέχουσες διαδηλώσεις θεωρούνται μοναδικές επειδή, καταρχήν πρωταγωνιστούν οι γυναίκες, υπό το σύνθημα  «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», περιλαμβάνουν ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, ενώ γίνεται εκτεταμένη χρήση βομβών μολότοφ.

Επιπλέον, δεν ήταν λίγες οι διασημότητες του Ιράν οι οποίες θυσίασαν τις καριέρες τους προκειμένου να υποστηρίξουν τις διαδηλώσεις, καθώς είτε συνελήφθησαν, είτε εξορίστηκαν.

Ο Αλί Καρίμι, ένας από τους πιο διάσημους πρώην ποδοσφαιριστές του Ιράν, που ζούσε στο Ντουμπάι, υποστήριξε επίσης τις διαδηλώσεις. Είπε ότι οι πράκτορες των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών απείλησαν να τον σκοτώσουν, οδηγώντας τον τελικά να μετακομίσει στις ΗΠΑ.

Ο Καρίμι είναι πλέον ένας από τους πιο ένθερμους επικριτές του ιρανικού καθεστώτος στον λογαριασμό του στο Instagram, με περισσότερους από 14 εκατομμύρια ακόλουθους.

Ένα άλλο σύμβολο του ιρανικού ποδοσφαίρου, ο Αλί Νταέι, αναγκάστηκε από την ιρανική δικαιοσύνη να κλείσει το κοσμηματοπωλείο και το εστιατόριό του, αφού υποστήριξε μια πανεθνική απεργία, ενώ σήμερα, Δευτέρα, κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι απαγόρευσε στην οικογένειά του να φύγει από τη χώρα, εκτρέποντας την πτήση στην οποία επέβαιναν η σύζυγός του και η κόρη του.

Καίνε τις μαντίλες και πετάνε τα τουρμπάνια

Στην πρώτη γραμμή αυτών των διαδηλώσεων βρίσκεται η Γενιά Ζ του Ιράν, η οποία αψηφά τους αυστηρούς θρησκευτικούς κανόνες και θέτει νέες τάσεις, όπως το κάψιμο των μαντιλών.

Παράλληλα, μια άλλη νέα τάση μεταξύ των νεαρών διαδηλωτών είναι το λεγόμενο «Πετάξτε το τουρμπάνι», κρυφά, πίσω από σιίτες μουσουλμάνους κληρικούς, χτυπώντας το τουρμπάνι τους ώστε να πέσει και τρέχοντας μακριά. Ήδη στο διαδίκτυο κυκλοφορούν διάφορα τέτοια βίντεο, ως μια εκστρατεία διαμαρτυρίας ενάντια στο κυβερνών σύστημα των προνομίων, της διαφθοράς και της καταπίεσης.

A schoolgirl without a headscarf in Tehran knocks off a cleric’s turban & runs away. “#TurbanTossing is a campaign to protest against the symbol of access to the ruling system, privilege, corruption and oppression.

destructive campaign by
Foreign liberals #MahsaAmini pic.twitter.com/kKKLBY4bum

— Nishtarians (@Nishtarians1) December 26, 2022

https://twitter.com/bai_mina/status/1607053905996746760

Πηγές: BBC, Twitter

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν (φωτ.: EPA / Pavel Bednyakov / Sputnik / Kremlin Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

ΔΠΔ: Το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν θα ισχύει ακόμη κι αν εγκριθεί αμνηστία στις ειρηνευτικές συνομιλίες

5/12/2025 - 8:28μμ
Ηθοποιοί ντυμένοι ως «Ροζ φρουροί» στη Σεούλ, σε εκδήλωση για την τρίτη σεζόν του «Squid Game» του Netflix. 28 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EPA / Jeon Heon-Kyun)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορικό mega-deal: Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros. και μετατρέπεται σε υπερδύναμη ψυχαγωγίας

5/12/2025 - 4:57μμ
Ο αρχιεπίσκοπος της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας Αρσάκ Χατσατριάν (φωτ.: Χ / Christian Solidarity International)
ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία: Προφυλακίστηκε αρχιεπίσκοπος εν μέσω βαθιάς ρήξης Εκκλησίας-κράτους

5/12/2025 - 3:13μμ
Από διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, εναντίον του Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η αίτηση χάριτος του Νετανιάχου ως πολιτικό στοίχημα ενόψει των εκλογών του 2026

4/12/2025 - 3:36μμ
Στρατιώτες του τάγματος Ντονμπάς της Ουκρανικής Εθνοφρουράς εκπαιδεύονται κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου (φωτ.: EPA/Yakiv Liashenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η Ρωσία θα πάρει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς διά της βίας

4/12/2025 - 2:23μμ
Ο Μάθιου Πέρι σε εκδήλωση απονομής των Χρυσών Σφαιρών στο Μπέβερλι Χιλς το 2002 (φωτ.: EPA/AFPI/Lucy Nicholson)
ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Γιατρός καταδικάστηκε για το θάνατο του Μάθιου Πέρι από τα «Φιλαράκια»

4/12/2025 - 8:35πμ
Εικόνα από το αεροδρόμιο του Βίλνιους στη Λιθουανία (πηγή: x.com/NetAxisGroup/status/1996293359523057954)
ΚΟΣΜΟΣ

Λιθουανία: Ύποπτα αερόστατα στον εναέριο χώρο του Βίλνιους

3/12/2025 - 10:10μμ
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς (δεύτερος από δεξιά) στη διάρκεια παλιότερης επίσκεψής του σε εργοστάσιο στο Ντίσελντορφ (φωτ.: EPA/Christopher Neundorf)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η οικονομία στη «βαθύτερη ιστορικά κρίση» από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

3/12/2025 - 7:27μμ
Οικογενειακή φωτογραφία των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του NATO, στην έδρα του στις Βρυξέλλες (φωτ.:  EPA/GIUSEPPE LAMI)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία ζητούν «να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο» στον Εύξεινο Πόντο

3/12/2025 - 5:30μμ
(Φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος/EUROKINISSI)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποδέχθηκε μερικώς το αμερικανικό σχέδιο για τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία

3/12/2025 - 2:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Euroleague: Η Βαλένθια έριξε τον Παναθηναϊκό από την κορυφή

59 δευτερόλεπτα πριν
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ (κέντρο) με το προσωπικό του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: facebook/Kimberly Guilfoyle)

Κ. Γκιλφόιλ από τη Θεσσαλονίκη: Η Βόρεια Ελλάδα είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης – Τι είπε για το προξενείο

29 λεπτά πριν
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας Κυπριακής Δημοκρατίας)

Κύπρος: Ανασχηματισμό έκανε ο Νίκος Χριστοδουλίδης – Αλλαγές σε πέντε υπουργεία

1 ώρα πριν
Διάλειμμα για τα κάλαντα από τους μικρούς ομογενείς (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories/Βασίλης Βασίλας)

Ομογένεια: Το Σίδνεϊ μοσχοβόλησε μελομακάρονα και κουραμπιέδες

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Griesheim Και Περιχωρων)

Ο «Ελλήσποντος» του Griesheim θα γλεντήσει ποντιακά και λαϊκά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

EuroCup: Νέα ήττα για τον Πανιώνιο στην Τουρκία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign