pontosnews.gr
Τρίτη, 17/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αργεντινή: Βρέθηκε το 131ο παιδί που είχε κλαπεί επί δικτατορίας

Ο 44χρονος σήμερα άνδρας είναι στην πραγματικότητα γιος δύο μαρξιστών αγωνιστών

23/12/2022 - 12:11μμ
Στο κέντρο η Εστέλα ντε Καρλότο και αριστερά η φωτογραφία των βιολογικών γονέων του 131ου παιδιού (φωτ.: Twitter / espacio_memoria)

Στο κέντρο η Εστέλα ντε Καρλότο και αριστερά η φωτογραφία των βιολογικών γονέων του 131ου παιδιού (φωτ.: Twitter / espacio_memoria)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι Γιαγιάδες (Abuelas) της Πλατείας Μαΐου στην Αργεντινή ανακοίνωσαν χθες πως «βρήκαν» ακόμη ένα από τα παιδιά που κλάπηκαν επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας, και το οποίο είναι βιολογικός γιος ζευγαριού που συνελήφθη το 1977 και κατόπιν χάθηκε από προσώπου γης.

Ο συγκεκριμένος άνδρας, σήμερα 44 ετών, είναι το 131ο εγγόνι που μαθαίνει την αληθινή του ταυτότητα του και το πρώτο έπειτα από περίπου τρία χρόνια.

Η εμβληματική πρόεδρος των Abuelas Εστέλα ντε Καρλότο εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι γονείς είναι δύο μαρξιστές αγωνιστές. Η Λουσία Ναντίν και ο Άλντο Κεβέδο από τη Μεντόσα συνελήφθησαν στο Μπουένος Άιρες τον Οκτώβριο του 1977. Η νεαρή –19 ετών τότε– ήταν έγκυος σχεδόν τριών μηνών.

Η Εστέλα ντε Καρλότο, πάντα ενεργή στα 92 της χρόνια, εκτίμησε πως πιθανόν το «εγγόνι 131» γεννήθηκε στην ESMA, τη Σχολή Μηχανικού του Πολεμικού Ναυτικού. Εκεί πτέρυγα είχε μετατραπεί σ’ ένα από τα πιο διαβόητα κέντρα κράτησης και βασανιστηρίων.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στον ίδιο χώρο που σήμερα είναι χώρος μνήμης απουσίαζε ο 44χρονος, κάτι όχι τόσο ασυνήθιστο καθώς χρειάζεται χρόνος προκειμένου κάποιος να… χωνέψει ποιος είναι πραγματικά προτού εμφανιστεί δημόσια.

Ωστόσο, παρουσιάστηκε μια φωτογραφία των γονέων. Η ταυτότητα του παιδιού επιβεβαιώθηκε από το δείγμα DNA που έδωσε και το οποίο διασταυρώθηκε με τα στοιχεία που υπάρχουν στην τράπεζα γενετικών δεδομένων.

Τα χρόνια της χούντας (1976-1983) εκατοντάδες παιδιά –κατά τις εκτιμήσεις, από 300 έως 500– αποσπάστηκαν από τις κρατούμενες μητέρες και δόθηκαν για υιοθεσία σε ζευγάρια συχνά προσκείμενα στο καθεστώς, προκειμένου «να μεγαλώσουν σωστά».

Η έρευνα για τα χαμένα εγγόνια κρατά 45 χρόνια τώρα. Η οργάνωση των «Γιαγιάδων», στην οποία πρωτοστατεί πλέον νεότερη γενιά ακτιβιστριών, πηγαίνει από επαρχία σε επαρχία και καλώντας όποιον ή όποια αμφιβάλλει για την ταυτότητά του/της να πάει να συζητήσει, με πλήρη εμπιστευτικότητα και με ειδικά εκπαιδευμένους συμβούλους. Αν οι υποψίες επιβεβαιωθούν, προτείνεται κατόπιν να γίνει εξέταση DNA.

«Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με την ελπίδα πως θα βρούμε όλους τους εγγονούς κι όλες τις εγγονές μας. Οπουδήποτε κι αν βρίσκονται στον κόσμο», υποσχέθηκε η 92χρονη Εστέλα ντε Καρλότο, και πρόσθεσε: «Είναι δουλειά υπομονής και αγάπης».

Εκτιμάται ότι περίπου 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Αρχείου EPA/SARAH WILSON)
ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στην παραλία Μπόνταϊ στο Σίδνεϊ: Στο εδώλιο μέσω βιντεοκλήσης ο Ναβίντ Ακράμ

16/02/2026 - 11:05μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε στα 95 του ο επτά φορές υποψήφιος για Όσκαρ, Ρόμπερτ Ντιβάλ

16/02/2026 - 9:13μμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Δραματική έκκληση μιας μητέρας στον πάπα – Μεταμόσχευσαν στον δίχρονο γιο της κατεστραμμένη καρδιά

16/02/2026 - 1:25μμ
Αφίσα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διακρίνεται πίσω από ναυπηγείο στην Κωνσταντινούπολη (φωτ. αρχείου: EPA/Sedat Suna)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Διαψεύδει δημοσιεύματα για ναυπήγηση πλοίων μαζί με τις ΗΠΑ

16/02/2026 - 8:38πμ
Παλαιστίνιοι ερευνούν για τις σορούς 67 μελών μιας οικογένειας κάτω από τα ερείπια του σπιτιού τους, που καταστράφηκε μετά από ισραηλινή επιδρομή στη βόρεια πλευρά της Γάζας (φωτ.: EPA/Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Η Χαμάς πρέπει να τηρήσει τη δέσμευση για άμεση αποστρατιωτικοποίηση – 5 δισ. δολ. για την ανοικοδόμηση της Γάζας

16/02/2026 - 12:01πμ
(Φωτ.: EPA / Shawn Thew)
ΚΟΣΜΟΣ

Συντονισμός Τραμπ-Νετανιάχου για αυστηρότερη πίεση στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου

15/02/2026 - 10:00πμ
Αριστερά η Ανίλα Μπισά, δεξιά η Ντιέλα (εικ.: pontosnews.gr)
ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Γνωστή ηθοποιός μηνύει την κυβέρνηση Ράμα – Είδε τον εαυτό της στην υπουργό AI κατά της διαφθοράς

14/02/2026 - 11:37μμ
Ιρανή προσπερνά αντιαμερικανική γιγαντοαφίσα που κοσμεί πλατεία της Τεχεράνης (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ο γιος του σάχη κάνει έκκληση για μια στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ

14/02/2026 - 7:21μμ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διακρίνεται στην γιγαντοοθόνη κατά τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (φωτ.: EPA/Ronald Wittek)
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι από Μόναχο: Η Ουκρανία καλείται «πολύ συχνά» να κάνει παραχωρήσεις, ο Πούτιν είναι σκλάβος του πολέμου

14/02/2026 - 5:54μμ
Στιγμιότυπα από το χάος που ξέσπασε μέσα στο αεροσκάφος της Jet2 (πηγή: Storyful / Suleyman Ozgur Das)
ΚΟΣΜΟΣ

Χάος σε πτήση από Τουρκία για Βρετανία: Καβγάς στον αέρα, έκτακτη προσγείωση στο Βέλγιο

14/02/2026 - 1:22μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: YouTube)

Αναστάτωση στα Σπάτα: Άνδρας πυροβόλησε στον αέρα και «ταμπουρώθηκε» στο σπίτι του

5 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex)

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για «Καποδίστρια»: Ένα έργο–ορόσημο για την ελληνική ταυτότητα

5 ώρες πριν
Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ (φωτ.: glomex)

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Η διανοούμενη που δεν ξέχασε ποτέ τη μικρασιατική καταγωγή της

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Αρχείου EPA/SARAH WILSON)

Μακελειό στην παραλία Μπόνταϊ στο Σίδνεϊ: Στο εδώλιο μέσω βιντεοκλήσης ο Ναβίντ Ακράμ

6 ώρες πριν
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ – «Μας αφήνει πανάκριβη κληρονομιά, το έργο και τις σκέψεις της»

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων)

Με ενότητα και ισχυρές παρουσίες η κοπή βασιλόπιτας της ΠΟΠΣ

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign