pontosnews.gr
Κυριακή, 7/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στη Βουλή και πάλι το θέμα των κόκκινων δανείων των Ποντίων από τον Αλέκο Τριανταφυλλίδη

Ψήφισμα και από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής

22/12/2022 - 9:19μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKNISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

(Φωτ. αρχείου: EUROKNISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στη συνεδρίαση της Τρίτης 20 Δεκεμβρίου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Σπίτι μου – Στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία, στεγαστική αποκατάσταση πυρόπληκτων στην περιοχή “Μάτι” και άλλες διατάξεις», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε στην ομιλία του και στο θέμα των κόκκινων δανείων των Ποντίων, κατηγορώντας την κυβέρνηση για φαρισαϊσμό.

Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είπε:

«Την ίδια στιγμή που τάζετε σπίτια σε νέους ανθρώπους, ξεσπιτώνετε Ποντίους ομογενείς που βρίσκονται στα όρια της ανέχειας. Εσείς, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, που χρωστάτε 390 εκατομμύρια ευρώ ως κόμμα, 12 εκατομμύρια ευρώ ως υπουργικό συμβούλιο, εσείς έχετε το θράσος να βάζετε στο μάτι και τις πρώτες κατοικίες των συμπατριωτών μας Ποντίων ομογενών;

»Εσείς τολμάτε να κάνετε μαθήματα συνέπειας στη γιαγιά που φτιάχνει τερλίκια για να βγάλει ένα μεροκάματο και να ζήσει τα εγγόνια της; Εσείς έχετε το ηθικό ανάστημα να κάνετε μαθήματα συνέπειας στους ανθρώπους αυτούς;».

Όπως υπογράμμισε, «Οι συμπατριώτες μας, που εγκαταστάθηκαν στη μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα, είτε ως μετανάστες είτε ως πρόσφυγες λόγω της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ έλαβαν στεγαστικά δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στο 100% (Νόμος 2790/2000 “Αποκατάσταση των παλιννοστούντων ομογενών από την τέως Σοβιετική Ένωση και άλλες διατάξεις”), βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απώλειας της κύριας κατοικίας τους.

»Έναν νόμο που τον σεβάστηκαν όλες οι κυβερνήσεις, δεξιές, αριστερές, κεντρώες επί είκοσι χρόνια, εσείς εν μέσω πανδημίας, το 2020, η Κυβέρνηση της ΝΔ, με την από 15/5/2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας για τη Διαδικασία ηλεκτρονικής βεβαίωσης και διαγραφής οφειλών εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο, κατέστησε ληξιπρόθεσμα και απαιτητά χιλιάδες δάνεια, οδηγώντας στην απόγνωση χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι γίνονται αποδέκτες απειλητικών επιστολών μέσω εισπρακτικών εταιρειών, τηλεφωνικών οχλήσεων τραπεζών, προκειμένου να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

»Πολλοί από αυτούς λαμβάνουν και διαταγές πληρωμής για το σύνολο των οφειλών τους, και στο βάθος πλειστηριασμοί! Κάτω τα χέρια σας από τις περιουσίες των Ποντίων ομογενών μας», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μία μέρα νωρίτερα, στις 19/12, το Δημοτικό Συμβούλιο της Κομοτηνής συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση με αντικείμενο το ζήτημα των στεγαστικών δανείων των παλιννοστούντων ομογενών, και αποφάσισε ομόφωνα να εκδώσει το ψήφισμα στο οποίο εκφράζεται η συμπαράστασή του σε αυτούς.

Στο ψήφισμα αναφέρεται:

«Στο πλαίσιο αυτό, το Δημοτικό Σύμβούλιο Κομοτηνής υπογραμμίζει την προτεραιότητα των ανθρωπίνων και κοινωνικών αναγκών έναντι των τραπεζικών συμφερόντων και μνημονιακών δεσμεύσεων, στηρίζει το δικαίωμα των εν λόγω πολιτών να κρατήσουν τα σπίτια τους, ενώ επιπλέον υπενθυμίζει το σκεπτικό, αλλά και τις συγκεκριμένες υποσχέσεις, με τις οποίες είχαν κληθεί στην περιοχή μας από την Ελληνική Πολιτεία.

»Για τους λόγους αυτούς, καλείται η κυβέρνηση, η Βουλή και κάθε αρμόδιο όργανο να βρει μια τεχνική λύση που θα ρυθμίσει με τρόπο δίκαιο και οριστικό το θέμα με:

  • Διαγραφή τόκων και ανατοκισμών στα στεγαστικά δάνεια που δόθηκαν στους Παλιννοστούντες Ομογενείς με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
  • Απομείωση κατά 50% των οφειλών που προκύπτουν μετά και τις διαγραφές τόκων και ανατοκισμών.
  • Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ποσού που απομένει να μην υπερβαίνει το 10% του ετήσιου φορολογητέου ποσού.
  • Παύση οποιασδήποτε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλου αναγκαστικού μέτρου εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και του Δημοσίου, ώστε να αποτραπούν οι επαπειλούμενες κατασχέσεις των ακινήτων, τα οποία αποτελούν στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών».
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Ποντιακή Εστία Στουτγάρδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ποντιακή Εστία Στουτγάρδης οργανώνει τον πρώτο ετήσιο χορό της

7/12/2025 - 4:04μμ
Προσχέδιο για το μνημείο στον Κοπανό Νάουσας (φωτ.: Facebook / Ένδοξη Εύξεινος Λέσχη Κοπανού)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ξεκινάμε»: Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στον Κοπανό Νάουσας

7/12/2025 - 1:22μμ
Οι «Παρχαρομάνες» του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου στην κουζίνα, για καλό σκοπό (φωτ.: Facebook / Meri Karakasidou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Παρχαρομάνες προσφέρουν ξανά: Σήμερα η μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης στο Μόναχο

7/12/2025 - 12:09μμ
Σε πρώτο πλάνο φωτογραφία των αδελφών Κακούλη που απεικονίζει την Τραπεζούντα μέσα από τον Εύξεινο Πόντο. Στο βάθος λιθογραφία του 1851 με τίτλο «Τραπεζούς» (Trebizond) από τον W. H. Bartlett. (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Φροντιστήριο Τραπεζούντας: O ναός της ελληνικής παιδείας στον Πόντο (Μέρος Β’)

7/12/2025 - 10:33πμ
Για 10η συνεχόμενη φορά, ο «Φάρος» στο πανηγύρι της Αγίας Βαρβάρας (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με σταθερή παρουσία και παρά τη βροχή, ο «Φάρος» στο πανηγύρι της Αγίας Βαρβάρας

7/12/2025 - 9:48πμ
Το Λεοντόκαστρο, ο τελευταίος Μητροπολιτικός ναός της Τραπεζούντας Άγιος Γρηγόριος Νύσσης και το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας σε φωτογραφία των αδελφών Κακούλη (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Φροντιστήριο Τραπεζούντας: Το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Πόντου και η περιπέτεια ανέγερσης του εμβληματικού κτηρίου του (Μέρος Α’)

6/12/2025 - 7:11μμ
Το έγκλημα της Γενοκτονίας δεν έχει πατρίδα και δεν συμβαίνει μόνο σε μια εποχή. Εδώ νεκροταφείο θυμάτων Γενοκτονίας στη Ρουάντα (φωτ.: United Nations)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

9 Δεκεμβρίου: Πόντιοι, Μικρασιάτες, Αρμένιοι και Ασσύριοι τιμούν τα θύματα του εγκλήματος της Γενοκτονίας

6/12/2025 - 6:14μμ
Ο ναός του Αγίου Σάββα στην Τραπεζούντα, το 1891 (πηγή: exploretrabzon.com)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο Χριστόν και Αε-Σάββας»: Όταν η γυναίκα πήρε για λίγο το πάνω χέρι…

5/12/2025 - 3:38μμ
Μια προσεγμένη τριλογία για τη μικρασιατική φορεσιά και τα κοσμήματα (φωτ.: Facebook / Το Κιόστε - Μικρασ/κός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μια τριλογία μνήμης: Ο Μικρασιατικός Σύλλογος «Το Κιόστε» παρουσιάζει τα ημερολόγια του 2026

5/12/2025 - 2:47μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας χτίζει γέφυρα αγάπης και αλληλεγγύης

5/12/2025 - 11:47πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: glomex)

Τραγωδία στη Ζάκυνθο: Οι πρώτες δηλώσεις του πατέρα του 2χρονου αγοριού που έχασε τη ζωή του από πιτμπούλ

26 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ Αρχείο)

Μπενίν: Απετράπη στρατιωτική απόπειρα πραξικοπήματος – Χάος και συλλήψεις στη χώρα της Δυτικής Αφρικής

54 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Επιχείρηση «Νυχτερινός Ποιμήν»: Εκτεταμένοι έλεγχοι για την προστασία ανηλίκων τη νύχτα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: greeknewsusa.com)

«Αχ, η Ξενιτιά»: Η Κρήτη ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη με μια παράσταση για τον πόνο και τη δύναμη της μετανάστευσης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακή Εστία Στουτγάρδης)

Η Ποντιακή Εστία Στουτγάρδης οργανώνει τον πρώτο ετήσιο χορό της

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Νέα Οθωμανία;

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign