pontosnews.gr
Τρίτη, 27/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ελλείψεις σε βασικά αγαθά και τρόφιμα στο διάδρομο Λατσίν

Συμπληρώνονται δύο εβδομάδες αποκλεισμού από μια ομάδα Αζέρων πολιτών που χαρακτηρίζονται ως «ακτιβιστές»

22/12/2022 - 6:36μμ
Αρμένιος στρατιώτης προσεύχεται μπροστά από έναν σταυρό σε στρατιωτική θέση στην πόλη Μάρτακερτ, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (φωτ.: EPA/Christophe Petit Tesson)

Αρμένιος στρατιώτης προσεύχεται μπροστά από έναν σταυρό σε στρατιωτική θέση στην πόλη Μάρτακερτ, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (φωτ.: EPA/Christophe Petit Tesson)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τη δεύτερη εβδομάδα αποκλεισμού διανύει ο διαφιλονικούμενος θύλακας Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ στα αρμένικα), ο οποίος αντιμετωπίζει ελλείψεις τροφίμων, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, κατηγορώντας το Αζερμπαϊτζάν για την κατάσταση, αλλά και τη Ρωσία, ότι δεν εκπληρώνει την ειρηνευτική της αποστολή στην περιοχή.

Ο θύλακας αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά οι κάτοικοί του είναι στην πλειονότητά τους Αρμένιοι.

Ο θύλακας αποσχίστηκε έπειτα από πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το 2020, το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε εδάφη μέσα και γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ έπειτα από έναν πόλεμο σύντομης διάρκειας ο οποίος κατέληξε σε εκεχειρία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας. Στον πόλεμο του 2020, η Αρμενία υπέστη μια ήττα και αναγκάστηκε να παραχωρήσει μεγάλες εκτάσεις εδάφους στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πασινιάν είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στον θύλακα είναι «εξαιρετικά τεταμένη ως αποτέλεσμα του παράνομου αποκλεισμού του διαδρόμου Λατσίν από το Αζερμπαϊτζάν», σύμφωνα με τον αρμένικο ειδησεογραφικό ιστότοπο Hetq.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι έχει προτείνει όρους στο Αζερμπαϊτζάν για την άρση του αποκλεισμού.

Ο μόνος δρόμος που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ διέρχεται από τον διάδρομο Λατσίν στο έδαφος του ΑζερμπαΪτζάν, τον οποίο μια ομάδα Αζέρων πολιτών, που αυτοχαρακτηρίζονται οικολόγοι ακτιβιστές, απέκλεισε στις 13 Δεκεμβρίου.

«Εκατοντάδες οικογένειες παραμένουν χωρισμένες λόγω του αποκλεισμού. Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, υπάρχουν ελλείψεις σε ορισμένα βασικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων», ανέφερε ο Πασινιάν.

Τη Δευτέρα, ο ίδιος με ανάρτηση στο twitter ανέφερε ότι οι ιατρικές υπηρεσίες μπορεί να καταρρεύσουν στον θύλακα.

Το Μπακού υποστηρίζει ότι οι ακτιβιστές συμμετέχουν σε μια γνήσια διαμαρτυρία ενάντια σε παράνομες εξορύξεις από Αρμένιους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις ήταν αυτές που απέκλεισαν τον δρόμο.

Ο Hetq μετέδωσε επίσης ότι ο Πασινιάν κατηγόρησε τις ειρηνευτικές δυνάμεις ότι δεν εκπληρώνουν τις ευθύνες που τους ανατέθηκαν όταν αναπτύχθηκαν στην περιοχή το 2020. «Η ρωσική ειρηνευτική αποστολή δεν εκτελεί τα καθήκοντά της στον έλεγχο του διαδρόμου Λατσίν», δήλωσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να διατηρήσουν μια εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσω του διαδρόμου.

#Russian peacekeepers also don’t implement obligation assumed by trilateral statement – PM @NikolPashinyan https://t.co/cqUFAJkBlV pic.twitter.com/TCHONoiwRU

— ARMENPRESS News (@armenpress) December 22, 2022

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις εργάζονται για να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την τάξη στις περιοχές όπου είχαν αναπτυχθεί. «Οι ενέργειές τους πραγματοποιούνται με βάση το πνεύμα και το γράμμα των εγγράφων που υπογράφηκαν από εμάς», είπε.

Παραβιάσεις της εκεχειρίας του 2020 παραμένουν συνηθισμένες, με περισσότερους από 200 στρατιώτες να έχουν σκοτωθεί και από τις δύο πλευρές σε μια έξαρση των μαχών τον Σεπτέμβριο.

Ο Πασινιάν τέλος επανέλαβε την πρότασή του για μια συνθήκη ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε η περιοχή να παρακολουθείται είτε από δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών, είτε από αποστολή υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

The Russian peacekeeper appeals to the so-called Azerbaijani "environmentalists" with a request to open a road in the Lachin corridor for the passage of a column of Russian peacekeepers.

Having been refused, he orders the column to turn around. pic.twitter.com/XvkNPqQ8ZB

— 301🇦🇲 (@301arm) December 21, 2022

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: TRT HABER/X.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Φονικός ανεμοστρόβιλος σκόρπισε το θάνατο – Τέσσερις εργάτες νεκροί, πλημμύρες στην Κωνσταντινούπολη

27/10/2026 - 12:21μμ
Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείου)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιορδανία: Βομβαρδισμοί στη Συρία ως αντίποινα για την επίθεση στην ελληνορθόδοξη εκκλησία

27/10/2026 - 10:12πμ
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτ.: EPA / Amir Cohen)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Στις κάλπες οι ψηφοφόροι σε εκλογική αναμέτρηση με αβέβαιο αποτέλεσμα

27/10/2026 - 8:51πμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: «Δεν επιδιώκουμε να βάλουμε γκολ σε κανέναν» – Αιχμές στην ΕΕ για το τουρκολιβυκό

26/10/2026 - 11:42μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Michael Buholzer)
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν στον Ρήνο – Έκκληση για μάρτυρες απευθύνει η αστυνομία

26/10/2026 - 11:19μμ
Με κάθε τρόπο πανηγύριζαν όλη νύχτα οι οπαδοί της «Φοιτητικής Λίστας» (φωτ.: EPA / Andrej Cukic)
ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Διεθνείς αντιδράσεις και μηνύματα προς τη νέα πολιτική ηγεσία της χώρας

26/10/2026 - 6:42μμ
(Φωτ.: EPA/ISAAC FONTANA)
ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Ο Λούλα επανεκλέγεται για τέταρτη θητεία – Ο Μπολσονάρου αμφισβητεί το αποτέλεσμα

26/10/2026 - 11:51πμ
(Φωτ.: EPA/ANDREJ CUKIC)
ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Εκλογικός θρίαμβος της «Φοιτητικής Λίστας» – Παραδέχτηκε την ήττα του ο Βούτσιτς

26/10/2026 - 8:50πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Γιότοβα και Γκιούροφ διεκδικούν την προεδρία στον δεύτερο γύρο – Στο 20% η συμμετοχή στις εκλογές

25/10/2026 - 11:05μμ
(Φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)
ΚΟΣΜΟΣ

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Στοίχημα για τον Τραμπ η οικονομία και οι απώλειες στο Κογκρέσο

25/10/2026 - 8:27μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: TRT HABER/X.com)

Τουρκία: Φονικός ανεμοστρόβιλος σκόρπισε το θάνατο – Τέσσερις εργάτες νεκροί, πλημμύρες στην Κωνσταντινούπολη

3 λεπτά πριν
(Φωτ.: Consulate General of Greece in Boston/Facebook)

28η Οκτωβρίου στη Βοστόνη: Οι νέες γενιές των Ελληνοαμερικανών τίμησαν το Έπος του ’40

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ  / EUROKINISSI)

Pizza Fan: Στον ανακριτή ο ιδιοκτήτης και άλλοι 12 κατηγορούμενοι για την υπόθεση φοροδιαφυγής

53 λεπτά πριν
(Φωτ.: greekorthodox.org.au )

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος: Χαιρέτισε τη συμφωνία για τη Μονή Σινά από τον πανηγυρικό ναό του Αγίου Δημητρίου

1 ώρα πριν
Διακρίσεις για το «Αγκαλίτσα» του Γκελεντζίκ στον διαγωνισμό «Φόρμουλα επιτυχίας» (φωτ.: rusgreek.ru)

Μια… «Αγκαλίτσα» από το Γκελεντζίκ της Ρωσίας βρήκε τη «Φόρμουλα επιτυχίας»

2 ώρες πριν
Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείου)

Ιορδανία: Βομβαρδισμοί στη Συρία ως αντίποινα για την επίθεση στην ελληνορθόδοξη εκκλησία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV