pontosnews.gr
Τετάρτη, 22/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα τα αρχεία για τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι

Προσβάσιμο σε όλους το 97% των περίπου 5 εκατομμυρίων σελίδων της υπόθεσης – Για λόγους εθνικής ασφάλειας, το 3% παραμένει κρυφό

16/12/2022 - 6:58μμ
Καλλιτέχνης κρατά προσωπογραφία του Τζον Φ. Κένεντι κοντά στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 35ος Αμερικανός πρόεδρος, στο Ντάλας, το 1963 (φωτ.: EPA/Larry W. Smith)

Καλλιτέχνης κρατά προσωπογραφία του Τζον Φ. Κένεντι κοντά στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 35ος Αμερικανός πρόεδρος, στο Ντάλας, το 1963 (φωτ.: EPA/Larry W. Smith)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στη δημοσιότητα δόθηκαν χθες, Πέμπτη περισσότερα από 13.000 έγγραφα που αφορούν την έρευνα για τη δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι το 1963, ένα γεγονός που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ και αποτέλεσε αφορμή για αμέτρητες εικασίες και θεωρίες.

Όμως ο Λευκός Οίκος, επικαλούμενος ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, εμπόδισε τη δημοσιοποίηση άλλων εγγράφων από τα Αμερικανικά Εθνικά Αρχεία. Μια πρώτη παρτίδα από τα αρχεία της υπόθεσης αυτής είχε αποχαρακτηριστεί και δοθεί στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο του 2021 και πλέον το 97% των περίπου 5 εκατομμυρίων σελίδων της υπόθεσης είναι προσβάσιμα σε όλους.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επεσήμανε ότι «περιορισμένος» αριθμός εγγράφων δεν μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα, ένα μέτρο «απαραίτητο» προκειμένου «να μην υποστούν πλήγμα η στρατιωτική άμυνα, οι υπηρεσίες Πληροφοριών, οι δυνάμεις της τάξης ή η εξωτερική πολιτική».

Σύμφωνα με ιστορικούς που ασχολήθηκαν με τη δολοφονία του Κένεντι, δεν είναι πολύ πιθανό τα έγγραφα που δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα να περιέχουν εκρηκτικές αποκαλύψεις ή να μπορούν να βάλουν τέλος στις θεωρίες συνωμοσίες που έχουν κυκλοφορήσει.

Θεωρίες συνωμοσίας

Η δολοφονία του ιδιαίτερα δημοφιλούς Αμερικανού προέδρου, στις 22 Νοεμβρίου 1963 στο Ντάλας του Τέξας αποτέλεσε αφορμή για πολλές εικασίες και θεωρίες, οι οποίες τροφοδότησαν εκατοντάδες βιβλία και ταινίες για το θέμα.

Οι υπέρμαχοι των θεωριών συνωμοσίας απορρίπτουν τα συμπεράσματα της επιτροπής έρευνας, της «επιτροπής Γουόρεν», η οποία έκρινε το 1964 ότι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, πρώην πεζοναύτης που είχε ζήσει στη Σοβιετική Ένωση, δολοφόνησε τον Κένεντι και έδρασε μόνος του. Ο Όσβαλντ δολοφονήθηκε δύο ημέρες αργότερα από τον ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου Τζακ Ρούμπι.

Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Όσβαλντ χρησιμοποιήθηκε από την Κούβα ή την ΕΣΣΔ. Άλλοι εκτιμούν ότι την εντολή για τη δολοφονία Κένεντι έδωσε η κουβανική αντιπολίτευση στον Φιντέλ Κάστρο, με τη στήριξη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και του FBI ή αντιπάλων του JFK στις ΗΠΑ.

Σύνδεση με την KGB

Μεγάλος αριθμός εγγράφων από αυτά που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα αφορούν τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ και κυρίως τα ταξίδια του στο εξωτερικό και τους ανθρώπους που συνάντησε τις εβδομάδες, τους μήνες και τα χρόνια πριν τη δολοφονία.

Ένα από τα έγγραφα αφορά την ανάκριση πρώην πράκτορα της KGB, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η σοβιετική μυστική υπηρεσία είχε στρατολογήσει τον Όσβαλντ στη διάρκεια της παραμονής του στη Σοβιετική Ένωση, αλλά τον θεωρούσε «λίγο τρελό και απρόβλεπτο».

Ο πράκτορας ανέφερε ότι η KGB δεν ήταν σε επαφή με τον Όσβαλντ μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ και ότι η σοβιετική υπηρεσία «ποτέ δεν του ανέθεσε να σκοτώσει τον πρόεδρο Κένεντι».

Άλλο έγγραφο, με ημερομηνία το 1991, αναφέρεται σε άλλη πηγή από την KGB η οποία είχε δηλώσει ότι ο Όσβαλντ «δεν ήταν καμία στιγμή ένας πράκτορας τον οποίο έλεγχε η KGB», αν και οι σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες «τον παρακολουθούσαν στενά και συνεχώς στη διάρκεια της παραμονής του στην ΕΣΣΔ».

Το 2017 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε δώσει στη δημοσιότητα κάποια έγγραφα που αφορούσαν τη δολοφονία Κένεντι.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει πετρέλαιο αγκυροβολημένο στον κόλπο του Φος-σι-Μερ, στη νότια Γαλλία (φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερυθρά Θάλασσα: Επτά τάνκερ άλλαξαν πορεία μετά τις απειλές των Χούθι

22/07/2026 - 4:04μμ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Ολεξάντρ Σίρσκι κατά την παράδοση πυραύλων-drone «Peklo» («Κόλαση») στον ουκρανικό στρατό, στο Κίεβο (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ουκρανοί ήθελαν το «κεφάλι» του Σίρσκι και το πήραν – Τι δείχνει η επιλογή του διαδόχου του

22/07/2026 - 2:08μμ
Είσοδος στο TikTok από κινηντό (φωτ.: EPA / Luong Thai Linh)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Μπλόκο στα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών

21/07/2026 - 11:34μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον πόλεμο εναντίον του Ιράν, στον Λευκό Οίκο. Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Πολύ σύντομα» πλήγμα στο πυρηνικό οχυρό του Ιράν – Τι κρύβεται πίσω από τις απειλές

21/07/2026 - 8:41μμ
Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας Οζγκιούρ Οζέλ (φωτ. αρχείου: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικός σεισμός στην Τουρκία: O Οζγκιούρ Οζέλ αποχωρεί από το CHP και ιδρύει νέο κόμμα

21/07/2026 - 5:00μμ
(Φωτ.: Official White House Photo/Daniel Torok)
ΚΟΣΜΟΣ

Εμπορικός «πόλεμος» ΗΠΑ-Καναδά: Ο Τραμπ επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 50% σε καναδικά προϊόντα

21/07/2026 - 3:41μμ
(Φωτ.: state.gov)
ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ταξιδιωτική οδηγία για αυξημένη επαγρύπνηση των Αμερικανών πολιτών παγκοσμίως

21/07/2026 - 12:48μμ
Αεροσκάφη και πολεμικά πλοία του Ναυτικού των ΗΠΑ διασχίζουν την Αραβική Θάλασσα σε πυκνό σχηματισμό, καθώς οι δυνάμεις της CENTCOM συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή (φωτ.: U.S. Central Command Public Affairs |  VIRIN: 260630-N-D0477-1112.JPG)
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Δέκατη νύχτα αμερικανικών βομβαρδισμών και αντίποινα από το Ιράν

21/07/2026 - 9:01πμ
(Φωτ.: EPA / Remko de Waal)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Απειλές Τραμπ για «πολλαπλάσιο» τίμημα στο Ιράν μετά τον θάνατο Αμερικανών στρατιωτών

20/07/2026 - 11:22μμ
Η Ιχλάς αλ Χαθάλιν  στο σπίτι της στο χωριό Ουμ αλ Χέιρ της Δυτικής Όχθης (πηγή: Mosab Shawer/Al Jazeera)
ΚΟΣΜΟΣ

Δυτική Όχθη: Ισραηλινός στρατός απαγόρευσε σε Παλαιστίνιους την πρόσβαση στην τουαλέτα του σπιτιού τους

20/07/2026 - 9:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Ιερός Ναός Παναγία Σουμελά Αχαρνών/Facebook)

Πενθήμερο ποντιακό γλέντι στην Παναγία Σουμελά Αχαρνών με τη συμμετοχή κορυφαίων καλλιτεχνών

24 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ανδρέας Αλεξόπουλος)

Ελεύθερος ο Τζέιμς Δαλαμάγκας – Το Συμβούλιο Εφετών Πατρών απέρριψε το αίτημα έκδοσής του στην Αυστραλία

52 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Δημήτρης Χαιρετάκης)

Καύσιμα: Μια ανάσα από τα 2 ευρώ αμόλυβδη και ντίζελ – Ανοιχτό νέο μέτρο στήριξης

1 ώρα πριν
(Στιγμιότυποαπό το βιντεοκλίπ)

«Ανάθεμα τον παρχάρ’» και «Θεία, δώσ’ με την κουτσή σ’» – Δύο παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια ζωντανεύουν με τη σφραγίδα του Γιώργου Πουλαντσακλή

2 ώρες πριν
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο βήμα της Βουλής, Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Άρθηκε η ασυλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου – «Δεν θα με απενεργοποιήσουν»

2 ώρες πριν
Κορυφαίοι αθλητές από τις πέντε μεγαλύτερες αθλητικές ομοσπονδίες μοιράστηκαν προσωπικές ιστορίες, συναισθήματα και εμπειρίες σε ένα ξεχωριστό event της Allwyn

Πρωταθλητές μιλούν για όσα δεν βλέπουμε πίσω από τις μεγάλες διακρίσεις (vid.)

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign