pontosnews.gr
Σάββατο, 6/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα τα αρχεία για τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι

Προσβάσιμο σε όλους το 97% των περίπου 5 εκατομμυρίων σελίδων της υπόθεσης – Για λόγους εθνικής ασφάλειας, το 3% παραμένει κρυφό

16/12/2022 - 6:58μμ
Καλλιτέχνης κρατά προσωπογραφία του Τζον Φ. Κένεντι κοντά στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 35ος Αμερικανός πρόεδρος, στο Ντάλας, το 1963 (φωτ.: EPA/Larry W. Smith)

Καλλιτέχνης κρατά προσωπογραφία του Τζον Φ. Κένεντι κοντά στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 35ος Αμερικανός πρόεδρος, στο Ντάλας, το 1963 (φωτ.: EPA/Larry W. Smith)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στη δημοσιότητα δόθηκαν χθες, Πέμπτη περισσότερα από 13.000 έγγραφα που αφορούν την έρευνα για τη δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι το 1963, ένα γεγονός που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ και αποτέλεσε αφορμή για αμέτρητες εικασίες και θεωρίες.

Όμως ο Λευκός Οίκος, επικαλούμενος ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, εμπόδισε τη δημοσιοποίηση άλλων εγγράφων από τα Αμερικανικά Εθνικά Αρχεία. Μια πρώτη παρτίδα από τα αρχεία της υπόθεσης αυτής είχε αποχαρακτηριστεί και δοθεί στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο του 2021 και πλέον το 97% των περίπου 5 εκατομμυρίων σελίδων της υπόθεσης είναι προσβάσιμα σε όλους.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επεσήμανε ότι «περιορισμένος» αριθμός εγγράφων δεν μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα, ένα μέτρο «απαραίτητο» προκειμένου «να μην υποστούν πλήγμα η στρατιωτική άμυνα, οι υπηρεσίες Πληροφοριών, οι δυνάμεις της τάξης ή η εξωτερική πολιτική».

Σύμφωνα με ιστορικούς που ασχολήθηκαν με τη δολοφονία του Κένεντι, δεν είναι πολύ πιθανό τα έγγραφα που δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα να περιέχουν εκρηκτικές αποκαλύψεις ή να μπορούν να βάλουν τέλος στις θεωρίες συνωμοσίες που έχουν κυκλοφορήσει.

Θεωρίες συνωμοσίας

Η δολοφονία του ιδιαίτερα δημοφιλούς Αμερικανού προέδρου, στις 22 Νοεμβρίου 1963 στο Ντάλας του Τέξας αποτέλεσε αφορμή για πολλές εικασίες και θεωρίες, οι οποίες τροφοδότησαν εκατοντάδες βιβλία και ταινίες για το θέμα.

Οι υπέρμαχοι των θεωριών συνωμοσίας απορρίπτουν τα συμπεράσματα της επιτροπής έρευνας, της «επιτροπής Γουόρεν», η οποία έκρινε το 1964 ότι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, πρώην πεζοναύτης που είχε ζήσει στη Σοβιετική Ένωση, δολοφόνησε τον Κένεντι και έδρασε μόνος του. Ο Όσβαλντ δολοφονήθηκε δύο ημέρες αργότερα από τον ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου Τζακ Ρούμπι.

Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Όσβαλντ χρησιμοποιήθηκε από την Κούβα ή την ΕΣΣΔ. Άλλοι εκτιμούν ότι την εντολή για τη δολοφονία Κένεντι έδωσε η κουβανική αντιπολίτευση στον Φιντέλ Κάστρο, με τη στήριξη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και του FBI ή αντιπάλων του JFK στις ΗΠΑ.

Σύνδεση με την KGB

Μεγάλος αριθμός εγγράφων από αυτά που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα αφορούν τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ και κυρίως τα ταξίδια του στο εξωτερικό και τους ανθρώπους που συνάντησε τις εβδομάδες, τους μήνες και τα χρόνια πριν τη δολοφονία.

Ένα από τα έγγραφα αφορά την ανάκριση πρώην πράκτορα της KGB, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η σοβιετική μυστική υπηρεσία είχε στρατολογήσει τον Όσβαλντ στη διάρκεια της παραμονής του στη Σοβιετική Ένωση, αλλά τον θεωρούσε «λίγο τρελό και απρόβλεπτο».

Ο πράκτορας ανέφερε ότι η KGB δεν ήταν σε επαφή με τον Όσβαλντ μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ και ότι η σοβιετική υπηρεσία «ποτέ δεν του ανέθεσε να σκοτώσει τον πρόεδρο Κένεντι».

Άλλο έγγραφο, με ημερομηνία το 1991, αναφέρεται σε άλλη πηγή από την KGB η οποία είχε δηλώσει ότι ο Όσβαλντ «δεν ήταν καμία στιγμή ένας πράκτορας τον οποίο έλεγχε η KGB», αν και οι σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες «τον παρακολουθούσαν στενά και συνεχώς στη διάρκεια της παραμονής του στην ΕΣΣΔ».

Το 2017 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε δώσει στη δημοσιότητα κάποια έγγραφα που αφορούσαν τη δολοφονία Κένεντι.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Adam Vaughan)
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Φυλλορροεί η κυβέρνηση Στάρμερ – Παραιτήθηκε (και) η αντιπρόεδρος Άντζελα Ρέινερ

5/09/2025 - 5:10μμ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (φωτ. αρχείου: EPA/Vyacheslav Prokofyev/Sputnik)
ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση Πούτιν: «Θεμιτός στόχος» για τον ρωσικό στρατό οποιαδήποτε Δυτική δύναμη στην Ουκρανία

5/09/2025 - 11:48πμ
Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους για μια ακόμη φορά (φωτ.: EPA / Haitham Imad)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Το 40% της πόλης της Γάζας ελέγχει ο στρατός, σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF

4/09/2025 - 11:20μμ
(Φωτ.: EPA / Clemens Bilan)
ΚΟΣΜΟΣ

Μερτς στο Paris Match: Όλοι έκαναν λάθος με τον Πούτιν

4/09/2025 - 10:49μμ
Συνάντηση του πάπα Λέοντος ΙΔ' με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ (φωτ.: EPA/Vatican Media)
ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας σε πρόεδρο του Ισραήλ: Μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα με λύση δύο κρατών

4/09/2025 - 6:56μμ
(Φωτ.: facebook.com/GiorgioArmani)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Τζόρτζιο Αρμάνι

4/09/2025 - 5:50μμ
ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτο: Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος στο Βερολίνο

4/09/2025 - 3:09μμ
Εμπειρογνώμονες στο σημείο της τραγωδίας (φωτ.: EPA / Tiago Petinga)
ΚΟΣΜΟΣ

Λισαβόνα: Πώς έγινε το δυστύχημα με το ιστορικό τελεφερίκ – Στους 17 οι νεκροί

4/09/2025 - 1:14μμ
Ουκρανός πυροσβέστης επιχειρεί κατά φωτιάς σε οίκημα μετά από ρωσικό βομβαρδισμό στο Κουπιάνσκ (φωτ.: ΕΡΑ/Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία λέει πως έχει κυριεύσει «περίπου τη μισή» Κούπιανσκ, διαψεύδει το Κίεβο

4/09/2025 - 10:57πμ
Αστυνομικός στέκεται στη σκηνή του δυστυχήματος με το κατεστραμμένο βαγόνι όπου βρήκαν το θάνατο 15 άνθρωποι (φωτ.: EPA/Miguel A. Lopes)
ΚΟΣΜΟΣ

Εθνικό πένθος στην Πορτογαλία για τους 15 νεκρούς από τον εκτροχιασμό του τελεφερίκ

4/09/2025 - 9:51πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Εθνική πέντε… αστέρων – Ιδανικό ξεκίνημα στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου

4 ώρες πριν
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: EUROKINISSI/Νάσος Σιμόπουλος)

Πιλοτικό πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης σε 20 λύκεια – «Τεράστια πρόκληση αλλά και ευκαιρία»

5 ώρες πριν
O γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», Νικόλαος Παπαδάκης (φωτ.: facebook/Kyriakos Pierakkakis)

Πέθανε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Ν. Παπαδάκης

5 ώρες πριν
Έλληνες στο Τσανάκκαλε (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος Β', εφ. «Καθημερινή»)

1922 – Μαρτυρία Κυριάκου Κουκουλήθρα: Οι άλλοι που ήταν εξορία γύρισαν αποδεκατισμένοι· πέθαναν πολλοί εκεί

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο Νεανίδων: Φουλ για μετάλλιο η Εθνική

6 ώρες πριν
Ο όχλος λεηλατεί κατάστημα στο Πέρα (φωτ.: αρχείο Fahri Çoker / Εκδόσεις Ιδρύματος Ιστορίας)

Κωνσταντινούπολη: Σε εκδήλωση για τα Σεπτεμβριανά ο Οικουμενικός Πατριάρχης

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign