pontosnews.gr
Τετάρτη, 8/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα τα αρχεία για τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι

Προσβάσιμο σε όλους το 97% των περίπου 5 εκατομμυρίων σελίδων της υπόθεσης – Για λόγους εθνικής ασφάλειας, το 3% παραμένει κρυφό

16/12/2022 - 6:58μμ
Καλλιτέχνης κρατά προσωπογραφία του Τζον Φ. Κένεντι κοντά στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 35ος Αμερικανός πρόεδρος, στο Ντάλας, το 1963 (φωτ.: EPA/Larry W. Smith)

Καλλιτέχνης κρατά προσωπογραφία του Τζον Φ. Κένεντι κοντά στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 35ος Αμερικανός πρόεδρος, στο Ντάλας, το 1963 (φωτ.: EPA/Larry W. Smith)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στη δημοσιότητα δόθηκαν χθες, Πέμπτη περισσότερα από 13.000 έγγραφα που αφορούν την έρευνα για τη δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι το 1963, ένα γεγονός που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ και αποτέλεσε αφορμή για αμέτρητες εικασίες και θεωρίες.

Όμως ο Λευκός Οίκος, επικαλούμενος ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, εμπόδισε τη δημοσιοποίηση άλλων εγγράφων από τα Αμερικανικά Εθνικά Αρχεία. Μια πρώτη παρτίδα από τα αρχεία της υπόθεσης αυτής είχε αποχαρακτηριστεί και δοθεί στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο του 2021 και πλέον το 97% των περίπου 5 εκατομμυρίων σελίδων της υπόθεσης είναι προσβάσιμα σε όλους.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επεσήμανε ότι «περιορισμένος» αριθμός εγγράφων δεν μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα, ένα μέτρο «απαραίτητο» προκειμένου «να μην υποστούν πλήγμα η στρατιωτική άμυνα, οι υπηρεσίες Πληροφοριών, οι δυνάμεις της τάξης ή η εξωτερική πολιτική».

Σύμφωνα με ιστορικούς που ασχολήθηκαν με τη δολοφονία του Κένεντι, δεν είναι πολύ πιθανό τα έγγραφα που δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα να περιέχουν εκρηκτικές αποκαλύψεις ή να μπορούν να βάλουν τέλος στις θεωρίες συνωμοσίες που έχουν κυκλοφορήσει.

Θεωρίες συνωμοσίας

Η δολοφονία του ιδιαίτερα δημοφιλούς Αμερικανού προέδρου, στις 22 Νοεμβρίου 1963 στο Ντάλας του Τέξας αποτέλεσε αφορμή για πολλές εικασίες και θεωρίες, οι οποίες τροφοδότησαν εκατοντάδες βιβλία και ταινίες για το θέμα.

Οι υπέρμαχοι των θεωριών συνωμοσίας απορρίπτουν τα συμπεράσματα της επιτροπής έρευνας, της «επιτροπής Γουόρεν», η οποία έκρινε το 1964 ότι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, πρώην πεζοναύτης που είχε ζήσει στη Σοβιετική Ένωση, δολοφόνησε τον Κένεντι και έδρασε μόνος του. Ο Όσβαλντ δολοφονήθηκε δύο ημέρες αργότερα από τον ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου Τζακ Ρούμπι.

Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Όσβαλντ χρησιμοποιήθηκε από την Κούβα ή την ΕΣΣΔ. Άλλοι εκτιμούν ότι την εντολή για τη δολοφονία Κένεντι έδωσε η κουβανική αντιπολίτευση στον Φιντέλ Κάστρο, με τη στήριξη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και του FBI ή αντιπάλων του JFK στις ΗΠΑ.

Σύνδεση με την KGB

Μεγάλος αριθμός εγγράφων από αυτά που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα αφορούν τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ και κυρίως τα ταξίδια του στο εξωτερικό και τους ανθρώπους που συνάντησε τις εβδομάδες, τους μήνες και τα χρόνια πριν τη δολοφονία.

Ένα από τα έγγραφα αφορά την ανάκριση πρώην πράκτορα της KGB, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η σοβιετική μυστική υπηρεσία είχε στρατολογήσει τον Όσβαλντ στη διάρκεια της παραμονής του στη Σοβιετική Ένωση, αλλά τον θεωρούσε «λίγο τρελό και απρόβλεπτο».

Ο πράκτορας ανέφερε ότι η KGB δεν ήταν σε επαφή με τον Όσβαλντ μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ και ότι η σοβιετική υπηρεσία «ποτέ δεν του ανέθεσε να σκοτώσει τον πρόεδρο Κένεντι».

Άλλο έγγραφο, με ημερομηνία το 1991, αναφέρεται σε άλλη πηγή από την KGB η οποία είχε δηλώσει ότι ο Όσβαλντ «δεν ήταν καμία στιγμή ένας πράκτορας τον οποίο έλεγχε η KGB», αν και οι σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες «τον παρακολουθούσαν στενά και συνεχώς στη διάρκεια της παραμονής του στην ΕΣΣΔ».

Το 2017 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε δώσει στη δημοσιότητα κάποια έγγραφα που αφορούσαν τη δολοφονία Κένεντι.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Christopher Neundorf)
ΚΟΣΜΟΣ

Βαυαρία: Τραυματίες σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – Συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης – Για αμόκ κάνουν λόγο τα τοπικά ΜΜΕ

8/07/2026 - 6:20μμ
Ο Μαρκ Ρούτε με τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται στην Άγκυρα. Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Filip Singer)
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο Τραμπ άνοιξε νέο μέτωπο με την Ισπανία και κήρυξε «τέλος» στην εκεχειρία με το Ιράν

8/07/2026 - 12:33μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την τελετή υποδοχής στο Προεδρικό Συγκρότημα Μπεστεπέ, στην Άγκυρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Τρίτη 7 Ιουλίου 2027 (φωτ.: Official White House Photo / Daniel Torok) (φωτ.: Official White House Photo / Daniel Torok)
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο Τραμπ ανοίγει ξανά την πόρτα στην Τουρκία για τα F-35 και τις κυρώσεις CAATSA

8/07/2026 - 10:32πμ
Ονόματα αγνοουμένων γραμμένα σε κατεστραμμένο κτήριο στη Λα Γουάιρα της Βενεζουέλας, δύο εβδομάδες μετά τον διπλό σεισμό των 7,2 και 7,5 Ρίχτερ (φωτ.: EPA / Xaume Olleros)
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στη Βενεζουέλα: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών – Αγώνας για να ανοίξει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο

8/07/2026 - 9:20πμ
Καρέ από το αποχαρακτηρισμένο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα  η CENTCOM
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Ιράν ξανά στο χείλος της σύρραξης: Αμερικανικά πλήγματα σε 80 στόχους, πυραυλική απάντηση σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν

8/07/2026 - 8:33πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μαρίν Λεπέν επιστρέφει στη μάχη για την προεδρία της Γαλλίας παρά την καταδίκη της με βραχιολάκι

7/07/2026 - 10:44μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελίες κατά του αρχιεπισκόπου του Ραμπάτ: Πέντε γυναίκες τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση

7/07/2026 - 9:48μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/HANDOUT HANDOUT RESTRICTIONS: ISRAEL OUT - NO ACCESS ISRAEL MEDIA/PERSIAN LANGUAGE TV STATIONS OUTSIDE IRAN/STRICTLY NO ACCESS BBC PERSIAN/VOA PERSIAN/MANOTO TV/IRAN INTERNATIONAL TVHANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)
ΚΟΣΜΟΣ

Ολοκληρώθηκαν οι τελετές στην Κομ για τον Αλί Χαμενεΐ – Η σορός μεταφέρεται στο Ιράκ πριν από την ταφή στη Μασχάντ

7/07/2026 - 7:28μμ
(Φωτ.: EPA/EMRAH GUREL/ POOL POOL PHOTO/ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ και Ερντογάν ανοίγουν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα – Στο τραπέζι τα F-35, η ευρωπαϊκή άμυνα και οι γεωπολιτικές εξελίξεις

7/07/2026 - 4:41μμ
Η Μαρίν Λεπέν κατά την προσέλευσή της στο δικαστήριο (φωτ.: EPA/Mohammed Badra)
ΚΟΣΜΟΣ

Μαρίν Λεπέν: Φυλάκιση τριών ετών και 15μηνη στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι

7/07/2026 - 3:44μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Πέρασμα των Ερωτευμένων στη Βαρένα προσφέρει μια μοναδική θέα στη λίμνη Κόμο (φωτ.: Facebook / Infopoint Varenna Turismo)

Ξέχνα τη βόλτα με μαγιό: Χωριό στη λίμνη Κόμο βάζει πρόστιμα έως 200 ευρώ στους τουρίστες

35 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Christopher Neundorf)

Βαυαρία: Τραυματίες σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – Συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης – Για αμόκ κάνουν λόγο τα τοπικά ΜΜΕ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)

Μητσοτάκης-NATO: Ιστορική ανορθογραφία το casus belli

2 ώρες πριν
Ο σκηνοθέτης Χρήστος Νίκου, ο οποίος συμμετέχει ως μέντορας στο πρόγραμμα Future Frames

Ελληνικό χρώμα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Karlovy Vary χάρη στην Allwyn

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

«Kλήρωσε» για Άρη και ΠΑΟΚ στο EuroCup

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς/ΑΠΕ ΜΠΕ)

Η αρχαία λύρα ζωντανεύει στον Ευρωπό Κιλκίς σε μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign