pontosnews.gr
Τρίτη, 17/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ουκρανία: Το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε ως γενοκτονία το λιμό του Χολοντομόρ

Διαπράχθηκε από το σοβιετικό καθεστώς πριν από 90 χρόνια – Απόφαση στον απόηχο του Βραβείου Ζαχάροφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

15/12/2022 - 11:15μμ
Ουκρανοί αφήνουν κεριά στο μνημείο του Χολοντομόρ, που σημαίνει η εξόντωση διά της πείνας στα ουκρανικά. (φωτ.: EPA/Oleg Petrasyuk)

Ουκρανοί αφήνουν κεριά στο μνημείο του Χολοντομόρ, που σημαίνει η εξόντωση διά της πείνας στα ουκρανικά. (φωτ.: EPA/Oleg Petrasyuk)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε σήμερα ως γενοκτονία το Χολοντομόρ, το λιμό στην Ουκρανία που προκάλεσαν οι Σοβιετικοί πριν από 90 χρόνια και ο οποίος οδήγησε στο θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους.

Σε ένα κείμενο που ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα (507 ψήφοι υπέρ, 12 κατά και 17 αποχές), οι ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο αναφέρουν πως το Χολοντομόρ (η εξόντωση διά της πείνας στα ουκρανικά) διαπράχθηκε «από το σοβιετικό καθεστώς με την πρόθεση να καταστρέψει μια ομάδα ανθρώπων προκαλώντας σκόπιμα καταστάσεις διαβίωσης που οδηγούσαν αναπόφευκτα στον φυσικό αφανισμό τους».

«Τα τωρινά ρωσικά εγκλήματα θυμίζουν το παρελθόν», επέμεινε σε μια ανακοίνωση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που απένειμε χθες το Βραβείο Ζαχάροφ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ελευθερία της σκέψης στον ουκρανικό λαό.

Οι ευρωβουλευτές καλούν «όλες τις χώρες και τους οργανισμούς» να αναγνωρίσουν επίσης ως γενοκτονία αυτόν τον λιμό απέναντι σε ένα «ρωσικό καθεστώς (που) παραποιεί την ιστορική μνήμη για τη δική του επιβίωση».

Η Ουκρανία, ο «σιτοβολώνας της Ευρώπης», έχασε 4 έως 8 εκατομμύρια κατοίκους στον μεγάλο λιμό του 1932-1933, στο πλαίσιο της κολεκτιβοποίησης της γης που ενορχηστρώθηκε σύμφωνα με τους ιστορικούς από τον Στάλιν, προκειμένου να καταστείλει κάθε επιθυμία για ανεξαρτησία της χώρας που ήταν τότε σοβιετική δημοκρατία.

Η Ουκρανία διεξάγει εκστρατεία εδώ και χρόνια προκειμένου το Χολοντομόρ να αναγνωριστεί ως γενοκτονία, μια ιδέα που είχε σφυρηλατηθεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά αυτόν τον χαρακτηρισμό, λέγοντας πως ο μεγάλος λιμός που σάρωσε τη Σοβιετική Ένωση στις αρχές των χρόνων του 1930 δεν προκάλεσε θύματα μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Ρωσία, στο Καζακστάν, στους Γερμανούς του Βόλγα καθώς και σε μέλη άλλων λαών.

Η Γερμανία που αναγνώρισε επίσης τον Νοέμβριο το Χολοντομόρ ως γενοκτονία, κατηγορήθηκε από τη Μόσχα ότι «δαιμονοποιεί» τη Ρωσία.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Wael Hamzeh)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Ο Αλί Λαριτζανί είναι νεκρός», δηλώνει το Ισραήλ

17/03/2026 - 12:27μμ
Από επίθεση εναντίων των ΗΑΕ (φωτ.: EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν πλήττει ξανά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – «Σοκαρισμένος» ο Τραμπ από την αντίδραση της Τεχεράνης

17/03/2026 - 9:34πμ
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στο κέντρο Παραστατικών Τεχνών John F. Kennedy στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA/Aaron Schwartz / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Το Ιράν θέλει συμφωνία, αλλά δεν ξέρουμε αν ο ανώτατος ηγέτης είναι νεκρός ή ζωντανός – «Οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν σαν πέτρα»

16/03/2026 - 8:25μμ
Συγγενείς και φίλοι των θυμάτων κρατούν ένα κερί έξω το νυχτερινό κέντρο όπου σημειώθηκε η φονική πυρκαγιά, ακριβώς έναν χρόνο μετά την τραγωδία (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)
ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Σπαρακτικό μνημόσυνο για τον ένα χρόνο από την τραγωδία με τους 63 νεκρούς στο Κότσανι

16/03/2026 - 7:15μμ
Πετρελαιοφόρο με σημαία Λιβερίας μεταφέρει αργό πετρέλαιο στην Ινδία αφού διέσχισε το Στενό του Ορμούζ την περασμένη Πέμπτη (φωτ.: EPA/Divyakant Solanki)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενό του Ορμούζ: Αρνητική και η Ισπανία – Στάρμερ: Δεν θα συρθούμε σε έναν ευρύτερο πόλεμο»

16/03/2026 - 4:56μμ
Διαμαρτυρία στη Νότια Κορέα κατά του αιτήματος του Ντόναλντ Τραμπ για την αποστολή πολεμικών πλοίων στο Στενό του Ορμούζ από τη Σεούλ (φωτ.: EPA/Jeon Heon-Kyun)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενό του Ορμούζ: «Όχι» και από Γερμανία και Ιταλία για αποστολή πολεμικών πλοίων – Το σκέφτεται η Δανία, σε επικοινωνία με όλες τις πλευρές η Κίνα

16/03/2026 - 3:07μμ
Τα Στενά του Ορμούζ  στο χάρτη (πηγή: Google Maps)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: «Όχι» από Αυστραλία, Ιαπωνία και Βρετανία στο κάλεσμα Τραμπ – Προειδοποίηση από το Ιράν

16/03/2026 - 11:36πμ
Άποψη του Independent Quest, ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, νηολογημένου στην Πορτογαλία, το οποίο αναχωρεί από το λιμάνι της Αμβέρσας, εν μέσω των νέων ναυτιλιακών στρατηγικών της ΕΕ, μετά το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)
ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Τραμπ-Στάρμερ για το Στενό του Ορμούζ – Τουλάχιστον άλλες τρεις εβδομάδες πολέμου σχεδιάζει το Ισραήλ

15/03/2026 - 11:47μμ
Ιρανοί στέκονται μέσα σε κατεστραμμένο κτήριο κατοικιών στη νότια Τεχεράνη (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να διαπραγματευτούμε» με τους Αμερικανούς – Περισσότεροι από 3.000 νεκροί

15/03/2026 - 7:05μμ
Υποστηρικτές του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν στις Βρυξέλλες, στις 29 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η Ευρώπη είναι «άοπλη» στον πόλεμο του Κόλπου

15/03/2026 - 1:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Wael Hamzeh)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Ο Αλί Λαριτζανί είναι νεκρός», δηλώνει το Ισραήλ

9 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων)

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων υποδέχεται την άνοιξη με χορό και τραγούδι

38 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΤ)

Ταεκβοντό: Ελληνικός θρίαμβος στο όπεν της Ολλανδίας

1 ώρα πριν
Η Δώρα Χρυσικού συγκινημένη, με την Νόπη Γαϊτανίδου, technical assistant της παράστασης (φωτ.: The Greek Herald/Βασίλης Βασιλάς)

H Δώρα Χρυσικού συγκλόνισε την ομογένεια στο Σίδνεϊ με την ερμηνεία της στον μονόλογο «18/9» αλλά έκλαψε και εκείνη

2 ώρες πριν
Τοκάτη: Η πλατεία της αγοράς και το κάστρο στις αρχές του 20ού αι. (πηγή: © Υπουργείο Πολιτισμού Γαλλίας, Ίδρυμα Albert Gabriel INHA, Βιβλιοθήκη Πολυμέσων Κληρονομιάς και Φωτογραφίας)

«Τον υιόν του παπα-Λάζαρου, Γαβριήλ, τον κρέμασαν εμπρός στα μάτια του πατρός του»: Η συγκλονιστική μαρτυρία του Πέτρου Γεωργόπουλου

2 ώρες πριν
Ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο, διά χειρός Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (πηγή: nationalgallery.gr)

Στη νηστεία (Μέρος Δ’)

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign