pontosnews.gr
Σάββατο, 5/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα «Βιβλία της Μικρασίας» σε έκθεση στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη – Σπάνια τεκμήρια της ελληνικής παρουσίας

Eστιάζει στη γεωγραφική διασπορά των ελληνικών τυπογραφείων, με επίκεντρο τη Σμύρνη, καθώς επίσης τις Κυδωνιές και την Τραπεζούντα

12/12/2022 - 5:07μμ
(Φωτ.: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη)

(Φωτ.: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Αντικείμενα από τη σπουδαία της συλλογή, που περιλαμβάνει μικρασιατικές εκδόσεις, χειρόγραφα και τεκμήρια, από το 1764 έως το 1922, έχουν ενταχθεί στην έκθεση «Βιβλία της Μικρασίας – Πολιτισμικές διαδρομές του μικρασιατικού ελληνισμού» που εγκαινιάζεται την Τετάρτη στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη είναι μία από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας και μία από τις δύο της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Η έκθεση, που θα παρουσιαστεί μέσα στο κεντρικό αναγνωστήριο, εστιάζει στη γεωγραφική διασπορά των ελληνικών τυπογραφείων, με επίκεντρο τη Σμύρνη (η Σμυρναϊκή Βιβλιογραφία καταγράφει πάνω από 2.000 εκδόσεις), καθώς επίσης τις Κυδωνιές και την Τραπεζούντα.

Χάρτες, ιστορικά και γεωγραφικά βιβλία του 19ου αιώνα, σπανιότατες καραμανλίδικες και φραγκοχιώτικες εκδόσεις, καθώς και λεξικά παρουσιάζουν τους ανθρώπους της πολυπολιτισμικής Μικράς Ασίας. Επίσης περιαλαμβάνονται Λειτουργικά και θεολογικά βιβλία, με κορυφαία την Ακολουθία του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Συμεών, το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στη Σμύρνη το 1764.

Από την άλλη, μια ευρεία γκάμα μυθιστορημάτων ή θεατρικών έργων σηματοδοτούν ένα έντονο λογοτεχνικό ενδιαφέρον.

Ξεχωριστή ενότητα αφιερώνεται στην εκπαίδευση των γυναικών –ηθικοπλαστική και μη–, με πρώτο χρονολογικά έργο τη μετάφραση από τη λόγια Ευανθία Καΐρη του γαλλικού έργου του Μπουϊγί Συμβουλαί προς την θυγατέρα μου. Ο δε περιοδικός Τύπος της εποχής, που δείχνει την εξέλιξη της θέσης της γυναίκας και την πορεία προς τη νεοτερικότητα.

Μοναδικά ιστορικά τεκμήρια που αποκτήθηκαν πρόσφατα συμπληρώνουν το πανόραμα της εποχής: Το χειρόγραφο σημειωματάριο ενός δάσκαλου που μαθήτευσε στη Σχολή των Κυδωνιών, το λεύκωμα ενός Σμυρνιού εφήβου, το ημερολόγιο ενός στρατιώτη της Μικρασιατικής Εκστρατείας και ένα λεύκωμα με φωτογραφίες από την Καταστροφή της Σμύρνης του σκηνοθέτη Ελία Καζάν.

Την έκθεση έχει επιμεληθεί η Ειρήνη Σολομωνίδη, επικεφαλής βιβλιοθηκάριος της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

• Κεντρικό Αναγνωστήριο Γενναδείου Βιβλιοθήκης (Σουηδίας 61, Αθήνα).
• Διάρκεια: 14 Δεκεμβρίου έως 28 Φεβρουαρίου.
• Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: 9:00-16:30, Πέμπτη: 9:00-19:30, Σάββατο: 9:00-13:30. Είσοδος ελεύθερη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πλήθος κόσμου συμμετέχει κάθε χρόνο στις πολυήμερες εκδηλώσεις (φωτ. αρχείου: facebook / Ιωνικές Μέρες Μνήμης & Πολιτισμού)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Νέα Ιωνία ξαναζεί «Ιωνικές Ημέρες Μνήμης και Πολιτισμού»

3/09/2026 - 3:54μμ
Η Βασιλική του Αγίου Ιωάννη και το Κάστρο του Αγιασολούκ, το 2012 (πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαρτυρία Μανώλη Χατζησάββα: Ρωτούσαμε τους φρουρούς «Πού μας πάτε;» κι αυτοί μας έκαναν αστεία. «Να σας σκοτώσουμε», μας λέγανε

2/09/2026 - 11:10μμ
Οικογένειες σε καταυλισμό στην Ερμούπολη. Από τις πρώτες μέρες της εγκατάστασης (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρασιάτες Νέας Φιλαδέλφειας & Νέας Χαλκηδόνας: Έκκληση για συγκέντρωση φωτογραφικού υλικού – Στόχος η δημιουργία μιας μεγάλης Έκθεσης Μνήμης και Τιμής

2/09/2026 - 7:11μμ
O υπό ολοκλήρωση ναός του ιερομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτη, στο Ιωνικό Κέντρο. 6 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Θοδωρής Μανωλόπουλος – Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Ιωνία: Η μικρασιατική μνήμη σε νέο σπίτι, στο «Ιωνικό Κέντρο»

2/09/2026 - 2:14μμ
Στιγμιότυπο από τη «Μικρασία των Αρμενίων» στο θέατρο Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι. Δευτέρα 30 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Festival Rematias/Φεστιβάλ Ρεματιάς)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Μικρασία των Αρμενίων «ζωντάνεψε» στη Ρεματιά Χαλανδρίου – Από τον Ελία Καζάν στον Σαρλ Αζναβούρ

31/08/2026 - 5:16μμ
Ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος κατά την τελετή των εγκαινίων των ιατρείων του Ερυθρού Σταυρού στο Γραικικό Νοσοκομείο Σμύρνης «Άγιος Χαράλαμπος». Δίπλα του ο πλοίαρχος Η. Μαυρούδης και ο αρχίατρος Β. Τσουνούκας (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Το Γραικικό Νοσοκομείο της Σμύρνης: Φάρος φιλανθρωπίας και κοινοτικής αλληλεγγύης στη Μικρά Ασία

30/08/2026 - 11:19μμ
Το κύπελλο και αναμνηστικά για το 1ο ποδοσφαιρικό τουρνουά «Αλύτρωτες Πατρίδες» (φωτ.: kontastaspor.blogspot.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Προποντίδα, Ελλήσποντος και Νέα Αρτάκη έπαιξαν για τις «Αλύτρωτες Πατρίδες»

30/08/2026 - 9:23πμ
Πρόσφυγες με την εικόνα του Αγίου Νικολάου μπροστά στον ημιτελή ναό της Νέας Αλικαρνασσού (πηγή: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών – «Αντικείμενα σε κίνηση»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Αλικαρνασσός: Συναντώνται ξανά οι εικόνες που έφεραν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία

29/08/2026 - 6:43μμ
Το προάστιο του Μπουρνόβα σε καρτ ποστάλ εποχής
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

26 Αυγούστου 1922: Ο Μπουρνόβας ζει τις τελευταίες του ώρες – Σειρά είχε η Σμύρνη

26/08/2026 - 10:00πμ
Στον κήπο της οικογένειας Ομήρου στο Κορδελιό, αρχές 20ού αιώνα. Μέλη των οικογενειών Ομήρου, Αλεόττι και Ηλιάδου με τον πρέσβη Μπέκερμαν και τις δασκάλες πιάνου και γερμανικών (πηγή: Αρχείο Άννας Μαΐλη-Βεϊνόγλου, στο βιβλίο «Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922. 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πριν από τη φωτιά: Οι Ελληνίδες της Σμύρνης που μάγευαν τους ξένους

25/08/2026 - 8:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

ΔΕΘ: Αντίστροφη μέτρηση για το «πακέτο Μητσοτάκη» – Οι τελευταίες πληροφορίες για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Ζεφύρι: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με «τηλεφωνικό κέντρο» – Εξαπατούσαν πολίτες ως υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ και λογιστές

5 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex / ΕΡΤ 2 ΣΠΟΡ)

Καραλής από… διαμάντι – Πέταξε στα 6,12μ.

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Κάσος: Τραγωδία με 65χρονη – Έπεσε με το αυτοκίνητο στη θάλασσα μόλις έφτασε στο νησί

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Αναλυτικά όλες οι πληρωμές έως τις 11 Σεπτεμβρίου

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Αττικό Μετρό: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 3 λόγω εργασιών – Σημαντικές τροποποιήσεις

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV