pontosnews.gr
Κυριακή, 10/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πούτιν: «Αναγκαία» μια συμφωνία για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Ωστόσο εκφράζει αμφιβολίες για τις προθέσεις των συνομιλητών του – «Ανόητη» η απόφαση του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο – Νέα πλήγματα στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας

9/12/2022 - 8:31μμ
O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετείχε σήμερα στην περιφερειακή σύνοδο κορυφής στο Κιργιστάν (φωτ.: EPA/Igor Kovalenko)

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετείχε σήμερα στην περιφερειακή σύνοδο κορυφής στο Κιργιστάν (φωτ.: EPA/Igor Kovalenko)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια συμφωνία θα είναι «εν τέλει» αναγκαία για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, διατυπώνοντας ωστόσο αμφιβολίες για την «εμπιστοσύνη» που μπορεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να δείξει η Μόσχα στους συνομιλητές της.

«Στο τέλος θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Έχω ήδη πει πολλές φορές ότι είμαστε έτοιμοι για διευθετήσεις, είμαστε ανοιχτοί, αλλά αυτό μας αναγκάζει να σκεφτούμε με ποιον έχουμε να κάνουμε», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου κορυφής στο Κιργιστάν.

Ο Πούτιν αντέδρασε στις πρόσφατες δηλώσεις της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ η οποία είπε ότι η συμφωνία του Μινσκ του 2014 μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, που υπογράφηκε υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ, έδωσε στην Ουκρανία χρόνο να ενισχυθεί, σε περίπτωση μιας ένοπλης σύγκρουσης με τη Ρωσία.

«Η συμφωνία του Μινσκ του 2014 ήταν μια προσπάθεια να δοθεί χρόνος στην Ουκρανία. Το εκμεταλλεύτηκε, όπως βλέπουμε σήμερα. Η Ουκρανία του 2014/2015 δεν ήταν η Ουκρανία του σήμερα (…) Όπως είδαμε στις αρχές του 2015, ο Πούτιν θα μπορούσε εύκολα να την είχε συνθλίψει τότε», είπε η Μέρκελ στην εφημερίδα Die Zeit.

Ο Πούτιν δήλωσε «απογοητευμένος» από αυτές τις δηλώσεις. «Αυτό προφανώς θέτει το ζήτημα της εμπιστοσύνης. Και η εμπιστοσύνη είναι σχεδόν μηδενική και μετά από τέτοιες δηλώσεις το ερώτημα είναι φυσικό: Πώς θα βρούμε μια συμφωνία; Και μπορούμε να συνεννοηθούμε με κάποιον; Και με ποιες εγγυήσεις;».

«Ίσως θα έπρεπε να τα είχαμε ξεκινήσει όλα αυτά νωρίτερα (την επίθεση στην Ουκρανία). Όμως βασιστήκαμε στην πιθανότητα να βρούμε μια συμφωνία στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Απειλές για λιγότερο ρωσικό πετρέλαιο

Επιπλέον, ο  Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε σήμερα τη Δύση ότι θα «μειώσει την παραγωγή» του ρωσικού πετρελαίου «αν είναι απαραίτητο», λίγες ημέρες μετά την υιοθέτηση από την ΕΕ, την G7 και την Αυστραλία ενός ανώτατου ορίου τιμής για το ρωσικό μαύρο στα 60 δολάρια.

«Θα εξετάσουμε μια ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής αν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπισκέκ, στο περιθώριο της συνόδου..

Χαρακτήρισε «ανόητη» την απόφαση για το πλαφόν και πρόσθεσε ότι «το ανώτατο όριο τιμής που προτάθηκε (στα 60 δολάρια) αντιστοιχεί σε αυτά που πουλάμε σήμερα. Υπό την έννοια αυτή, αυτό δεν μας επηρεάζει σε τίποτα».

Η τιμή του βαρελιού του ρωσικού πετρελαίου (αργού Ουραλίων) εξελίσσεται πράγματι γύρω στα 65 δολάρια, δηλαδή μόλις λίγο παραπάνω από το ευρωπαϊκό ανώτατο όριο, προκαλώντας μια περιορισμένη επίπτωση βραχυπρόθεσμα.

«Δεν θα είμαστε χαμένοι σε καμιά περίπτωση», διαβεβαίωσε.

Την Παρασκευή, οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ομάδα των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G7) και η Αυστραλία συμφώνησαν σε μια ανώτατη τιμή των 60 αμερικανικών δολαρίων για το αργό ρωσικής προέλευσης που μεταφέρεται δια θαλάσσης, ώστε να περιοριστούν τα έσοδα της Μόσχας για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής της επιχείρησης στην Ουκρανία.

Επομένως, μόνο το πετρέλαιο που πωλείται από τη Μόσχα σε μια τιμή ίση ή χαμηλότερη των 60 δολαρίων θα μπορεί να συνεχίσει να παραδίδεται. Πέρα από αυτό το ανώτατο όριο, θα απαγορεύεται στις εταιρίες να παράσχουν τις υπηρεσίες που επιτρέπουν τη θαλάσσια μεταφορά (φορτίο, ασφάλιση, κ.λπ.).

«Παράθυρο» για νέες ανταλλαγές κρατουμένων

Μετά την ανταλλαγή της Αμερικανίδας μπασκετμπολίστριας Μπρίτνεϊ Γκράινερ, που κρατούταν τους τελευταίους μήνες στη Μόσχα, με τον Ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ, που πέρασε τα τελευταία 14 χρόνια σε αμερικανική φυλακή, το Κρεμλίνο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι αυτή η συμφωνία δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι αποτελεί ένα βήμα προς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Ωστόσο, το μεσημέρι, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι πιθανές περαιτέρω ανταλλαγές κρατουμένων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας και ότι οι επαφές μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών θα συνεχιστούν.

Ερωτηθείς κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Μπισκέκ, αν είναι πιθανές νέες ανταλλαγές κρατουμένων, ο ηγέτης του Κρεμλίνου απάντησε: «Ναι, όλα είναι πιθανά. Οι επαφές συνεχίζονται. Στην πραγματικότητα, δεν σταμάτησαν ποτέ… Βρέθηκε συμβιβασμός, δεν απορρίπτουμε τη συνέχιση αυτής της δουλειάς στο μέλλον».

Νέα πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Εν τω μεταξύ, χθες Πέμπτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι τα πλήγματα κατά των ενεργειακών υποδομών θα συνεχιστούν στην Ουκρανία. «Ναι, το κάνουμε, αλλά ποιος το ξεκίνησε;», ρώτησε, παρουσιάζοντας τους βομβαρδισμούς αυτούς ως απάντηση στην έκρηξη που κατέστρεψε τη γέφυρα της Κριμαίας, την οποία είχε κατασκευάσει η Ρωσία, καθώς και άλλες επιθέσεις που αποδίδονται στο Κίεβο.

Ειδικότερα, η ουκρανική ενεργειακή υποδομή γύρω από τη Χερσώνα έχει «πρακτικά καταστραφεί» κατά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και η κατάσταση είναι «περίπλοκη» στην Οδησσό, η οποία είναι στόχος βομβαρδισμών, ανέφερε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, Ukrenergo.

«Τη Δευτέρα, ο εχθρός χτύπησε ξανά. Ήταν και πάλι οι εγκαταστάσεις της Ukrenergo, οι υποσταθμοί της κύριας γραμμής, ειδικά στη νότια Ουκρανία, και οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που υπέστησαν ζημιές», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Κουντρίτσι, διευθύνων σύμβουλος της Ukrenergo κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «επιτυχημένο έργο» της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας εμπόδισε περισσότερα ρωσικά πλήγματα να χτυπήσουν τους στόχους τους και να προκαλέσουν επιπλέον ζημιές στο εθνικό δίκτυο ενέργειας.

Διευκρίνισε ότι η πιο δύσκολη κατάσταση, «είναι στην Οδησσό (νοτιοδυτικά) και στην επαρχία Χερσώνα όπου το ηλεκτρικό δίκτυο έχει πρακτικά καταστραφεί».

Οι εργασίες επισκευής στην επαρχία Χάρκοβο (βορειοανατολικά) του Ντονέτσκ (ανατολικά), όπου μαίνονται μάχες γύρω από την πόλη Μπαχμούτ μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων, «είναι επίσης περίπλοκες», πρόσθεσε.

Ο Κουντρίτσι ανέφερε επίσης ότι «σχεδόν όλοι οι (ουκρανικοί) υδροηλεκτρικοί σταθμοί έχουν επίσης υποστεί ζημιές και έχουν περιορισμένη ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» μετά τις ρωσικές επιδρομές που άφησαν εκατομμύρια Ουκρανούς στο σκοτάδι και στο κρύο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αλίεφ, Τραμπ και Πασινιάν επιδεικνύουν την υπογεγραμμένη συμφωνία ειρήνευσης (φωτ.: EPA / Nathan Howard)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η Μόσχα «χαιρετίζει επιφυλακτικά» τη συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

9/08/2025 - 11:25μμ
Δημοσιογράφοι έχουν συγκεντρωθεί γύρω από έναν χιμπακούσα, έναν επιζώντα της πυρηνικής έκρηξης στο Ναγκασάκι, στη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης (φωτ.: EPA/Franck Robichon)
ΚΟΣΜΟΣ

Καμπάνα στο Ναγκασάκι σήμανε ξανά, 80 χρόνια μετά την έκρηξη της ατομικής βόμβας

9/08/2025 - 2:37μμ
Καμένα σπίτια στην περιοχή των Δαρδανελλίων (φωτ.: Χ/GZT)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στα Δαρδανέλλια, άνοιξαν τα Στενά – Τέσσερις συλλήψεις

9/08/2025 - 11:59πμ
Από αριστερά, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν σφίγγουν τα χέρια μετά την επίτευξη της συμφωνίας για ειρήνευση στην περιοχή του Καυκάσου (φωτ.: EPA/Nathan Howard/Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Ειρήνη στον Καύκασο έφερε ο Τραμπ; Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν δεσμεύτηκαν να σταματήσουν κάθε σύγκρουση

9/08/2025 - 10:25πμ
Χειραψία Τραμπ-Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Οσάκα της Ιαπωνίας τον Ιούνιο του 2019 (φωτ.: EPA/Russian Press office)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Θα συναντηθεί με τον Πούτιν τον Δεκαπενταύγουστο

9/08/2025 - 9:17πμ
Δύο διαφορετικά στιγμιότυπα από τη φωτιά στην περιοχή των Δαρδανελλίων (φωτ.: Χ/İzmir Manşet/Afa)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Οι φλόγες περικύκλωσαν οικισμούς στα Δαρδανέλλια – Διεκόπη η ναυσιπλοΐα στα Στενά

8/08/2025 - 10:18μμ
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανταλλάσσει χειραψία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού της Αρμενίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Σήμερα η «Σύνοδος ειρήνης» – Συμφωνία για διαμετακομιστικό διάδρομο με το όνομα… «Διαδρομή Τραμπ»

8/08/2025 - 9:43πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Ronen Zvulun)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Νετανιάχου θέλει να καταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας αλλά όχι να την κυβερνήσει

7/08/2025 - 8:58μμ
(Φωτ.: ABC News / Keana Naughton)
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Η Νέα Νότια Ουαλία δίνει αστρονομική αποζημίωση σε γυναίκα που φυλακίστηκε άδικα για 20 χρόνια

7/08/2025 - 4:56μμ
(Φωτ.: EPA / Samuel Corum)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Τραμπ σχεδιάζει τετ-α-τετ με τον Πούτιν και τριμερή με τον Ζελένσκι

6/08/2025 - 11:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Λαυρεωτική: Δορυφορικά δεδομένα δείχνουν την καμένη έκταση – Πάνω από 15.000 στρέμματα

2 ώρες πριν
Αλίεφ, Τραμπ και Πασινιάν επιδεικνύουν την υπογεγραμμένη συμφωνία ειρήνευσης (φωτ.: EPA / Nathan Howard)

Ρωσία: Η Μόσχα «χαιρετίζει επιφυλακτικά» τη συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

EcommBx Cup: Την ήττα με 76-66 γνώρισε η Εθνική μπάσκετ από τη Σερβία

3 ώρες πριν

«Παρχάρια τη Καβακλί» για μια ακόμη χρονιά στον Λευκώνα Σερρών

3 ώρες πριν
Ο Χαράλαμπος Κιαγχίδης (πηγή:  Facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)

Χαράλαμπος Κιαγχίδης, ο ευεργέτης – Συνδέθηκε με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και τη Μονή Περιστερεώτα

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα που θα καταβληθούν έως τις 14 Αυγούστου

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign