pontosnews.gr
Πέμπτη, 19/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΑΠΘ: Σε εξέλιξη το συνέδριο με θέμα τις συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής στον δημόσιο βίο

Με αναφορές στον Αλέξανδρο-Αναστάσιο Πάλλη η κεντρική ομιλία του σερ Μάικλ Λουέλιν Σμιθ την πρώτη μέρα των εργασιών

9/12/2022 - 4:09μμ
Ο Sir Michael Llewellyn-Smith στο βήμα του συνεδρίου (φωτ.: youtube)

Ο Sir Michael Llewellyn-Smith στο βήμα του συνεδρίου (φωτ.: youtube)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Έζησα αυτό το δράμα όχι ως απλός θεατής, αλλά ως κάποιος επιφορτισμένος με την ευθύνη της οργάνωσης, της περίθαλψης και της εγκατάστασης των προσφύγων. Στη Μακεδονία, στη Θράκη, στην παλιά Ελλάδα ή στα νησιά, είχα να εξετάσω επιτόπου τα πολυάριθμα προβλήματα που δημιούργησε αυτή η τραγωδία».

Αποσπάσματα των απομνημονευμάτων του Αλέξανδρου-Αναστάσιου Πάλλη, πολιτικού και συγγραφέα, γιου του λογοτέχνη Αλέξανδρου Πάλλη, στα οποία περιγράφεται το προσφυγικό δράμα ως συνέπεια της Μικρασιατικής Καταστροφής, παρέθεσε ο σερ Μάικλ Λουέλιν Σμιθ –πρώην πρέσβης της Βρετανίας στην Αθήνα και επισκέπτης καθηγητής στο King’s College του Λονδίνου και του St. Antony College της Οξφόρδης– ως κεντρικός ομιλητής του επιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνουν το ΑΠΘ και το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Οι πρόσφυγες του 1922: Μια κρίσιμη συνιστώσα της Νεοελληνικής Ιστορίας του 20ού αιώνα».

Επισημαίνοντας ότι ο Αλέξανδρος-Αν. Πάλλης ήταν μια προσωπικότητα που είχε συμμετοχή στη διαχείριση των προσφυγικών ζητημάτων και έγραψε γι’ αυτά στα απομνημονεύματά του και σε ακαδημαϊκά άρθρα, ο σερ Μάικλ Λουέλιν Σμιθ τόνισε ότι ο (γεννημένος στην Ινδία) διπλωμάτης υπηρέτησε στην Ελλάδα σε μια περίοδο διαδοχικών πολέμων και προσφυγικών μετακινήσεων.

Η λίστα των αξιωμάτων στα οποία διορίστηκε ο Πάλλης δείχνει πως ήταν στη σπάνια θέση να ακολουθεί τις πορείες των προσφύγων μόλις άρχιζαν, υπογράμμισε ο σερ Μάικλ Λουέλιν Σμιθ, αναφέροντας ότι διατέλεσε μεταξύ άλλων γενικός γραμματέας της Επιτροπής Περίθαλψης και Εγκατάστασης Προσφύγων, γενικός γραμματέας της Γενικής Διοίκησης Μακεδονίας και μέλος της Μικτής Επιτροπής Ανταλλαγής Πληθυσμών της Συνθήκης της Λοζάνης.

Ο σερ Μάικλ Λουέλιν Σμιθ, συγγραφέας του έργου Το όραμα της Ιωνίας και της μονογραφίας για τον Βενιζέλο Venizelos: The Making of a Greek Statesman 1864-1914, συνέστησε να επανεκδοθούν και να μεταφραστούν τα απομνημονεύματα του Αλέξανδρου Πάλλη Ξενητεμένοι Έλληνες – ένα σπάνιο, υπέροχο βιβλίο, όπως το χαρακτήρισε, το οποίο δεν είναι διαθέσιμο.

Η αναζήτηση των επιδράσεων που άσκησε η εγκατάσταση των προσφυγικών πληθυσμών στην πολιτική, την κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό και την ιδεολογία του ελληνικού κράτους, καθώς και η διεθνής διάσταση της ανταλλαγής των πληθυσμών μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι τα θέματα που εξετάζονται στο συνέδριο «Οι πρόσφυγες του 1922: Μια κρίσιμη συνιστώσα της Νεοελληνικής Ιστορίας του 20ού αιώνα» που διοργανώνεται έως το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, με ομιλητές και ομιλήτριες ιστορικούς, ανθρωπολόγους, αρχιτέκτονες και πολιτικούς επιστήμονες.

(Φωτ.: amna.gr)

«Δεν θα μπορούσε τη φετινή χρονιά να λείπει από το ημερολόγιο του ΑΠΘ ένα συνέδριο για τη Μικρασιατική Καταστροφή και το προσφυγικό κύμα. Πρόκειται για μια τομή της νεότερης ελληνικής ιστορίας, το βαθύ τραύμα της οποίας καλούμαστε να διαχειριστούμε μέχρι σήμερα. Η Μικρασιατική Καταστροφή ομογενοποίησε σε μεγάλο βαθμό την πληθυσμιακή σύσταση της χώρας» υπογράμμισε ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.

«Ήταν μια διεργασία βίαιη που ξερίζωσε πληθυσμούς και πολιτισμούς, των οποίων η μετεγκατάσταση και επιβίωση στην Ελλάδα προκάλεσε εξαιρετικά σύνθετα ζητήματα σε κάθε επίπεδο – διπλωματικό, πολιτικό κοινωνικό, οικονομικό και ιδεολογικό» ανέφερε ο Ν. Παπαϊωάννου, προσθέτοντας ότι οι επιλογές που έγιναν και οι λύσεις που δόθηκαν τότε, επαναπροσδιόρισαν το ελληνικό κράτος.

«Ήταν και είναι μια τομή της ιστορίας μας, μια τομή ματωμένη, αλλά και μια αφετηρία εξελίξεων που συνεχίζονται έως τις μέρες μας. Μία εξ αυτών αφορά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η ίδρυσή του οποίου είναι άρρηκτα και τραγικά συνδεδεμένη με το όνομα του Ιόνιου Πανεπιστημίου στη Σμύρνη.

»Οι σχετικές διαβουλεύσεις είχαν εκκινήσει από το 1920, με πρωτοβουλία του Βενιζέλου και την ενεργό συμμετοχή του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Επρόκειτο για ένα ίδρυμα με σαφή προσανατολισμό στις θετικές επιστήμες, που επρόκειτο να αποτελέσει λίκνο των ελληνικών επιστημών σε ολόκληρη την καθ’ ημάς Ανατολή. Το όραμα είχε βίαιο τέλος, ανάλογα με αυτό της πόλης της Σμύρνης. Λίγα χρόνια μετά όμως αναβίωσε στη Θεσσαλονίκη, την προσφυγομάνα πλέον, με σαφή στροφή στις θεωρητικές επιστήμες. Κατά έναν τρόπο, είναι και το Αριστοτέλειο παιδί της προσφυγιάς, και κουβαλά τη μνήμη των προγόνων του» επισήμανε ο πρύτανης.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Alpha Bank, Βασίλης Ράπανος, τόνισε ότι για το θέμα του συνεδρίου έχουν γραφτεί πολλά – εξαιρετικές επιστημονικές εργασίες, αλλά και υπέροχα μυθιστορήματα και ποιήματα που ακόμα και σήμερα μας συγκινούν, αφού θυμίζουν τη μεγάλη τραγωδία του ξεριζωμού μιας Ελλάδας που άνθησε για αιώνες στη Μικρασία και τον Πόντο. Πιο χαρακτηριστική εικόνα είναι «εκείνη που αποτυπώνει με τους στίχους του ο Μάνος Ελευθερίου στο τραγούδι “Στη Σμύρνη και στο Αϊβαλί”», ανέφερε. Ήταν αυτονόητο για την Alpha Bank, μέσα στο πλαίσιο των ποικίλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσει κάθε χρόνο, να μην παραγνωρίσει το κορυφαίο γεγονός στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, την άφιξη των προσφύγων που αποτελεί την απαρχή προσπάθειας συγκρότησης ενός σύγχρονου κράτους.

«Δεν θα μπορούσε να παραγνωρίσει, επίσης, ότι η Θεσσαλονίκη δέχθηκε πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων, που δικαιολογημένα ο αείμνηστος Γιώργος Ιωάννου την αποκάλεσε “πρωτεύουσα των προσφύγων”. Είναι επομένως η πλέον κατάλληλη πόλη για να φιλοξενήσει μια εκδήλωση που τιμά την επέτειο της άφιξης των προσφύγων στον ελλαδικό χώρο» είπε ο Β. Ράπανος και ανακοίνωσε ότι από του χρόνου, το σύνολο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Alpha Bank θα τεθεί υπό την οργανωτική σκέπη του Πολιτιστικού Ιδρύματός της, το οποίο είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: facebook.com/estia1930ns)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στο φως άγνωστες πτυχές του ρόλου της Σμύρνης στην Επανάσταση του 1821

18/03/2026 - 3:16μμ
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τις μαθήτριες που διακρίθηκαν στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Μικρά Ασία - Πόντος: Ενθυμήματα» (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαθήτριες κρατούν ζωντανή τη μνήμη Μικρασίας και Πόντου – Βραβεύσεις στον πανελλήνιο διαγωνισμό

18/03/2026 - 9:12πμ
Στιγμιότυπο από τη θεία λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτ.: YouTube)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Με μαθητές από την Ελλάδα η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο Φανάρι

15/03/2026 - 9:25μμ
Πάσχα στον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Ιωνίας, 1927
(φωτ. ΥΠΠΟΑ / Συλλογή Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Ιωνία Βόλου: Η προσφυγική ενορία γιορτάζει τον πρώτο ναό των Μικρασιατών – 100 χρόνια

13/03/2026 - 6:37μμ
Έργα από την έκθεση «Μια Ιστορία Ανταλλαγής Πληθυσμών», που φιλοξενείται στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μια Ιστορία Ανταλλαγής Πληθυσμών»: Έκθεση ζωγραφικής στη Μυτιλήνη, από μια Τουρκάλα

12/03/2026 - 6:52μμ
Η Ελένη Κυραμαργιού ήταν καλεσμένη στον κύκλο ανοιχτών μαθημάτων «Η Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα» του Δήμου Ζωγράφου και των ΑΣΚΙ. Δευτέρα 9 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Δήμος Ζωγράφου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πώς άλλαξαν την Αθήνα οι πρόσφυγες της Μικρασίας – Διάλεξη στο Δήμο Ζωγράφου για τη μεγάλη εγκατάσταση μετά το 1922

12/03/2026 - 5:11μμ
Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Κοζάνης. Σάββατο 7 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Μικρασιατικός Σύλλογος Π.Ε Κοζάνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κοζάνη: Αφιέρωμα στη Μικρασιάτισσα γυναίκα – Μνήμη, ιστορία και γεύσεις

8/03/2026 - 1:03μμ
Μέρος της μεγαλύτερης φιλοσοφικής επιγραφής της Αρχαιότητας (πηγή: lycianmonuments.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στη UNESCO τα αρχαία Οινόανδα της Λυκίας – Η ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας με τη μεγαλύτερη φιλοσοφική επιγραφή

7/03/2026 - 10:34μμ
Στιγμιότυπο από το συμπόσιο για την Καππαδοκία στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Giannis Demirtzoglou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Καππαδοκία στο Σισμανόγλειο της Κωνσταντινούπολης – Συμπόσιο για τα «ζώντα μνημεία» της ιστορικής γης

6/03/2026 - 6:42μμ
Γενική άποψη του Ελληνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, τον Μάιο του 2018 (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ο «ξύλινος γίγαντας» της Πριγκήπου: Το σχέδιο για τη διάσωση του ιστορικού ορφανοτροφείου

6/03/2026 - 2:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Θεσσαλονίκη: Αυτοψία στο υπό κατασκευή Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος

3 ώρες πριν
Ο Αντόνιο Γκουτέρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες. 18 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)

Κυπριακό: Δέσμευση Γκουτέρες για πρόοδο έως το τέλος της θητείας του – «Στόχος η ουσία» λέει ο Χριστοδουλίδης

3 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

Basketball Champions League: Έκανε το 6/6 η ΑΕΚ – Νίκησε την Άλμπα στο Βερολίνο

4 ώρες πριν
Νεκροφόρα που μεταφέρει το φέρετρο του Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία Β' διασχίζει πλήθος πιστών έξω από τον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στην Τιφλίδα. 18 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / David Mdzinarishvili)

Τέλος εποχής για τη Γεωργία: Λαοθάλασσα στο τελευταίο αντίο στον Πατριάρχη Ηλία Β’

4 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex / ERTsports)

EBNL: Έχασε στη Βαρσοβία ο Ηρακλής – Στο Ιβανώφειο η πρόκριση

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Anadolu)

Ενεργειακός πόλεμος: Το Ιράν χτυπά εγκαταστάσεις στον Κόλπο – Μεγάλες ζημιές στο Κατάρ

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign