pontosnews.gr
Τετάρτη, 12/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Eurogroup: Μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Αποφασίστηκε η αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης - Για απόφαση-ορόσημο έκανε λόγο ο Χρήστος Σταϊκούρας

5/12/2022 - 11:22μμ
Eικόνα από συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες (Φωτ. αρχείου: POOL EUROPEAN UNION / EUROKINISSI)

Eικόνα από συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες (Φωτ. αρχείου: POOL EUROPEAN UNION / EUROKINISSI)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Το Eurogroup, στη σημερινή συνεδρίασή του, έλαβε μια απόφαση-ορόσημο για την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, λίγο μετά την απόφαση του Eurogroup να ενεργοποιήσει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 6 δισ. ευρώ.

«Με την απόφαση αυτή αναγνωρίζεται ότι σε συνέχεια της εξόδου από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον περασμένο Αύγουστο, έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα και την οικονομία μας – παρά τις πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις – καταγράφεται θετική πορεία και ευοίωνες προοπτικές.

Απόφαση με την οποία πιστοποιείται ότι η Ελλάδα, μέσα σε αντίξοες – διεθνώς – συνθήκες, συνεχίζει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», τόνισε ο Χ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, επίσης, ότι με την απόφαση του Eurogroup επιβραβεύεται η εντατική και συστηματική δουλειά κοινωνίας και πολιτείας, μέσα από την ενεργοποίηση της τελευταίας δόσης των συμπεφωνημένων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για μέτρα συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν τα εξής:

– την αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από αγορά ελληνικών ομολόγων (τα γνωστά ANFA/SMP), η οποία εκκρεμούσε από το 1ο εξάμηνο του 2019,

– τον μηδενισμό, για το 2ο εξάμηνο του 2022, του επιπρόσθετου περιθωρίου (step-up margin), η ενσωμάτωση του οποίου προβλέπεται στο επιτόκιο δανείων που έχει παραχωρήσει ο EFSF στην Ελλάδα, και

– τον μόνιμο μηδενισμό – για πρώτη φορά – του περιθωρίου αυτού, από το 2023 και μετά.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Η αποδέσμευση της τελικής δόσης των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκε σήμερα από το Eurogroup, σηματοδοτεί το τέλος των τακτικών συζητήσεων σχετικά με τα μέτρα που υπόκεινται σε πολιτική χρέους από τον Ιούνιο του 2018, τονίζουν στη δήλωσή τους για την Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σήμερα, το Eurogroup συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας με συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά βήματα που συμφωνήθηκαν μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των ελληνικών αρχών που θα ολοκληρωθούν έως το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, με βάση την πρώτη έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας, μετά τη λήξη της Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2022. Όπως συμφωνήθηκε από το Eurogroup στις 16 Ιουνίου 2022, αυτή η πρώτη έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας, χρησιμεύει επίσης ως βάση για τη λήψη απόφασης σχετικά με την αποδέσμευση της τελικής δόσης των μέτρων για το χρέος που υπόκεινται σε πολιτική που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018.

Το Eurogroup χαιρετίζει τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πολιτικής που επιτεύχθηκαν μετά τη δημοσίευση της τελικής έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας στις 23 Μαΐου 2022. Ειδικότερα, χαιρετίζει την εκπλήρωση των συγκεκριμένων δεσμεύσεων στον τομέα της είσπραξης φόρων, της κτηματογράφησης και των δασικών χαρτών, της υγειονομικής περίθαλψης, της αφερεγγυότητας και των δημόσιων επιχειρήσεων. Επιπλέον, το Eurogroup τονίζει ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν επιτύχει απτή επιτάχυνση στην εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και εκκρεμών υποχρεώσεων, αν και απαιτείται περαιτέρω εργασία για την εκκαθάριση των κληροδοτημένων αποθεμάτων καθώς και για την εκκαθάριση των κρατικών εγγυήσεων».

Το Eurogroup χαιρετίζει την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ολοκληρώσει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η αποδέσμευση μιας τελικής δόσης μέτρων για το χρέος που εξαρτάται από την πολιτική.

Τέλος, το Eurogroup τονίζει ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα συνεχίσει να παρέχει σημαντική ώθηση στην οικονομία, καθώς και ισχυρό καταλύτη για τις προσπάθειες προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pixabay.com /users/startupstockphotos-690514/)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεργία: Νέα κρίση στην απασχόληση των νέων σε παγκόσμια κλίμακα

12/08/2026 - 11:58πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσωπική Διαφορά: Ποιοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους μετά την κατάργησή της

11/08/2026 - 2:00μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εξοικονομώ-Επιχειρώ»: Παράταση έως τις 30 Νοεμβρίου για περισσότερες από 400 επιχειρήσεις

10/08/2026 - 10:40πμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/alexas_fotos-686414)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες μειώσεις τιμών σε βασικά αγαθά στα ράφια των σουπερμάρκετ

8/08/2026 - 10:38πμ
Εικόνα από την παρουσίαση της πλατφόρμας MyAgro, στην ΑΑΔΕ παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη (φωτ.:     Δημήτρης Παπαμήτσος/ Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/ EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

myAGRO: Η ΑΑΔΕ ενεργοποίησε την ψηφιακή πλατφόρμα για τις αγροτικές επιδοτήσεις του 2026

6/08/2026 - 2:07μμ
Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η υπογραφή της συμφωνίας για είσοδο του γαλλικού επενδυτικού ομίλου Meridiam, ως πλειοψηφικού μετόχου στην εταιρεία Great Sea Interconnector (GSI), η οποία σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα αναλάβει την ανάπτυξη του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία-σταθμός για τον Great Sea Interconnector με είσοδο του γαλλικού κολοσσού Meridiam

5/08/2026 - 6:22μμ
Το Nexans Aurora, εξειδικευμένο πλοίο πόντισης υποθαλάσσιων ηλεκτρικών καλωδίων. Η γαλλική Nexans έχει αναλάβει το καλωδιακό σκέλος του Great Sea Interconnector (φωτ.: Nexans)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου: Η Meridiam παίρνει την πλειοψηφία του GSI

5/08/2026 - 3:40μμ
(Φωτ.: EPA / Maxim Malinovsky)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί τον χειμώνα θα ακριβύνει πολύ το φυσικό αέριο και το ρεύμα

5/08/2026 - 10:57πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

myAGRO: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2026

4/08/2026 - 5:01μμ
(Φωτ.: αρχείο EUROKINISSI / Αλέξανδρος Ζωντανός)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα σκαριά δομικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ – Πώς θα υπολογίζεται από το 2027

4/08/2026 - 2:33μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος
(φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κώστας Παπαζάχος: Ο σεισμός στην Κολομβία και οι ομοιότητες με εκείνους σε Κύθηρα και Λεωνίδιο

29 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com /users/startupstockphotos-690514/)

Ανεργία: Νέα κρίση στην απασχόληση των νέων σε παγκόσμια κλίμακα

53 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Μετρό: Διακοπή δρομολογίων στη Γραμμή 2 λόγω απόπειρας αυτοκτονίας στον Άγιο Αντώνιο

1 ώρα πριν
Ο Ζώρας Μελισσανίδης, στο Αρχονταρίκι του περίβλεπτου κτηρίου που ανεγέρθη στη μνήμη του από τους γιους Δημήτρη και Ιάκωβο Μελισσανίδη, στην Παναγία Σουμελά (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)

Μελισσανίδειον Μέλαθρον: Ένα σύγχρονο κτήριο στην Παναγία Σουμελά, σημείο αναφοράς για τον ποντιακό ελληνισμό

2 ώρες πριν
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς  στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον (φωτ.: EPA/JIM LO SCALZO)

Financial Times: Ο Τζέι ντι Βανς ζήτησε από την Ουκρανία να σταματήσει τις επιθέσεις με drone στον Εύξεινο Πόντο

2 ώρες πριν
Σκίτσο που απεικονίζει τα όμορφα σπίτια της Ίμερας (εικ.: «Τραπεζούς, στα Ίχνη των Μεγάλων Κομνηνών τομ. Β΄, Μίλητος»)

Οι οκτώ Πόντιοι και οι εννέα φωτιές: Χαριτωμένο ανέκδοτο για τους Ιμεραίους

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign