pontosnews.gr
Δευτέρα, 4/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ουκρανία: Παρά το φόβο, στο Κίεβο τα μαθήματα ελληνικών συνεχίζονται, στο σχολείο «Ελλάδα»

Το ιστορικό κτήριο στην καρδιά της ουκρανικής πρωτεύουσας είναι σημείο γνώσης, αλλά και καταφύγιο όταν ηχούν οι σειρήνες

4/12/2022 - 10:30μμ
H Βικτωρία Κουζμένκο σε τάξη του σχολείου με μαθητές (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

H Βικτωρία Κουζμένκο σε τάξη του σχολείου με μαθητές (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Μόλις ακούμε τις σειρήνες κατεβαίνουμε όλοι μαζί στο καταφύγιο». Παρά το φόβο των βομβαρδισμών, στην καρδιά του Κιέβου οι 350 μαθητές και καθηγητές του 94ου Ειδικού (Ελληνικού) Δημόσιου Σχολείου μέσης εκπαίδευσης με την επωνυμία «Ελλάδα» προετοιμάζονται για τα φετινά Χριστούγεννα.

Αν και από το 2017 οι Ουκρανοί γιορτάζουν δύο φορές τα Χριστούγεννα, με το νέο ημερολόγιο και με το παλιό, φέτος επίσημη χριστουγεννιάτικη γιορτή θα γίνει μόνο στις 25 Δεκεμβρίου.

«Ο πόλεμος δεν σταματάει. Σκορπά φόβο, αβεβαιότητα, θρήνο. Ευτυχώς στο ιστορικό κτήριο όπου στεγαζόμαστε υπάρχει μεγάλο υπόγειο στο οποίο κατεβαίνουμε όλοι, μαθητές και καθηγητές», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βικτωρία Κουζμένκο. Είναι η διευθύντρια στο «Ελλάδα», το μοναδικό σχολείο στην ουκρανική πρωτεύουσα όπου τα ελληνικά διδάσκονται ως πρώτη γλώσσα, ή ως δεύτερη ξένη.

«Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω πολέμου, στο δικό μας σχολείο δεν σταματάμε τα μαθήματα, αν και περίπου 80 παιδιά λείπουν μαζί με γονείς τους από το Κίεβο ως εσωτερικοί ή εξωτερικοί πρόσφυγες πολέμου», πρόσθεσε. Οι παραδόσεις γίνονται διά ζώσης, αλλά και μέσω διαδικτύου.

Το «Ελλάδα» βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Κιέβου, κοντά στο σταθμό του μετρό Κρετσάτικ. Το 2023 θα κλείσει 30 χρόνια λειτουργίας ως «σχολείο με κατεύθυνση τη νεοελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό».

«Αν και η πλειοψηφία των μαθητών είναι Ουκρανοί, το ελληνικό πνεύμα είναι διάχυτο. Το σχολείο μας κρατά ψηλά το φως της μάθησης και τη σε βάθος μελέτη της νεοελληνικής γλώσσας», εξήγησε η η Βικτωρία Κουζμένκο.

Η διευθύντρια του σχολείου είναι καθηγήτρια μαθηματικών, εδώ και 20 χρόνια. «Στην Ουκρανία το μάθημα της γεωμετρίας λέγεται “Γεωμετρία του Ευκλείδη” ή “Μέθοδος του Ευκλείδη”, όχι σκέτο: “Γεωμετρία”», εξήγησε.

Ζωγραφιές μαθητών και μαθητριών του σχολείου (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Από τη μεριά της η φιλόλογος και υποδιευθύντρια Λαρίσα Κοσιούκ ανέφερε: «Πριν από την πανδημία και τον πόλεμο σχεδόν κάθε χρόνο τα καλοκαίρια οι μαθητές μας επισκέπτονταν την Ελλάδα και μιλούσαν ελληνικά στις κατασκηνώσεις, κάνοντας εξάσκηση».

Και πρόσθεσε: «Στο σχολείο μας πάντα υπήρχε –και υπάρχει ακόμα στις μέρες πολέμου– μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Ίσως οι πολλές εκδηλώσεις για την ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό έφεραν μια οικειότητα, “σαν στο σπίτι”».

Στα μέσα Νοεμβρίου, όταν κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού κόπηκε το ρεύμα στο Κίεβο, το σχολείο «Ελλάδα» έκανε έκκληση μέσω του διαδικτύου για την αγορά 20 φορητών φαναριών με ηλιακά πάνελ. Ζήτησε ακόμα 120 χριστουγεννιάτικα δώρα για τα παιδιά. Γρήγορα οι ανάγκες καλύφθηκαν, και μάλιστα η διευθύντρια σε ανακοίνωσή της είπε στους Έλληνες να στείλουν «μόνο την αγάπη τους και μια προσευχή για γρήγορη νίκη!».

Ο Γιούρι Γκαγκάριν το 1966 στο 94ο Σχολειο (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το τριώροφο κτήριο που στεγάζει το «Ελλάδα» κρατικοποιήθηκε το 1932 από τους Σοβιετικούς, για να γίνει σχολείο. Ωστόσο, η διδασκαλία των ελληνικών δεν άρχισε πριν από το 1990, οπότε ιδρύθηκε στο Κίεβο ο Σύλλογος Ελλήνων «Υψηλάντης». Το όνομα δόθηκε το 2008, όταν ανέλαβε η Βικτωρία Κουζμένκο και πιστοποιήθηκε ως εξειδικευμένο σχολείο.

Με την αρωγή της πρεσβείας της Ελλάδας στην Ουκρανία, οι Ταμάρα Σαμπατάς και Λαρίσα Κοσιούκ έκαναν σπουδές στην Ελλάδα και σήμερα εξακολουθούν να διδάσκουν νέα ελληνικά στα παιδιά.

«Το σχολείο μας έγινε το μαργαριτάρι της ελληνικής κοινότητας στο Κίεβο» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Λαρίσα Κοσιούκ.

Κάθε χρόνο οι μαθητές και οι μαθήτριες διακρίνονταν στους διαγωνισμούς και τα φεστιβάλ για τη νεοελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό που διοργάνωσε στη Μαριούπολη η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας. Επίσης από το 2014 έπαιρναν μέρος στις ολυμπιάδες που διοργανώνονταν από το κράτος.

H Βικτωρία Κουζμένκο (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η Βικτωρία Κουζμένκο δεν παραλείπει να επισημάνει τη μεγάλη σημασία του ελληνικού πνεύματος όσο διαρκεί ο πόλεμος: «Πράγματι, βοηθάει πολύ τα παιδιά, να πιστεύουν στη νίκη της πατρίδας τους για την ανεξαρτησία και ελευθερία, έχοντας υπόψη την ιστορία του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων».

• Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σοφία Προκοπίδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η «Λυσιστράτη» ζωντανεύει στη Μελβούρνη με σύγχρονη ματιά και αιχμηρό λόγο

4/05/2026 - 11:36πμ
(Φωτ.: Facebook/SBS Greek)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο 99χρονος Έλληνας ράφτης της Μελβούρνης: Η ζωή του Παναγιώτη Κιτσίρη θα μπορούσε να είναι ένα καλοραμμένο κοστούμι

3/05/2026 - 9:36μμ
Η Ελληνίδα ομογενής που κατέκτησε μία θέση στο MasterChef Αυστραλίας (φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Lydia Kamperos: Η Ελληνίδα ομογενής που κέρδισε την πρώτη «λευκή ποδιά» στο MasterChef της Αυστραλίας

3/05/2026 - 11:45πμ
Στιγμιότυπο από παλιότερη διαμαρτυρία για τα ελληνικά σχολεία του Μονάχου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στουτγάρδη: Καμπανάκι για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Ευρώπη – «Κίνδυνος εγκατάλειψης»

1/05/2026 - 11:47μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η κυπριακή ομογένεια στο προσκήνιο: Η ισχυρή παρουσία και η επιρροή στο Ηνωμένο Βασίλειο

29/04/2026 - 10:12μμ
(Φωτ.: Facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας διοργάνωσε στο Σίδνεϊ το πιο επιτυχημένο «Συναπάντημα» στην ιστορία της

29/04/2026 - 7:24μμ
Λεπτομέρεια από το άγαλμα της Ελισάβετ Βάλβη «Η Πόντια μάνα», που κοσμεί την πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη (φωτ.-εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΗΠΑ: Η ελληνική ομογένεια τιμά και φέτος την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

29/04/2026 - 6:00μμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια της Αδελαΐδας τίμησε τον Άγιο Γεώργιο και ανέδειξε τη δύναμη του ελληνισμού στην Αυστραλία

28/04/2026 - 7:10μμ
Στιγμιότυπο από την άφιξη του ο πρώτου Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου (φωτ.: ertnews.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

100 χρόνια ελληνικής παρουσίας στο Σίδνεϊ: Ένα ταξίδι μνήμης και πολιτισμού στη διασπορά

28/04/2026 - 3:16μμ
(Φωτ.: ec-patr.org)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νομοσχέδιο για τους κληρικούς της διασποράς και στήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό

28/04/2026 - 10:28πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΚΟΕ)

Προκριματικά World Cup πόλο: «Αγκαλιά» με την πρόκριση η Εθνική γυναικών

18 λεπτά πριν

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Αιμοδοσία στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων

46 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: ΓΕΑ)

«NATO Tiger Meet 2026»: Στην Αεροπορική Βάση Αράξου η πολυεθνική αεροπορική άσκηση μεσαίας κλίμακας

1 ώρα πριν
Το κρουαζιερόπλοιο «MV Hondius» (φωτ. αρχείου: marinetraffic.com / Christopher Irvine)

Θρίλερ σε κρουαζιερόπλοιο: Τρεις νεκροί, πιθανά από χανταϊό

2 ώρες πριν

Παρουσιάζεται το βιβλίο «Μετανάστευση και Διαχείριση Συνόρων» του Κωνσταντίνου Καραγάτσου στην ΕΣΗΕΑ

2 ώρες πριν
Τα Στενά του Ορμούζ  στο χάρτη (πηγή: Google Maps)

Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ισχυρίζεται ότι χτύπησε φρεγάτα των ΗΠΑ – Οι Αμερικανοί διαψεύδουν

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign