pontosnews.gr
Σάββατο, 3/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ουκρανία: Παρά το φόβο, στο Κίεβο τα μαθήματα ελληνικών συνεχίζονται, στο σχολείο «Ελλάδα»

Το ιστορικό κτήριο στην καρδιά της ουκρανικής πρωτεύουσας είναι σημείο γνώσης, αλλά και καταφύγιο όταν ηχούν οι σειρήνες

4/12/2022 - 10:30μμ
H Βικτωρία Κουζμένκο σε τάξη του σχολείου με μαθητές (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

H Βικτωρία Κουζμένκο σε τάξη του σχολείου με μαθητές (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Μόλις ακούμε τις σειρήνες κατεβαίνουμε όλοι μαζί στο καταφύγιο». Παρά το φόβο των βομβαρδισμών, στην καρδιά του Κιέβου οι 350 μαθητές και καθηγητές του 94ου Ειδικού (Ελληνικού) Δημόσιου Σχολείου μέσης εκπαίδευσης με την επωνυμία «Ελλάδα» προετοιμάζονται για τα φετινά Χριστούγεννα.

Αν και από το 2017 οι Ουκρανοί γιορτάζουν δύο φορές τα Χριστούγεννα, με το νέο ημερολόγιο και με το παλιό, φέτος επίσημη χριστουγεννιάτικη γιορτή θα γίνει μόνο στις 25 Δεκεμβρίου.

«Ο πόλεμος δεν σταματάει. Σκορπά φόβο, αβεβαιότητα, θρήνο. Ευτυχώς στο ιστορικό κτήριο όπου στεγαζόμαστε υπάρχει μεγάλο υπόγειο στο οποίο κατεβαίνουμε όλοι, μαθητές και καθηγητές», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βικτωρία Κουζμένκο. Είναι η διευθύντρια στο «Ελλάδα», το μοναδικό σχολείο στην ουκρανική πρωτεύουσα όπου τα ελληνικά διδάσκονται ως πρώτη γλώσσα, ή ως δεύτερη ξένη.

«Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω πολέμου, στο δικό μας σχολείο δεν σταματάμε τα μαθήματα, αν και περίπου 80 παιδιά λείπουν μαζί με γονείς τους από το Κίεβο ως εσωτερικοί ή εξωτερικοί πρόσφυγες πολέμου», πρόσθεσε. Οι παραδόσεις γίνονται διά ζώσης, αλλά και μέσω διαδικτύου.

Το «Ελλάδα» βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Κιέβου, κοντά στο σταθμό του μετρό Κρετσάτικ. Το 2023 θα κλείσει 30 χρόνια λειτουργίας ως «σχολείο με κατεύθυνση τη νεοελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό».

«Αν και η πλειοψηφία των μαθητών είναι Ουκρανοί, το ελληνικό πνεύμα είναι διάχυτο. Το σχολείο μας κρατά ψηλά το φως της μάθησης και τη σε βάθος μελέτη της νεοελληνικής γλώσσας», εξήγησε η η Βικτωρία Κουζμένκο.

Η διευθύντρια του σχολείου είναι καθηγήτρια μαθηματικών, εδώ και 20 χρόνια. «Στην Ουκρανία το μάθημα της γεωμετρίας λέγεται “Γεωμετρία του Ευκλείδη” ή “Μέθοδος του Ευκλείδη”, όχι σκέτο: “Γεωμετρία”», εξήγησε.

Ζωγραφιές μαθητών και μαθητριών του σχολείου (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Από τη μεριά της η φιλόλογος και υποδιευθύντρια Λαρίσα Κοσιούκ ανέφερε: «Πριν από την πανδημία και τον πόλεμο σχεδόν κάθε χρόνο τα καλοκαίρια οι μαθητές μας επισκέπτονταν την Ελλάδα και μιλούσαν ελληνικά στις κατασκηνώσεις, κάνοντας εξάσκηση».

Και πρόσθεσε: «Στο σχολείο μας πάντα υπήρχε –και υπάρχει ακόμα στις μέρες πολέμου– μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Ίσως οι πολλές εκδηλώσεις για την ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό έφεραν μια οικειότητα, “σαν στο σπίτι”».

Στα μέσα Νοεμβρίου, όταν κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού κόπηκε το ρεύμα στο Κίεβο, το σχολείο «Ελλάδα» έκανε έκκληση μέσω του διαδικτύου για την αγορά 20 φορητών φαναριών με ηλιακά πάνελ. Ζήτησε ακόμα 120 χριστουγεννιάτικα δώρα για τα παιδιά. Γρήγορα οι ανάγκες καλύφθηκαν, και μάλιστα η διευθύντρια σε ανακοίνωσή της είπε στους Έλληνες να στείλουν «μόνο την αγάπη τους και μια προσευχή για γρήγορη νίκη!».

Ο Γιούρι Γκαγκάριν το 1966 στο 94ο Σχολειο (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το τριώροφο κτήριο που στεγάζει το «Ελλάδα» κρατικοποιήθηκε το 1932 από τους Σοβιετικούς, για να γίνει σχολείο. Ωστόσο, η διδασκαλία των ελληνικών δεν άρχισε πριν από το 1990, οπότε ιδρύθηκε στο Κίεβο ο Σύλλογος Ελλήνων «Υψηλάντης». Το όνομα δόθηκε το 2008, όταν ανέλαβε η Βικτωρία Κουζμένκο και πιστοποιήθηκε ως εξειδικευμένο σχολείο.

Με την αρωγή της πρεσβείας της Ελλάδας στην Ουκρανία, οι Ταμάρα Σαμπατάς και Λαρίσα Κοσιούκ έκαναν σπουδές στην Ελλάδα και σήμερα εξακολουθούν να διδάσκουν νέα ελληνικά στα παιδιά.

«Το σχολείο μας έγινε το μαργαριτάρι της ελληνικής κοινότητας στο Κίεβο» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Λαρίσα Κοσιούκ.

Κάθε χρόνο οι μαθητές και οι μαθήτριες διακρίνονταν στους διαγωνισμούς και τα φεστιβάλ για τη νεοελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό που διοργάνωσε στη Μαριούπολη η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας. Επίσης από το 2014 έπαιρναν μέρος στις ολυμπιάδες που διοργανώνονταν από το κράτος.

H Βικτωρία Κουζμένκο (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η Βικτωρία Κουζμένκο δεν παραλείπει να επισημάνει τη μεγάλη σημασία του ελληνικού πνεύματος όσο διαρκεί ο πόλεμος: «Πράγματι, βοηθάει πολύ τα παιδιά, να πιστεύουν στη νίκη της πατρίδας τους για την ανεξαρτησία και ελευθερία, έχοντας υπόψη την ιστορία του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων».

• Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σοφία Προκοπίδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος /EUROKINISSI)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Θεοφάνια 2026: Έτσι θα τα γιορτάσουν οι Έλληνες ομογενείς της Αυστραλίας σε στεριά και θάλασσα

2/01/2026 - 7:02μμ
Οι νεαροί «Μαυροθαλασσίτες» θα ερμηνεύσουν ποντιακά τραγούδια κατά τον εορτασμό των Θεοφανίων (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Με τους «Μαυροθαλασσίτες» ο αγιασμός των υδάτων στη Μελβούρνη

1/01/2026 - 7:57μμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Κολωνίας - Verein der Griechen aus Pontos in Köln)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τα σύνορα δεν μπορούν να περιορίσουν τους Μωμόγερους – Σπεύδουν στη Βόρεια Ρηνανία–Βεστφαλία!

1/01/2026 - 7:24μμ
Συγκινημένος Έλληνας τρόφιμος του οίκου ευγηρίας της ελληνορθόδοξης κοινότητας στο Σίδνεϊ μαζί με τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς (φωτ.: TheGreekHerald.com.au/Andriana Simos)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Οι πιο χαρακτηριστικές στιγμές των Ελλήνων της Αυστραλίας για το 2025

1/01/2026 - 1:15μμ
Τα μέλη του «Ποντοξενιτέα» με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Σίδνεϊ Γιώργο Σκεμπέρη (φωτ.: facebook/Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Τα «έψαλε» στον Έλληνα πρόξενο ο «Ποντοξενιτέας»

31/12/2025 - 11:30μμ
Νεαρά μέλη της Ποντιακής Αδελφότητας Νότιας Αυστραλίας τραγουδούν τα ποντιακά κάλαντα (φωτ.: facebook/Pontian Brotherhood of SA Inc.)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Η Ποντιακή Αδελφότητα Νότιας Αυστραλίας έγινε 67 και το γιόρτασε με χορούς και κάλαντα

30/12/2025 - 10:56πμ
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Χορευτικός Σύλλογος Neckartenzlingen «Ακρίτας»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πρωτοχρονιάτικο ποντιακό ρεβεγιόν στο Neckartenzlingen

30/12/2025 - 9:14πμ
Μέλη της «Παναγίας Σουμελά» Σίδνεϊ σε ένα από τα σπίτια όπου έψαλαν τα κάλαντα (φωτ.: facebook/Sophia Tsipidis)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Με ποντιακά κάλαντα από την «Παναγία Σουμελά» ήρθαν τα Χριστούγεννα στο Σίδνεϊ

28/12/2025 - 3:15μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας» γέμισε τα σπίτια των μελών της με το φως των Χριστουγέννων

21/12/2025 - 9:13μμ
Η Τζώρτζια και η Σεβάνα Παντελή, δύο Ελληνοαυστραλές αδελφές, μιλούν για τον καθημερινό αγώνα τους με τη χρόνια ασθένειά τους (φωτ: The Greek Herald-The Advertiser)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σεβάνα και Τζώρτζια Παντελή: Οι δυσκολίες δύο Ελληνίδων της ομογένειας στην Αυστραλία με διαβήτη τύπου 1

21/12/2025 - 12:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Νίκησε στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Reutlingen)

Σύλλογος Ποντίων Reutlingen: Ετήσιος χορός με Μωμόγερους …εισαγωγής από το Ροδοχώρι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων)

Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων: Οι Μωμόγεροι ζωντανεύουν ξανά την πόλη και συμμετέχουν στο έθιμο του καβουρμά

2 ώρες πριν
Η αυτοκρατορική οικογένεια της Ιαπωνίας στην καθιερωμένη τελετή της Πρωτοχρονιάς (φωτ.: EPA / Kiyoshi Ota)

Ιαπωνία: Νεαρός γδύθηκε μπροστά στον αυτοκράτορα την ώρα που χαιρετούσε το πλήθος

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Υπ. Παιδείας: Διεγράφησαν 308.605 μη ενεργοί φοιτητές

3 ώρες πριν
Τα συντρίμμια του εστιατορίου στη Χερσώνα όπου σκοτώθηκαν 27 άνθρωποι (φωτ.: ΕΡΑ/Κυβερνείο Χερσώνας)

Ουκρανία: Το Κίεβο αρνείται ότι έπληξε πολίτες στη Χερσώνα και προειδοποιεί για ρωσική αιματηρή προβοκάτσια

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign