pontosnews.gr
Κυριακή, 14/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιράν: Αναζητείται λύση για τις διαδηλώσεις – Υπό συζήτηση η υποχρεωτική χρήση της μαντίλας

Εκατοντάδες θύματα, χιλιάδες συλλήψεις από τις 16 Σεπτεμβρίου, οπότε κατέληξε η 22χρονη Μαχσά Αμινί

4/12/2022 - 9:46πμ
Ο θάνατος της Μαχσά Αμινί πυροδότησε ένα κύμα διαδηλώσεων με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες υπό κράτηση (φωτ.:  EPA / Clemens Bilan)

Ο θάνατος της Μαχσά Αμινί πυροδότησε ένα κύμα διαδηλώσεων με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες υπό κράτηση (φωτ.: EPA / Clemens Bilan)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μπορεί οι Αρχές του Ιράν να κάνουν ό,τι είναι δυνατό ώστε να περιορίσουν τη ροή των πληροφοριών προς τη Δύση σχετικά με το κίνημα διαμαρτυρίας που ξέσπασε μετά το θάνατο της Μαχσά Αμινί, όμως εδώ και σχεδόν δύο μήνες οι διαδηλώσεις είναι καθημερινές.

Η 22χρονη Κούρδισσα πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την Αστυνομία Ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Χθες οι ιρανικές Αρχές ζήτησαν από τη Δικαιοσύνη και το Κοινοβούλιο να επανεξετάσουν το νόμο του 1983 για την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι διαδηλώσεις. «Εργάζονται πάνω στο θέμα» είπε αναφερόμενος στους δύο θεσμούς ο γενικός εισαγγελέας Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί, χωρίς όμως διευκρινίσει αν ενδέχεται να τροποποιηθεί η νομοθεσία.

Το θέμα είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο στο Ιράν. Οι συντηρητικοί επιμένουν στο νόμο του 1983, ενώ οι προοδευτικοί θεωρούν ότι θα πρέπει να είναι επιλογή των γυναικών. Η μαντίλα έγινε υποχρεωτική τέσσερα χρόνια μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979. Η Αστυνομία Ηθών δημιουργήθηκε ώστε «να διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και της χρήσης μαντίλας».

Σύμφωνα με το νόμο, όλες οι γυναίκες που βρίσκονται στη χώρα, ακόμα και οι αλλοδαπές, ανεξαρτήτως θρησκείας, θα πρέπει να φορούν δημοσίως μαντίλα και φαρδιά ρούχα.

Ωστόσο, στις 5 Ιουλίου οι νέες διατάξεις που προώθησε ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί έκαναν τη νομοθεσία ακόμα πιο αυστηρή: Η μαντίλα δεν θα πρέπει να καλύπτει μόνο τα μαλλιά, αλλά και το λαιμό και τους ώμους.

Βέβαια χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο ίδιος εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να υπάρξουν νομοθετικές αλλαγές. «Το Σύνταγμά μας έχει αξίες και αρχές σταθερές και ακλόνητες […], αλλά υπάρχουν τρόποι εφαρμογής του Συντάγματος που μπορούν να επανεξεταστούν», δήλωσε.

Εκατοντάδες θύματα, χιλιάδες συλλήψεις

Μετά το θάνατο της Μαχσά Αμινί και τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν, ολοένα και περισσότερες γυναίκες άρχισαν να κυκλοφορούν χωρίς μαντίλα, κυρίως στο βόρειο τμήμα της Τεχεράνης.

Συνολικά 448 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights με έδρα τη Νορβηγία.

Διαφορετικός είναι ο απολογισμός που κάνουν οι ιρανικές Αρχές: το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας χθες ανακοίνωσε 200 νεκρούς, πολίτες και μέλη των δυνάμεων της τάξης, ενώ τη Δευτέρα ο στρατηγός Αμιραλί Χαζιζαντέχ των Φρουρών της Επανάστασης είχε κάνει λόγο για περισσότερους από 300 νεκρούς.

Χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν συλληφθεί. Μόλις χθες, ακόμα μια ηθοποιός, η Μιτρά Χαζάρ, συνελήφθη στο σπίτι της επειδή ανέβασε στο λογαριασμό της στο Instagram βίντεο με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο στο Βερολίνο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το κίνημα στο Ιράν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία με το Ιράν» – Επιφυλακτική η ιρανική πλευρά

13/06/2026 - 9:24μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Η «μεγαλειώδης» κηδεία του Αλί Χαμενεΐ θα αρχίσει στην Τεχεράνη στις 4 Ιουλίου

13/06/2026 - 4:40μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Περιπέτεια για τον πάπα Λέοντα στο ταξίδι του στην Ισπανία: Επέστρεψε στη Ρώμη με το αεροσκάφος του βασιλιά Φελίπε

12/06/2026 - 10:31μμ
(Φωτ.: EPA / Shahzaib Akber)
ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: «Οριστικοποιήθηκε το τελικό κείμενο της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν» – Κοντά στο τέλος του πολέμου στη Μέση Ανατολή

12/06/2026 - 8:39μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορικό ορόσημο για τον Ίλον Μασκ: Η περιουσία του ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια

12/06/2026 - 8:11μμ
Βομβαρδιστικό B-1 Lancer της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στη βάση RAF Fairford του Γκλόστερσαϊρ, στη Βρετανία, 8 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Tolga Akmen)
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν το βάρος από την Ευρώπη στον Ειρηνικό: Λιγότερα μέσα στο ΝΑΤΟ, περισσότερα υποβρύχια απέναντι στην Κίνα

12/06/2026 - 3:39μμ
Η σημαία του Ιράν σε αθλητική κορδέλα καρπού, καθώς η χώρα συμμετέχει στο Μουντιάλ που φιλοξενείται και στις ΗΠΑ (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Από τις απειλές στις υπογραφές: Ο Τραμπ βλέπει συμφωνία με το Ιράν, αλλά η Τεχεράνη δεν λέει «ναι»

12/06/2026 - 9:40πμ
Σκηνή από δρόμο της Τεχεράνης, 11/6/2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για συμφωνία με τις ΗΠΑ, λέει το ΥΠΕΞ

12/06/2026 - 8:31πμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη της Ολλανδίας, 25 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EPA / Remko de Waal)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ ξανά σε τροχιά σύγκρουσης με το Ιράν: Απειλές για νέα χτυπήματα και έλεγχο των ενεργειακών πηγών

11/06/2026 - 4:45μμ
(Φωτ.: ertnews/glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

To Μπέλφαστ σε κατάσταση συναγερμού: Ενισχύσεις της αστυνομίας με τον φόβο νέας νύχτας ταραχών

11/06/2026 - 3:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Benjamin Fanjoy)

Μουντιάλ 2026: Το Κατάρ «τσίμπησε» ιστορικό βαθμό κόντρα στην Ελβετία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Κακουργηματική δίωξη στον παππού του 18 μηνών κοριτσιού που πέθανε στο ΠΑΓΝΗ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

ASCO 2026: Οι νέες θεραπείες που φέρνουν ελπίδα σε επιθετικές μορφές καρκίνου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής/Facebook)

Οι σύγχρονες προκλήσεις του ποντιακού ελληνισμού στο επίκεντρο εκδήλωσης της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

Η Ένωση Ποντίων Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» στον Εσπερινό για τους Αγίους Βαρθολομαίο, Βαρνάβα και Λουκά τον Ιατρό

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

CEV European League: Διατήρησε το αήττητο η Εθνική γυναικών

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign