pontosnews.gr
Παρασκευή, 19/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιράν: Αναζητείται λύση για τις διαδηλώσεις – Υπό συζήτηση η υποχρεωτική χρήση της μαντίλας

Εκατοντάδες θύματα, χιλιάδες συλλήψεις από τις 16 Σεπτεμβρίου, οπότε κατέληξε η 22χρονη Μαχσά Αμινί

4/12/2022 - 9:46πμ
Ο θάνατος της Μαχσά Αμινί πυροδότησε ένα κύμα διαδηλώσεων με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες υπό κράτηση (φωτ.:  EPA / Clemens Bilan)

Ο θάνατος της Μαχσά Αμινί πυροδότησε ένα κύμα διαδηλώσεων με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες υπό κράτηση (φωτ.: EPA / Clemens Bilan)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μπορεί οι Αρχές του Ιράν να κάνουν ό,τι είναι δυνατό ώστε να περιορίσουν τη ροή των πληροφοριών προς τη Δύση σχετικά με το κίνημα διαμαρτυρίας που ξέσπασε μετά το θάνατο της Μαχσά Αμινί, όμως εδώ και σχεδόν δύο μήνες οι διαδηλώσεις είναι καθημερινές.

Η 22χρονη Κούρδισσα πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την Αστυνομία Ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Χθες οι ιρανικές Αρχές ζήτησαν από τη Δικαιοσύνη και το Κοινοβούλιο να επανεξετάσουν το νόμο του 1983 για την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι διαδηλώσεις. «Εργάζονται πάνω στο θέμα» είπε αναφερόμενος στους δύο θεσμούς ο γενικός εισαγγελέας Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί, χωρίς όμως διευκρινίσει αν ενδέχεται να τροποποιηθεί η νομοθεσία.

Το θέμα είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο στο Ιράν. Οι συντηρητικοί επιμένουν στο νόμο του 1983, ενώ οι προοδευτικοί θεωρούν ότι θα πρέπει να είναι επιλογή των γυναικών. Η μαντίλα έγινε υποχρεωτική τέσσερα χρόνια μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979. Η Αστυνομία Ηθών δημιουργήθηκε ώστε «να διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και της χρήσης μαντίλας».

Σύμφωνα με το νόμο, όλες οι γυναίκες που βρίσκονται στη χώρα, ακόμα και οι αλλοδαπές, ανεξαρτήτως θρησκείας, θα πρέπει να φορούν δημοσίως μαντίλα και φαρδιά ρούχα.

Ωστόσο, στις 5 Ιουλίου οι νέες διατάξεις που προώθησε ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί έκαναν τη νομοθεσία ακόμα πιο αυστηρή: Η μαντίλα δεν θα πρέπει να καλύπτει μόνο τα μαλλιά, αλλά και το λαιμό και τους ώμους.

Βέβαια χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο ίδιος εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να υπάρξουν νομοθετικές αλλαγές. «Το Σύνταγμά μας έχει αξίες και αρχές σταθερές και ακλόνητες […], αλλά υπάρχουν τρόποι εφαρμογής του Συντάγματος που μπορούν να επανεξεταστούν», δήλωσε.

Εκατοντάδες θύματα, χιλιάδες συλλήψεις

Μετά το θάνατο της Μαχσά Αμινί και τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν, ολοένα και περισσότερες γυναίκες άρχισαν να κυκλοφορούν χωρίς μαντίλα, κυρίως στο βόρειο τμήμα της Τεχεράνης.

Συνολικά 448 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights με έδρα τη Νορβηγία.

Διαφορετικός είναι ο απολογισμός που κάνουν οι ιρανικές Αρχές: το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας χθες ανακοίνωσε 200 νεκρούς, πολίτες και μέλη των δυνάμεων της τάξης, ενώ τη Δευτέρα ο στρατηγός Αμιραλί Χαζιζαντέχ των Φρουρών της Επανάστασης είχε κάνει λόγο για περισσότερους από 300 νεκρούς.

Χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν συλληφθεί. Μόλις χθες, ακόμα μια ηθοποιός, η Μιτρά Χαζάρ, συνελήφθη στο σπίτι της επειδή ανέβασε στο λογαριασμό της στο Instagram βίντεο με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο στο Βερολίνο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το κίνημα στο Ιράν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: flickr / Mana Transport Photography)
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Σύγκρουση τρένων στα βόρεια του Λονδίνου, κοντά στο Μπέντφορντ

19/06/2026 - 10:28μμ
Κάτοικοι του Μονάχου αναζητούν δροσιά σε κοντινή λίμνη (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρώπη: Αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα καύσωνα ολόκληρη η Γηραιά Ήπειρος

19/06/2026 - 9:30μμ
(Φωτ.: EPA/Angelo Carconi)
ΚΟΣΜΟΣ

Σοβαρή διπλωματική ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Ιταλίας μετά τη δήλωση Τραμπ κατά Μελόνι: «Με ικέτευε να βγάλω φωτογραφία μαζί της… Την λυπήθηκα»

19/06/2026 - 4:24μμ
Καταστηματάρχης δείχνει σημαίες του Ιράν και των ΗΠΑ σε κατάστημα στο Καράτσι του Πακιστάν (φωτ.: EPA / Shahzaib Akber)
ΚΟΣΜΟΣ

Καταρρέουν οι διπλωματικές γέφυρες στη Μέση Ανατολή; Αναβλήθηκαν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν, νέες επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο και αίτημα-μαμούθ 80 δισ. δολαρίων από το Πεντάγωνο

19/06/2026 - 3:00μμ
(Φωτ.: EPA / Evgenia Novozhenina)
ΚΟΣΜΟΣ

Σεργκέι Λαβρόφ: Απορρίπτει την ΕΕ ως μεσολαβητή γιατί «δεν έχουν πρόθεση για ουσιαστικό διάλογο»

19/06/2026 - 2:04μμ
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς  στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον (φωτ.: EPA/JIM LO SCALZO)
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Ακυρώνονται οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν – Ο Τζέι Ντι Βανς ανέβαλε το ταξίδι του

19/06/2026 - 9:03πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Χαμενεΐ: Ενέκρινε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ μετά τις διαβεβαιώσεις Πεζεσκιάν – Ο Τραμπ ζητά «πλήρη κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα»

18/06/2026 - 11:10μμ
(Φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Νέο κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα – Στους 40°C θα φθάσει η θερμοκρασία στο Παρίσι και στα κεντροανατολικά

18/06/2026 - 7:25μμ
Αγορά της πόλης Άντεν στη νότια Υεμένη, 8 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Najeeb Mohamed)
ΚΟΣΜΟΣ

Σήμα κινδύνου από τον ΟΗΕ: Η πείνα απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους σε 13 χώρες

18/06/2026 - 3:56μμ
Ο Ζελένσκι και ο  Τραμπ συνομιλούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στη Γαλλία, 16 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Ukrainian Presidential Press Service / EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

G7: Η φωτογραφία που άλλαξε το κλίμα για την Ουκρανία – Πώς Μακρόν και Ζελένσκι κέρδισαν τη στήριξη του Τραμπ

18/06/2026 - 10:55πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: flickr / Mana Transport Photography)

Βρετανία: Σύγκρουση τρένων στα βόρεια του Λονδίνου, κοντά στο Μπέντφορντ

18 λεπτά πριν
(Φωτ.: Σωματείο «Παναγία Σουμελά»)

Η καρδιά της ποντιακής νεολαίας χτυπά ξανά στο Βέρμιο – Έρχεται το 28ο Συναπάντημα στην Παναγία Σουμελά

47 λεπτά πριν
Κάτοικοι του Μονάχου αναζητούν δροσιά σε κοντινή λίμνη (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ευρώπη: Αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα καύσωνα ολόκληρη η Γηραιά Ήπειρος

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δήμητρα Κούτρα)

Θρίλερ με τα 370.000 ευρώ στον Βόλο: Κακουργηματική πλέον η υπόθεση του 13χρονου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Βαλκανικό πρωτάθλημα στίβου: Παρόντες στον Βόλο Τεντόγλου, Στεφανίδη

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από παλαιότερη διοργάνωση (φωτ.: cyprusfoodandwine.com.au)

Φεστιβάλ Κυπριακού Οίνου και Γαστρονομίας στο Σίδνεϊ με κουμανταρία, χαλούμι, σεφταλιές και λουκουμάδες

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign