pontosnews.gr
Κυριακή, 19/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βρετανία: Έξι παιδιά νεκρά από στρεπτόκοκκο Α

Έξαρση της λοίμωξης κυρίως σε μαθητές δημοτικού

3/12/2022 - 9:47μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σε εγρήγορση βρίσκονται χιλιάδες γονείς στη Βρετανία, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνεται μεγάλη έξαρση της λοίμωξης κυρίως σε παιδιά κάτω των 10 ετών και ήδη έξι μικρά παιδιά έχασαν τη ζωή τους από μια επεμβατική πάθηση που προκλήθηκε από στρεπτόκοκκο Α. Ειδικότερα στη Σκοτία, τις τελευταίες δύο εβδομάδες σημειώθηκαν 430 περιπτώσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο νέο θανατηφόρο περιστατικό.

Τα ποσοστά της οστρακιάς, η οποία προκαλείται από τα βακτήρια της ομάδας στρεπτόκοκκου Α είναι περισσότερο από τέσσερις φορές υψηλότερα από το συνηθισμένο στη Βρετανία.

Από τις 14 έως τις 20 Νοεμβρίου αναφέρονται 851 περιπτώσεις, σε σύγκριση με έναν μέσο όρο 186 περιπτώσεων που είχαν καταγράφει τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από τα βακτήρια της ομάδας Α είναι συνήθως ήπιες με συμπτώματα όπως πονόλαιμος ή δερματικές λοιμώξεις. Το μικρόβιο όμως μπορεί να προκαλέσει οστρακιά, η οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, αντιμετωπίζεται επιτυχώς με αντιβιοτικά και οι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως.

Ωστόσο, σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων, η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο της Ομάδας Α μπορεί να εισχωρήσει βαθύτερα στο σώμα, για παράδειγμα, στους πνεύμονες και στο αίμα, προκαλώντας μια ασθένεια γνωστή ως επεμβατικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (iGAS), η οποία είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Σύμφωνα με παιδιάτρους και ιολόγους, η αύξηση των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου Α και των θανάτων οφείλεται πιθανότατα στις υψηλές ποσότητες βακτηρίων που κυκλοφορούν και στον συγχρωτισμό των παιδιών. Ειδικότερα εκτιμούν ότι έχει σημειωθεί μια ευπάθεια του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νεότερων ανθρώπων, εξαιτίας της πτώσης της ανοσίας μετά την πανδημία του κορονοϊού.

«Αυτό που έχει αλλάξει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι τα παιδιά πέρασαν δύο χρόνια σχετικής απομόνωσης μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν κολλήσει τις φυσιολογικές λοιμώξεις με τα φυσιολογικά ποσοστά και στις φυσιολογικές στιγμές που θα είχαν κάνει τα φυσιολογικά παιδιά αυτής της ηλικίας» δήλωσε ο ιολόγος Κρις Σμιθ στο BBC.

Τα συμπτώματα

Η παιδίατρος της Βρετανικής Υγειονομικής Υπηρεσίας και Ασφάλειας (UKHSA) καθηγήτρια Μπεάτε Κάμπμαν διευκρίνισε ότι η οστρακιά αρχίζει με υψηλό πυρετό, έντονο πονόλαιμο και ερυθρή γλώσσα, που έχει αυτό το είδος θηλών, ενώ τελικά εμφανίζεται δερματικό εξάνθημα που μοιάζει λίγο με γυαλόχαρτο.
«Το εξάνθημα ξεκινά από τους αγκώνες και πίσω από το λαιμό. Στη συνέχεια, έχει την τάση να ξεφλουδίζει μετά από περίπου 10 ημέρες, επειδή η ασθένεια προκαλείται από μια τοξίνη που παράγεται από αυτό το βακτήριο» και πρόσθεσε ότι εάν τα παιδιά είναι πραγματικά αδιάθετα ή εάν οι γονείς αμφιβάλλουν, θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα βοήθεια. Είπε επίσης ότι τα παιδιά με πυρετό πρέπει να αποκλείονται από το σχολείο. «Εάν το παιδί σας επιδεινώνεται με οποιονδήποτε τρόπο, νιώθετε ότι δεν τρώει, δεν πίνει, ότι είναι πολύ ατονικό και ληθαργικό, πρέπει να το πάτε στους γιατρούς και να το ελέγξετε». Ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι «πολύ, πολύ θεραπεύσιμος με πενικιλίνη».

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ–ΜΠΕ, BBC, ert.gr
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

«Αξέχαστα μαθήματα» απειλεί να δώσει το Ιράν στις ΗΠΑ – Νέο ισραηλινό πλήγμα στη Χεζμπολάχ ενώ ο πρόεδρος του Λιβάνου μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον

18/07/2026 - 9:18μμ
(Φωτ. αρχείου: safaritravelplus / commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Οι κροκόδειλοι του Νείλου θα εκτρέφονται για να χρησιμοποιηθούν σε φυλακές Παλαιστινίων

18/07/2026 - 8:14μμ
Εικόνα από την αστυνομική επιχείρηση (φωτ.: EPA / John van Der Tol)
ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Εκκενώθηκε συνοικία στη Χάγη, λόγω εντοπισμού εργαστηρίου παρασκευής συνθετικών ναρκωτικών

18/07/2026 - 7:44μμ
Άνθρωποι φωτογραφίζουν τη θέα από το Λιτλ Άιλαντ, καθώς η ομίχλη που προκλήθηκε από τις δασικές πυρκαγιές στον Καναδά και οι νεφελώδεις συνθήκες είναι ορατές στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA/ SARAH YENESEL)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκτός ελέγχου οι φωτιές στον Καναδά: Απειλεί με δασμούς ο Τραμπ λόγω της μόλυνσης στις ΗΠΑ

18/07/2026 - 1:40μμ
Εικόνα από περιοχή της Μόσχας που δέχθηκε επίθεση από ουκρανικά drone (φωτ.: x.com/BohuslavskaKate)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Εφιαλτική νύχτα με εκατοντάδες drones, νεκρούς και τραυματίες

18/07/2026 - 11:01πμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR)
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός 5 Ρίχτερ συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία

18/07/2026 - 8:55πμ
(Πηγή: x.com/CENTCOM)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέες αμερικανικές επιθέσεις κατά του Ιράν – Η Τεχεράνη απειλεί με γενικευμένη σύρραξη

17/07/2026 - 11:49μμ
Ο Ιταλός κοσμηματοπώλης Μάριο Ροτζέρο με τη σύζυγό του Μαριάντζελα Σαντρόνε (πηγή: Instagram/MARIO ROGGERO)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Στη φυλακή ο κοσμηματοπώλης Μάριο Ροτζέρο για τον φόνο δυο ληστών – Η υπόθεση έχει διχάσει τη χώρα

17/07/2026 - 11:25μμ
(Φωτ. αρχείου: Weston Observatory in Massachusetts)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ στο Μεξικό – Προειδοποίηση για τσουνάμι

17/07/2026 - 7:33μμ
Μαχητής των Χούθι σε πολυβόλο, δίπλα σε ψηφιακή πινακίδα που απεικονίζει επίθεση σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης προς τη Χεζμπολάχ στη Σαναά της Υεμένης (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Σχέδιο για «μπλόκο» στην Ερυθρά Θάλασσα – Σε ετοιμότητα οι Χούθι

17/07/2026 - 3:33μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: nationalopera.gr)

Ιστορικό ντεμπούτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης με αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Κολωνός: Μεθυσμένος επιτέθηκε με φαλτσέτα σε φούρνο και λίγο αργότερα παρέσυρε μοτοσικλετιστή με το αυτοκίνητό του

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκόπετρας/Facebook)

Ραντεβού στη Λευκόπετρα για τον μεγάλο ετήσιο χορό του Πολιτιστικού Συλλόγου

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Instagram / greekorthodoxeastvan)

Καναδάς: Ελληνίδα 104 ετών εξακολουθεί να φτιάχνει λουκουμάδες στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Βανκούβερ

4 ώρες πριν
Έκτακτη Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Σάββατο 18 Ιουλίου 2026.  (φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Νίκος Παππάς – Ανακοινώθηκε η νέα Πολιτική Γραμματεία

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Έτοιμη να κατακτήσει το Athens Open η Σάκκαρη

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign