pontosnews.gr
Κυριακή, 9/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βρετανία: Έξι παιδιά νεκρά από στρεπτόκοκκο Α

Έξαρση της λοίμωξης κυρίως σε μαθητές δημοτικού

3/12/2022 - 9:47μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σε εγρήγορση βρίσκονται χιλιάδες γονείς στη Βρετανία, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνεται μεγάλη έξαρση της λοίμωξης κυρίως σε παιδιά κάτω των 10 ετών και ήδη έξι μικρά παιδιά έχασαν τη ζωή τους από μια επεμβατική πάθηση που προκλήθηκε από στρεπτόκοκκο Α. Ειδικότερα στη Σκοτία, τις τελευταίες δύο εβδομάδες σημειώθηκαν 430 περιπτώσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο νέο θανατηφόρο περιστατικό.

Τα ποσοστά της οστρακιάς, η οποία προκαλείται από τα βακτήρια της ομάδας στρεπτόκοκκου Α είναι περισσότερο από τέσσερις φορές υψηλότερα από το συνηθισμένο στη Βρετανία.

Από τις 14 έως τις 20 Νοεμβρίου αναφέρονται 851 περιπτώσεις, σε σύγκριση με έναν μέσο όρο 186 περιπτώσεων που είχαν καταγράφει τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από τα βακτήρια της ομάδας Α είναι συνήθως ήπιες με συμπτώματα όπως πονόλαιμος ή δερματικές λοιμώξεις. Το μικρόβιο όμως μπορεί να προκαλέσει οστρακιά, η οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, αντιμετωπίζεται επιτυχώς με αντιβιοτικά και οι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως.

Ωστόσο, σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων, η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο της Ομάδας Α μπορεί να εισχωρήσει βαθύτερα στο σώμα, για παράδειγμα, στους πνεύμονες και στο αίμα, προκαλώντας μια ασθένεια γνωστή ως επεμβατικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (iGAS), η οποία είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Σύμφωνα με παιδιάτρους και ιολόγους, η αύξηση των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου Α και των θανάτων οφείλεται πιθανότατα στις υψηλές ποσότητες βακτηρίων που κυκλοφορούν και στον συγχρωτισμό των παιδιών. Ειδικότερα εκτιμούν ότι έχει σημειωθεί μια ευπάθεια του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νεότερων ανθρώπων, εξαιτίας της πτώσης της ανοσίας μετά την πανδημία του κορονοϊού.

«Αυτό που έχει αλλάξει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι τα παιδιά πέρασαν δύο χρόνια σχετικής απομόνωσης μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν κολλήσει τις φυσιολογικές λοιμώξεις με τα φυσιολογικά ποσοστά και στις φυσιολογικές στιγμές που θα είχαν κάνει τα φυσιολογικά παιδιά αυτής της ηλικίας» δήλωσε ο ιολόγος Κρις Σμιθ στο BBC.

Τα συμπτώματα

Η παιδίατρος της Βρετανικής Υγειονομικής Υπηρεσίας και Ασφάλειας (UKHSA) καθηγήτρια Μπεάτε Κάμπμαν διευκρίνισε ότι η οστρακιά αρχίζει με υψηλό πυρετό, έντονο πονόλαιμο και ερυθρή γλώσσα, που έχει αυτό το είδος θηλών, ενώ τελικά εμφανίζεται δερματικό εξάνθημα που μοιάζει λίγο με γυαλόχαρτο.
«Το εξάνθημα ξεκινά από τους αγκώνες και πίσω από το λαιμό. Στη συνέχεια, έχει την τάση να ξεφλουδίζει μετά από περίπου 10 ημέρες, επειδή η ασθένεια προκαλείται από μια τοξίνη που παράγεται από αυτό το βακτήριο» και πρόσθεσε ότι εάν τα παιδιά είναι πραγματικά αδιάθετα ή εάν οι γονείς αμφιβάλλουν, θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα βοήθεια. Είπε επίσης ότι τα παιδιά με πυρετό πρέπει να αποκλείονται από το σχολείο. «Εάν το παιδί σας επιδεινώνεται με οποιονδήποτε τρόπο, νιώθετε ότι δεν τρώει, δεν πίνει, ότι είναι πολύ ατονικό και ληθαργικό, πρέπει να το πάτε στους γιατρούς και να το ελέγξετε». Ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι «πολύ, πολύ θεραπεύσιμος με πενικιλίνη».

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ–ΜΠΕ, BBC, ert.gr
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)ERDEM SAHIN
ΚΟΣΜΟΣ

Φιντάν για συμφωνία με Πακιστάν και Σαουδική Αραβία: Είναι, επί της ουσίας, ίδια με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

8/08/2026 - 10:02μμ
Η φωτογραφία απεικονίζει το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αργού πετρελαίου Altura, το οποίο παλαιότερα ανήκε στον στόλο της Besiktas Maritime με την ονομασία Besiktas Dardanelles (φωτ.: VesselFinder)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Μέτρα για τα πλοία στον Εύξεινο Πόντο, «την πιο επικίνδυνη θαλάσσια ζώνη»

8/08/2026 - 4:00μμ
Το Bosintang (ονομασία στη Νότια Κορέα) ή tan'gogikuk (ονομασία στη Βόρεια Κορέα) είναι μια κορεατική σούπα με κρέας σκύλου ως κύριο συστατικό (πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)
ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Σούπα με κρέας σκύλου και προπαγάνδα εν μέσω καύσωνα

8/08/2026 - 11:36πμ
Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των ισπανικών ελέγχων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες είχε δηλώσει πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος» για την Ιταλία να διατηρεί προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους με την Ισπανία (φωτ.:  EPA/ERNESTO GUZMAN)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισπανία επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους για ταξιδιώτες από την Ιταλία

7/08/2026 - 11:57μμ
(Φωτ.: YouTube/ Fox News)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τους υδρογονάνθρακες

7/08/2026 - 10:11μμ
(Φωτ.: x.com/Akparti)
ΚΟΣΜΟΣ

Κοινή αμυντική συμφωνία υπέγραψαν Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Πακιστάν

7/08/2026 - 4:22μμ
(Φωτ.: EPA / Rungroj Yongrit)
ΚΟΣΜΟΣ

Πυροβολισμοί στην Ταϊλάνδη: Σκότωσε τον παππού και τη γιαγιά του πριν ανοίξει πυρ στο σχολείο του ο 14χρονος

7/08/2026 - 3:26μμ
(Φωτ.: EPA / Rungroj Yongrit)
ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Νεκροί και τραυματίες από πυροβολισμούς σε λύκειο

7/08/2026 - 9:32πμ
Άνδρας παρακολουθεί τηλεοπτική μετάδοση με τις τελευταίες εξελίξεις στη σύγκρουση της Υεμένης, στη Σαναά. 6 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Οι Χούθι ξανανοίγουν το μέτωπο – 58 νεκροί στη φονικότερη επίθεση από το 2022

6/08/2026 - 11:55μμ
Γυναίκα και παιδί στέκονται δίπλα σε οχήματα του λιβανέζικου στρατού στο Ζαουτάρ αλ Γαρμπίγια, στον νότιο Λίβανο. 5 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / STRINGER)
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Το Ισραήλ μπλοκάρει νέες ζώνες αποχώρησης στο νότο

6/08/2026 - 10:22μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τζο Μπάιντεν σε εκδήλωση του Προεδρικού Κέντρου Ομπάμα, τον περασμένο Ιούνιο (φωτ.: EPA / Victor Hilitski)

Τζο Μπάιντεν: Ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση στα οστά, λέει ο γιος του, Χάντερ

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΟΚ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U16: Τρία στα τρία και… έφυγε για ημιτελικό η Εθνική Κορασίδων

7 ώρες πριν
(Πηγή: facebook / Σύλλογος Αρτακηνών Κυζικηνών)

Νέα Αρτάκη: Προ των πυλών τα 50ά Κυζίκεια

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)ERDEM SAHIN

Φιντάν για συμφωνία με Πακιστάν και Σαουδική Αραβία: Είναι, επί της ουσίας, ίδια με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

9 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Apolis Magazine's Post)

Μάχη της Καλλίπολης: Η ελληνοαυστραλιανή κοινότητα τίμησε και φέτος τη μνήμη των πεσόντων

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κίνδυνος πυρκαγιάς: Κλειστός ο λόφος Φινόπουλου από σήμερα τα μεσάνυχτα – Η έκκληση του Δήμου Αθηναίων

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign