pontosnews.gr
Τετάρτη, 15/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Greenpeace: Συνεχίζεται κανονικά το εμπόριο πυρηνικών καυσίμων μεταξύ Γαλλίας-Ρωσίας

Σύμφωνα με την ΜΚΟ οι παραδόσεις συνεχίζονται παρά τον πόλεμο, ελλείψει διεθνών κυρώσεων στον ρωσικό τομέα της πυρηνικής ενέργειας

30/11/2022 - 2:47μμ
(Φωτ. αρχείου)

(Φωτ. αρχείου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η μη κυβερνητική οργάνωση Greenpeace κάλεσε χθες Τρίτη τη γαλλική κυβέρνηση να τερματίσει «τις συμβάσεις για το εμπόριο ουρανίου» μεταξύ της Γαλλίας και της Ρωσίας, καθώς οι παραδόσεις συνεχίζονται παρά τον πόλεμο, ελλείψει διεθνών κυρώσεων στον ρωσικό τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η Γκρίνπις «απαιτεί τον οριστικό τερματισμό κάθε εμπορίου πυρηνικών καυσίμων (της Γαλλίας) με τη Ρωσία».

Η ΜΚΟ ζητεί επίσης «την ακύρωση όλων των τρεχουσών συμβάσεων ανάμεσα στη γαλλική βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας και τη Rosatom (σ.σ. τον ρωσικό κολοσσό του τομέα) καθώς και θυγατρικές της», αρχής γενομένης «από τις συμβάσεις για το εμπόριο ουρανίου ανάμεσα στην Tenex, θυγατρική της Rosatom, και αντίστοιχα τις EDF και Orano».

«Η συνέχιση του εμπορίου πυρηνικών υλικών με τη Ρωσία, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, είναι σκανδαλώδης», έκρινε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Γκρίνπις στη Γαλλία.

Χθες το πρωί «δεκάδες βαρέλια εμπλουτισμένου ουρανίου και δέκα εμπορευματοκιβώτια φυσικού ουρανίου με προέλευση τη Ρωσία» παραδόθηκαν με φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της Δουνκέρκης, προτού φορτωθούν «σε τρένο και πολλά φορτηγά, προορισμοί των οποίων πιθανόν ήταν η Πιερλάτ στη Γαλλία ή/και η Λίνγκεν στη Γερμανία», εκτίμησε η ΜΚΟ.

Η κατασκευάστρια πυρηνικών εργοστασίων και προμηθεύτρια πυρηνικού καυσίμου Framatome, θυγατρική της EDF, διευκρίνισε απλά χθες βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο πως επρόκειτο για «παραδόσεις υλικού προορισμένου για την κατασκευή πυρηνικών καυσίμων» με προορισμό το εργοστάσιό της στη Ρομάν-σιρ-Ιζέρ (νομός Ντρομ). Το καύσιμο αυτό κατόπιν θα παραδοθεί «σε πελάτες» της, πρόσθεσε.

Ο όμιλος Orano (σ.σ. η πρώην Areva) είχε προηγουμένως αναφέρει πως οι μεταφορές αυτές δεν αφορούσαν ούτε δικές της πρώτες ύλες ούτε δικές της εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, επιβεβαίωσε αντίθετα πως παρέδωσε στη Ρωσία «πέντε ή έξι» φορτία επανεπεξεργασμένου ουρανίου (URT), το οποίο της ανήκε ως τον Οκτώβριο, με προορισμό το εργοστάσιο Σέβερσκ του ρωσικού δημόσιου ομίλου Rosatom, στο πλαίσιο σύμβασης που υπεγράφη το 2020 και αφορούσε συνολική ποσότητα 1.150 τόνων.

«Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, δεν είχαν επιβληθεί κυρώσεις, όμως πήραμε την απόφαση να τερματίσουμε αυτή τη σύμβαση και η τελευταία μεταφορά έγινε τον Οκτώβριο», εξήγησε εκπρόσωπος της Orano στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες της εφημερίδας Le Monde.

Προϊόν επεξεργασίας καυσίμου, το URT, ή ανακυκλωμένο ουράνιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παραχθεί εκ νέου καύσιμο, αφού μετατραπεί και εμπλουτιστεί ξανά.

Το κατεργασμένο ουράνιο αυτό εξήχθη στη Ρωσία διότι η Orano «δεν διαθέτει εργαστήρια μετατροπής», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Η EDF είχε υπογράψει το 2018 σύμβαση ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ με θυγατρική της Rosatom, την Tenex, για την «ανακύκλωση επανεπεξεργασμένου ουρανίου της EDF».

«Η απόφαση να συνεχιστούν ορισμένες σχέσεις ελήφθη με σεβασμό στις διεθνείς κυρώσεις», ανέφερε η EDF σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να αναφερθεί σε καμιά συγκεκριμένη σύμβαση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Βαριά «καμπάνα» σε δημοσιογράφο από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης – 2,5 χρόνια φυλάκισης για «παραπληροφόρηση»

15/04/2026 - 10:00πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο΄)
ΚΟΣΜΟΣ

Στο τραπέζι ξανά ΗΠΑ–Ιράν: Ο Τραμπ αφήνει ανοιχτό παράθυρο για άμεση επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων

15/04/2026 - 8:36πμ
(Φωτ.: NTV/X)
ΚΟΣΜΟΣ

Επεισόδιο στην Αγιά Σοφιά: Συνελήφθησαν δύο Έλληνες καθώς ξεδίπλωσαν την ελληνική σημαία στο εσωτερικό της

14/04/2026 - 11:30μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στο μικροσκόπιο ο Μανσούρ Γιαβάς – Νέα έρευνα για προεκλογική χρήση δημοτικών πόρων

14/04/2026 - 10:34μμ
Γυναίκα παραλαμβάνει το ψηφοδέλτιό της σε εκλογικό τμήμα στο Κιουστεντίλ, κατά τη διάρκεια βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία, 27 Οκτωβρίου 2024 (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Οι πολίτες στις κάλπες… ξανά – Μάχη κατά της νοθείας υπόσχεται ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

14/04/2026 - 9:38μμ
Μελόνι και Τραμπ σε πιο ανέμελες (και ανέφελες) στιγμές, τον Απρίλιο του 2025 (φωτ.: EPA / Chris Kleponis)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: «Η Μελόνι αρέσει στον κόσμο; Δεν μπορώ να το πιστέψω»

14/04/2026 - 6:21μμ
Το δεξαμενόπλοιο Jag Vasant μετέφερε υγροποιημένο αέριο  μέσω των Στενών του Ορμούζ. Καταπλέει στο λιμάνι της Μουμπάι. 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Divyakant Solanki)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Σήματα αποκλιμάκωσης με το βλέμμα σε πιθανές συνομιλίες – Υποχωρεί το πετρέλαιο

14/04/2026 - 2:52μμ
Πίνακες αναχωρήσεων της Lufthansa στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης εν μέσω της απεργίας (φωτ.: EPA / Ronald Wittek)
ΚΟΣΜΟΣ

Lufthansa: Τετραήμερο μπλακ άουτ από απεργίες – Χάος σε πτήσεις

14/04/2026 - 1:22μμ
Tο επαγγελματικό και τεχνικό λύκειο Αχμέτ Κογιουντσού στη Σανλιούρφα, μετά την ένοπλη επίθεση. Τρίτη 14 Απριλίου 2026 (φωτ.: Χ /
İhlas Haber Ajansı)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Πυροβολισμοί σε λύκειο στη Σανλιούρφα – 16 τραυματίες, νεκρός ο δράστης

14/04/2026 - 12:25μμ
Ο Πούτιν με στολή παραλλαγής σε στρατηγείο της Ρωσίας, σε άγνωστη τοποθεσία (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Ρωσίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν «οχυρώνει» την αγαπημένη του έπαυλη με 27 αντιαεροπορικά συστήματα

14/04/2026 - 12:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com/users/josealbafotos-1624766/)

Η μοναξιά «σιωπηλή» απειλή για την καρδιά – Τι ρόλο παίζει η γενετική προδιάθεση

18 λεπτά πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Νορβηγία: Το ελληνικό Πάσχα στο Όσλο, μια κοινότητα που κρατά ζωντανά τα έθιμα στη βόρεια Ευρώπη

44 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Δημήτρης Χαιρετάκης)

Καύσιμα: Μικρή πτώση τιμών, αλλά η «ζώνη» των 2 ευρώ παραμένει

1 ώρα πριν
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Μυλωνάκης (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)

Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ ο Γιώργος Μυλωνάκης μετά από ρήξη ανευρύσματος

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Άγρια επίθεση σε 19χρονο στη Θεσσαλονίκη – Απόπειρα ληστείας μετά από εκβιασμό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: the greek herald)

Τα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης γιόρτασαν το Πάσχα μέσα από βιωματικές και καλλιτεχνικές δράσεις

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign