pontosnews.gr
Σάββατο, 10/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στο Πεκίνο εν μέσω διαδηλώσεων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Σαρλ Μισέλ ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ αλλά δέχεται ήδη επικρίσεις για την επιλογή του

30/11/2022 - 9:27πμ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ (Φωτ. αρχείου)

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ (Φωτ. αρχείου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναχώρησε χθες Τρίτη το βράδυ για το Πεκίνο, όπου αύριο Πέμπτη θα έχει συνομιλίες με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, που έχει βρεθεί αντιμέτωπος με διαδηλώσεις ιστορικών διαστάσεων εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού και υπέρ περισσότερων ελευθεριών.

«Ο Σαρλ Μισέλ προσκλήθηκε από τον πρόεδρο Σι. Όταν σε προσκαλεί ο κινέζος πρόεδρος, λες όχι;», διερωτήθηκε ευρωπαίος αξιωματούχος, απαντώντας στις επικρίσεις για το ταξίδι του κ. Μισέλ, το οποίο ορισμένοι χαρακτηρίζουν «ατυχές».

Η κινεζική πολιτική «zero COVID», με τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα της, πυροδότησε τις τελευταίες ημέρες μεγάλες διαδηλώσεις σε πόλεις της Κίνας. Για παρατηρητές στη Δύση, πρόκειται για το μεγαλύτερο κίνημα αμφισβήτησης στη χώρα μετά τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας που κατεστάλησαν σκληρά το 1989. Βασικό όργανο ασφαλείας της Κίνας αξίωσε χθες Τρίτη να παταχθούν οι «εχθρικές δυνάμεις».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του θεσμού ο οποίος αντιπροσωπεύει τα κράτη μέλη της ΕΕ, φθάνει σήμερα στην κινεζική πρωτεύουσα ενόψει συναντήσεων αύριο Πέμπτη με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό του Λι Κετσιάνγκ και τον πρόεδρο της διαρκούς επιτροπής της κινεζικής βουλής, τον Γου Μπανγκούο.

Η επίσκεψή του, λίγο καιρό έπειτα από αυτήν που έκανε στο Πεκίνο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στις αρχές Νοεμβρίου, δίνει συνέχεια στον «στρατηγικό διάλογο για την Κίνα» μεταξύ αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, διευκρίνισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Σαρλ Μισέλ, έχοντας «εντολή» από τους 27, ανταποκρίθηκε «στην προσωπική πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος Σι» στην πρόσφατη σύνοδο της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, εξήγησε.

Θα «υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΕΕ» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, θα «θίξει ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών» και «εννοεί να έχει ειλικρινή διάλογο» με τον Σι Τζινπίνγκ, πρόσθεσε.

«Η στιγμή αυτής της επίσκεψης επελέγη πολύ σωστά, λόγω της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία», επιχειρηματολόγησε ο αξιωματούχος αυτός, σύμφωνα με τον οποίο ο κ. Μισέλ «θα παροτρύνει τον πρόεδρο Σι να αξιοποιήσει την επιρροή του για να λάβει τέλος η επίθεση της Ρωσίας» και «θα αναλύσει τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν από την ΕΕ». Αναμένεται επίσης να συζητηθεί η αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Το ταξίδι καταγράφεται εν μέσω εντατικών συνομιλιών μεταξύ των Ευρωπαίων για το πώς πρέπει να τοποθετηθούν απέναντι στην Κίνα, με φόντο την επιδείνωση των εντάσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον και τη στιγμή που η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει το αβυσσαλέο έλλειμμά της στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με τον ασιατικό γίγαντα.

Η ΕΕ θεωρεί —ταυτόχρονα— την Κίνα «εταίρο», «οικονομικό ανταγωνιστή» και «συστημικό αντίπαλο», διατύπωση που υιοθετήθηκε το 2019.

Οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά την υιοθέτηση από τους 27 το 2021 κυρώσεων μετά τις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κινεζική αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ των Ουιγούρων.

Ο Σαρλ Μισέλ καλείται να συνθέσει από τη μια θέσεις χωρών όπως η Γερμανία, που έχει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην Κίνα, κι από την άλλη χωρών όπως η Λιθουανία, που προκάλεσε οργή στο Πεκίνο διότι δέχθηκε αντιπροσωπεία της Ταϊβάν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA/Russian Press office)
ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Τραμπ – Πούτιν για 3 εκατ. τόνους ρωσικού ντίζελ στις διεθνείς αγορές

9/10/2026 - 11:00μμ
(Φωτ.: Fabian Dicosta/X.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Στιγμές πανικού στον Παναμά μετά από ισχυρό σεισμό 7,6 Ρίχτερ – Προειδοποίηση για τσουνάμι σε εννέα χώρες

9/10/2026 - 10:33μμ
(Φωτ. αρχείου: Mohammadreza Farhadi Aref / commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΑΕ: Ο συγκυβερνήτης της flydubai φέρεται να σχεδίαζε επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

9/10/2026 - 8:45μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο – Η ΕΕ προειδοποιεί για μέτρα προστασίας της λειτουργίας του

9/10/2026 - 7:25μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ελλάδα στηρίζει την Ουκρανία για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

9/10/2026 - 5:38μμ
Η Νοτιοαφρικανή νομικός Νάβι Πιλάι, το 2022, στην ευρωπαϊκή έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη της Ελβετίας (φωτ.: EPA/ VALENTIN FLAURAUD)
ΚΟΣΜΟΣ

Νόμπελ Ειρήνης: Στην 85χρονη νομικό Νάβι Πιλάι το βραβείο του 2026

9/10/2026 - 2:15μμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (αριστερά) χαιρετά με υψωμένη τη γροθιά το πλήθος πίσω από το σχοινί ασφαλείας, κατά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον (φωτ.:  EPA/ANNABELLE GORDON / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Αποκλείει νέα αμερικανική επίθεση στο Ιράν πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές

9/10/2026 - 12:45μμ
Ο υπουργός Πολέμου Πιτ Χέγκσεθ επανέλαβε την απόφασή του από το USS Lincoln (πηγή: Real America's Voice)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ζωντανά στην τηλεόραση η εκτέλεση του Νιντάλ Χασάν, δράστη της πολύνεκρης επίθεσης στο Φορτ Χουντ

9/10/2026 - 9:23πμ
Μαθητές και μαθήτριες διαπληκτίζονται με αστυνομικούς έξω από το λύκειο «Ελέν Μπουσέ» στο Παρίσι. 8 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Firas Abdullah)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: «Η Gen Z είναι οργισμένη» – Νέες πορείες και συγκρούσεις στο Παρίσι

8/10/2026 - 8:31μμ
(Φωτ.: Χ.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Δύο νεκροί και δύο αγνοούμενοι από την κατάρρευση πολυκατοικίας

8/10/2026 - 2:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com/users/akiragiulia-1597753)

Έμφυλη βία: Πώς αναγνωρίζονται τα πρώιμα σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης – Η ευθύνη βαρύνει τον δράστη

22 λεπτά πριν
Αρμένισσες που διασώθηκαν από αιχμαλωσία μετά τη Γενοκτονία (φωτ.: Public Domain Mark 1.0)

Μαριάμ Μπαγκντισσιάν: Το κορίτσι από την Αρμενία που έχασε τη μητρική του γλώσσα, αλλά όχι την ταυτότητά του

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Euroleague: Άνετη νίκη του Ολυμπιακού επί της Εφές

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA/Russian Press office)

Συμφωνία Τραμπ – Πούτιν για 3 εκατ. τόνους ρωσικού ντίζελ στις διεθνείς αγορές

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Ελευσίνα: Παραδόθηκε 22χρονος για την επίθεση με μαχαίρι σε βάρος 32χρονου – Τι βρέθηκε στο σπίτι του

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Fabian Dicosta/X.com)

Στιγμές πανικού στον Παναμά μετά από ισχυρό σεισμό 7,6 Ρίχτερ – Προειδοποίηση για τσουνάμι σε εννέα χώρες

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV