pontosnews.gr
Τρίτη, 6/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γραμμή 4 Μετρό: Αλλάζει ο συγκοινωνιακός χάρτης της Αττικής – 53.000 λιγότερες μετακινήσεις με ΙΧ

Καθημερινά αναμένεται να μετακινούνται 340.000 επιβάτες

27/11/2022 - 10:17πμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τον συγκοινωνιακό χάρτη της Αττικής αναμένεται να αλλάξει η Γραμμή 4 του μετρό. Πολίτες και επισκέπτες του λεκανοπεδίου θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται καθημερινά μέσω ενός σύγχρονου και φιλικού προς το περιβάλλον συστήματος μετρό, με ασφάλεια και ταχύτητα.

Με την ολοκλήρωση κατασκευής του πρώτου τμήματος, «Άλσος Βεΐκου – Γουδή», 340.000 επιβάτες θα μετακινούνται σε καθημερινή βάση, 53.000 αυτοκίνητα θα βγουν από τους δρόμους, και η απόσταση Γαλάτσι – Γουδή θα καλύπτεται σε 17 λεπτά.

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Για το πρώτο τμήμα οι πρόδρομες εργασίες προχωρούν, τα εργοτάξια και τα φρέατα έχουν στηθεί σε σταθμούς, και ο πρώτος μετροπόντικας ήδη βρίσκεται στο εργοτάξιο της Κατεχάκη, όπου και θα συναρμολογηθεί, για να ξεκινήσει το υπόγειο ταξίδι του στην Αθήνα αρχές του 2023, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Αττικό Μετρό και της αναδόχου κοινοπραξίας ΑΒΑΞ –  GHELLA – ALSTOM.

Υπενθυμίζεται πως από την Κατεχάκη είχε ξεκινήσει και το 1994 ο ένας από τους δύο μετροπόντικες που διάνοιξαν τα πρώτα τμήματα των Γραμμών 2 και 3 του μετρό της Αθήνας. Ο δεύτερος μετροπόντικας, που θα μεταφερθεί στο εργοτάξιο της Βεΐκου, αναμένεται να ξεκινήσει το ταξίδι του στο τέλος της άνοιξης του 2023.

Από τους δυο καινούργιους μετροπόντικες, ο ένας θα σκάβει από το Φρέαρ Βεΐκου και ο άλλος θα σκάβει από το Φρέαρ Κατεχάκη. Θα «συναντηθούν» και αποσυναρμολογηθούν στο Φρέαρ Ευαγγελισμού έχοντας κατασκευάσει 12,8χλμ έτοιμης σήραγγας με 15 νέους υπόγειους σταθμούς. Πρόκειται για τους Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου, Ιλίσια, Γουδή.

«H Γραμμή 4 θα αλλάξει ουσιαστικά τον συγκοινωνιακό χάρτη της πρωτεύουσας» λέει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο οποίος δηλώνει ότι «με αποφασιστικότητα και προσήλωση προχωράμε για να κάνουμε πραγματικότητα αυτό το τεράστιας σημασίας έργο για την Αθήνα».

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οφέλη της Γραμμής

Το τμήμα της Γραμμής 4 «Άλσος Βεΐκου – Γουδή» εκτιμάται σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα πως θα τεθεί σε λειτουργία για το επιβατικό κοινό το 2029, και έχει σχεδιαστεί με σκοπό την εξυπηρέτηση πολλών πυκνοκατοικημένων περιοχών του κέντρου της Αθήνας με την κατασκευή τεσσάρων νέων σταθμών (Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός), την αποσυμφόρηση υφιστάμενων κεντρικών σταθμών μετρό από τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση του επιβατικού κοινού, την εξυπηρέτηση πολλών σημαντικών κτηρίων και εγκαταστάσεων –όπως νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα (π.χ. τα δικαστήρια, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, το Μουσείο Μπενάκη (κτήριο Κουμπάρη), το Βρετανικό Συμβούλιο, την Πανεπιστημιούπολη–, καθώς και την αύξηση της δικτύωσης των υφιστάμενων γραμμών μετρό με δύο σταθμούς ανταπόκρισης (Πανεπιστήμιο/Ακαδημία, Ευαγγελισμός), Σταθμός Ακαδημία σύνδεση με το σταθμό Πανεπιστήμιο (γραμμή 2) και σταθμός Ευαγγελισμός (σύνδεση με γραμμή 3).

Η διαδρομή Άλσος Βεΐκου – Πανεπιστημιούπολη θα διαρκεί 14 λεπτά, 5 λεπτά θα διαρκεί η διαδρομή Άλσος Βεΐκου – Δικαστήρια και 17 λεπτά θα διαρκεί η διαδρομή Άλσος Βεΐκου – Γουδή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Αττικό Μετρό, συνολικά εκτιμάται ότι θα μετακινούνται με το έργο αυτό περίπου 340.000 επιβάτες ημερησίως, 125.000 από αυτούς θα είναι εργαζόμενοι, ενώ οι μετακινήσεις με ΙΧ αναμένεται να μειωθούν κατά 53.000 περίπου ημερησίως. Συνεπώς, αναμένεται και μείωση των ρύπων με την ποσότητα CO2 που δεν θα εκλύεται στην ατμόσφαιρα της πόλης από επιβάτες που θα χρησιμοποιούν το μετρό αντί το ΙΧ τους, η οποία και εκτιμάται σε 318 tons/ημέρα.

(Φωτ. αρχείου:
ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στα οφέλη του έργου είναι μεταξύ άλλων η αναβάθμιση των περιοχών και της αξίας των ακινήτων – καταστημάτων και η συμβολή στον πολιτισμό με τη διενέργεια αρχαιολογικής έρευνας συνολικής επιφάνειας 45.000 τ.μ., ενώ οι αστικές αναπλάσεις στους 15 σταθμούς της Γραμμής 4 θα είναι 85.000τμ, με 3.000 δενδροφυτεύσεις.

Κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 5.000 νέες θέσεις εργασίας.

Καινοτομίες του έργου

Μια από τις σπουδαίες και καινοτομίες θα είναι η εγκατάσταση και λειτουργία αυτοματοποιημένων θυρών σε συρμούς και αποβάθρες για την ασφάλεια των επιβατών, όπως και στο μετρό της Θεσσαλονίκης. Αυτό σημαίνει πως οι συρμοί θα εισέρχονται στο σταθμό, θα σταματούν, και οι θύρες ασφαλείας θα ανοίγουν μαζί με τις θύρες του συρμού. Επίσης, οι συρμοί θα είναι χωρίς οδηγό (η λειτουργία τους θα ελέγχεται μέσω του Κέντρου Έλεγχου της Γραμμής 4), και σύγχρονης αισθητικής – κατασκευασμένοι από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, σχεδόν πλήρως ανακυκλώσιμα.

Συνολικός σχεδιασμός Γραμμής 4

Τέλος, σύμφωνα με τον συνολικό σχεδιασμό της Γραμμής 4, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου τμήματος, από τη θέση αυτή θα ξεκινά το δεύτερο τμήμα της Γραμμής 4 προς Μαρούσι. Η περιοχή επομένως θα αναβαθμιστεί σε συγκοινωνιακό κόμβο, με τις Γραμμές 3 και 4 του Μετρό να ενώνουν τα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αθήνας με το κέντρο.

Τα επόμενα τμήματα που θα τεθούν υπό κατασκευή είναι τα εξής:

  • Τμήμα Β: Γουδή-Μαρούσι (μήκους 9,6χλμ με οκτώ σταθμούς)
  • Τμήμα Γ: Ευαγγελισμός – Άνω Ηλιούπολη (μήκους 4,1χλμ με τρεις σταθμούς)
  • Τμήμα Δ: Άλσος Βεΐκου – Πετρούπολη (μήκους 7,5χλμ με έξι σταθμούς)
  • Τμήμα Ε: Μαρούσι – Εθνική Οδός (μήκους 4,4χλμ με τρεις σταθμούς).
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείου/EPA/Robert Ghement)
ΕΛΛΑΔΑ

Στα χέρια των Αρχών μέλη των «Pink Panthers» για τη ληστεία–μαμούθ στη Χαλκιδική

6/01/2026 - 11:33πμ
Νερά σε δρόμο από αυλή σπιτιού κατά τη διάρκεια βροχόπτωσης στο Ναύπλιο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριεύει ο καιρός, έρχονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα – Η πρόγνωση για σήμερα

6/01/2026 - 8:24πμ
Συγγενείς του 30χρονου που έχασε τη ζωή του σε συμπλοκή σε νυχτερινό κέντρο, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Πάτρας. Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος 30χρονου στην Πάτρα: Εννέα εμπλεκόμενοι στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ

5/01/2026 - 11:38μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKNISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Pink Panthers στη Χαλκιδική: «Χτύπημα» αξίας 580.000 ευρώ σε κοσμηματοπωλείο ξενοδοχείου

5/01/2026 - 10:46μμ
Πλημμύρες στην περιοχή της Νέας Περάμου από την κακοκαιρία Byron, Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε Red Code πέντε Περιφέρειες λόγω της κακοκαιρίας – Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία

5/01/2026 - 9:34μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Σέρρες: Δεν υπάρχουν ίχνη εγκληματικής ενέργειας στη σορό του 45χρονου πυροσβέστη

5/01/2026 - 8:16μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Novartis: Την ενοχή των δύο προστατευόμενων μαρτύρων ζήτησε η εισαγγελέας – «Επλήγη το κύρος και η αξιοπιστία της Δικαιοσύνης»

5/01/2026 - 7:52μμ
(Φωτ.: EUROKINISI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Κόκκινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και μεγάλα ύψη βροχής

5/01/2026 - 12:40μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Λάρισα: Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους στο μπλόκο της Νίκαιας

5/01/2026 - 11:48πμ
(Φωτ.: Αρχείο/Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Καταγγελία για οικογενειακή βία έφερε στο φως ένα μικρό οικιακό οπλοστάσιο

5/01/2026 - 10:52πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείου/EPA/Robert Ghement)

Στα χέρια των Αρχών μέλη των «Pink Panthers» για τη ληστεία–μαμούθ στη Χαλκιδική

25 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Παναγία Σουμελά Σίδνεϊ)

Κρητικοί και Πόντιοι μαζί στη μακρινή Αυστραλία – Γιορτή ενότητας και παράδοσης στο Σίδνεϊ

51 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/ Πολιτιστικός Σύλλογος Πικρολίμνης)

Τα Μωμοέρια ζωντανεύουν την Παλαιοκώμη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: glomex)

Τραγικό τέλος διακοπών για ζευγάρι Ελλήνων στον Παναμά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/Stringer)

Βενεζουέλα ώρα… μηδέν – Τα πυρά στο προεδρικό παλάτι στο Καράκας, ο αιχμάλωτος Μαδούρο και ο διεθνής συναγερμός

2 ώρες πριν
Ο Ξενοφών Άκογλου γράφει κάτω από τη φωτογραφία των τριών νέων: «Η περιφορά του Σταυρού στα σπίτια μετά την κατάδυση» (πηγή: «Λαογραφικά Κοτυώρων / εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Η γιορτή των Φώτων στα Κοτύωρα: Όταν ο σταυρός αγίαζε θάλασσα, σώμα και ψυχή

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign