pontosnews.gr
Σάββατο, 29/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Άρτεμις Παπακωστίδου: Η «Κυρά του Δέλτα» επέλεξε να στερηθεί πολλά για να βλέπει την ελληνική σημαία να ανεμίζει στον Έβρο

Το Δέλτα το Έβρου δεν είναι κομμάτι της ζωής μου, είναι η ζωή μου, δήλωσε έχοντας δίπλα της τον σύζυγό της Νίκο Παπακωστίδη

26/11/2022 - 7:15μμ
Η Άρτεμις Παπακωστίδου, γνωστή ως «Κυρά του Δέλτα», μπροστά από την «καλύβα» που διατηρεί με τον σύζυγό της, με την ελληνική σημαία να ανεμίζει στο βάθος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Αλεξούδης)

Η Άρτεμις Παπακωστίδου, γνωστή ως «Κυρά του Δέλτα», μπροστά από την «καλύβα» που διατηρεί με τον σύζυγό της, με την ελληνική σημαία να ανεμίζει στο βάθος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Αλεξούδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το Δέλτα του Έβρου δεν είναι κομμάτι της ζωής μου, είναι η ζωή μου… Δεν μπορώ να ζήσω μακριά από δω κι ας είναι μια καλύβα 30 τετραγωνικών… Με αυτά τα λόγια η Άρτεμις Παπακωστίδου ή «Κυρά του Δέλτα» όπως την αποκάλεσαν οι «καλυβιέρηδες» ψαράδες συνάδελφοί της, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον τόπο της, τον τρόπο που ζει με τον «βράχο» της τον Νίκο Παπακωστίδη χρόνια τώρα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και την ελληνική σημαία που φρόντισε να ανεμίζει περήφανη πάνω στην «καλύβα τους».

Με φωνή που μαρτυρά τη συγκίνηση και την αλήθεια της παραδοχής της αγάπης της για τον τόπο που εδώ και τέσσερις δεκαετίες είναι η ίδια της η ζωή, η «Κυρά του Δέλτα» σκιαγραφεί το δικό της Δέλτα του ποταμού Έβρου.

«Όταν έχει φουρτούνα το νερό περνάει κάτω από την καλύβα και δεν μπορούμε να βγούμε έξω, είναι δύσκολα. Θα μου πουν “τι πήγες κι έκατσες εκεί;”. Δεν είναι έτσι. Όλα αυτά τα χρόνια με τον σύζυγο από εδώ βγάζουμε το ψωμί μας. Από εδώ μεγαλώσαμε τα παιδιά μας, από εδώ τα σπουδάσαμε, τα παντρέψαμε, από εδώ τα κάναμε όλα. Με τη βαρκούλα μας, με τα χέρια μας, με τα δίχτυα μας αλλά και το Δέλτα του Έβρου. Μέσα σε μία καλύβα, εντάξει, αλλά δεν με πειράζει…», είπε.

Η «Κυρά του Δέλτα» με τον σύζυγό της καπετάν Νίκο Παπακωστίδη μπροστά από την «καλύβα» τους, στον Έβρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Αλεξούδης)

Περιγράφει τη μοναδική και ιδιάζουσα δυναμική του επίγειου παραδείσου της με αναφορές στις πολύχρωμες κι εναλλασσόμενες σε κάθε βήμα εικόνες των αναρίθμητων ειδών πουλιών που ζουν και αναπαράγονται στους υγρότοπους του Δέλτα και των ντόπιων ψαράδων που καθημερινά γλιστράνε με τις πλάβες τους ανάμεσα στους καλαμιώνες.

«…Στερήθηκα τα παιδιά, την οικογένεια, την καλοπέρασή μου, όλα αυτά…χαλάλι για τη σημαία»

Μετά το γάμο της με τον καπετάν Νίκο, 73 ετών σήμερα και ψαρά από τα 16 του χρόνια, εγκαταστάθηκε στα Λουτρά Τραϊανούπολης και στο Δέλτα του Έβρου.

Φωτογραφία από drone που εικονίζει την «καλύβα» της Άρτεμις και του Νίκου Παπακωστίδη
(φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Αλεξούδης)

Γονείς δύο κοριτσιών και παππούδες τριών εγγονών έφτιαξαν πριν 41 χρόνια την «καλύβα» τους, μία από τις περίπου 180 που είναι στο Δέλτα για να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες.

« Απ’ την πρώτη μέρα που ήρθαμε εδώ, σηκώσαμε την ελληνική σημαία. Κανένας δεν είχε σημαίες εδώ, μόνο η δική μας «καλύβα». Αργότερα, το 2011, ήρθαν οι συνοριοφύλακες, μετά από λίγα χρόνια ήρθε και ο στρατός και έτσι το Δέλτα γέμισε ελληνικές σημαίες δύο χιλιόμετρα απέναντι απ’ την Τουρκία… Η πρώτη μας δουλειά ήταν να βάλουμε τη σημαία και γι’ αυτό ο στρατός με τίμησε στις 21 Νοεμβρίου, ημέρα εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων και μου έκανε δώρο την ελληνική σημαία και το έμβλημα της 12ης Μεραρχίας. Είχα πολύ μεγάλη συγκίνηση.

»Είναι αυτές οι στιγμές που σε κάνουν υπερήφανο, που σε κάνουν να λες έμεινα, στερήθηκα τα παιδιά μου, την οικογένειά μου, την καλοπέρασή μου γιατί εδώ δεν έχω ευκολίες, τα στερήθηκα όλα αυτά αλλά χαλάλι γι’ αυτή τη σημαία που πήρα κι έσφιξα στην αγκαλιά μου. Για την πατρίδα, για την Ελλάδα μας, για τον Έβρο μας, που άλλοι δεν τον ξέρουν καθόλου…».

Αναμνηστική πλακέτα για την «Κυρά του Δέλτα» από το Σύλλογο «Αινήσιο Δέλτα», Έβρος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Αλεξούδης)

Αυτή ήταν η δεύτερη εκδήλωση αναγνώρισης της προσφοράς της, καθώς είχε προηγηθεί εκείνη του Συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα», των συναδέλφων της «καλυβιέρηδων» για τους οποίους είναι «ο κυματοθραύστης του ελληνισμού των συνόρων».

Είναι η μοναδική γυναίκα επαγγελματίας ψαράς που παραμένει στο Δέλτα, εκείνη που θα τους καλωσορίσει, που θ’ ανοίξει την πόρτα της να τους κάνει καφέ και ενίοτε κανένα τσιπουράκι, αναφέρει χαρακτηριστικά. Θυμάται ότι όταν πρωτοήρθε στο Δέλτα υπήρχαν κι άλλες γυναίκες και «καλύβες» με οικογένειες. Κάποιες ψαρεύαν και μετά επέστρεφαν στα σπίτια τους. «Εγώ όμως, επειδή είναι η δουλειά μου αυτή, μαζί με το σύζυγό μου, τον καπετάν Νίκο, τον βράχο μου όπως τον λέω, χωρίς τον οποίο δεν θα ήμουν εδώ, έχουμε αποφασίσει μαζί να πορευόμαστε στη ζωή και από εδώ (σ.σ. το Δέλτα) μέχρι το τέλος…».

Ο καπετάν Νίκος Παπακωστίδης, σύζυγος της «Κυράς του Δέλτα», στη βάρκα του (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Αλεξούδης)

«Όποιος δεν ήρθε στο Δέλτα χάνει»

Η καθημερινότητα όπως λέει δύσκολη και αρχίζει στις 04:30 τα ξημερώματα για να είναι στη θάλασσα στις 05:00 και να ρίξουν τα δίχτυα. Αν κάνει καιρό, φουρτούνα όπως τις προηγούμενες ημέρες τα δίχτυα χάνονται, όσα απομείνουν μαζεύονται με πολύ κόπο και χωρίς ψάρια. Αυτές τις μέρες «μας μένει η κούραση και στην ηλικία μας δεν είναι για να κουραζόμαστε τόσο», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η «Κυρά του Δέλτα».

Η δυσκολία του μεροκάματου είναι ο λόγος για τον οποίο εκτιμά ότι «μετά από εμάς δεν γίνονται νέοι ψαράδες. Όταν ήρθαμε εδώ ήταν παράδεισος. Έβγαζες άνετα το μεροκάματο και δεν έλεγες τι θα κάνω αύριο…».

Το γεγονός ότι τα ψάρια έχουν λιγοστέψει και το υψηλό κόστος του απαραίτητου εξοπλισμού, που όπως αναφέρει αγγίζει τις 50.000 ευρώ, λειτουργούν αποτρεπτικά στο να επιλέξουν οι νέοι το επάγγελμα του ψαρά. Αναφορικά με το γεγονός ότι εργάζεται και ζει σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα με την Τουρκία, δηλώνει ότι διαχρονικά νιώθει μεγάλη ασφάλεια, αίσθημα που ενισχύθηκε με την παρουσία την τελευταία δεκαετία των συνοριοφυλάκων και του στρατού.

Η Άρτεμις Παπακωστίδου επιδιορθώνει τα δίχτυα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Αλεξούδης)

«…Όλα αυτά δεν θα γινόταν αν δεν ήταν ο σύζυγος που αγαπάει πάρα πολύ τη θάλασσα. Ήρθα κι έμεινα εδώ μαζί του και την αγάπησα κι εγώ. Αγάπησα το Δέλτα, την κάθε σπιθαμή γης, τα κανάλια, τις ομορφιές του, τα χρώματά του, τα πουλιά. Όταν βλέπουμε τα φλαμίνγκο να πετάνε, εκείνο το χρώμα σε μαγεύει. Όταν αγναντεύω την απεραντοσύνη της θάλασσας, όταν βλέπω τον ήλιο να βγαίνει το πρωί με τα χρώματά του, τις βάρκες που πηγαίνουν όλοι στις δουλειές τους. Είναι ένα μέρος μαγευτικό και θα πρέπει η Πολιτεία να το προβάλει. Θα μπορούσε να είναι ένα τουριστικό μέρος και να ζουν πολλά άτομα από τον τουρισμό. Οι Εβρίτες αγαπάμε τον τόπο μας και αν κάπου πάμε θα γυρίσουμε στον τόπο μας. Όποιος δεν ήρθε στο Δέλτα χάνει. Πρέπει να το επισκεφθούν, να γίνει πόλος έλξης, να φτιάξουν δρόμους για να επισκέπτονται το Δέλτα, μία από τις καλύτερες, για να μην πω η ομορφότερη περιοχή της Ευρώπης».

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Λ. Παπαδημητρίου. Το φωτορεπορτάζ είναι του Δημήτρη Αλεξούδη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπo από σούπερμαρκετ στην περιοχή του Κολωνού (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Σούπερμαρκετ: Μειώσεις έως 30% σε 1.660 προϊόντα – Προς παράταση η επιδότηση στο ντίζελ

29/08/2026 - 7:07μμ
Ψεκασμοί για τα κουνούπια, από την Περιφέρεια Αττικής (φωτ.: Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Αττικής)
ΕΛΛΑΔΑ

Ιός του Δυτικού Νείλου: Γιατί φέτος «χτυπά» την Αττική – Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούμε

29/08/2026 - 4:42μμ
Αγρότες από το μπλόκο των Μαλγάρων, με τα τρακτέρ τους στον Λευκό Πύργο, το 2017 (φωτ.: MOTIOTEAM / Φανή Τρυψάνη)
ΕΛΛΑΔΑ

Με τρακτέρ στον Λευκό Πύργο οι αγρότες – Συλλαλητήριο στα εγκαίνια της 90ής ΔΕΘ

29/08/2026 - 2:42μμ
(Φωτ.: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Ζέστη έως 38°C και ισχυροί βοριάδες – Τοπικά 8 μποφόρ στο νοτιοανατολικό Αιγαίο

29/08/2026 - 8:07πμ
(Φωτ.: ertnews/glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στη Ροδόπη: «Της έλεγε ότι θα τη σκοτώσει» – Συγκλονίζουν οι καταγγελίες της ξαδέρφης της 44χρονης

28/08/2026 - 10:53μμ
(Φωτ.: ΕΛ.ΑΣ.)
ΕΛΛΑΔΑ

Αττική: Τρεις συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών – Κατασχέθηκαν πάνω από 1,8 κιλά ουσιών και 15.565 ευρώ

28/08/2026 - 10:13μμ
(Φωτ.: Γραφείο Τύπου του ΟΑΣΘ)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέος πρόεδρος του ΟΑΣΘ ο Εμμανουήλ Μπελιμπασάκης

28/08/2026 - 5:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Βέροια: Σε πνιγμό οφείλεται ο θάνατος της 18χρονης στους Καταρράκτες Δερματά

28/08/2026 - 4:08μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Δημήτρης Κόκοτας: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο τραγουδιστή είπαν συγγενείς, φίλοι και απλός κόσμος

28/08/2026 - 2:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές: Τέσσερις συλλήψεις σε Αθήνα, Καλαμάτα, Εύβοια και Χίο

28/08/2026 - 1:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Κίνα κέρδισε κατά κράτος τον ΟΠΕΚ και τον πόλεμο – χωρίς να πολεμά

10 λεπτά πριν
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου με τον δήμαρχο Ματσούκας Κοράι Κοτσάν, κατά τη συνάντησή τους στο δημαρχείο της Ματσούκας, στις 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης)

Πόντος: Αντιδράσεις για φωτογραφία Κυρίζογλου μπροστά σε πορτρέτο του Κεμάλ

36 λεπτά πριν
Στιγμιότυπo από σούπερμαρκετ στην περιοχή του Κολωνού (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Σούπερμαρκετ: Μειώσεις έως 30% σε 1.660 προϊόντα – Προς παράταση η επιδότηση στο ντίζελ

60 λεπτά πριν
Πρόσφυγες με την εικόνα του Αγίου Νικολάου μπροστά στον ημιτελή ναό της Νέας Αλικαρνασσού (πηγή: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών – «Αντικείμενα σε κίνηση»)

Νέα Αλικαρνασσός: Συναντώνται ξανά οι εικόνες που έφεραν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

ΥΠΕΞ προς Άγκυρα: Η κυριαρχία στο Αιγαίο δεν επιδέχεται σχολιασμό

2 ώρες πριν
Λουλούδια και κεριά στην πλατεία του βασιλικού παλατιού, μετά την πομπή που μετέφερε τη σορό του βασιλιά Χάραλντ από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο στο παλάτι (φωτ.: EPA / Terje Pedersen)

Νορβηγία: Λουλούδια μέσα στη βροχή για τον βασιλιά Χάραλντ – Η νέα εποχή του Χάακον Η’

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV