pontosnews.gr
Πέμπτη, 5/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στις 25 Νοεμβρίου η Εκκλησία τιμά τη Μεγαλομάρτυρα Αγία Αικατερίνη

Ο βίος και τα μαρτύριά της – Οι λαογραφικές παραδόσεις που συνδέονται με το όνομά της

25/11/2024 - 8:33πμ
Αγία Αικατερίνη η Μεγαλομάρτυς. Εικόνα που εκτίθεται στο Βυζαντινό - Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών (πηγή: Βίκτωρ / commons.wikimedia.org)

Αγία Αικατερίνη η Μεγαλομάρτυς. Εικόνα που εκτίθεται στο Βυζαντινό - Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών (πηγή: Βίκτωρ / commons.wikimedia.org)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Αγία Αικατερίνη έζησε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου επί ηγεμονίας του Ρωμαίου χριστιανομάχου Μαξιμιανού, και ήταν κόρη αριστοκράτη. Ήταν ευφυής και φιλομαθής. Από μικρή ηλικία είχε μελετήσει την ελληνική, τη ρωμαϊκή και τη λατινική φιλολογία και φιλοσοφία, αλλά και τα θέματα της χριστιανικής πίστης, στη διάδοση της οποίας έμελλε να αφοσιωθεί.

Όταν ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε για τα όσα δίδασκε η Αγία μέσω των ιδεών και του τρόπου ζωής της, ανέθεσε σε περίφημους ρήτορες να συζητήσουν μαζί της προκειμένου να της αποδείξουν το αβάσιμο και στρεβλό των ιδεών της, ωστόσο αυτό έφερε το αντίστροφο αποτέλεσμα, με τους απεσταλμένους να ασπάζονται τον Χριστιανισμό.

Ο Μαξιμιανός εξοργίστηκε όταν έμαθε τα νέα και διέταξε να καούν ζωντανοί οι ρήτορες, ενώ υπέβαλε την Αγία Αικατερίνη σε βασανιστήρια μέχρι θανάτου.

Για το θάνατό της χρησιμοποιήθηκε ο τροχός των βασανιστηρίων, ένα κυκλικό σίδερο του οποίου η περιφέρεια έφερε καρφιά. Ο τροχός αυτός κινούνταν με σκοινιά και τροχαλίες σιγά-σιγά, και ακουμπούσε το δεμένο σώμα του καταδικασθέντος σε θάνατο. Ο θρύλος αναφέρει πως ο τροχός έσπασε μόλις άγγιξε το σώμα της, κι έτσι ο Μαξιμιανός διέταξε τον αποκεφαλισμό της. Τότε, από την ασώματο κεφαλή της αντί για αίμα έτρεξε γάλα, σύμφωνα πάντα με την εκκλησιαστική παράδοση.

Ημέρα του μαρτυρίου της Αγίας Αικατερίνης θεωρείται η 24η Νοεμβρίου, της δε εύρεσης των λειψάνων της η 25η Νοεμβρίου. Εκτός των Σλάβων, που τιμούν ιδιαίτερα μέχρι σήμερα την ημέρα του θανάτου της, όλοι οι άλλοι χριστιανοί τιμούν τη μνήμη της στις 25 Νοεμβρίου, έπειτα από απόφαση των μοναχών του Σινά (τον 6ο αι. ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός μετέφερε εκεί το λείψανο της Αγίας Αικατερίνης, και ιδρύθηκε η ομώνυμη περίβλεπτος μονή).

Η Μονή της Αγ. Αικατερίνης στο Σινά (φωτ.: Berthold Werner / commons.wikimedia.org)

Η Αγία Αικατερίνη θεωρείται προστάτιδα των μηχανικών καθώς αποτελούσε για την εποχή της πρότυπο σοφίας και μόρφωσης, αλλά και διότι μαρτύρησε σε τροχό. Στη Γαλλία, η Φιλοσοφική Σχολή του Παρισιού από θαυμασμό προς την Αγία την ανακήρυξε προστάτιδα της φιλοσοφίας.

Στην Ελλάδα είναι προστάτιδα των γεωργών, επειδή η εορτή της συμπίπτει με τη σπορά. Υπάρχει μάλιστα πανελλήνια παράδοση ότι αν τυχαίνει να υπάρχει ανομβρία, η Αγία «δανείζεται νερό» από άλλον άγιο για να βρέξει την ημέρα της εορτής της και να ευχαριστήσει τους γεωργούς.

Στις Κυκλάδες οι άγαμες κοπέλες ζυμώνουν αλμυροκουλούρες την ημέρα της εορτής της και προτού κοιμηθούν τρώνε ένα κομμάτι, λέγοντας:

Άγια μου Κατερίνα, ντοτόρου θυγατέρα,
άμε στην άρουρα, στην κάρουλα
στη μαρμαροχρυσοπηγή
που ν’ οι Μοίρες τω Μοιρών
κι αν είν’ κι εμένα η δική μου
κι αν είναι άξια και καλή
πες της να ’ρθει να με βρει.

Το ίδιο βράδυ αν δουν στο όνειρό τους ότι κάποιος τους δίνει νερό να ξεδιψάσουν, τότε αυτός θα είναι ο μελλοντικός σύζυγός τους.

Στην Κατερίνη η Αγία τιμάται ως πολιούχος, ενώ είναι προστάτιδα και πάρα πολλών επαγγελματικών ομάδων σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως των δικηγόρων και νομικών, των βιβλιοθηκονόμων των φιλοσόφων, των μυλωνάδων, των γανωματήδων, των νοσοκόμων, των γραμματέων, των στενογράφων, των βυρσοδεψών και των αγγειοπλαστών. Επίσης θεωρείται και προστάτιδα των ετοιμοθανάτων, των παρθένων και των ανύπαντρων γυναικών.

• Πληροφορίες: ikivotos.gr, wikipedia.org, sansimera.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άποψη της ιεράς μονής Τιμίου Προδρόμου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Σέρρες: Φρουρός αιώνων η ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου στο Μενοίκιο όρος

2/02/2026 - 7:41μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευλογεί τους πιστούς στον ιστορικό ναό της Υπαπαντής (φωτ.: romfea.gr)
ΠΙΣΤΗ

Βαρθολομαίος: Η ανθρωπότητα έχει ανάγκη από τον Θεό για να απολαύσει τα αγαθά της ειρήνης και της αγάπης – Αποκαλυπτήρια ψηφιδωτού και πολίτικα τραγούδια

2/02/2026 - 3:59μμ
Ένα πύρινο ποτάμι στο λιμάνι της Τήνου, στις 30 Ιανουαρίου (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Τήνος: Η νύχτα φωτίστηκε από τα «Φαναράκια» για τα 203 χρόνια από την εύρεση της εικόνας της Ευαγγελίστριας

1/02/2026 - 9:49πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
ΠΙΣΤΗ

ΑΠΘ: Εγκαινιάστηκε η έδρα «Μητροπολίτης Δράμας Παύλος» στη Θεολογική Σχολή

29/01/2026 - 4:12μμ
Από αριστερά: Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Τίτος, Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Ιωακείμ. Στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης, Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)
ΠΙΣΤΗ

Νέοι μητροπολίτες στην Εκκλησία Κρήτης, «νέα εποχή» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό

28/01/2026 - 5:50μμ
Καλόπυργος Μάνης, ναός Αγια-Σωτήρας. Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, λεπτομέρεια τοιχογραφίας (πηγή: Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία)
ΠΙΣΤΗ

Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ένας φιλόσοφος του χριστιανισμού και του ελληνισμού

25/01/2026 - 9:22πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Σουρμένων)
ΠΙΣΤΗ

Ένωση Ποντίων Σουρμένων: Τίμησε τη μνήμη του Αγίου Ευγενίου, πολιούχου της Τραπεζούντας

22/01/2026 - 8:39πμ
ΠΙΣΤΗ

Η Ελληνική Φιλοσοφία στο επίκεντρο νέου μεταπτυχιακού στη Θεολογική Σχολή Σίδνεϊ

20/01/2026 - 2:35μμ
Την τελετή αγιασμού των υδάτων τέλεσε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονας (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής)
ΠΙΣΤΗ

Θεοφάνια με το Ιουλιανό Ημερολόγιο στα «Παρχάρια» Νυμφαίας

19/01/2026 - 6:20μμ
ΠΙΣΤΗ

Άγιος Αντώνιος ο Μέγας: Σήμερα τιμά η Εκκλησία τη μνήμη του θεμελιωτή του χριστιανικού μοναχισμού

17/01/2026 - 8:36πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών της Χίου για το ναυάγιο (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Αναγνώστου)

Χίος: Στον εισαγγελέα ο 31χρονος Μαροκινός που αναγνωρίστηκε ως ο διακινητής

26 λεπτά πριν
Η μάνα του Κοσμά Τσίναλη, Άφρω, στην αργαλειό της. Με παρέα τη θεία της Μαρία Ελευθεριάδου, στις αρχές της δεκαετίας του 1970 (φωτ.: Αρχείο Κοσμά Τσίναλη)

Η «Ερενλίσσα» που δεν ξεχάστηκε: Μια γιαγιά, ένα χωριό και η πατρίδα που έμεινε μέσα στη γλώσσα

58 λεπτά πριν
Ούτε το περίπτερο γλίτωσε από τον ανεμοστρόβιλο (φωτ.: corfutvnews.gr)

Εκτεταμένες ζημιές στα Ιόνια νησιά από την κακοκαιρία – Ανεμοστρόβιλος ξήλωσε περίπτερο στην Κέρκυρα

2 ώρες πριν
Ο Ντένις, η Κυράνη και ο Κον Αναστασόπουλος, το 1956 (φωτ.:  greekherald.com.au)

Πίτερ Πούλος: Τίμησε την κληρονομιά του πατέρα του στο Εθνικό Μνημείο Μετανάστευσης της Αυστραλίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Pyrrichios Filderstadt)

Σύλλογος Ποντίων Φίλντερσταντ «Πυρρίχιος»: Αγιασμός και κοπή βασιλόπιτας για τις οικογένειες Ποντίων στη Γερμανία

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/ Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»)

Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»: Παραδοσιακά και σε κλίμα ενότητας η κοπή της βασιλόπιτας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign