pontosnews.gr
Τρίτη, 28/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Kραυγή αγωνίας από χιλιάδες παλιννοστούντες για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και συντάξεις

Αγανάκτηση για τη στάση του κράτους αλλά και προτάσεις για βιώσιμες λύσεις, στο συνέδριο της ΠΟΣΕΠ. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

20/11/2022 - 9:19μμ
Κατάμεστη η αίθουσα του «Καραπάντσειου» Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης στην εκδήλωση της ΠΟΣΕΠ (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Κατάμεστη η αίθουσα του «Καραπάντσειου» Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης στην εκδήλωση της ΠΟΣΕΠ (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Για μία δεύτερη Γενοκτονία, την οποία υφίστανται στην πατρίδα τους, την Ελλάδα, λόγω της αναλγησίας της Πολιτείας που οδηγεί σε εξαθλίωση χιλιάδες ηλικιωμένους, αφού δεν παίρνουν σύνταξη ή εισπράττουν μηνιαίως ένα υποτυπώδες ποσό, έκαναν λόγο περισσότεροι από χίλιοι παλιννοστούντες κάθε ηλικίας, σε έκτακτο συνέδριο της ΠΟΣΕΠ στη Θεσσαλονίκη.

Αγωνία εξέφρασαν, όμως, και γιατί το κράτος αφήνει funds και εισπρακτικές εταιρείες να απειλούν καθημερινά 35.000 οικογένειες ότι θα βρεθούν στο δρόμο, διότι αδυνατούν να αποπληρώσουν το στεγαστικό δάνειο που πήραν με εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο. 

Άτομα που δούλεψαν σκληρά μία ολόκληρη ζωή και πλέον ζουν με ένα… «ξεροκόματο» στο τέλος του βίου τους αλλά και νεότεροι οικογενειάρχες που ζουν καθημερινά με τον τρόμο ότι θα χάσουν τη μοναδική κατοικία τους, έβγαλαν κραυγή αγωνίας και εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την εγκατάλειψη που αισθάνονται από το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο με τις νομοθετικές ρυθμίσεις ουσιαστικά καταπατά αξιοπρέπειες και αφήνει να «ξεκληριστούν» οικογένειες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του «Καραπάντσειου» Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Τόσο για το θέμα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων όσο και γι’ αυτό των συντάξεων ομιλητές και σύνεδροι υπογράμμισαν ότι το επόμενο βήμα τους είναι η έναρξη κινητοποιήσεων, αφού έχει φτάσει «ο κόμπος στο χτένι».

Εκείνο που κυρίως ζητούν, αναφορικά με τα στεγαστικά δάνεια, είναι να αποπληρώσουν τις οφειλές σε πολλές δόσεις, ανάλογα με το εισόδημά τους και να υπάρξει «κούρεμα» των τόκων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των συντάξεων, για το οποίο οι ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι παίρνουν μόνο ένα «αστείο» επίδομα 160 ευρώ –όσοι έχουν δουλέψει δικαιούνται την εθνική σύνταξη μετά από 30 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα με αφετηρία το 1992–, ζητούν ίση μεταχείριση με τους υπόλοιπους Έλληνες.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΠ Αλέξανδρος Μιχαηλίδης (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

«Παίρνουν 6-7 φορές τηλέφωνο την ημέρα»

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΠ Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, ο οποίος έκανε λόγο για συνεχείς και καθημερινές ενοχλήσεις και απειλές από funds και εισπρακτικές εταιρείες προς τους οφειλέτες παλιννοστούντες. Σημείωσε, μάλιστα, ότι κάποιοι τηλεφωνούν και απειλούν οφειλέτες ότι θα μείνουν στο δρόμο ακόμα και 6-7 φορές την ημέρα.

«Βγάζουμε σήμερα μια κραυγή αγωνίας όλοι μαζί, χιλιάδες παλιννοστούντες και ζητάμε μια βιώσιμη λύση τόσο για το πρόβλημα των δανείων όσο και για το επίδομα των 160 ευρώ που παίρνουν οι υπερήλικες. Μας απειλούν ότι θα μας κατάσχουν το σπίτια. Μήπως έχουμε χρήματα και αρνούμαστε να αποπληρώσουμε τα δάνεια;», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΠ.

Στη μη εφαρμογή του νόμου στεγαστικής αποκατάστασης των παλιννοστούντων αναφέρθηκε η πρόεδρος του Αναπτυξιακού και Μορφωτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης «Αργώ» Έλενα Τατεβοσιάν, εκφράζοντας παράλληλα την αγανάκτηση όλων των Ελληνοποντίων. Η ίδια ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών για την επίλυση των προβλημάτων των παλιννοστούντων με νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Έλενα Τατεβοσιάν (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

«Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 στη Θράκη οικογένειες παλιννοστούντων διαμένουν ακόμα σε λυόμενα. Την ίδια στιγμή υπάρχουν έτοιμα σπίτια, αλλά δε δίνονται παραχωρητήρια γι’ αυτά. Δε θα αφήσουμε τα σπίτια μας και δε θα επιτρέψουμε ξανά να χωρίσουν οι οικογένειες μας. Έκοψαν τις συντάξεις από τους υπερήλικες και τους άφησαν χωρίς φάρμακα», είπε η Έλενα Τατεβοσιάν.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου που αναφέρθηκε στην ανάγκη σύστασης μίας διακομματικής – διαπαραταξιακής επιτροπής, προκειμένου να βρεθεί μία βιώσιμη λύση.

«Αρνούνται συντάξεις σε καρκινοπαθείς με 82% αναπηρία»

Για εξαθλίωση των ηλικιωμένων παλιννοστούντων έκανε λόγο το ιδρυτικό μέλος της ΠΟΣΕΠ Γιάννης Κοβιτίδης, που υπογράμμισε ότι η Πολιτεία αρνείται την καταβολή συντάξεων ακόμα και σε καρκινοπαθείς με 82% αναπηρία, εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουν και δεύτερη υπηκοότητα σε χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι το πρόβλημα με τις συντάξεις θα μπορούσε εύκολα να λυθεί, αφού το συνολικό ετήσιο κόστος της χορήγησής τους δεν ξεπερνάει τα τριάντα εκατομμύρια ευρώ.

Γιάννης Κοβιτίδης (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

«Εμείς οι Πόντιοι, όπου κι αν πήγαμε, κρατήσαμε ψηλά τη σημαία της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας, αλλά η ελληνική Πολιτεία, με νόμους από το 2012 και μετά, άφησε να φτάσουν σε σημείο εξαθλίωσης οι ηλικιωμένοι αλλά και οι ανάπηροί μας. Ούτε στο Καζακστάν δεν υποτίμησαν τους ηλικιωμένους Έλληνες. Ζητάμε αξιοπρέπεια για τους γονείς μας. Εμείς σεβόμαστε τα γεροντάκια μας και θέλουμε να δείξει τον ίδιο σεβασμό και η Πολιτεία. Παραβιάζονται με τους νόμους για τις συντάξεις πολλά άρθρα του ελληνικού Συντάγματος. Το επόμενο βήμα μας θα είναι στο δρόμο», σημείωσε ο Γιάννης Κοβιτίδης.

«Είμαστε η συνέχεια των γενοκτονημένων»

«Λέμε ένα μεγάλο “όχι” σε έναν ακόμα ξεριζωμό», υπογράμμισε από την πλευρά του το ιδρυτικό μέλος της ΠΟΣΕΠ και συνεργάτης του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης Κώστας Αβραμίδης. «Είμαστε η συνέχεια των γενοκτονημένων. Είμαστε νεοπρόσφυγες και δικαιούμαστε ένα κομμάτι από την ανταλλάξιμη περιουσία. Στην πρόσκληση για να έρθουμε στην Ελλάδα, αναφερόταν ότι το ελληνικό κράτος αναλαμβάνει τη στεγαστική αποκατάσταση των παλιννοστούντων. Πού πήγαν τόσα χρήματα από διάφορα προγράμματα;», αναρωτήθηκε ο Κώστας Αβραμίδης.

Κώστας Αβραμίδης (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Ένα ιδιαίτερα συγκινητικό γράμμα, το οποίο έγραψε μία παλιννοστήσασα, στο οποίο με γλαφυρό και πολύ ανθρώπινο τρόπο παρουσιάζει τα προβλήματα, διάβασε η αντιπρόεδρος της ΠΟΣΕΠ Άννα Ηλιάδου. «Για τα στεγαστικά δάνεια είναι συνυπεύθυνο και το ελληνικό κράτος. Κανένας από εμάς δε θέλει να είναι ασυνεπής. Δε θα επιτρέψουμε κανένας παλιννοστούντας να χάσει τη μοναδική κατοικία του», τόνισε η αντιπρόεδρος της ΠΟΣΕΠ.

Άννα Ηλιάδου (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Στην εκδήλωση μίλησαν οι βουλευτές Στράτος Σιμόπουλος (Νέα Δημοκρατία), Γιάννης Αμανατίδης (ΣΥΡΙΖΑ) και Λεωνίδας Στολτίδης (ΚΚΕ), καθώς και εκπρόσωποι των Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη (ΣΥΡΙΖΑ) και Χάρη Καστανίδη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), που εξέφρασαν τη στήριξή τους στα αιτήματα των παλιννοστούντων.

Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου, που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η λύση των προβλημάτων των παλιννοστούντων είναι καθαρά θέμα πολιτικό και όχι νομικό».

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Τραπεζούντα»)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Τραπεζούντα» έστησε ένα μεγάλο ποντιακό γλέντι

28/07/2026 - 11:54πμ
(Εικ.: facebook.com/profile/Karasu Yassıgeçit Köyü)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιασί Κετσίτ στο Ατάπαζαρ: Το μεγαλύτερο ελληνορθόδοξο χωριό του Καρασού

28/07/2026 - 10:01πμ
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκαδικίων/Εύα Τανούδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι Πόντιοι αντάμωσαν στα Λαγκαδίκια σε ένα τριήμερο αφιερωμένο στην παράδοση και τον πολιτισμό

27/07/2026 - 9:50μμ
O Μιχάλης Καϊκουνίδης το 2007, στη βρύση του Ακτουβάν της Σαμψούντας – η πηγή ανήκε στην οικογένειά του (φωτ.: Αρχείο Μιχάλη Καϊκουνίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Μιχάλης Καϊκουνίδης: Ανεπιθύμητος στην Τουρκία – «Δεν θα χορτάσω ποτέ την πατρίδα»

27/07/2026 - 8:26μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΝΤΟΣ

Γενοκτονία των Ποντίων: Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ψήφισμα της Πενσιλβάνιας για τη 19η Μαΐου

27/07/2026 - 4:11μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΠΟΝΤΟΣ

ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας: Συνεδρίαση με το βλέμμα στο 20ό Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

27/07/2026 - 3:24μμ
Μέλη των «Ακριτών» με παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές, πριν από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Ακρίτες» του Πολυκάστρου γιορτάζουν 60 χρόνια προσφοράς με ένα επετειακό βίντεο

27/07/2026 - 11:43πμ
Άποψη από τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στο Προεδρικό Μέγαρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Προεδρία της Δημοκρατίας/Θοδωρής Μανωλόπουλος)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ραντεβού στο Προεδρικό Μέγαρο με φόντο τις διεθνείς εξελίξεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

27/07/2026 - 9:19πμ
Ο δήμαρχος Νικολάι Αλεξάντροβιτς Αλεξέγιεφ με φόντο το κτήριο του Δημοτικού Συμβουλίου Μόσχας, μέσα στο οποίο εργάστηκε και δολοφονήθηκε (πηγή: nb-forum.ru)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νικολάι Αλεξάντροβιτς Αλεξέγιεφ, ο Ελληνορώσος δήμαρχος της Μόσχας

26/07/2026 - 1:30μμ
Δεξιά η ζουμοξύστρα που ανήκε στη Ζωή Λιανίδου-Καγκελίδου (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Από το σεντούκι της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών: Πώς φτιαχνόταν το ψωμί στον Πόντο

26/07/2026 - 12:09μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Τραπεζούντα»)

Ο Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Τραπεζούντα» έστησε ένα μεγάλο ποντιακό γλέντι

28 λεπτά πριν
Καμένο σπίτι στη νοτιοδυτική Γαλλία (φωτ.: EPA / Laurent Perpigna)

Γαλλία-Ισπανία: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες, αλλά και με το χρόνο καθώς αναμένεται επιδείνωση των μετεωρολογικών συνθηκών

58 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)

Δίκη για τα Τέμπη: Ομόφωνα απέρριψε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας τα αιτήματα αναβολής

1 ώρα πριν
O Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (φωτ. αρχείου: EPA / Hannibal Hanschke)

Στην Κύπρο ο Γκουτέρες: Ξεχωριστές συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν – Αύριο κοινή συνάντηση

2 ώρες πριν
(Εικ.: facebook.com/profile/Karasu Yassıgeçit Köyü)

Γιασί Κετσίτ στο Ατάπαζαρ: Το μεγαλύτερο ελληνορθόδοξο χωριό του Καρασού

2 ώρες πριν
Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός σε τοιχογραφία της Μονής Αράκου, στη Λαγουδέρα της Κύπρου (φωτ.: 
Sonia Halliday)

Στον Ιωσήφ (Μέρος Ε’)

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign