pontosnews.gr
Δευτέρα, 8/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά»: Στιγμές της ιστορίας της ΑΕΚ από το ΚΚΕ

Πλακέτα για τον Σπύρο Κοντούλη

20/11/2022 - 6:05μμ
(Φωτ.: Eurokinissi Sports)

(Φωτ.: Eurokinissi Sports)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στιγμές της ιστορίας της ΑΕΚ, από τη στιγμή της ίδρυσής της από ξεριζωμένους πρόσφυγες αλλά και αργότερα, στιγμές που είναι άρρηκτα δεμένες με τους κοινωνικούς αγώνες και την πολιτική δράση του ΚΚΕ, ζωντάνεψαν στην εκδήλωση με τίτλο «ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά», που διοργάνωσε το πρωί της Κυριακής στη Νέα Φιλαδέλφεια η ΚΟ Αττικής του κόμματος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με εκδήλωση στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου της ΑΕΚ, όπου τοποθετήθηκε τιμητική πλακέτα για τον αγωνιστή της ΕΑΜικής αντίστασης και θρυλικό ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Σπύρο Κοντούλη. Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Νίκος Σερετάκης, στέλεχος του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, ο οποίος σημείωσε πως «υπάρχουν ορισμένες μορφές λαϊκών αγωνιστών που το πέρασμά τους από τη ζωή χαράζεται βαθιά στη συλλογική μνήμη», και χαρακτήρισε ως μια τέτοια μορφή τον Σπύρο Κοντούλη.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι μετέβησαν στο χώρο του 1ου Γυμνασίου – 1ου Λυκείου Ν. Φιλαδέλφειας, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΚΟ Αττικής.

Ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στάθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος στην ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στο πιο λαοφιλές άθλημα, το ποδόσφαιρο. Ακολούθησαν οι ομιλίες του πανεπιστημιακού – συγγραφέα Σπύρου Τζόκα με θέμα «Η σύντομη διαδρομή του θρύλου της ΑΕΚ Σπύρου Κοντούλη», του δημοσιογράφου – συγγραφέα Νάσου Μπράτσου με θέμα «Η ίδρυση των πρώτων σωματείων από πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή», και του δημοσιογράφου Νίκου Αγγελίδη με θέμα «Η ίδρυση της ΑΕΚ, τα πρώτα δύσκολα χρόνια».

(Φωτ.: Eurokinissi Sports)

Ο Σπύρος Τζόκας, πανεπιστημιακός – συγγραφέας, στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι «αυτό που πονά περισσότερο από τον κατατρεγμό και την απώλεια, είναι η λησμοσύνη, και τα πάθη μας, οι νεκροί μας οι εκτελεσμένοι, οι ήρωες και πιθανώς τα πρότυπα μας λησμονούνται, είτε από αδιαφορία, είτε από σκοπιμότητα». Τόνισε δε, ότι «με την συγκεκριμένη εκδήλωση, το ΚΚΕ λέει πως δεν θα αφήσουμε να ξεχαστούν όλα αυτά».

Ο Νάσος Μπράτσος, δημοσιογράφος – συγγραφέας, από την πλευρά του μίλησε για την ίδρυση και τη συμβολή των πρώτων σωματείων από πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Σημειώνοντας πως η εκδήλωση συμπίπτει χρονικά με την έναρξη του «ματωμένου από τους θανάτους χιλιάδων εργατών Μουντιάλ στο Κατάρ, για τους οποίους οι κυβερνήσεις του Δυτικού κόσμου και ειδικά της ΕΕ, αλλά και διεθνή ποδοσφαιρικά όργανα δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν μίλησαν», επισήμανε πως μέσω της συγκεκριμένης εκδήλωσης «αναδεικνύεται μια άλλη μορφή αθλητισμού που είναι ανθρώπινη ανάγκη και δικαίωμα, και όχι εμπορευματοποιημένο και ανταλλάξιμο είδος».

Ο δημοσιογράφος Νίκος Αγγελίδης μίλησε για την ιστορία της ΑΕΚ, και σημείωσε μεταξύ άλλων πως «τη δεκαετία του 1930 η ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε όλα τα μέτωπα, αποτέλεσε και σημείο καμπής ώστε να αλλάξει και το προφίλ της ΑΕΚ σε επίπεδο διοικητικό και οπαδικό». Αναφέρθηκε τέλος στην περίοδο της Κατοχής, όπου «η ΑΕΚ αποτέλεσε φωλιά αντίστασης, με δεκάδες αθλητές απ’ όλα τα τμήματα να οργανώνονται στην Αντίσταση με διάφορους τρόπους».

• Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.:  Μουσείο Ιστορίας ΑΕΚ)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μουσείο Ιστορίας ΑΕΚ: Το αφιέρωμα στον Κωνσταντινουπολίτη τερματοφύλακα Γιώργο Γιάμαλη

8/06/2026 - 12:25μμ
(Φωτ.: kozan.gr)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Πτολεμαΐδα: Οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές Εορδαίας και ΑΕΚ ενίσχυσαν τον τοπικό Σύλλογο Καρκινοπαθών

8/06/2026 - 10:31πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Φιλική ήττα από την Ιταλία για την Εθνική

8/06/2026 - 12:11πμ
(Φωτ.: EPA / Bo Amstrup)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Κατέρρευσε ξανά ο Έρικσεν!

7/06/2026 - 10:05μμ
(Φωτ.: EPA / Mohammed Badra)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Ζβέρεφ «βασιλιάς» του Roland Garros

7/06/2026 - 9:25μμ
(Φωτ.: ΚΟΕ)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα καλλιτεχνικής κολύμβησης: Χάλκινα μετάλλια ο Κουκουσέλης στο σόλο και η Εθνική ομάδα στο κόμπο

7/06/2026 - 8:36μμ
(Φωτ.: Judo TV / screenshot)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Tallinn European Judo Open 2026: Χάλκινο μετάλλιο ο Παπανικολάου

7/06/2026 - 7:40μμ
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Βαλκανικό πρωτάθλημα τζούντο U14: Τέσσερα μετάλλια για την Ελλάδα στην Μπίτολα

7/06/2026 - 7:13μμ
Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Ιράν κατά τη διάρκεια τελετής αποχαιρετισμού στην Τεχεράνη, στις 13 Μαΐου 2026, ενόψει της συμμετοχής της στο Μουντιάλ 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μουντιάλ 2026: Η ομάδα του Ιράν θα μπαίνει και θα φεύγει αυθημερόν από τις ΗΠΑ

7/06/2026 - 12:25μμ
(Φωτ.: ΕΟΠΕ)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

CEV European League: Δεύτερη νίκη για την Εθνική γυναικών

6/06/2026 - 9:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παλαιό ελληνικό αρχοντικό στην Κερασούντα (φωτ.: Θωμαΐς Κιζιρίδου)

Ο Πόντος «έπεσε» στις Πανελλαδικές – Τι απέγινε όμως ο πλούτος που δημιούργησαν οι Έλληνες του;

8 λεπτά πριν
Η Καίτη Γαρμπή (φωτ.: EUROKINISSI / Αλέξανδρος Γεωργιάδης)

Είναι η Καίτη (Γαρμπή) που αγαπούσες, που αγαπάς και που θα αγαπάς – Και έχει και γενέθλια

30 λεπτά πριν
Υπερορθόδοξοι Εβραίοι παρατηρούν τα συντρίμμια ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου που έπεσε σε κοντά στον ισραηλινό οικισμό Μεβότ Γεριχώ, στην Κοιλάδα του Ιορδάνη. 8 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Στο «κόκκινο» η Μέση Ανατολή: Εκεχειρία υπό πίεση, απειλές για νέα χτυπήματα και φόβοι για ενεργειακή κρίση

56 λεπτά πριν
Μεταγωγή του 55χρονου Ελληνοαυστραλού Τζέιμς Δαλαμάγκα στα δικαστήρια της Πάτρας, Δευτέρα 8 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Ανδρέας Αλεξόπουλος)

Στη μάχη κατά της έκδοσής του στην Αυστραλία ο Τζέιμς Δαλαμάγκας

1 ώρα πριν
Ψηφιδωτό που αναπαριστά τον Μεγαλέξανδρο με τον Βουκεφάλα

Τουρκία: Αρχαιολογικός χώρος το πεδίο της μάχης του Γρανικού, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος νίκησε τους Πέρσες

2 ώρες πριν
Περιπολικό και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)

Σαντορίνη: Ανήλικος οδηγούσε μοτοσικλέτα χωρίς άδεια και παρέσυρε πεζό

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign