pontosnews.gr
Σάββατο, 18/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιώργος Χριστοφορίδης: Κάθε Περιφέρεια πρέπει να αποκτήσει μια «Αίθουσα Αλησμόνητων Πατρίδων»

Η διαφορετική πρόταση του περιφερειακού συμβούλου της Δυτικής Μακεδονίας

20/11/2022 - 7:33μμ
Ο περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Χριστοφορίδης, από την παράταξη «ΕΛΠΙΔΑ» (φωτ.: facebook/Γιώργος Χριστοφορίδης)

Ο περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Χριστοφορίδης, από την παράταξη «ΕΛΠΙΔΑ» (φωτ.: facebook/Γιώργος Χριστοφορίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με το νου και την καρδιά στους προγόνους μας που ξεριζώθηκαν βίαια από τον Πόντο, την Ιωνία, την Ανατολική Θράκη και άλλες περιοχές της Ανατολίας, ο περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Χριστοφορίδης κατέθεσε πρόταση για να μετονομαστεί μια αίθουσα της Περιφέρειας σε «Αίθουσα Αλησμόνητων Πατρίδων», αλλά και να γίνει το ανάλογο βήμα σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.

Η πρόταση του Γιώργου Χριστοφορίδη κρύβει την αγωνία όλων μας να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη των προγόνων μας, των τόπων όπου μεγαλούργησαν, αλλά και να μην ξεχαστούν όλα όσα πέρασαν μέχρι να βρουν μέρος να ριζώσουν.

Ο Γιώργος Χριστοφορίδης την κατέθεσε αρχικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Μακεδονίας, ζητώντας αφενός να την εγκρίνουν και να μετονομαστεί αίθουσα αναλόγως, αφετέρου να κατατεθεί πρόταση για να γίνει το ίδιο σε όλες τις Περιφέρειες. Φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή αυτή είναι η ελάχιστη τιμή για τα θύματά της. Εξάλλου, όπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση, «Η μνήμη του παρελθόντος αποτελεί οδηγό τού σήμερα και του αύριο».

Η ανακοίνωση

Πρόταση για την ονομασία της αίθουσας του Περιφερειακού Συμβουλίου σε «Αίθουσα Αλησμόνητων Πατρίδων»

Αγαπητέ Περιφερειάρχη,
κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι είναι γνωστό ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από το κομβικό ιστορικό γεγονός για την χώρα μας,
την Μικρασιατική Καταστροφή. Δεν θα επαναλάβω αυτά που όλοι γνωρίζουμε για την σημασία της Μικρασιατικής Καταστροφής αλλά και τα γεγονότα του Πόντου και της Κωνσταντινούπολης που κάλυψαν μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα.

Θέλω απλά να υπενθυμίσω ότι αυτές οι ιστορικές καταστροφές δημιούργησαν στρατιές προσφύγων που μετοίκισαν στον Ελλαδικό χώρο αφήνοντας προαιώνιες εστίες. Τις αξέχαστες Πατρίδες μας στον Πόντο, στην Ιωνία, στην Ανατολική Θράκη καθώς και σε άλλες περιοχές της Ανατολίας.

Η Περιφέρειά μας αποτέλεσε βασικό τόπο εγκατάστασης χιλιάδων προσφύγων των Ελλήνων της Ανατολής. Οι αλησμόνητες πατρίδες ζουν στη μνήμη μας και τιμώνται διαιωνίζοντας τις παραδόσεις μας, μέσω των πολιτιστικών συλλόγων που ανθίζουν στην Περιφέρειά μας. Οι εκδηλώσεις μνήμης τη φετινή χρονιά είναι πολλές και σε όλο τον κόσμο!

Δυστυχώς όμως οι εκδηλώσεις και η μνήμη υποχωρεί όταν περάσουν οι κομβικές χρονικές στιγμές όπως η φετινή εκατονταετηρίδα. Σε αυτό το πλαίσιο διατήρησης της μνήμης των πατρίδων των προγόνων μας και συνεχούς υπενθύμισης των δεινών που επιφέρει ο πόλεμος ,το μίσος ,οι εθνικισμοί, προτείνω:

1. Η αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου να ονομαστεί σε «Αίθουσα Αλησμόνητων Πατρίδων» με την τοποθέτηση της ανάλογης πινακίδας στην είσοδο της αίθουσας.

2. Να μεταφέρει ο Περιφερειάρχης στην ΓΣ της ΕΝΠΕ ως αίτημα την Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δυτικής Μακεδονίας, να ονοματισθεί σε κάθε Περιφέρεια μια αίθουσα σε «Αίθουσα Αλησμόνητων Πατρίδων». Αυτό θα αποτελεί μία συνεχή υπενθύμιση, του άλλοτε ένδοξου και άλλοτε τραγικού παρελθόντος, αλλά και μια ελάχιστη τιμή για όσους αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τον τόπο τους. Η μνήμη του παρελθόντος αποτελεί οδηγό του σήμερα και του αύριο.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και ελπίζω η πρότασή μου να αντιμετωπιστεί θετικά.

Γιώργος Χριστοφορίδης,
Περιφερειακός Σύμβουλος Παράταξη «ΕΛΠΙΔΑ».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παραμονή της Αγίας Μαρίνας, στο εκκλησάκι στον Συνοικισμό Θήβας (φωτ.: Facebook / Ένωση Μικρασιατών Θήβας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Αγία Μαρίνα της Μικρασίας «ζωντάνεψε» ξανά στη Θήβα

17/07/2026 - 4:20μμ
Η Μάρω Κοντού στη Βουλή.  Υπήρξε βουλευτής στην Α' Αθηνών, με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (φωτ.: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μάρω Κοντού: Η Σμυρνιά γιαγιά που σφράγισε τη μεγάλη κυρία του ελληνικού κινηματογράφου

15/07/2026 - 4:10μμ
Εικόνα από το εξώφυλλο της μονογραφίας «Τhe Secret "Constantinople Organisation" 1908- 1912», της Κατερίνας Μπούρα (πηγή: Εκδ. Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών: Νέα ιστορική μονογραφία για τη μυστική «Οργάνωση Κωνσταντινουπόλεως» (1908-1912)

14/07/2026 - 4:28μμ
Το κλειδί της Αγίας Φωτεινής της Σμύρνης φυλάσσεται στην ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης (φωτ.: Κοσμάς Τσίναλης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κοσμάς Τσίναλης: «Το κλειδί από την Πατρίδα» – Μια ιστορία που ενώνει Μικρασιάτες, Καππαδόκες, Ποντίους…

14/07/2026 - 3:33μμ
Εξωτερική άποψη του νοσοκομείου Σισμανόγλειο, Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φωτιά στο Σισμανόγλειο: Οι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης που άφησαν μια παρακαταθήκη ζωής

9/07/2026 - 3:49μμ
Στιγμιότυπο από την έναρξη των Μικρασιατικών 2026, Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.:  Facebook / Eleni Mpelia Katrilioti)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρασιατικά 2026: Με μουσική και συγκίνηση άνοιξε η αυλαία στη Νέα Κίο

9/07/2026 - 1:39μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ψηφίστηκε η διάταξη για τις συντάξεις υπερήλικων ομογενών – Λύση σε εκκρεμότητα πολλών ετών

4/07/2026 - 3:54μμ
Στιγμιότυπο από την έναρξη του χορευτικού μέρους του 7ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Μικρασιατών στη Νέα Ιωνία Αττικής, Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δήμος Νέας Ιωνίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών: Από τους χορούς στις διεκδικήσεις – Ψήφισμα για τη Γενοκτονία και το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

3/07/2026 - 2:46μμ
Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος»
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Με έντονο αποτύπωμα μνήμης το 7ο Πανελλήνιο Μικρασιατικό Αντάμωμα στη Νέα Ιωνία – Παρών ο Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος»

1/07/2026 - 3:25μμ
Το παρεκκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης στη Μυτιλήνη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η χαμένη Παναγιά του Αϊβαλιού που ζει ακόμη σε ένα αδιέξοδο της Μυτιλήνης

29/06/2026 - 11:43μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άνθρωποι φωτογραφίζουν τη θέα από το Λιτλ Άιλαντ, καθώς η ομίχλη που προκλήθηκε από τις δασικές πυρκαγιές στον Καναδά και οι νεφελώδεις συνθήκες είναι ορατές στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA/ SARAH YENESEL)

Εκτός ελέγχου οι φωτιές στον Καναδά: Απειλεί με δασμούς ο Τραμπ λόγω της μόλυνσης στις ΗΠΑ

28 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Βρεφονηπιακοί σταθμοί & ΚΔΑΠ: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων – Η καινοτομία που αφορά πολύτεκνες οικογένειες

56 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Amy Kontras)

Γαλλία και Αγγλία στον τελικό της παρηγοριάς – Το πανόραμα του Μουντιάλ

1 ώρα πριν
Εικόνα από την έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)

Η Ρένα Δούρου νέα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/ profile.php?id/ Καϊστρι Πόντος)

Πόντος και Κρήτη ανταμώνουν στον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Αμπελοκήπων-Μενεμένης «Το Καΐστρι»

2 ώρες πριν
Ένα μπλε καβούρι σε παραλία της Λάρισας, όπου καταλήγει το Δέλτα του Πηνειού και ενώνεται με τα νερά του Αιγαίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Απόστολος Ντόμαλης)

Μπλε καβούρι: Ο «Ιταλός» των εκβολών του Πηνειού – Πονοκέφαλος για τους ψαράδες αλλά και εκλεκτός καλοκαιρινός μεζές

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign