pontosnews.gr
Κυριακή, 18/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το μοναστήρι του Αγίου Μηνά στη Χίο, τόπος μαρτυρίου για περισσότερους από 3.000 Χιώτες, φιλοξενεί το Μουσείο της Σφαγής

Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκου και δωρεά του κοινωφελούς Ιδρύματος «ΑΙΓΕΥΣ»

26/11/2022 - 9:10μμ
(Φωτ.: Στρατής Μπαλάσκας/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Φωτ.: Στρατής Μπαλάσκας/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στον ιερό χώρο του μοναστηριού του Αγίου Μηνά, κοντά στο Νεοχώρι της Χίου, βρίσκεται το «Μουσείο της Σφαγής». Στεγάστηκε στον παλιό χώρο ζωγραφικής της Μονής, με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκου και με δωρεά του κοινωφελούς Ιδρύματος Αιγεύς των Αθανάσιου και Μαρίνας Μαρτίνου. Ο χώρος δεν επιλέχθηκε τυχαία.

Στο υστεροβυζαντικό μοναστήρι του 16ου αιώνα, στις 2 Απρίλιου 1822, πριν από 200 χρόνια βρήκαν μαρτυρικό θάνατο περισσότεροι από 3.000 κάτοικοι της Χίου.

Ανήμερα την Ανάσταση στρατεύματα των Οθωμανών έχοντας εντολή να εκδικηθούν για τη συμμετοχή της Χίου στην Ελληνική επανάσταση, έκαναν έφοδο ζητώντας τους να παραδοθούν. Με την άρνηση της παράδοσης ξεκίνησε και το «σφυροκόπημα» που οδήγησε λίγες ώρες αργότερα στον αφανισμό όλων όσων είχαν βρει καταφύγιο εκεί. Όσοι δεν σφάχτηκαν από τα γιαταγάνια κάηκαν μέσα στο καθολικό ή μέσα στη δεξαμενή νερού όπου είχαν κρυφτεί προσπαθώντας να σωθούν.

«Η Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών δημιούργησε το Μουσείο ως γνώση της Ιστορίας, ως προσκύνημα της μεγάλης θυσίας, ως έμπνευση από τα θρησκευτικά και εθνικά ιδανικά. Το μοναστήρι του Αγίου Μηνά πέρα από τον εκκλησιαστικό και πνευματικό χαρακτήρα του είναι ένα σύμβολο, σύμβολο πίστεως στο Χριστό, σύμβολο Ελληνικής ελευθερίας, σύμβολο θυσίας. Είναι αναντίρρητα η κατ’ εξοχήν και υπέροχη έμπνευση του Σολωμικού στίχου ‘απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά’», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκος.

(Φωτ.: Στρατής Μπαλάσκας/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το «μουσείο της Σφαγής» με το χαρακτηριστικό επίσημο τίτλο «Ιστορίης απόδεξις ήδε» («αυτή είναι η απόδειξη της ιστορίας») φράση που προέρχεται από το Προοίμιο των Ιστοριών του πατέρα της Ιστορίας Ηροδότου.

Η φράση μάλιστα στο λογότυπο του Μουσείου είναι αποτυπωμένη με στοιχεία που προέρχονται από την επιστολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς τους Χιώτες, επιστολή που φυλάγεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Χίου.

Η αρχιτεκτονική και μουσειολογική επιμέλεια είναι του αρχιτέκτονα Μανώλη Βουρνού και η ιστορική υποστήριξη της έκθεσης της ιστορικού Αθηνάς Ζαχαρού-Λουτράρη.

Στην πρώτη αίθουσα ο επισκέπτης «πέφτει πάνω» στο αντίγραφο του μοναδικού έργου της «Σφαγής της Χίου» του Ντελακρουά, του οποίου το πρωτότυπο βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου. Ας σημειωθεί εδώ ότι άλλο ένα αντίγραφο του μοναδικού αυτού έργου βρίσκεται από το 2009 στο Βυζαντινό Μουσείο της Χίου. Ένα από τα καλύτερα αντίγραφα του έργου, δημιουργημένο το 1919 με εντολή του τότε Γενικού Διευθυντή νήσων Αιγαίου Γεωργίου Παπανδρέου. Άλλα δυο αντίγραφα εκτίθενται το ένα, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Αθήνα και το άλλο, στη Σχολή Καλών Τεχνών της Πράγας.

Ακολουθεί η έκθεση των γεγονότων που έχει έναν και μόνο στόχο. Τη γνώση της ιστορίας όπως πραγματικά είναι. «Η ιστορία μελετά τα γεγονότα και οδηγεί στην γνώση του παρελθόντος, προκειμένου να βοηθήσει στην κατανόηση του παρόντος να εμπνεύσει, να νοηματοδοτήσει, να θέσει οράματα, να προσδιορίσει αξίες και ιδανικά», εξήγησε ο μητροπολίτης.

Στη συνέχεια βρίσκεται η «έκθεση» αντικειμένων και ιστοριών. Η γνώση της ιστορίας μέσω γραφικών και ψηφιακών απεικονίσεων. Πρώτα το ένα φύλλο της «λαβωμένης» από τα βόλια των Οθωμανών θύρας του μοναστηριού που προβάλλεται σε τμήμα αντιγράφου της τοιχογραφίας με θέμα τη Σφαγή των Χίων, η οποία μεγέθους σχεδόν 30 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται στο Doric House του Bath της Μεγάλης Βρετανίας. Αλλά και εφημερίδες εποχής απόδειξη και αυτές του κύματος φιλελληνισμού που προκάλεσε η σφαγή των Χιωτών τον Απρίλιο του 1822.

Στη Μονή αξίζει κανείς επίσης να επισκεφθεί το ιστορικό καθολικό με τα σημάδια από τα αίματα των σφαγιασθέντων και τη φωτιά στο μαρμάρινο δάπεδο, αλλά και το οστεοφυλάκιο του παρεκκλησίου των Αγίων Σαράντα με τις προθήκες που κατακλύζουν τα οστά των σφαγιασθέντων ανδρών, γυναικών, παιδιών ακόμα και βρεφών.

Το Πάσχα του 1822, από τους περίπου 112.000 κατοίκους της Χίου, σφαγιάστηκαν 42.000 και αιχμαλωτίστηκαν 52.000, οι οποίοι και πουλήθηκαν σκλάβοι. Περίπου 22.000 έφυγαν φυγάδες από το νησί. Και κάπου 900 με 1.800 έμειναν πίσω.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος με τους μάρτυρες Ακύλα, Ουαλεριανό και Κάνδιδο. Μικρογραφία από το Μηνολόγιο του Βασιλείου Β΄, 10ος αιώνας (φωτ.: Wikimedia Commons, Public Domain)
ΠΙΣΤΗ

Νέα Τραπεζούντα Πιερίας: Εγκαινιάζεται παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο

16/10/2026 - 9:52πμ
(Φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Επετειακή εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για τα 35 χρόνια Πατριαρχίας του Βαρθολομαίου

12/10/2026 - 11:11πμ
Το σκήνωμα του Αγ. Γεωργίου του Νεαπολίτη (φωτ.: nif.gr)
ΠΙΣΤΗ

Άγιος Γεώργιος Νεοπολίτης: Το σκήνωμα του Μικρασιάτη νεομάρτυρα θα μεταφερθεί στη μόνιμη κατοικία του, στο «Ιωνικό Κέντρο»

11/10/2026 - 4:17μμ
(Φωτ.: EPA / Fabio Frustaci)
ΠΙΣΤΗ

Βατικανό: Με οζίδιο στον πνεύμονα διαγνώστηκε ο Πάπας Λέων ΙΔ’ – Θα υποβληθεί σε επέμβαση

11/10/2026 - 3:19μμ
(Φωτ,: Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης)
ΠΙΣΤΗ

Η Παναγία Χοζοβιώτισσα στη Θεσσαλονίκη: Στον Άγιο Δημήτριο η υποδοχή της Ιερής Εικόνας

8/10/2026 - 4:13μμ
(Φωτ.: nif.gr)
ΠΙΣΤΗ

Νέα Φιλαδέλφεια: Η Παναγία Βουρλιώτισσα, η εικόνα που έφεραν οι πρόσφυγες από τα Βουρλά, τιμήθηκε με λαμπρότητα

5/10/2026 - 1:02μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Δ’ Επιστημονικό Συνέδριο Βιοηθικής: Αφιερωμένο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τα 35 χρόνια Πατριαρχίας

4/10/2026 - 12:00πμ
Η εικόνα της Βουρλιώτισσας στη Σύρο (φωτ.: Μητρόπολη Σύρου)
ΠΙΣΤΗ

Από τα Βουρλά στη Νέα Φιλαδέλφεια: Η Παναγία Βουρλιώτισσα τιμάται με λιτανεία και μνημόσυνο

3/10/2026 - 6:44μμ
(Ο ναός του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς (φωτ.: Creative Commons Attribution 2.5 Generic)
ΠΙΣΤΗ

Εικόνα που σώθηκε από φωτιά το 1923 επιστρέφει στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς μετά από 103 χρόνια

2/10/2026 - 1:02μμ
(Φωτ.: Εθνικός Κήρυκας)
ΠΙΣΤΗ

Νέος μητροπολίτης Νέας Ιερσέης ο επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας

1/10/2026 - 6:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: maddie_jade_dancer/Instagram)

Μαντλίν Κωνσταντάκος: Η 17χρονη Ελληνοαυστραλή μπαλαρίνα που άφησε το Σίδνεϊ για να κυνηγήσει το όνειρό της στο Λονδίνο

5 ώρες πριν
Κίτρινη κάρτα σε αγώνα της Super League (φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Ποδόσφαιρο: Κίτρινη κάρτα από… οθόνη – Το πείραμα της Ουρουγουάης

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Αλβανία – Βίαιες συγκρούσεις στα Τίρανα για πέμπτη ημέρα με συλλήψεις και χρήση πλαστικών σφαιρών

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Μακρόν, Λεκορνί και Μελόνι καταδικάζουν τη βία μετά τις διαδηλώσεις σε Γαλλία και Ιταλία – Μελανσόν και ιταλική αντιπολίτευση στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης

6 ώρες πριν
Σε ταράτσα πολυκατοικίας στην οδό Νέστορος στην Νίκαια, εντοπίστηκε παλιός οπλισμός.Επιχείρηση των ΤΕΕΜ για την παραλαβή τους, Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)

Νίκαια: Βρέθηκαν δύο χειροβομβίδες, όπλο και περισσότερα από 150 φυσίγγια σε ταράτσα πολυκατοικίας

7 ώρες πριν
Η Ευανθία (Έφη) Δημητρακοπούλου στη Μελβούρνη, περίπου το 1958, τη χρονιά που μετανάστευσε μόνη της από την Ελλάδα στην Αυστραλία (φωτ.: Ευγενική παραχώρηση της Ευανθίας Λέγγα / Museums Victoria) - Ένθετη φωτογραφία του ξύλινου κουταλιού που είχε φτιάξει για εκείνη ο αδελφός της Δημήτρης (φωτ.: Museums Victoria)

«Δεν είχαμε πολλά τότε, αλλά το σπίτι ήταν πάντα γεμάτο αγάπη»: Η συγκινητική ιστορία μιας Ελληνίδας μετανάστριας που έφυγε για την Αυστραλία με ένα διαβατήριο και ένα… ξύλινο κουτάλι!

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV