pontosnews.gr
Πέμπτη, 26/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Panic button: Το «κουμπί» στο κινητό που μπορεί να σώσει τη ζωή μιας γυναίκας  

Ποιες γυναίκες αφορά – Πώς θα λειτουργεί – Ποια είναι η διαδικασία εγγραφής

19/11/2022 - 1:43μμ
(Φωτ.: pixabay.com /  Nino Carè)

(Φωτ.: pixabay.com / Nino Carè)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μπορεί ένα «κουμπί» στο κινητό τηλέφωνο να σώσει τη ζωή μιας γυναίκας; Αυτό πρόκειται να εξεταστεί με τη νέα εφαρμογή «Κομβίον πανικού» (panic button), η οποία δίνει τη δυνατότητα άμεσης ειδοποίησης της ΕΛΑΣ σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας του προσώπου που την χρησιμοποιεί.

Η εφαρμογή –που σε λίγες μέρες θα λειτουργήσει πιλοτικά– θα χορηγείται στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που απευθύνονται στα αστυνομικά τμήματα ή εξυπηρετούνται στα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ).

Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή και πώς θα την χρησιμοποιεί μια γυναίκα που κινδυνεύει

Το πρώτο βήμα είναι να γίνει η εγγραφή. Το «Κομβίον πανικού» μπορεί να εγκατασταθεί σε smartphone που υποστηρίζουν λογισμικά ios ή android, ανεξαρτήτως παρόχου κινητής τηλεφωνίας. Για την εγγραφή απαιτείται η συμπλήρωση του ονοματεπώνυμου, του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και των στοιχείων διαμονής και επικοινωνίας της δικαιούχου, καθώς και η εισαγωγή του αριθμητικού κωδικού που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η διαδικασία εγγραφής και συμπλήρωσης των απαιτούμενων προσωπικών στοιχείων γίνεται με ευθύνη της δικαιούχου, καθώς παρέχει ρητή συναίνεση στους όρους χρήσης.

Μόλις ολοκληρωθεί η εγγραφή, η γυναίκα θα έχει τη δυνατότητα να ειδοποιεί τη διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής (100) με το πάτημα της σχετικής ένδειξης στην οθόνη του κινητού της, σε περίπτωση που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο ή σε απειλή κινδύνου της ζωής της ή της σωματικής ακεραιότητάς της. Εάν το συμβάν αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, η διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής ενημερώνει την αντίστοιχη υπηρεσία της Θεσσαλονίκης.

Με το πάτημα της ένδειξης στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου, η εφαρμογή ενεργοποιείται και αμέσως αποστέλλεται στο επιχειρησιακό κέντρο της Άμεσης Δράσης SMS με τις απαραίτητες εξατομικευμένες πληροφορίες της γυναίκας που κινδυνεύει, καθώς και ο σύνδεσμος με τη θέση γεωεντοπισμού της όπως εμφανίζεται κατά το χρόνο ενεργοποίησης της εφαρμογής.

Διαδικασία χορήγησης της εφαρμογής από τις αστυνομικές Αρχές

Οι αστυνομικές Αρχές που έχουν λάβει καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία, ενημερώνουν τη γυναίκα που έπεσε θύμα για τη δυνατότητα εγκατάστασης της εφαρμογής «Κομβίον πανικού» στο κινητό της, καθώς και για τη διαδικασία και τους όρους εγκατάστασης και χρήσης. Σε περίπτωση που η γυναίκα επιθυμεί να εγγραφεί, της αποδίδεται αριθμητικός κωδικός για την είσοδό της και τη διαδικασία εγκατάστασης.

Η εφαρμογή μπορεί να απεγκατασταθεί μόνο από το εγγεγραμμένο πρόσωπο.

Διαδικασία χορήγησης της εφαρμογής από τα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου της ΓΓΔΟΠΙΦ

Ο/η εκάστοτε αρμόδιος σύμβουλος του συμβουλευτικού κέντρου, κατά την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής, ψυχολογικής και νομικής στήριξης, και στο πλαίσιο ενημέρωσης της συμβουλευόμενης γυναίκας για τις παροχές που δικαιούται, εφόσον κρίνει –μετά από εκτίμηση της επικινδυνότητας– ότι συντρέχουν παράγοντες σοβαρού κινδύνου βίας, την ενημερώνει για τη δυνατότητα χορήγησης της εφαρμογής.

Εάν η γυναίκα επιθυμεί να εγγραφεί, συμπληρώνει και υπογράφει τη σχετική αίτηση. Στη συνέχεια ο σύμβουλος της παρέχει τον αριθμητικό κωδικό για την είσοδό της στην εφαρμογή και την εγγραφή της. Η συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη αίτηση φυλάσσεται σε ξεχωριστό φάκελο από τον ατομικό φάκελό της, ενώ η εφαρμογή παραμένει στη διάθεσή της και μετά τη διακοπή ή τη λήξη της συμβουλευτικής διαδικασίας.

Η εφαρμογή λειτουργεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ειδική βάση δεδομένων, στην οποία καταγράφονται κρυπτογραφημένα τα εξής στοιχεία:

  1. Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
  2. Ονοματεπώνυμο
  3. Αριθμός κινητού τηλεφώνου
  4. Διεύθυνση κατοικίας (με αριθμό και ΤΚ σε διακριτά πεδία)
  5. Όνομα που αναγράφεται στο κουδούνι της κατοικίας
  6. Όροφος κατοικίας
  7. Ύπαρξη ιστορικού περιστατικών κακοποίησης
  8. Ένδειξη κατοχής όπλου
  9. Ένδειξη ύπαρξης τέκνων
  10. Ένδειξη ύπαρξης ιστορικού εξαρτήσεων από ουσίες
  11. Ένδειξη ύπαρξης ιστορικού ψυχολογικών διαταραχών
  12. Ένδειξη εγκυμοσύνης
  13. Κωδικός χρήσης της εφαρμογής που αποδίδεται στη χρήστρια

Η πιλοτική εφαρμογή θα διαρκέσει έναν χρόνο, ενώ μετά τη λήξη της θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: seismoi.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός 4.9 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος – Αισθητός σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Καβάλα

25/03/2026 - 9:35μμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης: Νεκρός ο 34χρονος δύτης

25/03/2026 - 8:48μμ
Στιγμιότυπο από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Λάρισα (φωτ.: EUROKINISSI/Λεωνίδας Τζέκας)
ΕΛΛΑΔΑ

Συγχαρητήρια μηνύματα ΗΠΑ για την 25η Μαρτίου: «Υποδειγματικός σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ και «συνεχώς αναπτυσσόμενες» οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας

25/03/2026 - 4:22μμ
Η κ. Σοφία περήφανη στην παρέλαση μαζί με τους συμμαθητές της στο Εσπερινό ΕΠΑΛ της Ρόδου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Μια 82χρονη μαθήτρια στην παρέλαση

25/03/2026 - 3:11μμ
Ο πιο χαριτωμένος Εύζωνας με την πιο όμορφη Ελληνοπούλα στη διάρκεια της παρέλασης (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα: Νέα φιλοσοφία στις Ένοπλες Δυνάμεις με καινοτόμα οπλικά συστήματα

25/03/2026 - 1:59μμ
(Φωτ.: Γεώργιος Ντούτσουλης/ ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Με ενδυμασίες από τον Πόντο, τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και την υπόλοιπη Ελλάδα η παρέλαση στη Γαύδο

25/03/2026 - 12:52μμ
Σε εξέλιξη η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

25η Μαρτίου: Live η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα

25/03/2026 - 11:43πμ
Από την επιχείρηση απεγκλωβισμού του δύτη στη θαλάσσια περιοχή στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Εξαφάνιση δύτη στη Βουλιαγμένη: Βρέθηκαν βατραχοπέδιλο, φιάλη οξυγόνου και υποβρύχιο scooter

25/03/2026 - 10:38πμ
Ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών απο το πυροβολείο του Λυκαβηττού για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 (φωτ. αρχείου: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821: Με 21 βολές από το πυροβολείο του Λυκαβηττού άρχισαν οι εκδηλώσεις στην Αθήνα

25/03/2026 - 9:00πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Η άνοιξη μπαίνει, ο χειμώνας επιμένει – Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας, χιόνια στα ορεινά

25/03/2026 - 8:08πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείου/ EPA/GRAEME SLOAN / POOL)

Ιράν: «Καμία διαπραγμάτευση με ΗΠΑ» – Με «κόλαση» απειλεί ο Τραμπ, αρνητικό στην εκεχειρία το Ισραήλ

56 λεπτά πριν
Άποψη της έκθεσης στην Αγιορείτικη Εστία (φωτ.: Αγιορείτικη Εστία)

Θεσσαλονίκη: Παράταση στην έκθεση «Η χώρα της καρδιάς μου. Ο Φώτης Κόντογλου στο Άγιον Όρος» – «Ζωγραφιές της πιο σπάνιας τελειότητος»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: GANP/Dimitrios Panagos)

Ο Ελπιδοφόρος υποδέχτηκε στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής τον δήμαρχο Νέας Υόρκης Ζόραν Μαμντάνι

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τις πρόβες της παράστασης (φωτ.: Χριστίνα Τσαρδίκου)

Οι «Πέρσες» του Αισχύλου ταξιδεύουν στην Αργεντινή

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Γλυφάδας/Ένωση Ποντίων Περιστερίου/Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος»/Σύλλογος Ποντίων Μαγούλας/Σύλλογος Ποντίων Χορευτών «Τραντέλλενες»)

Με περηφάνια και παράδοση παρέλασαν οι Πόντιοι για την 25η Μαρτίου

3 ώρες πριν
(Φωτ.: seismoi.gr)

Σεισμός 4.9 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος – Αισθητός σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Καβάλα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign