pontosnews.gr
Κυριακή, 25/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Moody’s: Αναβάθμισε κατά μία έως δύο βαθμίδες έξι ελληνικές τράπεζες

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης διαπιστώνει βελτίωση της ελληνικής οικονομίας

7/11/2022 - 10:08μμ
Τμήμα του εξωτερικού του κτηρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία του οίκου αξιολόγησης της πιστολητικής ικανότητας Moody's, στη Νέα Υόρκη (φωτ. αρχείου: EPA / Andrew Gombert)

Τμήμα του εξωτερικού του κτηρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία του οίκου αξιολόγησης της πιστολητικής ικανότητας Moody's, στη Νέα Υόρκη (φωτ. αρχείου: EPA / Andrew Gombert)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, αναβάθμισε σήμερα το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων έξι ελληνικών τραπεζών κατά μία ή δύο βαθμίδες, καθώς και την αυτοτελή βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA) τριών από τις τράπεζες αυτές.

Οι προοπτικές του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των καταθέσεων για δύο τράπεζες, άλλαξαν σε σταθερές από θετικές μετά τις αναβαθμίσεις τους, ενώ για τις υπόλοιπες τέσσερις τράπεζες παρέμειναν θετικές.

Ειδικότερα, για την Alpha Bank ο οίκος αναβάθμισε την αυτοτελή πιστοληπτική αξιολόγηση στο b1 από b2 και το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων στο Ba2 από B1.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η αυτοτελής πιστοληπτική αξιολόγηση αναβαθμίστηκε στο b2 από b3 και το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων στο Βa3 από Β2.

Για την Εθνική Τράπεζα, η αυτοτελής πιστοληπτική αξιολόγηση επιβεβαιώθηκε στο b1 και το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων αναβαθμίστηκε στο Ba2 από Ba3.

Για την Eurobank, η αυτοτελής αξιολόγηση επιβεβαιώθηκε στο b1 και το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων αναβαθμίστηκε στο Ba2 από Ba3.

Για την Τράπεζα Αττικής, η αυτοτελής πιστοληπτική αξιολόγηση επιβεβαιώθηκε στο caa3, ενώ το αξιόχρεο των καταθέσεων αναβαθμίστηκε στο Caa1 από Caa2.

Για την Παγκρήτια Τράπεζα, η αυτοτελής αξιολόγηση αναβαθμίστηκε στο caa2 από caa3 και το αξιόχρεο των καταθέσεων στο Β3 από Caa2.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Moody’s, οι αναβαθμίσεις καθοδηγήθηκαν από τις διαρθρωτικές βελτιώσεις στην ελληνική οικονομία, τις σημαντικές ενισχύσεις στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, τη βελτίωση των κερδών από τις βασικές πηγές δραστηριότητάς τους, και στην περίπτωση της Παγκρήτιας Τράπεζας, από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της.

Βασικός μοχλός για τις νέες αξιολογήσεις είναι η βελτιωμένη οικονομική θέση της Ελλάδας, με καλύτερες λειτουργικές και πιστωτικές συνθήκες, που προσφέρουν ένα πιο υποστηρικτικό λειτουργικό περιβάλλον για τις τράπεζες της χώρας.

Οι διαρθρωτικές βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις έχουν βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας σε σοκ. Αποτέλεσμα αυτού, είναι ότι ο Moody’s αναβάθμισε το μακροοικονομικό προφίλ για την Ελλάδα σε «μέτριο» από «αδύναμο» και αναθεώρησε επίσης ανοδικά τις υποθέσεις της για την αξία των ανακτήσεων, σε ένα σενάριο εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών, που είναι ο βασικός μοχλός για τις αναβαθμίσεις του αξιόχρεου των καταθέσεων και για τις έξι τράπεζες.

«Αυτές οι θετικές εξελίξεις στο λειτουργικό περιβάλλον, σηματοδοτούν επίσης χαμηλότερους κινδύνους για τα προφίλ φερεγγυότητας των ελληνικών τραπεζών», σημειώνει ο οίκος.

Ο ισχυρός τουριστικός τομέας, η εγχώρια κατανάλωση και οι επενδύσεις, θα οδηγήσουν σε μία ισχυρή αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά περίπου 5,3% το 2022 με βάση τις προσδοκίες του οίκου, υψηλότερα σε σχέση με την αύξηση 2,2% για το μέσο όρο της Ευρωζώνης. «Αν και η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σημαντικά στο 1,8% το 2023, καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας διαχέονται σε ευρύτερες πληθωριστικές πιέσεις και εξασθενούν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ενώ η αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει αρνητικά τις επενδύσεις, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλότερο ρυθμό από τις άλλες χώρες της ΕΕ», σημειώνεται.

Οι πιστωτικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια, με μία σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 9,5% των συνολικών δανείων τον Ιούνιο του 2022, από περίπου 40% τον Δεκέμβριο του 2019 και σχεδόν 50% το 2015. «Αυτό έχει βελτιώσει επίσης την ικανότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια στην πραγματική οικονομία και την ικανότητα αποπληρωμής τους από τους δανειολήπτες».

«Με δεδομένες τις παραπάνω βελτιώσεις στην οικονομία, ο Moody’s αναθεώρησε τις υποθέσεις του για την αξία ανάκτησης σε ένα σενάριο εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών, κάτι που ευνοεί τα συνολικά πιστωτικά προφίλ και το αξιόχρεο των καταθέσεών τους», σημειώνει ο οίκος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pixabay.com / analogicus)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

PosoKanei.gov.gr: Πώς να γλιτώσετε χρήματα στο σούπερμαρκετ χωρίς να αλλάξετε κατάστημα

25/10/2026 - 9:23πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΣΕΕ: Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν την αργία της 28ης Οκτωβρίου

24/10/2026 - 1:54μμ
Πολυκατοικίες στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στεγαστικό: Όλα τα μέτρα και τα φορολογικά κίνητρα για φθηνότερα ενοίκια και νέα σπίτια

24/10/2026 - 9:20πμ
(Φωτ.: creativecommons.org/licenses/by/3.0)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P Global: Σταθερό το ελληνικό αξιόχρεο στη βαθμίδα BBB

24/10/2026 - 12:21πμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Δημόσιο από τις 2 Νοεμβρίου

23/10/2026 - 9:18μμ
(Φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Ανανεώνεται η λίστα των προϊόντων με χαμηλότερες τιμές – Τι αλλάζει ενόψει Χριστουγέννων

22/10/2026 - 11:08πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/ Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγροτικό πετρέλαιο: Απευθείας απαλλαγή από τον ΕΦΚ στην αντλία μέσω της νέας εφαρμογής myDiesel

20/10/2026 - 12:27μμ
Στοίβα με καυσόξυλα.
(φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Το πετρέλαιο στα 110 δολάρια πιέζει τα νοικοκυριά – Στροφή σε καυσόξυλα και εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης

18/10/2026 - 9:47μμ
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη / EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στο 1,55 ευρώ η μέση τιμή με τις επιδοτήσεις – Στάση αναμονής από τους καταναλωτές

18/10/2026 - 9:58πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στα 1,56 ευρώ η μέση τιμή – Νέες πιέσεις από το διεθνές ενεργειακό ράλι

17/10/2026 - 6:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ)

Παναγία Σουμελά: Η ιστορική συνάντηση του Πόντου και της Κρήτης στο Ρέθυμνο – Συγκίνηση στην πρώτη υποδοχή της ιερής εικόνας

12 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi)

Πειραιάς: Αυτοκίνητο έπεσε στη θάλασσα στο λιμάνι – Ένας άνδρας χωρίς τις αισθήσεις του, δύο εγκλωβισμένοι

40 λεπτά πριν
Η Παναγία Κουμαριώτισσα στο Νιχώρι του Βοσπόρου, όπου θα παρουσιαστεί η παράσταση «Ένα προικοσύμφωνο» (φωτ.: İKSV)

Νιχώρι: 70 λίρες και ένα μπαούλο – Ένα ρωμαίικο προικοσύμφωνο του 1897 έγινε θεατρικό έργο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

Pizza Fan: Σε εκκρεμότητα οι μισθοί 2.500 εργαζομένων – Ζημιά άνω των 35 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Στοίχημα για τον Τραμπ η οικονομία και οι απώλειες στο Κογκρέσο

2 ώρες πριν
Σύγχρονη φωτογραφική αναπαράσταση από το έργο της Lucia Choulakian για τη μνήμη της Γενοκτονίας των Αρμενίων (φωτ.: UQAM / Lucia Choulakian)

Γενοκτονία των Αρμενίων: Μάνα και κόρη επιστρέφουν στους τόπους του εγκλήματος – Η μαρτυρία από την Αμισό

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV