pontosnews.gr
Σάββατο, 18/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Απόστολος Τζιτζικώστας: Τεχνητό και όχι τεχνικό λάθος η απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία… Ήθελα να φύγω την ίδια στιγμή

Το βαθύ κράτος έχει ισχυροποιηθεί πολύ στην Τουρκία, τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

7/11/2022 - 2:08μμ
Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας (πηγή: Twitter/Apostolos Tzitzikostas
@tzitzikostas)

Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας (πηγή: Twitter/Apostolos Tzitzikostas @tzitzikostas)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Απέναντι στο βαθύ κράτος της Τουρκίας που έχει ισχυροποιηθεί πολύ οδηγώντας τη χώρα στα άκρα, πιθανότατα χωρίς επιστροφή, βρέθηκε το περασμένο Σάββατο, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας όταν επιχείρησε να μπει στη γειτονική χώρα μέσω Σμύρνης προκειμένου να προεδρεύσει στην 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης-Μεσογείου που θα γινόταν εκεί.

Οι τουρκικές Αρχές, μετά από αναστάτωση που προκλήθηκε, του είπαν ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου στη χώρα, γεγονός που προκάλεσε και τη δυσαρέσκεια των υπευθύνων του δήμου Σμύρνης που βρίσκονταν εκεί για να τον συνοδεύσουν στο χώρο της Ευρωμεσογειακής. Η απαγόρευση ήρθη περίπου μετά από επτά ώρες με τη φαιδρή εξήγηση ότι επρόκειτο για τεχνικό λάθος λόγω συνωνυμίας.

Για το περιστατικό και την απόφασή του να μην μείνει στην Τουρκία αλλά να αποχωρήσει μόλις κατέστη δυνατό, μίλησε σήμερα το πρωί, στον τ/σ ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Όλο το ιστορικό της τουρκικής αθλιότητας

«Πριν από ένα μήνα εγκαινιάσαμε μια νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, επέλεξα να πάω με αυτό το πλοίο στη Σμύρνη γι’ αυτή τη συνέλευση που θα γινόταν, την Ευρωμεσογειακή, μια πολύ σημαντική συνέλευση ενός ευρωπαϊκού επίσημου θεσμού, στην οποία θα προήδρευα. Μόλις έφτασε το πλοίο στη Σμύρνη, και μετά την υποδοχή των τοπικών αρχών, των όποιων ήμουν και προσκεκλημένος, κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων προέκυψε το πρόβλημα αυτό» εξήγησε.

«Η συνέλευση ήταν γνωστή εδώ και ένα χρόνο. Ο υπεύθυνος για τη φετινή διοργάνωση δήμος Σμύρνης μας προσκάλεσε. Με την ευρωπαϊκή μου ιδιότητα θα προήδρευα. Είχα επισκεφθεί την Τουρκία κατά το παρελθόν, και είχε ανακοινωθεί το όνομα στα φυλλάδια της εκδήλωσης. Δεν είναι διοργάνωση δήμου, άλλα επισήμου ευρωπαϊκού θεσμού, αυτό διαφοροποιεί τα πράγματα. Όταν χτύπησαν το όνομα μου στα κομπιούτερ οι αστυνομικοί της τούρκικης αστυνομίας, δημιουργήθηκε αναστάτωση. Άρχισαν να μιλάνε τουρκικά μεταξύ τους, να κάνουν τηλεφωνήματα, αντιλαμβάνεστε ότι μετά από τρία λεπτά ρώτησα τους υπευθύνους του δήμου που είχαν έρθει να με υποδεχθούν, και μου είπαν: “μην ανησυχείτε κ. πρόεδρε προφανώς έχει γίνει κάποιο λάθος”», πρόσθεσε.

Ωστόσο, μετά του ανακοινώθηκε πως υπάρχει απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία. «Οι άνθρωποι από τον δήμο βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση, δεν υπάρχει αμφιβολία, και με οδήγησαν σε ένα δωμάτιο σε ένα γραφείο, της τουρκικής αστυνομίας στο λιμάνι της Σμύρνης μέχρι να δοθούν εξηγήσεις. Ήταν μαζί μου η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη (…)».

«Όταν είδα ότι οι Τούρκοι δεν προτίθενται να μου δώσουν εξηγήσεις, επικοινώνησα με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, με την ΕΕ και τις αρμόδιες υπηρεσίες της, τους πρέσβεις της Ελλάδας και της Ε.Ε. στην Άγκυρα και ξεκίνησαν τηλεφωνήματα και πιέσεις».

Ο περιφερειάρχης αφηγήθηκε ότι περίμενε επτά ώρες μεταξύ γραφείου και πλοίου, μέχρι που του ανακοινώθηκε ότι θα αρθεί η απαγόρευση. Όμως, σε εκείνο το σημείο ο ίδιος είχε πάρει τις αποφάσεις του και δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει στην Τουρκία. «Ήθελα να φύγω την ίδια στιγμή, δεν είχα τρόπο, το πλοίο έφευγε σε 24 ώρες, δεν υπάρχουν πτήσεις από Σμύρνη, δεν ήθελα να πετάξω μέσω Κωνσταντινούπολης, και επίσης μέχρι να αρθεί η απαγόρευση δεν μπορούσα να φύγω από το χώρο του λιμανιού».

«Δεν υπάρχει κανένα λάθος»

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας αναφερόμενος στην απόφασή του να φύγει τόνισε πως «Σε μια αποστολή στο εξωτερικό δεν εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας στο εξωτερικό, αλλά τους Έλληνες, και δεν πρόκειται να δεχθώ καμία προσβολή σε βάρος οποιουδήποτε Έλληνα, ποτέ. Η αξιοπρέπεια των Ελλήνων για εμένα είναι αδιαπραγμάτευτη».

«Δεν υπάρχει κανένα λάθος ή συνωνυμία. Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και δεν πείθουν κανένα. Δεν πρόκειται για τεχνικό, τεχνητό λάθος ήταν. Στο πλαίσιο των προκλήσεων ήταν το περιστατικό αυτό, φαίνεται ότι στην Τουρκία το βαθύ κράτος έχει ισχυροποιηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, υπάρχει διολίσθηση στα άκρα της Τουρκίας, φοβάμαι είναι χωρίς επιστροφή αυτός ο δρόμος, δρόμος που βαθαίνει τα χάσμα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Αυτή τη φορά το προσωποποίησαν, και μάλιστα σε αξιωματούχο που επισκεπτόταν τη χώρα, όχι με την ελληνική, αλλά με την ευρωπαϊκή του ταυτότητα», σημείωσε.

Διευκρίνισε πάντως ότι «ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης κ. Ιμάμογλου και ο δήμαρχος Σμύρνης στάθηκαν στο πλευρό μου, είναι πράγματι αξιοσημείωτη η στάση τους, ήρθαν σε επαφή μαζί μου για να μου εκφράσουν το θυμό και τη λύπη τους».

Όσο για το εάν τελικά πήρε κάποια απάντηση για την αιτία που συνέβη το διπλωματικό επεισόδιο, ανέφερε ότι δεν δόθηκε λόγος και ζήτησε από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να προβληματιστούν με την ισχυροποίηση του βαθέος κράτους στην Τουρκία.

Η Τουρκία ρίχνει την ευθύνη στον Απόστολο Τζιτζικώστα

Τα τουρκικά ΜΜΕ έκαναν το άσπρο μαύρο κατηγορώντας τον Απ. Τζιτζικώστα για το «μπλόκο» εισόδου του στην Τουρκία. Επιπλέον, τα τουρκικά μέσα κατηγορούν και τις ελληνικές Αρχές ότι «προσπαθούν να αυξήσουν την ένταση».

Σε τεχνικό πρόβλημα και μια συνωνυμία απέδωσαν οι τουρκικές Αρχές την απαγόρευση εισόδου στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολο Τζιτζικώστα, καθώς στο σύστημα ασφαλείας υπήρχε απαγόρευση εισόδου για άτομο με το ίδιο επίθετο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλά στην τελετή απονομής των Βραβείων Ειρήνης και Συνεργασίας των Βαλκανικών Λαών, στο ΠΑΜΑΚ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: «Ιθάκη» ο τίτλος του βιβλίου του που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο

17/10/2025 - 10:40πμ
(Φωτ.: Pexels / Luis Quintero)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωκοινοβούλιο: Απαγορεύεται η πρόσβαση στα social media για ανήλικους κάτω των 13 ετών

16/10/2025 - 10:49μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 158 «ναι» έναντι 109 «όχι» το εργασιακό νομοσχέδιο – Απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

16/10/2025 - 3:23μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγνωστος Στρατιώτης: Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας περνά η συντήρηση και διαχείριση του μνημείου

12/10/2025 - 12:40μμ
Οι σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου διακρίνονται μέσα από τα συρματοπλέγματα στη Λευκωσία (φωτ.: ΕΡΑ/Κάτια Χριστοδούλου)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας απέσυρε έκθεση με αναφορά στην «ΤΔΒΚ» και το «τουρκολιβυκό μνημόνιο» – «Απαράδεκτες ανακρίβειες»

11/10/2025 - 6:27μμ
Στιγμιότυπο από εκδήλωση στο υπουργείο Εξωτερικών  
(φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία Χαμάς-Ισραήλ: Η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να διαδραματίσει το ρόλο της

9/10/2025 - 12:17μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINSSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Εξωτερικών: Η απάντηση στη Μαρία Ζαχάροβα για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 στην Κύπρο

8/10/2025 - 11:31μμ
(Φωτ.: EPA / STR)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

8/10/2025 - 8:56μμ
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, Τρίτη 4 Μαρτίου 2025 (φωτ.: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγία Σοφία και Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη: Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των μνημείων

8/10/2025 - 8:20μμ
Ο Αλέξης Τσίπρας στο 5ο Economist Thessaloniki Metropolitan Summit.  Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2025  (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η παραίτηση Τσίπρα, το παρασκήνιο και οι κραδασμοί: Θα αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιοι θα τον ακολουθήσουν

6/10/2025 - 2:48μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Justin Lane)

S&P: Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/aetoitoupontou/photos?locale=el_GR)

Αγιασμός στον Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων Έσεν και Περιχώρων «Οι αετοί του Πόντου»

3 ώρες πριν
Κώστας Σλούκας, Τζόρνταν Λόιντ και Χουάν Ερνανγκόμεθ
στο παιχνίδι Αναντολού Εφές - Παναθηναϊκός (φωτ.: Eurokinissi Sports/ EUROKINISSI)

Euroleague: Ο Παναθηναϊκός άλωσε την Αναντολού Εφές με 95-81

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γεωργία Παναγοπούλου)

Στρατός Ξηράς: Κατάταξη με την ΣΤ’ ΕΣΣΟ 2025

4 ώρες πριν
Ο Διονύσης Σαββόπουλος ενώ αφηγείται στιγμές από τη ζωή του στο κοινό, το 2024 (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Σε ιδιωτικό νοσοκομείο ο Διονύσης Σαββόπουλος

4 ώρες πριν
Καρέ από το φιλμ «Η μπάντα», του Νίκου Ασλανίδη (πηγή: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης)

Νίκος Ασλανίδης: Ένας «ιδιαίτερα επικίνδυνος άνθρωπος» που υπηρετεί και καταγράφει την αλήθεια – Οι μάρτυρες σε Κύπρο και Πόντο αρκούν

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign