pontosnews.gr
Τετάρτη, 22/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η ελληνική σημαία κυματίζει στο σπίτι του Λάμπρου και της Μόσχως Τζαβέλλα… «Έσπασε» για τα καλά η κατάρα του Αλή Πασά

Το ζωντανό μνημείο-μουσείο έκλεισε ένα χρόνο λειτουργίας

5/11/2022 - 10:40μμ
Άποψη από το εσωτερικό της οικίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Μαίρη Τζώρα)

Άποψη από το εσωτερικό της οικίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Μαίρη Τζώρα)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Χρειάστηκαν λίγο περισσότερο από δύο αιώνες για να σπάσει η κατάρα του Αλή Πασά και να ξανακαπνίσει σουλιώτικο τζάκι. Το φρόντισαν οι απόγονοι του Λάμπρου και της Μόσχως Τζαβέλλα που μετά από δεκαετίες προσπαθειών, κατάφεραν να ζωντανέψουν ξανά το γονεϊκό σπίτι, στους πρόποδες της κορυφής Βούτσι, στις αετοφωλιές των ορέων του Σουλίου.

Το Τζαβελλαίικο, όπως είναι γνωστό στην περιοχή, αναστηλώθηκε και πριν από ένα χρόνο άρχισε να λειτουργεί, αναδύοντας άρωμα ανδρείας εκείνης της εποχής.

Εξωτερική άποψη της Οικίας Τζαβέλλα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Μαίρη Τζώρα)

Ο απόγονος της οικογένειας Κωνσταντίνος Τζαβέλλας παρέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το ιστορικό της αποκατάστασης της ερειπωμένης πατρογονικής οικίας. Ήταν, όπως χαρακτηριστικά λέει, η επιθυμία των νεότερων της οικογένειας, ένα ιστορικό χρέος προς τους προγόνους, ήταν μια επιθυμία, ένας πόθος, μια φωτιά που άναψε το 1970. Τότε που ο ταξίαρχος τεθωρακισμένων Λάμπρος Τζαβέλλας πήρε τα δύσβατα μονοπάτια του Σουλίου και με τις οδηγίες ενός βοσκού βρήκε τα ερείπια του Τζαβελλαίικου. Μόλις αποστρατεύθηκε το 1985 επέστρεψε στο Σούλι για να εκπληρώσει την επιθυμία του.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Μαίρη Τζώρα)

«Χωρίς καμία οικονομική βοήθεια ούτε από το κράτος, ούτε από την άλλοτε Κοινότητα ή τον δήμο στη συνέχεια. Χωρίς κάποια ευρωπαϊκή επιδότηση παρά μόνο με την υποστήριξη των μελών της οικογένειας και ορισμένων φίλων, ξεκινά η αναστήλωση του Τζαβελλαίικου με τις απαιτούμενες άδειες και τις υποδείξεις της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας», είπε ο όγδοος απόγονος του ηρωϊκού γένους.

Με έξοδα της οικογένειας έγινε η διάνοιξη του δρόμου το 1987. Αφού έσπασαν τα βράχια δημιουργήθηκε ένας μικρός δρόμος για να περάσει φορτηγό με τα οικοδομικά υλικά.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Μαίρη Τζώρα)

Κατά την αναστήλωση χρειάστηκε να κατεδαφιστούν μεγάλα τμήματα των ερειπωμένων τοίχων για λόγους στατικότητας.

Για το χτίσιμο χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες πέτρες, οι τοίχοι ενισχύθηκαν, ενώ οι πολεμίστρες αποτυπώθηκαν πριν την αναγκαστική κατεδάφιση τους και αποδόθηκαν επακριβώς.

Ακολούθησαν εργασίες για την αποκατάσταση της παλιάς πετρόχτιστης μάνδρας, έγινε η εσωτερική τοιχοποιία, αλλά και η πολυδάπανη στέγη. Το 2020 κατασκευάστηκαν τα πέτρινα τζάκια πάνω στις θέσεις των παλιών. «Τώρα ξανακαπνίζει τζάκι στο Σούλι», είπε με υπερηφάνεια ο Κωνσταντίνος Τζαβέλας.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Μαίρη Τζώρα)

Τα πολύτιμα κειμήλια των Τζαβελλαίων αλλά και των Μποτσαραίων «μιλάνε» για τις χαρές και τις λύπες, για τις μάχες για τα κατορθώματα των αγωνιστών στο Σούλι και τους μετέπειτα υπέρ της πατρίδας αγώνες. Στις προθήκες του ιστορικού χώρου βλέπουμε αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας που διασώθηκαν στον χρόνο από πατέρα σε γιο και τώρα επέστρεψαν στην πατρογονική γη.

Ο Κωνσταντίνος Τζαβέλλας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Κίτσο Κωνσταντίνου Μπότσαρη, γιατί «μοιράστηκε με την οικογένεια Τζαβέλλα αυτό το μοναδικό έργο προς όφελος των νέων γενεών».

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Μαίρη Τζώρα)

Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν τα ξίφη και την πιστόλα του πολεμάρχου Φώτου Λάμπρου Τζαβέλλα, πιστόλες και μαχαίρια του Κωνσταντίνου Κίτσου Μπότσαρη αγωνιστή του 1821, χειρόγραφα της εποχής των Σουλιωτών, επιστολές και αποφάσεις της Κυβέρνησης σχετικές με τον τόπο εγκατάστασής τους, λίστες με τους διαμένοντες Σουλιώτες στην Ναύπακτο και το μοναδικό δίτομο χειρόγραφο της ιστορίας του Χριστόφορου Περραιβού, έκδοση του 1815, στη Βενετία.

Το φυλακτό του Φώτου Λάμπρου Τζαβέλλα με την ξυλόγλυπτη εικόνα του Αγίου Γεωργίου που ήταν ο προστάτης των Σουλιωτών. Εξωτερικά το κέλυφος φέρει τον δικέφαλο Αετό του Βυζαντίου.

Το φυλακτό αυτό πήγε από γενιά σε γενιά στο κάθε σπίτι της οικογένειας μέχρι σήμερα από τα χρόνια του Σουλίου.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Μαίρη Τζώρα)

Ιδιαίτερης αξίας είναι τα προσωπικά αντικείμενα και γράμματα από τους δύο ήρωες που έδωσαν οι οικογένειες Μπότσαρη και Τζαβέλλα το 1940.

Ανάμεσα τους η πολεμική σημαία του υποβρυχίου Παπανικολής, κυβερνήτης του οποίου ήταν ο Κίτσος Κωνσταντίνου Μπότσαρης την περίοδο 1944-1945 αλλά και η στολή του ίλαρχου Κωνσταντίνου Τζαβέλλα που σκοτώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1940 στη Βόρεια Ήπειρο στις μάχες της Πρεμετής.

«Το ταξίδι του χρέους της οικογένειας ήταν όμορφο. Από τα ερείπια αναστήθηκε η οικία των Τζαβελλαίων για να γίνει πόλος ιστορικής, πολιτιστικής και τουριστικής αναφοράς στον ιερό χώρο του Σουλίου», σημείωσε ο απόγονος του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης.

Εικόνα από την παρουσίαση την ανακαινισμένης οικίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Μαίρη Τζώρα)

Ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε πως «η οικογένεια Τζαβέλλα για περισσότερο από 20 χρόνια αγωνίστηκε για την αναστήλωση της ιστορικής οικίας, με εξαιρετικό αποτέλεσμα κατά κοινή ομολογία». Είναι μια προσπάθεια, όπως τόνισε, που συμβάλει στην ιστορική μνήμη και την πολιτιστική ανάδειξη του τόπου, καθώς έχει πολλούς επισκέπτες. Ακόμη και σχολεία πραγματοποιούν ημερήσιες εκπαιδευτικές εκδρομές. Και συμπλήρωσε πως αίτημα του δήμου Σουλίου προς το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και άλλους φορείς είναι να αναστηλωθούν όλα τα ερειπωμένα σπίτια των πολέμαρχων του Σουλίου.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Μαίρη Τζώρα)

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρός στο γραφείο του γνωστός ποινικολόγος – Εξετάζεται εγκληματική ενέργεια

22/07/2026 - 1:00πμ
Διανομέας στη σκιά (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας και Red Code την Τετάρτη: Πού σταματούν οι υπαίθριες εργασίες – Κλείνει ο Λυκαβηττός

21/07/2026 - 10:20μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση του γιατρού για προληπτική διπλή μαστεκτομή χωρίς γονιδιακή ένδειξη – Συγκλονίζει το χρονικό

21/07/2026 - 8:17μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)
ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές: Σε πλήρη κινητοποίηση ο Εθνικός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας λόγω ακραίου κινδύνου την Τετάρτη

21/07/2026 - 7:49μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Αύριο η χειρότερη μέρα του καύσωνα – Για ποιες περιοχές εκδόθηκε πορτοκαλί προειδοποίηση

21/07/2026 - 6:52μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / ilialive.gr / Γιάννης Σπυρούνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αργολίδα: Μεγάλη πυρκαγιά στο Αδάμι Επιδαύρου – Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

21/07/2026 - 5:56μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς 2026-2027

21/07/2026 - 2:36μμ
Εξωτερική εικόνα από τον χώρο όπου διεξάγεται η δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη (φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας /EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη για τα Τέμπη: Μπλόκο της υποστήριξης της κατηγορίας στα αιτήματα αναβολής

21/07/2026 - 1:15μμ
(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δακτύλιος Αθήνας: Έως πότε ισχύουν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία – Τι αλλάζει από τις 25 Ιουλίου

21/07/2026 - 11:55πμ
Εικόνα από το δέλτα του Αξιού Ποταμού (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αξιός: 84χρονος τσιμέντωσε τμήμα της κοίτης του ποταμού – Κατηγορείται για περιβαλλοντική υποβάθμιση

21/07/2026 - 11:29πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Νεκρός στο γραφείο του γνωστός ποινικολόγος – Εξετάζεται εγκληματική ενέργεια

3 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την τελετή αποφοίτησης των φοιτητών Κλασικής Φιλολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών του Εθνικού Πανεπιστημίου «Ταράς Σεβτσένκο» του Κιέβου. Τρίτη 14 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Greece in Ukraine)

Ελληνικά μέσα στον πόλεμο: Απόφοιτοι στο Κίεβο μετέφρασαν Παπαδιαμάντη

4 ώρες πριν
Είσοδος στο TikTok από κινηντό (φωτ.: EPA / Luong Thai Linh)

Γαλλία: Μπλόκο στα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών

5 ώρες πριν
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων στο Φανάρι, Τρίτη 21 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Φως Φαναρίου)

Βαρθολομαίος και Θεόφιλος στο Φανάρι: Αγωνία για τους χριστιανούς στους Αγίους Τόπους

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Κατερίνα Μπίλη)

Χωρύγι: Οι φετινές εκδηλώσεις του Προφήτη Ηλία είχαν ευχάριστες εκπλήξεις, και ένα τρικούβερτο ποντιακό γλέντι σε δύο επεισόδια

6 ώρες πριν
Διανομέας στη σκιά (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Καύσωνας και Red Code την Τετάρτη: Πού σταματούν οι υπαίθριες εργασίες – Κλείνει ο Λυκαβηττός

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign