pontosnews.gr
Τετάρτη, 11/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βραζιλία: Φεύγουν από τα οδοφράγματα οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου

Σε εξέλιξη η μεταβίβαση της εξουσίας

5/11/2022 - 10:01πμ
Οπαδοί του Μπολσονάρου αποκλείουν δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη νίκη του Λούλα( Φωτ.: EPA/Antonio Lacerda)

Οπαδοί του Μπολσονάρου αποκλείουν δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη νίκη του Λούλα( Φωτ.: EPA/Antonio Lacerda)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα οδοφράγματα τα οποία είχαν στήσει σε διάφορες περιοχές της Βραζιλίας διαδηλωτές που αρνούνταν να αποδεχθούν την εκλογική ήττα που υπέστη ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου στις εκλογές του Οκτωβρίου κι απαιτούσαν να επέμβει ο στρατός για να ανατρέψει το αποτέλεσμά τους είχαν πρακτικά διαλυθεί χθες Παρασκευή, καθώς μόλις μερικές δεκάδες ανένδοτοι μπολσοναριστές πήγαν να διαμαρτυρηθούν μπροστά σε στρατώνες κι άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Κατά την πιο πρόσφατη καταμέτρηση της ομοσπονδιακής αστυνομίας αυτοκινητοδρόμων (PRF), απέμεναν μόλις 5 οδοφράγματα σε δύο από τις 27 πολιτείες της Βραζιλίας χθες κανένα από αυτά δεν εμπόδιζε εντελώς την κυκλοφορία των οχημάτων.

«Κανένας ομοσπονδιακός αυτοκινητόδρομος δεν είναι αποκλεισμένος», διαβεβαίωσε η PRF μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Μετά την ήττα που υπέστη με οριακή διαφορά ο Ζαΐχ Μπολσονάρου από τον κεντροαριστερό προκάτοχό του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, η PRF έκανε λόγο για ως και 975 οδοφράγματα που είχαν στηθεί σε όλη τη Βραζιλία — χώρα με διαστάσεις ηπείρου.

Ο βασικός δείκτης Ibovespa του χρηματιστηρίου του Σαν Πάουλου έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 1,08%, ενώ σημείωνε άνοδο πάνω από 2% λίγο μετά το άνοιγμα, καθώς αρκετοί επενδυτές φάνηκαν να ενθαρρύνονται από την άμβλυνση του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος.

Μεταβίβαση της εξουσίας σε εξέλιξη

Οι κινητοποιήσεις των μπολσοναριστών άρχισαν να χάνουν την ορμή τους την Τετάρτη, όταν μέσω βίντεο ο αρχηγός του κράτους κάλεσε τους οπαδούς του «να ανοίξουν τους δρόμους».

Ο σύνδεσμος βιομηχανιών της Βραζιλίας προειδοποιούσε την Τρίτη ότι υπήρχε κίνδυνος να παρατηρηθούν «ελλείψεις» άμεσα, ειδικά καυσίμων, σε περίπτωση που οι δρόμοι παρέμεναν αποκλεισμένοι.

Ο κ. Μπολσονάρου, μολαταύτα, χαρακτήρισε «δικαιολογημένες» τις διαδηλώσεις μπροστά σε στρατώνες και αρχηγεία της βραζιλιάνικης στρατιωτικής διοίκησης, στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του την Τετάρτη, σε περίπου δέκα μεγάλες πόλεις.

Οι συμμετέχοντες, οπαδοί του προέδρου της άκρας δεξιάς, ζητούσαν να επέμβει ο στρατός και να εμποδίσει τον Λούλα να αναλάβει ξανά την προεδρία, για τρίτη φορά, την 1η Ιανουαρίου, έπειτα από τις δύο προηγούμενες συναπτές θητείες του (2003-2010).

Χθες κάπου εκατό ανένδοτοι παρέμεναν εγκατεστημένοι μπροστά στο αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων στην Μπραζίλια και άλλοι περίπου τριάντα στο Σαν Πάουλου, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο Ρίο ντε Ζανέιρο, αντίθετα, οι διαδηλωτές εγκατέλειψαν την πλατεία μπροστά στο τοπικό αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων.

Έπειτα από μια εκστρατεία που αμαυρώθηκε από βίαια επεισόδια, μια έφηβη 12 ετών υπέκυψε προχθές Πέμπτη καθώς είχε χτυπηθεί από σφαίρα στο κεφάλι καθώς γιόρταζε τη νίκη του Λούλα την Κυριακή στο Μπέλου Οριζόντσι (νοτιοανατολικά).

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου ουδέποτε αναγνώρισε ρητώς την ήττα του, ασφαλώς δεν συνεχάρη τον Λούλα για την εκλογική του νίκη. Λέει απλώς ότι θα «τηρήσει το Σύνταγμα».

Ο Ζεράλντου Άλκμιν, ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος, χαρακτήρισε πάντως «πολύ ωφέλιμη» την πρώτη συνάντηση που είχε με μέλη της κυβέρνησης του κ. Μπολσονάρου στο πλαίσιο της διαδικασίας μεταβίβασης της εξουσίας, ως την ανάληψη της προεδρίας από τον Λούλα την Πρωτοχρονιά στην Μπραζίλια.

Χθες Παρασκευή, στελέχη του Κόμματος Εργαζομένων (PT) επισκέφθηκαν τα γραφεία της ομάδας που θα χειριστεί τη μεταβίβαση της εξουσίας, στο πολιτιστικό κέντρο της Τράπεζας της Βραζιλίας, στην πρωτεύουσα.

Τα ονόματα των υπουργών της κυβέρνησης Λούλα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται το προσεχές διάστημα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

O Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς με τη σύζυγό του στη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας Τσιτσερνακαμπέρντ (φωτ.: ΕΡΑ/Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού της Αρμενίας)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος διέγραψε ανάρτηση του αντιπροέδρου Βανς για τη γενοκτονία των Αρμενίων – «Ενδέχεται να ενοχλήσει την Τουρκία»

10/02/2026 - 9:21μμ
Η σημαία της Γερμανικής Ενότητας είναι ένα εθνικό μνημείο για την επανένωση της Γερμανίας που υψώθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1990. Κυματίζει μπροστά από το κτήριο του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, έδρα του γερμανικού Κοινοβουλίου (φωτ.: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)
ΚΟΣΜΟΣ

Ποιες χώρες θεωρούν απειλή για την παγκόσμια ειρήνη οι Γερμανοί

10/02/2026 - 1:59μμ
(Πηγή: x.com/Southcom?lang=el)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νέος βομβαρδισμός ταχύπλοου που φέρεται να ανήκε σε διακινητές ναρκωτικών στον Ειρηνικό

10/02/2026 - 8:59πμ
Δύο νεαροί κρατούν την παλαιστινιακή σημαία ενώ επιστρέφουν στη Γάζα μετά την εκεχειρία (φωτ.: EPA/Haitham Imad)
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία και ΟΗΕ εκφράζουν έντονη ανησυχία για την επέκταση του ελέγχου του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

10/02/2026 - 12:18πμ
Ο στρατηγός Βλαντίμιρ Αλεξέγεφ, εδώ σε φωτογραφία του 2023, αναρρώνει από την απόπειρα δολοφονίας (φωτ.: ΕΡΑ/Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Οι δύο ύποπτοι για την απόπειρα δολοφονίας του στρατηγού Βλ. Αλεξέγεφ εκτελούσαν εντολές από τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών»

9/02/2026 - 10:55πμ
Υποστηρικτές των Χούθι στην Υεμένη καίνε τις σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ σε μια διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων (φωτ.: EPA/Yahya Arhab)
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα και απορρίπτει κάθε ξένη κυριαρχία – «Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να κυβερνώνται από Παλαιστίνιους»

8/02/2026 - 2:31μμ
Το πρωτοσέλιδο της ιρανικής εφημερίδας «Ebtekar» φιλοξενεί τις φωτογραφίες του Αμπάς Αραγτσί και του Στιβ Γουίτκοφ (φωτ.: EPA/ Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Δεν θα εγκαταλείψουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου ακόμα και σε περίπτωση πολέμου – Κανείς δεν έχει δικαίωμα να υπαγορεύει τις πράξεις μας

8/02/2026 - 1:20μμ
Υλικές ζημιές στον θερμοηλεκτρικό σταθμό Νταρνίτσια, από πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο της Ουκρανίας (φωτ.: EPA/STRINGER)
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ προσκάλεσαν Ουκρανία και Ρωσία σε νέες συνομιλίες – Προθεσμία έως τον Ιούνιο για συμφωνία

8/02/2026 - 12:12πμ
Ιταλικά τρένα ειδικά διακοσμημένα με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (φωτ.: trasporti-italia.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Σαμποτάζ στους σιδηροδρόμους κατά την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων – Βρέθηκαν κομμένα καλώδια

7/02/2026 - 8:52μμ
Ο Σεργκέι Τρόπιν πριν από μερικά χρόνια (πηγή: x.com/AlexandruC4)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Νεκρός ο Σεργκέι Τρόπιν – Ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης βρέθηκε πνιγμένος στην μπανιέρα του

7/02/2026 - 2:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί, ή πλέον Ελευθέριος Παρχαρίδης με φωτογραφία των Πόντιων προγόνων του (φωτ.: anixneuseis.gr)

Η Ελλάδα απελαύνει για δεύτερη φορά τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

5 ώρες πριν
Αστυνομικοί ελέγχουν τα κουτιά με τα λαθραία τσιγάρα (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)

Κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων: Δύο προφυλακίσεις, εννέα ελεύθεροι υπό όρους – Ανά μήνα έβγαζαν 8 εκατομμύρια τσιγάρα και 5 εκατ. ευρώ κέρδος

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

EuroCup: Αντίο από τον Πανιώνιο με βαριά ήττα

7 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, τον Ιούλιο του 2024 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)

«Μήνυμα κανονικότητας» η περιοδική συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – Δεν θα συζητηθούν οι θαλάσσιες ζώνες

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Basketball Champions League: Έκανε το 4/4 στην Καρδίτσα η ΑΕΚ

8 ώρες πριν
O Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς με τη σύζυγό του στη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας Τσιτσερνακαμπέρντ (φωτ.: ΕΡΑ/Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού της Αρμενίας)

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος διέγραψε ανάρτηση του αντιπροέδρου Βανς για τη γενοκτονία των Αρμενίων – «Ενδέχεται να ενοχλήσει την Τουρκία»

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign