pontosnews.gr
Σάββατο, 13/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Σήκω ψυχή μου» στην Καβάλα: Έκθεση με εικόνες και μουσικές των προσφύγων του 1922

Πρόκειται για μια συνεργασία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με το Δήμο Καβάλας

30/10/2022 - 11:43πμ
(Φωτ.: Facebook / Δήμος Καβάλας)

(Φωτ.: Facebook / Δήμος Καβάλας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μέχρι τις 12 Νοεμβρίου θα διαρκέσει η έκθεση που φιλοξενείται στον ισόγειο χώρο της Μεγάλης Λέσχης Καβάλας και έχει τίτλο «Σήκω ψυχή μου». Πρόκειται για μια συνεργασία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με το Δήμο Καβάλας.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στο επίκεντρο είναι οι εικόνες και οι μουσικές των προσφύγων του ’22.

Τα εγκαίνια έγιναν την περασμένη Δευτέρα, παρουσία πλήθους κόσμου,  κυρίως στελεχών και μελών τοπικών προσφυγικών συλλόγων.

Στην ομιλία του ο καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου, γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η λογική της έκθεσης δεν είναι να θυμηθούμε το μεγαλύτερο τραύμα που υπήρξε στα 3.500 χρόνια της ιστορίας του πολιτισμού μας, αλλά να τιμήσουμε τα σύμβολα και την ταυτότητα των ανθρώπων μας».

Πρόσθεσε δε ότι δεν πρόκειται για μια μουσειακή καταγραφή, αλλά για «κάτι που μιλά για μας σήμερα».

(Φωτ.: Facebook / Δήμος Καβάλας)

(Φωτ.: Facebook / Δήμος Καβάλας)

Από τη μεριά του ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης, υπογράμμισε: «Είναι μια υπενθύμιση των άσβηστων ήχων, αυτών που γοήτευαν πριν από αιώνες και συνεχίζουν να γοητεύουν και να ζουν ακόμη και σήμερα εμπνέοντας μεγάλους δημιουργούς, και συγκινώντας απλούς ανθρώπους. Αυτές οι μουσικές είναι κομμάτι της κληρονομιάς μας».

Στο συμβολικό χαρακτήρα της έκθεσης στάθηκε ο Παναγιώτης Αγγελίδης, πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, επισημαίνοντας ότι διοργανώνεται «σε μια εποχή που το προσφυγικό ζήτημα είναι τόσο δραματικά επίκαιρο».

(Φωτ.: Facebook / Δήμος Καβάλας)

(Φωτ.: Facebook / Δήμος Καβάλας)

Στο χαιρετισμό τους ο αρχιμανδρίτης Παύλος ευχήθηκε «η τραγικότητα που ενθυμούμαστε μετά από 100 χρόνια, να γίνει αφορμή να σηκωθεί η ψυχή μας και να προχωρήσουμε μπροστά», ενώ ο βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης σημείωσε πως «μέσα από αυτό το ταξίδι στο χρόνο αναδεικνύονται ο θάνατος και η αναγέννηση, η τραγωδία και η ελπίδα, το τέλος μιας εποχής και η απαρχή μιας άλλης».

Εκπροσωπώντας το προσφυγικό στοιχείο, η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας Σοφία Τσίγκου ανέφερε: «Νιώθουμε ιδιαίτερη υπερηφάνεια για όσα μας έχουν κληροδοτήσει οι πρόσφυγες. Κυλάει στο αίμα μας η Μικρά Ασία, ο Πόντος η Καππαδοκία, στις μουσικές μας στα τραγούδια μας».

(Φωτ.: Facebook / Δήμος Καβάλας)

(Φωτ.: Facebook / Δήμος Καβάλας)

Στην έκθεση περιλαμβάνονται μουσικές από 7 περιοχές, που καθεμία ανέπτυξε μια ιδιαίτερη ταυτότητα μέσα στην ευρύτερη ταυτότητα του μικρασιατικού ελληνισμού, μουσικές που εκφράζουν την ζωή σε όλες της τις εκφάνσεις και που έφτασε να διαμορφώσει τα μουσικά δρώμενα της Ελλάδας μέχρι σήμερα.

Ο εικαστικός Αλέξης Κυριτσόπουλος, επιμελητής της έκθεσης μαζί με την Άννα Ενεπεκίδου, μετέφερε το χαιρετισμό του προέδρου της Καλλιτεχνικής Επιτροπής Διονύση Σαββόπουλου, και διάβασε απόσπασμα από βιβλίο με τις αναμνήσεις της μητέρας του, που ήταν κι αυτή πρόσφυγας.

Τη μουσική επιμέλεια έχει κάνει ο καθηγητής Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας Λάμπρος Λιάβας.

(Φωτ.: Facebook / Δήμος Καβάλας)

(Φωτ.: Facebook / Δήμος Καβάλας)

(Φωτ.: Facebook / Δήμος Καβάλας)

Η βραδιά έκλεισε στην οδό Κύπρου, όπου ακούστηκαν καππαδοκικές μουσικές και τραγούδια και οι παριστάμενοι απόλαυσαν χορούς από το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης.

• Ημέρες – Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00-13:00 και 18:00- 21:00. Σάββατο, 10:00 -13:00.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το 6ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Συλλόγων, στο γήπεδο του Παναθλητικού Ομίλου Ατσαλένιου (φωτ.: Δήμος Ηρακλείου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Σωματείων: Η Νέα Ιωνία υποδέχεται τη μεγάλη γιορτή μνήμης και παράδοσης

12/06/2026 - 11:16πμ
Η Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου διά χειρός Έλλης Σολομωνίδου-Μπαλάνου (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου (1931-2026): Η Αθήνα αποχαιρέτησε μια σπουδαία προσωπικότητα

12/06/2026 - 8:55πμ
Η Αγγέλα Χρήστου Μαγγανά είναι το μικρό κοριτσάκι στη φωτογραφία του εργοστασίου πλινθοκεραμοποιίας του Μικρασιάτη Αντώνιου Κατσιάνου (φωτ.: facebook.com/karampou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πέθανε η Μικρασιάτισσα Αγγέλα Χρήστου-Μαγγανά από τις Οινούσσες

10/06/2026 - 3:29μμ
Στιγμιότυπο από την τελετή αποφοίτησης, Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Giannis Demirtzoglou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Συγκίνηση στο Ζωγράφειο της Κωνσταντινούπολης: Η «σκυτάλη» πέρασε στους επόμενους απόφοιτους

6/06/2026 - 3:15μμ
Φωτογραφία των Εθνομαρτύρων Προσκόπων του Αϊδινίου, τραβηγμένη στα ερείπια των βυζαντινών Τράλλεων την άνοιξη του 1919 (πηγή: facebook.com/karampou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μνημόσυνο και έκθεση σπανίων κειμηλίων για τους ήρωες προσκόπους της Μικράς Ασίας στο Χαλάνδρι

4/06/2026 - 2:07μμ
(Φωτ.: facebook/ Κωνσταντινούπολη: Η Πόλη των πόλεων / Δώρα Ανδραλή)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου τίμησε και φέτος τη μαύρη επέτειο της αποφράδας ημέρας

30/05/2026 - 7:12μμ
(Φωτ.: Στρατής Μπαλάσκας/ ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σε Μπαλουκλί, Ταταύλα και Πατριαρχείο αποστολή Μυτιληνιών αιμοδοτών στην Κωνσταντινούπολη

30/05/2026 - 11:52πμ
Έργα του Φώτη Κόντογλου για το κείμενό του «Θρηνητικό συναξάρι Κωνσταντίνου Παλαιολόγου» (πηγή: facebook / Fotis Kontoglou Original - Φώτη Κόντογλου Αρχείο)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Άλωση της Πόλης: Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος μέσα από τα μάτια του Φώτη Κόντογλου – Ένα «θρηνητικό συναξάρι»

29/05/2026 - 11:01μμ
«Κωνσταντίνος ο Αυτοκράτωρ των Ελληνορωμαίων εξέρχεται άτρομος εις την μάχην το 1453 Μαΐου 29». Τοιχογραφία του Θεόφιλου (φωτ.: el.wikipedia.org)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Άλωση 1453: Μία επέτειος που δεν τελειώνει

29/05/2026 - 12:49μμ
Η μαρτυρική έξοδος του ελληνισμού της Καππαδοκίας, με το σκήνωμα του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου. Τοιχογραφία στο ναό στο Προκόπι Εύβοιας (πηγή: oir.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος: Ο «άγιος της προσφυγιάς» που ταξίδεψε από την Καππαδοκία στην Εύβοια

27/05/2026 - 2:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Eduardo Lima)

Μουντιάλ 2026: O Καναδάς έσωσε τον βαθμό κόντρα στη Βοσνία

6 ώρες πριν
Δύτες ντυμένοι με στολή «χορού του λιονταριού» παρατηρούν μια θαλάσσια χελώνα μέσα στο ενυδρείο Aquaria KLCC στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, στις 21 Ιανουαρίου 2022 (φωτ.: EPA / Fazry Ismail)

«Χελώνες κατάσκοποι» στα κινεζικά νερά; Η Κίνα προειδοποιεί για νέο τρόπο συλλογής μυστικών δεδομένων

7 ώρες πριν
(Φωτ:. Klodian Lato/ EUROKINISSI)

LEN Champions League γυναικών: Βασίλισσες της Ευρώπης ξανά οι «ερυθρόλευκες» – Ο Ολυμπιακός ανέβηκε για τέταρτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Σχολεία, πλατείες και ανήλικοι «βαποράκια»: Οι σοκαριστικοί διάλογοι πίσω από το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων και Φίλων Π. Ε. Ρεθύμνης «Αροθυμία»/Facebook)

Ρέθυμνο: Η ιστορία του Πόντου ζωντάνεψε μέσα από ένα τριήμερο μνήμης

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Περιπέτεια για τον πάπα Λέοντα στο ταξίδι του στην Ισπανία: Επέστρεψε στη Ρώμη με το αεροσκάφος του βασιλιά Φελίπε

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign