pontosnews.gr
Τρίτη, 11/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η επιτύμβια στήλη που βρέθηκε τυχαία και η ιστορία που ένωσε έναν Τούρκο και έναν Έλληνα

Ο Κερέμ Σογιλμάζ αναζήτησε τους απογόνους της Χρυσούλας Ροδάκη, οι οποίοι έφυγαν από την Τουρκία με την Ανταλλαγή

31/10/2022 - 6:21μμ
Ο Κερέμ Σογιλμάζ και ο Θεόδωρος Γεωργιάδης στη Θεσσαλονίκη (πηγή: ΕΡΤ)

Ο Κερέμ Σογιλμάζ και ο Θεόδωρος Γεωργιάδης στη Θεσσαλονίκη (πηγή: ΕΡΤ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Είναι από αυτές τις ιστορίες που ακούγονται τόσο απίστευτες για την πραγματική ζωή, αλλά ιδανικές για το σενάριο μια ταινίας. Ωστόσο, η Χρυσούλα Ροδάκη ήταν ένα πέρα για πέρα υπαρκτό πρόσωπο. Έζησε στο χωριό Καραζάκιοϊ στην Τσατάλτζα που σήμερα ανήκει στην επαρχία της Κωνσταντινούπολης και πέθανε σε ηλικία 18 ετών, το 1887.

Ο τάφος της έγινε η αφορμή για να συναντηθούν ένα Τούρκος και ένας Έλληνας!

Το 2017 στο πατρικό σπίτι του παραγωγού ταινιών Κερέμ Σογιλμάζ στο Καραζάκιοϊ ήταν σε εξέλιξη επισκευές. Αυτό που σίγουρα δεν θα περίμενε ήταν ότι οι εργάτες θα έβρισκαν στο υπέδαφος κάτω από το πάτωμα ένα κομμάτι μάρμαρο με μια επιγραφή στα ελληνικά.

Αφού το καθάρισε, ο Κερέμ Σογιλμάζ ζήτησε από Έλληνες φίλους του να το μεταφράσουν. «Ενθάδε κείται η δούλη του θεού Χρυσούλα Ροδάκη, θανούσα τη 18η Μαρτίου 1887» του είπαν, και τότε συνειδητοποίησε ότι πρόκειται για επιτύμβια στήλη.

Παρακινημένος από το αναπάντεχο εύρημα, σκέφτηκε ότι θα έπρεπε να αναζητήσει τους απογόνους της. Όμως ούτε στο χωριό ήξεραν να του πουν πληροφορίες, ούτε οι Αρχές σε Τουρκία και Ελλάδα μπόρεσαν να του δείξουν το δρόμο. Όμως στην εποχή των social media μάλλον αρκεί η δημιουργία μιας σελίδας.

Με αυτόν τον τρόπο ο Κερέμ Σογιλμάζ έμαθε ότι οι συγγενείς της Χρυσούλας Ροδάκη ήταν μεταξύ των Ελλήνων της Ανταλλαγής. «Ανέβασα φωτογραφίες και αναρωτήθηκα εάν κάποιος γνωρίζει κάτι σχετικά με αυτή την μαρμάρινη πλάκα. Και άρχισαν κάποιοι να ανταποκρίνονται, να σχολιάζουν. Και από τις δυο πλευρές, Τούρκοι και Έλληνες» τόνισε στην ΕΡΤ.

Εντούτοις χρειάστηκαν 6 ολόκληρα χρόνια για να καταφέρει να εντοπίσει τον μοναδικό συγγενή. Πρόκειται για τον Θεόδωρο Γεωργιάδη, ο οποίος ζει στη Θεσσαλονίκη. Την περασμένη Πέμπτη ο Κερέμ Σογιλμάζ πήγε οδικώς στην πόλη για να συναντήσει τον ανιψιό της Χρυσούλας Ροδάκη. Μαζί του δεν είχε μόνο την επιτύμβια στήλη, αλλά και φωτογραφίες από το σπίτι.

Με αγωνία υποδέχθηκε τον επισκέπτη ο Θεόδωρος Γεωργιάδης· για να δει τα ντοκουμέντα μιας ζωής και για να διηγηθεί τη ζωή της Χρυσούλας που τελείωσε από μια ασθένεια της εποχής. Το σώμα της θάφτηκε στον κήπο του σπιτιού και λίγα χρόνια αργότερα πέθανε και ο πατέρας της, σε ηλικία 46 ετών.

Μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ ο Θεόδωρος Γεωργιάδης τόνισε ότι κάτι κοινό που έχουν με τον  Κερέμ Σογιλμάζ είναι το αληθινό ενδιαφέρον για το παρελθόν των οικογενειών τους και για τις ρίζες τους.

Το σπίτι στο οποίο έζησε η Χρυσούλα Ροδάκη για 18 χρόνια (πηγή: ΕΡΤ)

Όμως, το πιο συγκινητικό κομμάτι της ιστορίας όμως δεν έχει ακόμα γραφτεί. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν ξανά την ερχόμενη Τρίτη, οπότε η επιτύμβια στήλη θα παραδοθεί παρουσία και των δύο σε μουσείο για την ανταλλαγή πληθυσμών στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, ο ανιψιός της Χρυσούλας Ροδάκη θα επισκεφθεί το σπίτι στο Καραζάκιοϊ.

«Ελπίζω αυτή η σχέση που δημιουργήθηκε να κρατήσει και στις επόμενες γενιές» ευχήθηκε ο Θεόδωρος Γεωργιάδης. Άλλωστε η ιστορία έγινε ήδη ντοκιμαντέρ, το οποίο θα διαγωνιστεί σε φεστιβάλ στη Δανία.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

To κατάμεστο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις» στο Ηράκλειο, Κυριακή 9 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Κωνσταντίνος Κουναλάκης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ηράκλειο: Ο Αϊδινιώτης Μιχάλης Σουγιούλ γέμισε το Κηποθέατρο – Περισσότεροι από 150 έμειναν εκτός

10/08/2026 - 11:27μμ
Ο Μάνος Ελευθερίου (φωτ. αρχείου : Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μάνος Ελευθερίου: Δεν ήταν μόνο σπουδαίος δημιουργός αλλά και συλλέκτης μικρασιατικών κειμηλίων

9/08/2026 - 10:45μμ
Ο Μιχάλης Κόκκινος κρατά το φωτογραφικό λεύκωμα για την Αλικαρνασσό της Μικράς Ασίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αλικαρνασσός Μικράς Ασίας: Το λεύκωμα με τις φωτογραφίες που δεν πήραν μαζί τους οι πρόσφυγες

9/08/2026 - 11:46πμ
Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής που προέκυψε από το προσυνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΟΠΣΕ: Οργανώνεται η νέα γενιά των προσφυγικών συλλόγων – Στην Καλαμάτα το 1ο Συνέδριο Νεολαίας

8/08/2026 - 5:25μμ
(Πηγή: facebook.com/estia1930ns)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης: Όταν οι κλωστές υφαίνουν ιστορία – Το κοπανέλι από τις χρυσοχέρες Μικρασιάτισσες

4/08/2026 - 4:35μμ
«Θεοτόκεια» 2025 στην αυλή της  Κουμαριώτισσας του Νεοχωρίου, στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: Facebook / ΝΕΟΧΩΡΙ ΒΟΣΠΟΡΟΥ - YENIKOY BOGAZICI)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Αρχίζουν σήμερα τα «Θεοτόκεια» – Η ρωμαίικη μνήμη ζωντανεύει στο Νεοχώρι

4/08/2026 - 11:20πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του Συλλόγου Μικρασιατών και του Δήμου Καβάλας στην Πλατεία Καπνεργάτη. Κυριακή 2 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καβάλα: Ένα «Μουσικό Χαρμάνι» ένωσε τις μελωδίες της Μικράς Ασίας με το ρεμπέτικο

3/08/2026 - 7:36μμ
(Φωτ.: Νατάσσα Παπαγιαννοπούλου / ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ξάνθη: Από την προσφυγιά στις «100 γλυκές χρονιές» – Ένα ζαχαροπλαστείο και η ιστορία μιας πόλης μέσα από τις γεύσεις της

27/07/2026 - 1:59μμ
Η Κρήνη της Ερυθραίας, ο σημερινός Τσεσμές. Αρχειακή φωτογραφία: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών · Σύγχρονη λήψη: αρχείο Δημήτρη Ν. Θωμαδάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Άγιε μου Παντελέημονα»: Το τραγούδι της Ερυθραίας που έγινε καημός της προσφυγιάς

27/07/2026 - 1:03μμ
Κολυμβητές συμμετέχουν στον 15ο Κολυμβητικό Διάπλου Μικρασιατικής Μνήμης, στη Λέσβο, Κυριακή 26 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ηλίας Μάρκου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λέσβος: 110 κολυμβητές τίμησαν τη Μικρασιατική Μνήμη στον 15ο Διάπλου της Γέρας

27/07/2026 - 12:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πυρκαγιά στη περιοχή Κουβαρά Αττικής. Δευτέρα 10 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Κουβαράς: Σπινθήρες από καλώδια χαμηλής τάσης δείχνει η έρευνα για τη φωτιά

7 ώρες πριν
To κατάμεστο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις» στο Ηράκλειο, Κυριακή 9 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Κωνσταντίνος Κουναλάκης)

Ηράκλειο: Ο Αϊδινιώτης Μιχάλης Σουγιούλ γέμισε το Κηποθέατρο – Περισσότεροι από 150 έμειναν εκτός

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΟΚ)

Ευρωμπάσκετ U16: Στον τελικό και σε τροχιά ανόδου η Εθνική κορασίδων

8 ώρες πριν
Κάτοικοι εξετάζουν τα ερείπια κτηρίου που κατέρρευσε μετά το σεισμό των 7,4 βαθμών στο Κάλι της Κολομβίας, στις 10 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Ernesto Guzman Jr)

Κολομβία: Αυξάνονται οι νεκροί από το σεισμό των 7,4 Ρίχτερ – Άνθρωποι στα συντρίμμια, φόβοι για βαρύ απολογισμό

9 ώρες πριν
Έφηβοι της ομογένειας που συμμετείχαν στην παρέλαση που έγινε στη Μελβούρνη για την 205η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: SBS Greek)

Απογραφή στην Αυστραλία: Η λέξη «Greek» μετρά περισσότερο από έναν αριθμό

9 ώρες πριν
Επιβατηγό πλοίο περνά μπροστά από το κάστρο Pfalzgrafenstein στον Ρήνο, στο Κάουμπ της Γερμανίας. 6 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Ronald Wittek)

Συναγερμός στον Ρήνο: Η ξηρασία απειλεί να «κόψει» στα δύο την εμπορική αρτηρία της Ευρώπης

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign