pontosnews.gr
Σάββατο, 4/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ρίσι Σούνακ: Θα διορθώσω τα λάθη αλλά θα υπάρξουν δύσκολες αποφάσεις

Δηλώσεις του πρώτου ινδικής καταγωγής πρωθυπουργού της Βρετανίας ο οποίος δέχθηκε το αίτημα του βασιλιά Καρόλου να σχηματίσει κυβέρνηση

25/10/2022 - 4:59μμ
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ κάνει δηλώσεις μπροστά στην Ντάουνινγκ Στριτ (Φωτ.: EPA/Tolga Akmen)

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ κάνει δηλώσεις μπροστά στην Ντάουνινγκ Στριτ (Φωτ.: EPA/Tolga Akmen)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε σήμερα πως δεν τον φοβίζει η κλίμακα των προκλήσεων καθώς έγινε ο τρίτος πρωθυπουργός της Βρετανίας μέσα σε δύο μήνες, δεσμευόμενος να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, να ανοικοδομήσει την αυτοπεποίθηση και να ηγηθεί της χώρας εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Ο 42χρονος πρώην επικεφαλής εταιρίας αμοιβαίων κεφαλαίων, που βρίσκεται στην πολιτική ως αιρετός μόλις επτά χρόνια, έχει αναλάβει την αποστολή να δώσει τέλος στην εσωτερική διαμάχη και τις έριδες στο Ουέστμινστερ που έχουν τρομάξει τους επενδυτές και έχουν ανησυχήσει διεθνείς συμμάχους.

«Κατανοώ πλήρως πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα», είπε μπροστά στην επίσημη κατοικία του στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου απέφυγε τη συνήθη παράδοση να εμφανιστεί μαζί με την οικογένειά του και πολιτικούς υποστηρικτές του.

«Καταλαβαίνω επίσης πως έχω δουλειά να κάνω προκειμένου να αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη, έπειτα από όλα όσα συνέβησαν. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως δεν φοβάμαι. Γνωρίζω το υψηλό αξίωμα που έχω αποδεχθεί και ελπίζω πως θα ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του.»

Ο Σούνακ, ένας από τους πιο πλούσιους άνδρες στο κοινοβούλιο, αναμένεται να μειώσει τις δαπάνες προκειμένου να κλείσει μια τρύπα που εκτιμάται στα 40 δισεκ. στερλίνες στα δημόσια οικονομικά η οποία δημιουργήθηκε από την οικονομική επιβράδυνση, τα υψηλότερα κόστη δανεισμού και ένα εξάμηνο πρόγραμμα υποστήριξης των λογαριασμών ενέργειας των καταναλωτών.

Με την υποστήριξη στο κόμμα του να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση ,ο Σούνακ θα αντιμετωπίσει επίσης αυξανόμενες εκκλήσεις για εκλογές αν απομακρυνθεί υπερβολικά από το πολιτικό μανιφέστο με το οποίο εξελέγη το Συντηρητικό κόμμα το 2019, όταν ο τότε ηγέτης Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε μεγάλες επενδύσεις στη χώρα.

Οικονομολόγοι και επενδυτές έχουν πει πως ο διορισμός του Σούνακ θα ηρεμήσει τις αγορές, όμως προειδοποιούν πως δεν έχει πολλές εύκολες επιλογές την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με ένα αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

«Θα θέσω την οικονομική σταθερότητα και την εμπιστοσύνη στο κέντρο της ατζέντας αυτής της κυβέρνησης», είπε , λίγο αφότου δέχθηκε το αίτημα του βασιλιά Καρόλου να σχηματίσει κυβέρνηση. «Αυτό σημαίνει πως θα έρθουν δύσκολες αποφάσεις».

Υποσχέθηκε επίσης να θέσει τις λαϊκές ανάγκες πάνω από την πολιτική, αντικατοπτρίζοντας την αυξανόμενη οργή για τη μόνιμη κρίση που καθηλώνει τη Βρετανία αφότου η ιστορική ψηφοφορία του 2016 για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκάλεσε μάχη για το μέλλον της χώρας.

Ο Σούνακ έχει προειδοποιήσει τους συναδέλφους του ότι αντιμετωπίζουν μια «υπαρξιακή κρίση», αν δεν βοηθήσουν να κυβερνηθεί η χώρα εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού και λογαριασμών ενέργειας ρεκόρ που αναγκάζουν πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μειώσουν τις δαπάνες.

Ο νεαρότερος πρωθυπουργός της Βρετανίας εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια και ο πρώτος μη λευκός ηγέτης της, ο Ρίσι Σούνακ αντικατέστησε τη Λιζ Τρας που παραιτήθηκε έπειτα από 44 μέρες στον θώκο ύστερα από έναν «μινι-προϋπολογισμό» που προκάλεσε αναταραχή στις χρηματαγορές.

Θα πρέπει τώρα να επανεξετάσει όλες τις δαπάνες, περιλαμβανομένων εκείνων σε πολιτικά ευαίσθητες περιοχές όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η άμυνα, η πρόνοια και οι συντάξεις.

Σε μια ένδειξη της σχεδόν μόνιμης κατάστασης αναταραχής στη βρετανική πολιτική φέτος, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και φωτογράφοι στριμώχθηκαν γι΄ άλλη μια φορά σήμερα στην Ντάουνινγκ Στριτ προκειμένου να ακούσουν την αποχαιρετιστήρια ομιλία της Τρας και εκείνην του Σούνακ.

Η Τρας χειροκροτήθηκε από πολιτικούς φθάνοντας έξω από το γραφείο και την κατοικία της για να κάνει την ομιλία της, επτά εβδομάδες μετά την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα.

Δεν ζήτησε συγγνώμη για τη βραχεία θητεία της παρά το γεγονός ότι προκάλεσε κατάρρευση της στερλίνας και εκτόξευση στα κόστη δανεισμού και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

Ο Σούνακ απέτισε φόρο τιμής στην Τρας και είπε πως το σχέδιό της να επανεκκινήσει την οικονομική ανάπτυξη δεν ήταν λάθος, είπε όμως ότι έγιναν λάθη. «Και εξελέγην ηγέτης του κόμματός μου και πρωθυπουργός σας, εν μέρει για να τα διορθώσω», είπε.

Ο Σούνακ θα αρχίσει τώρα να σχηματίζει το υπουργικό του συμβούλιο, με ορισμένους Συντηρητικούς βουλευτές να ελπίζουν ότι θα περιλάβει πολιτικούς από όλες τις πτέρυγες του κόμματος.

Αναμένεται να διατηρήσει τον Τζέρεμι Χαντ στο υπουργείο Οικονομικών αφού ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Υγείας βοήθησε να ηρεμήσουν οι ευμετάβλητες αγορές ομολόγων καταργώντας το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού προγράμματος της Τρας.

Οι επενδυτές θα θέλουν επίσης να ξέρουν αν ο Σούνακ εξακολουθεί να σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει τον νέο προϋπολογισμό μαζί με τις προβλέψεις για το χρέος και την ανάπτυξη στις 31 Οκτωβρίου που θα βοηθήσουν στη λήψη απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια στις 3 Νοεμβρίου.

Ο Σούνακ, αναλυτής της Goldman Sacks που εισήλθε στο κοινοβούλιο το 2015, πρέπει να ενώσει το κόμμα του, γνωρίζοντας πως οι ψηφοφόροι οργίζονται όλο και περισσότερο για τις ‘χαζομάρες’ στο Ουέστμινστερ την ώρα που η οικονομία βαίνει ολοταχώς προς ύφεση.

Κατηγορήθηκε από πολλούς μέσα στο κόμμα όταν παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών το καλοκαίρι, προκαλώντας μια ευρύτερη εξέγερση που οδήγησε στην παραίτηση του Τζόνσον.

Πολλοί πολιτικοί και αξιωματούχοι στο εξωτερικό, αφού παρακολούθησαν μια χώρα που κάποτε θεωρείτο πυλώνας οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας να βυθίζεται στην εσωτερική διαμάχη, καλωσόρισαν τον διορισμό του Σούνακ.

Ο Σούνακ, που είναι ινδουιστής, γίνεται επίσης ο πρώτος ινδικής καταγωγής πρωθυπουργός της Βρετανίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο πάπας Λέων κατά την ομιλία του (φωτ.: EPA / Γραφείο Τύπου Βατικανού)
ΚΟΣΜΟΣ

Βατικανό: Ο πάπας Λέων καλεί τις ΗΠΑ να αναλογιστούν τις ιδρυτικές αρχές του έθνους

3/07/2026 - 9:26μμ
(Φωτ.: redcross.gr)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Αναχώρησε η πρώτη ελληνική ανθρωπιστική αποστολή του Ερυθρού Σταυρού – Στους 2.595 οι νεκροί από τους φονικούς σεισμούς

3/07/2026 - 5:08μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Προειδοποίηση για ισχυρό Ελ Νίνιο – Ακραία καιρικά φαινόμενα από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο σε όλο τον κόσμο

3/07/2026 - 11:35πμ
(Φωτ.: google.com/maps)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην ανατολική Ινδονησία – Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς

3/07/2026 - 8:23πμ
Αστυνομικοί στο ανατολικό Λονδίνο (φωτ.: EPA / Andy Rain)
ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Πελικό σε ευρωπαϊκή κλίμακα: Διεθνές δίκτυο που νάρκωνε και κακοποιούσε γυναίκες αποκάλυψαν οι βρετανικές Αρχές

2/07/2026 - 11:52μμ
Μια γυναίκα δροσίζεται με φορητό ανεμιστήρα χειρός στο Βερολίνο, στις 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Filip Singer)
ΚΟΣΜΟΣ

Καύσωνας αλά… ευρωπαϊκά: Στη Γαλλία ουρές για κλιματιστικά, στην Ισπανία φόρεσαν «έξυπνα» βραχιολάκια

2/07/2026 - 10:16μμ
Στιγμιότυπο από την αντικυβερνητική συγκέντρωση έξω από το κοινοβούλιο της Αλβανίας, Πέμπτη 2 Ιουλίου 2026 (πηγή: ata.gov.al)
ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το ξενοδοχείο που συνδέεται με την Ιβάνκα Τραμπ – Νέα επεισόδια έξω από το κοινοβούλιο

2/07/2026 - 7:55μμ
Διασώστες μεταφέρουν τον Ερνάν Χιλ, ο οποίος παρέμεινε εγκλωβισμένος κάτω από τα συντρίμμια επί οκτώ ημέρες, στην πόλη Κατία Λα Μαρ της Βενεζουέλας. 2 Ιουλίου 2026. (φωτ.: EPA / Ronald Pena R)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Το θαύμα μέσα στα συντρίμμια – Ζωντανός έπειτα από οκτώ ημέρες κάτω από 140 τόνους ερειπίων

2/07/2026 - 7:31μμ
Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία διάσωσης που εξακολουθούν να αναζητούν επιζώντες
στη Βενεζουέλα (φωτ.: EPA/Ronald Pena R)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Διεθνής κινητοποίηση για τον απεγκλωβισμό 40χρονου οκτώ μέρες μετά τον σεισμό – Σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα

2/07/2026 - 2:20μμ
Κλασική χορευτική φιγούρα του Ντ. Τραμπ στη διάρκεια  ομιλίας του στη Φλόριντα (φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)
ΚΟΣΜΟΣ

Κρυπτονομίσματα: Τι απαντά ο Τραμπ για τα κέρδη των 1,2 δισ. δολαρίων

1/07/2026 - 10:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Christopher Neundorf)

Μουντιάλ 2026: Στους «16» για πρώτη φορά η Αίγυπτος – Απέκλεισε στα πέναλτι την Αυστραλία

2 ώρες πριν
(Από την αφίσα των εκδηλώσεων)

«Τρεις τόποι, μια ψυχή»: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σουφλίου «Η ανέμη» τιμά την Κρήτη, τον Πόντο και τη Θράκη

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Θάνος Ντόκος για τη ρωσική «φάρσα»: Έβλεπα τον Ουμέροφ όπως βλέπω εσάς

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Ρόδος: Ένοχος και για απόπειρα αφαίρεσης αποδεικτικού υλικού ο 44χρονος που προκάλεσε το διπλό θανατηφόρο τροχαίο

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Θεσσαλονίκη: Κάμερα κατέγραψε τον δράστη να τοποθετεί τον εκρηκτικό μηχανισμό στο σπίτι του Σάββα Αναστασιάδη

4 ώρες πριν
Παραχώρηση φωτογραφίας από τον Θεόδωρο Κουμαρτζή/ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από την Ευρωπό Κιλκίς στο Λονδίνο: Η αρχαία ελληνική λύρα κερδίζει το διεθνές ενδιαφέρον

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign