pontosnews.gr
Δευτέρα, 17/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τουρκία: Aντιδράσεις για τη μετατροπή του κολαστηρίου του Ντιγιάρμπακιρ σε μουσείο

Η ιστορία των φυλακών των Κούρδων της Τουρκίας και η προσπάθεια του καθεστώτος να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα

25/10/2022 - 9:15πμ
(Φωτ.: Wikipedia)

(Φωτ.: Wikipedia)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Γυρνώντας το κλειδί σε ένα μεγάλο λουκέτο στις πύλες της φυλακής του Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία την Κυριακή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ δήλωσε ότι «τερματίζει μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους στην ιστορία της χώρας».

Η επιβλητική δομή στην καρδιά της πόλης, γνωστή για τις φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, πρόκειται να επαναλειτουργήσει ως μουσείο.

Ο υπουργός είπε ότι το νέο «αξιοθέατο» θα ακολουθήσει το παράδειγμα του νησιού Πλάτη (στα τουρκικά Γιασίαντα),στα ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης, όπου οι υπουργοί της κυβέρνησης δικάστηκαν μετά το πραξικόπημα της Τουρκίας το 1960.

Αποδεχόμενος το κλειδί από τον Μπεκίρ Μποζντάγκ, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι είπε ότι το μουσείο θα επιτρέψει στους επισκέπτες να «μάθουν από τα λάθη του παρελθόντος […] ώστε να μην τα επαναλάβουν στο μέλλον».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mezopotamya, οι εναπομείναντες 270 κρατούμενοι απομακρύνθηκαν μόλις πριν από δύο εβδομάδες.

Η φυλακή ήταν γνωστή ως «Στρατιωτική Φυλακή Νο5» μετά το πραξικόπημα του 1980. Τους μήνες που ακολούθησαν το πραξικόπημα, η φυλακή, που βρίσκεται στην de facto πρωτεύουσα του τουρκικού Κουρδιστάν, γέμισε κυρίως με Κούρδους κομμουνιστές. Στις αρχές και τα μέσα της δεκαετίας του 1980 οι κρατούμενοι υποβλήθηκαν σε συστηματικά βασανιστήρια, συμπεριλαμβανομένων ξυλοδαρμών, ηλεκτροσόκ, βιασμού και αντιληπτικής απομόνωσης.

Ο διοικητής της φυλακής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, Εσάτ Οκτάι Γιλντιράν, φέρεται να εκπαίδευσε το σκύλο του να δαγκώνει τα γεννητικά όργανα των κρατουμένων και τους ανάγκαζε να χαιρετούν το ζώο.

Τουλάχιστον 57 κρατούμενοι πέθαναν από βασανιστήρια σε μια περίοδο δύο ετών στις αρχές της δεκαετίας του 1980, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κουρδικό Δίκτυο Πληροφοριών. Δεκάδες άλλοι πιστεύεται ότι πέθαναν σε παρόμοιες συνθήκες.

Η φυλακή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο κουρδικό κίνημα. Πολλοί Κούρδοι πολιτικοί, όπως ο Αχμέτ Τουρκ, πρώην βουλευτής και δήμαρχος και η Γκουλτάν Κισανάκ, η οποία υπηρέτησε ως νομοθέτης και δήμαρχος πριν φυλακιστεί ξανά το 2016, φυλακίστηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ. Ήταν μεταξύ εκείνων που ζητούσαν να γίνει η φυλακή ένα «μουσείο της ντροπής» που αφηγείται την ιστορία των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πραγματοποιήθηκαν πίσω από τις χαλύβδινες πύλες της.

Σε μια επίσκεψη στο Ντιγιάρμπακιρ την Κυριακή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε σε πλήθος υποστηρικτών ότι το κτήριο της φυλακής θα χρησιμεύσει ως βιβλιοθήκη, κέντρο πολιτισμού και τεχνών, καθώς και ως μουσείο.

Ορισμένοι πρώην κρατούμενοι και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται ότι η μετατροπή της φυλακής σε μουσείο θα επισκιάσει τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εκεί.

Ο Τσελαλετίν Τσαν, ο οποίος πέρασε μερικά από τα 20 χρόνια της πολιτικής του φυλάκισης στο Ντιγιάρμπακιρ σήμερα είναι ο εκπρόσωπος μιας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ονομάζεται Πρωτοβουλία του 78. Πρόσφατα υπογράμμισε το ρόλο της φυλακής στη συλλογική μνήμη των Κούρδων. «Δεν είναι δυνατόν να μετατρέψουμε τη φυλακή του Ντιγιαρμπακίρ σε πολιτιστικό κέντρο και να πούμε «Ας ξεχάσουμε», λόγω των πολλαπλών αδικιών που υπέστησαν οι Κούρδοι», είπε. «Η φυλακή του Ντιγιαρμπακίρ έχει ιδιαίτερη και κρίσιμη σημασία για την αντίληψη της πραγματικότητας».

«Θέλουν όλος ο κόσμος να ξεχάσει αυτή τη φυλακή», είπε. «Πρέπει να πουν στους ανθρώπους τι συνέβη εκεί».

Ζητώντας να μετατραπεί η φυλακή σε μουσείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρόσθεσε, «Για τη δικαιοσύνη και την κοινωνική ειρήνη, είναι απαραίτητο να φέρουμε στο φως της δημοκρατίας εκείνους που καταστρέφουν τις δημοκρατικές δυνάμεις αυτής της χώρας, εκείνους που δημιουργούν και υπάρχουν σε αυτό το σκοτάδι. , αυτούς που καταστρέφουν τους ανθρώπους και καταστρέφουν την αξιοπρέπεια, αυτούς που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Η Μεράλ Ντανίς Μπεστάς του φιλοκουρδικού HDP αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο θα ειπωθεί η ιστορία της φυλακής και επεσήμανε τους ισχυρισμούς για συνεχιζόμενες καταχρήσεις στο σωφρονιστικό σύστημα. «Αυτή η θηριωδία είναι ακόμα επίκαιρη. Ενώ τα βασανιστήρια συνεχίζονται και τα σώματα βγαίνουν από τις φυλακές, τι θα εκτεθεί σε αυτό το μουσείο;». είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα τη Δευτέρα.

«Θα εκτεθούν η φωτογραφία του Εσάτ Οκτάι ή οι πράξεις του σκύλου του; Τι θα εκτεθεί;» ρώτησε. «Θα αποκαλυφθεί η αλήθεια;».

Η βουλευτής λέει κατηγορηματικά ότι η ιδέα ενός μουσείου υποδηλώνει ότι οι εκδηλώσεις που εκτίθενται έχουν τελειώσει. «Σημαίνει ότι είναι ιστορία», είπε. Αλλά «βιώνουμε αυτή τη βαρβαρότητα στο παρόν, δεν είναι στο παρελθόν».

• Πηγή: al-Monitor.
• Μετάφραση-Επιμέλεια: Νίκος Χριστοφορίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Δηλώνει «πολύ ευτυχής» για την αμυντική συμφωνία Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας και Πακιστάν

17/08/2026 - 11:58πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Alberto Diaz)
ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Μεγάλη δασική πυρκαγιά κατέκαυσε έκταση 30.000 στρεμμάτων – Κατευθύνεται προς τη Γερμανία

16/08/2026 - 4:27μμ
Άνθρωποι παρακολουθούν τον καπνό που υψώνεται πάνω από εγκατάσταση της Wildberries μετά από αναφερόμενη ουκρανική επίθεση με drone στο Βιομηχανικό Πάρκο Κολοντίνο κοντά στο Ποντόλσκ, στην περιφέρεια Μόσχας της Ρωσίας (φωτ.: EPA/STRINGER)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιθέσεις με drones σε Μόσχα και Ροστόφ με νεκρούς

16/08/2026 - 2:18μμ
Σπίτι που υπέστη ζημιές από τσουνάμι μετά από τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ, διακρίνεται στο Μπάι του Ναγκεκέο, στην επαρχία Ανατολική Νούσα Τενγκάρα της Ινδονησίας (φωτ.: EPA/IGNASIUS KUNDA)
ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Μάχη με τον χρόνο στα ερείπια – Χιλιάδες οι άστεγοι μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ

16/08/2026 - 11:58πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην Αστυνομική Ακαδημία της Κομητείας Νάσο, στο Γκάρντεν Σίτι του Λονγκ Άιλαντ (φωτ.:  EPA/Olga Fedorova)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: «Θα ανακηρύξω τα Στενά του Ορμούζ ως έδαφος των ΗΠΑ», είπε χαμογελώντας

15/08/2026 - 9:19μμ
(Φωτ.: EPA / Pepe Torres)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ζημιές σε κτήρια και αυτοκίνητα στη Γρανάδα από σεισμό 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

15/08/2026 - 1:03μμ
(Φωτ.: EPA / BASARNAS)
ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Νεκρούς, τραυματίες και αστέγους άφησε πίσω του σεισμός 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

15/08/2026 - 12:12μμ
Πολίτες διασχίζουν ένα κατάξερο πάρκο στο Λονδίνο, στις 14 Αυγούστου 2026. Σύμφωνα με τη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι βροχές που προβλέπονται για την επόμενη εβδομάδα δεν αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά την ξηρασία, η οποία πλήττει τα δύο τρίτα της Αγγλίας (φωτ.: EPA / Andy Rain)
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ πυρκαγιών στη Βρετανία – Προς το θερμότερο καλοκαίρι στην ιστορία της

14/08/2026 - 11:57μμ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλά κατά την τελετή θεμελίωσης του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αταρότ, στον χώρο του εγκαταλελειμμένου πρώην αεροδρομίου κοντά στο τείχος διαχωρισμού μεταξύ Ιερουσαλήμ και Ραμάλας, στις 5 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Αποκάλεσε τη Βρετανία «Ισλαμική Δημοκρατία» – Αντίδραση από το Λονδίνο

14/08/2026 - 11:10μμ
Οι όχθες του Δούναβη έχουν αποκαλυφθεί λόγω της υποχώρησης της στάθμης του νερού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 5 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Zsolt Szigetvary)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέο SOS στον Δούναβη: Η Ουγγαρία βυθίζει φορτηγίδες για να σώσει το πυρηνικό εργοστάσιο Paks

14/08/2026 - 9:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο χάρτης δείχνει το «Θαλάσσιο Εθνικό Πάρκο Φέτιγιε-Κας». Το πάρκο εκτείνεται στις επαρχίες Μούγλων και Αττάλειας και καλύπτει έκταση 21.706,03 τετραγωνικών χιλιομέτρων (πηγή: resmigazete.gov.tr)

Θαλάσσια πάρκα: Τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο και αντίδραση αντιπολίτευσης

11 λεπτά πριν
(Φωτ.: perrynhalkitis.com)

Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα: Επίτιμος διδάκτορας του ΠΑΔΑ ο ομογενής ακαδημαϊκός Παράσχος Χαλκίτης

38 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - ACTION IMAGES)

Νίκος Γκούμας: Σαν σήμερα πέθανε ο εμβληματικός πρόεδρος της ΑΕΚ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Τραμπ: Δηλώνει «πολύ ευτυχής» για την αμυντική συμφωνία Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας και Πακιστάν

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Μάρκου Κιλκίς «Οι Μωμόγεροι»)

Συγκίνηση στο 5ο Αντάμωμα Αγιωμαρκιτών και φίλων με τη βράβευση της Ανατολής Παναγιωτίδου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

IRIS: Πότε οι μεταφορές χρημάτων δεν φορολογούνται και πότε μπαίνει στο «κάδρο» η Εφορία – Σημαντικές διευκρινήσεις για τη χρήση του

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV