pontosnews.gr
Τρίτη, 21/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η ποντιακή λύρα των 7 μέτρων στον Ασπρόπυργο φιλοδοξεί να γίνει σημείο αναφοράς

Πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία – Τι λένε στο pontosnews.gr κάποιοι από τους... κτήτορες του μνημείου που εγκαινιάζεται σήμερα. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

24/10/2022 - 8:36πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση μνήμης για τη 19η Μαΐου 2022 (φωτ.: Δήμος Ασπροπύργου)

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση μνήμης για τη 19η Μαΐου 2022 (φωτ.: Δήμος Ασπροπύργου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με περισσότερα από δύο χρόνια καθυστέρηση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των lockdown εγκαινιάζεται στην Γκορυτσά Ασπροπύργου ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία στην Ελλάδα που απεικονίζει την ποντιακή λύρα. Πρόκειται για «ένα στολίδι για ολόκληρο τον ποντιακό ελληνισμό», όπως το αποκαλούν στο pontosnews.gr κάποιοι από τους ανθρώπους που το τοποθέτησαν με δική τους πρωτοβουλία.

Το μνημείο βρίσκεται ανάμεσα στο ΚΑΠΗ και στο ποντιακό θέατρο της Γκορυτσάς. Έχει συνολικό ύψος 7 μ., ενώ μόνο η σιδερένια λύρα φτάνει τα 5,20 μέτρα.

Η τελετή των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7 το απόγευμα – τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 8 Σεπτεμβρίου 2020 και ήδη είναι ένα τοπόσημο για τον Ασπρόπυργο, με πολλούς νεόνυμφους να το επιλέγουν για τις φωτογραφίες του γάμου τους!

(Φωτ.: αρχείο Σοφίας Μαυρίδη)

Ιδιωτική πρωτοβουλία

Όπως αναφέρει στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ασπροπύργου Αναστάσιος Παπαδόπουλος, πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία.

Τα περίπου 25.000 ευρώ που απαιτήθηκαν για την κατασκευή της λύρας και του μαρμάρινου βάθρου, καθώς και για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, προήλθαν από έξι εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης στον Ασπρόπυργο και από τον πρόεδρο του Ποντιακού Θεάτρου Γκορυτσάς Δημήτρη Ευσταθιάδη.

Η Γκορυτσά, κατά τον Αναστάσιο Παπαδόπουλο, έχει περίπου 12.000 κατοίκους εκ των οποίων το 80% είναι ποντιακής καταγωγής.

«Ο κ. Ευσταθιάδης επισκέφθηκε ένα χωριό στην περιοχή της Κοζάνης, τα Αλωνάκια, και είδε το μνημείο που απεικονίζει μια μεγάλη ποντιακή λύρα. Μας πρότεινε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο και στην περιοχή μας. Μας άρεσε πάρα πολύ η ιδέα και αποφασίσαμε να το προχωρήσουμε. Ενημερώσαμε για την πρωτοβουλία μας και τον δήμαρχο, οποίος ήταν απολύτως σύμφωνος. Πήραμε την απόφαση να κατασκευαστεί και να τοποθετηθεί το μνημείο με δικά μας χρήματα. Φυσικά ζητήσαμε και λάβαμε και την απαραίτητη άδεια, αφού ο χώρος ανάμεσα στο ΚΑΠΗ και το ποντιακό θέατρο της Γκορυτσάς είναι δημοτικός», τονίζει ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ασπροπύργου.

Από τη μεριά της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας Σοφία Μαυρίδη εξηγεί ότι οι αιρετοί ποντιακής καταγωγής θέλησαν να… προικίσουν τον Ασπρόπυργο με ένα σύμβολο της ποντιακής κουλτούρας.

(Φωτ.: αρχείο Σοφίας Μαυρίδη)

«Το μνημείο τοποθετήθηκε εν καιρώ πανδημίας, σε περιόδους καραντίνας και τοπικών lockdown. Πλέον ήρθε η ώρα να αποδώσουμε την τιμή που πρέπει στη λύρα, η οποία δεν είναι ένα απλό μουσικό όργανο. Είναι ένα ιερό σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού που μας συντροφεύει στις χαρές, αποτελεί παρηγοριά στις λύπες μας, είναι δίπλα μας σε όσα καλά και δύσκολα βιώνουμε και μας κρατάει ενωμένους. Στο άκουσμά της αποτυπώνεται όλη η ιστορία των προγόνων μας. Η λύρα είναι ένας φάρος πολιτισμού, ένας φάρος μνήμης η οποία πρέπει να μείνει άσβεστη για όσα δημιούργησαν κι έπαθαν οι πρόγονοί μας», αναφέρει στο pontosnews.gr.

Τα εγκαίνια

Μια γιορτή για ολόκληρο τον ποντιακό ελληνισμό θα αποτελέσουν τα αποψινά επίσημα εγκαίνια στην Γκορυτσά.

Ειδικότερα, θα παίξουν μουσική περίπου 15 λυράρηδες από το Δήμο Ασπροπύργου, ενώ στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα συμμετάσχει και η «Ορχήστρα 1919».

Τον αγιασμό θα τελέσει ο μητροπολίτης Αττικής και Βοιωτίας Χρυσόστομος.

«Είμαι πολύ περήφανη για το μνημείο αυτό. Όλη η τοπική κοινωνία του Ασπροπύργου έχει συγκινηθεί, κυρίως όσοι είναι ποντιακής καταγωγής, οι οποίοι αποτελούν το 53% του συνολικού πληθυσμού. Ωστόσο, πολύ ενθουσιασμένοι για το μνημείο είναι και οι μη Πόντιοι κάτοικοι του δήμου μας. Η εκδήλωση των εγκαινίων θα περιλαμβάνει ένα δρώμενο από τον ποδηλάτη Βασίλη Καρυοφυλλίδη, ο οποίος έχει μεγάλη κοινωνική προσφορά, αποτελεί πρότυπο για τη νεολαία και με τις δράσεις του προβάλει την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού.

»Επίσης, θα υπάρχει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, προκειμένου να αναδειχθεί η ιστορική αναδρομή της ποντιακής λύρας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Επιθυμία μας είναι το μνημείο να αποτελέσει ένα τοπόσημο για ποντιακές συναντήσεις, έναν οδοδείκτη για τους νέους, προκειμένου να γνωρίσουν περισσότερο την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού», τονίζει στο pontosnews.gr η Σοφία Μαυρίδη.

(Φωτ.: αρχείο Σοφίας Μαυρίδη)

Από την πλευρά του ο Αναστάσιος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι φιλοδοξία των… κτητόρων του μνημείου είναι στο συγκεκριμένο σημείο να γίνεται κάθε χρόνο μια γιορτή λύρας, ώστε να αναδεικνύονται νέα ταλέντα στην ποντιακή μουσική.

«Φιλοδοξούμε μια τέτοια εκδήλωση να γίνει θεσμός για την περιοχή μας. Όλοι οι συμπολίτες, Πόντιοι και μη, αγκάλιασαν το έργο και εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή, μικροί και μεγάλοι, την πολύ μεγάλη συγκίνησή τους. Αρκεί να σημειωθεί ότι στο μνημείο πηγαίνουν και βγαίνουν φωτογραφίες οι νεόνυμφοι. Η πρωτοβουλία μας είναι συλλογική και το μνημείο αποτελεί ένα κόσμημα. Τιμάει την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και ολόκληρη την περιοχή μας. Το μνημείο θα βοηθήσει ώστε να μεταλαμπαδευτεί καλύτερα στους νεότερους η ποντιακή ιστορία», σημειώνει ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ασπροπύργου.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook.com/profile.php?id/ 
Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα Φιλαδέλφεια: Εντυπωσίασε ο Σύλλογος Ποντίων «Δημήτριος Υψηλάντης» στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Καπανδρίτι

20/07/2026 - 10:48μμ
Την Τρίτη 21 Ιουλίου συγγενείς και φίλοι θα ποχαιρετήσουν τον Χάρη Κυριακίδη στην Παλαιοκώμη Σερρών
ΠΟΝΤΟΣ

Χάρης Κυριακίδης: Την Τρίτη 21 Ιουλίου η Παλαιοκώμη Σερρών και όλοι οι λυράρηδες αποχαιρετούν τον αγαπημένο τους οργανοποιό…

20/07/2026 - 8:20μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Προσοτσάνης/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

40 χρόνια κρατώντας ζωντανό τον Πόντο: Μεγάλη γιορτή για την επέτειο του Συλλόγου Ποντίων Προσοτσάνης

20/07/2026 - 7:26μμ
Τραπεζούντιοι εκδρομείς στην εξοχή. Πηγή φωτογραφίας: Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών – δωρεά Αθηνάς Μακρίδου-Καλλινά
ΠΟΝΤΟΣ

Οι αστοί της Τραπεζούντας πριν από τον ξεριζωμό: Ευρωπαϊκά ρούχα, εκδρομές και μια πόλη ανοιχτή στον κόσμο

20/07/2026 - 2:14μμ
Ο ναός του Προφήτη Ηλία στη Σάντα, όπως τον κατέγραψε ο Άντονι Μπράιερ (πηγή: «Αρχείον Πόντου», Επιτροπής Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Προφήτης Ηλίας στον Πόντο: Το θαύμα του Αϊ-Λια στο Καρς και ο άγιος των κεραυνών

20/07/2026 - 9:26πμ
Το μνημείο για τον Άγνωστο Στρατιώτη στο αλσύλλιο στη Νέα Κρώμνη Δράμας (φωτ.: Πύλη της Δράμας)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέα Κρώμνη Δράμας: Ένα άγνωστο μνημείο για τον Άγνωστο Στρατιώτη – Εκεί όπου ενώθηκαν γηγενείς και πρόσφυγες

19/07/2026 - 8:48μμ
Αυλαία για το 28ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, στην Παναγία Σουμελά (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης, Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η μνήμη δεν είναι μόνο ανάμνηση, αλλά ευθύνη» – Αυλαία στο 28ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

19/07/2026 - 6:12μμ
(Εικ.: facebook.com/ profile.php?id/Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μνημείο ποντιακής λύρας στη Διποταμία Καστοριάς: Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια που έγιναν από τη Βούλα Πατουλίδου

19/07/2026 - 2:55μμ
Καρτ ποστάλ όπου εικονίζεται ναυπηγείο της Ινέπολης του Πόντου
ΠΟΝΤΟΣ

Το πλοίο της Ινέπολης: Ένα ζωντανό απολίθωμα της αρχαίας ναυπηγικής στον Εύξεινο Πόντο

19/07/2026 - 10:21πμ
Ο Χάρης Κυριακίδης με δείγματα της προσεγμένης δουλειάς του (φωτ.: facebook / Xaris Kiriakidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Χάρης Κυριακίδης: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές ποντιακής λύρας

18/07/2026 - 2:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: facebook.com/profile.php?id/
Εύξεινος Λέσχη Περιστάσεως)

Έρχεται το 5ο Ποντιακό Γλέντι από την Εύξεινο Λέσχη Περιστάσεως στην Πιερία

17 λεπτά πριν
Αεροσκάφη και πολεμικά πλοία του Ναυτικού των ΗΠΑ διασχίζουν την Αραβική Θάλασσα σε πυκνό σχηματισμό, καθώς οι δυνάμεις της CENTCOM συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή (φωτ.: U.S. Central Command Public Affairs |  VIRIN: 260630-N-D0477-1112.JPG)

Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Δέκατη νύχτα αμερικανικών βομβαρδισμών και αντίποινα από το Ιράν

41 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Συντάξεις χηρείας: Καταργούνται οι περικοπές μετά την τριετία με νέα νομοθετική ρύθμιση

1 ώρα πριν
Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφονται στη χώρα μας (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)

Καιρός: Στους 41 βαθμούς θα φτάσει ο υδράργυρος – Πού αναμένονται βροχές και αφρικανική σκόνη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα»/Facebook)

Ο Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα» θα δώσει δυναμικό παρών στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Ναυπλίου

9 ώρες πριν
Η χωρική κατανομή των μέγιστων θερμοκρασιών έως τις 17:30 το απόγευμα, καθώς και οι 8 σταθμοί που κατέγραψαν τις υψηλότερες τιμές στην επικράτεια, αποτυπώνονται στον σχετικό χάρτη και τον πίνακα που δημοσιοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (πηγή: ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ)

Καιρός: «Έβρασε» η χώρα με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 41°C – Οι 3 περιοχές με τα μεγαλύτερα θερμοκρασιακά ρεκόρ

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign