pontosnews.gr
Τετάρτη, 2/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η ποντιακή λύρα των 7 μέτρων στον Ασπρόπυργο φιλοδοξεί να γίνει σημείο αναφοράς

Πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία – Τι λένε στο pontosnews.gr κάποιοι από τους... κτήτορες του μνημείου που εγκαινιάζεται σήμερα. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

24/10/2022 - 8:36πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση μνήμης για τη 19η Μαΐου 2022 (φωτ.: Δήμος Ασπροπύργου)

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση μνήμης για τη 19η Μαΐου 2022 (φωτ.: Δήμος Ασπροπύργου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με περισσότερα από δύο χρόνια καθυστέρηση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των lockdown εγκαινιάζεται στην Γκορυτσά Ασπροπύργου ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία στην Ελλάδα που απεικονίζει την ποντιακή λύρα. Πρόκειται για «ένα στολίδι για ολόκληρο τον ποντιακό ελληνισμό», όπως το αποκαλούν στο pontosnews.gr κάποιοι από τους ανθρώπους που το τοποθέτησαν με δική τους πρωτοβουλία.

Το μνημείο βρίσκεται ανάμεσα στο ΚΑΠΗ και στο ποντιακό θέατρο της Γκορυτσάς. Έχει συνολικό ύψος 7 μ., ενώ μόνο η σιδερένια λύρα φτάνει τα 5,20 μέτρα.

Η τελετή των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7 το απόγευμα – τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 8 Σεπτεμβρίου 2020 και ήδη είναι ένα τοπόσημο για τον Ασπρόπυργο, με πολλούς νεόνυμφους να το επιλέγουν για τις φωτογραφίες του γάμου τους!

(Φωτ.: αρχείο Σοφίας Μαυρίδη)

Ιδιωτική πρωτοβουλία

Όπως αναφέρει στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ασπροπύργου Αναστάσιος Παπαδόπουλος, πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία.

Τα περίπου 25.000 ευρώ που απαιτήθηκαν για την κατασκευή της λύρας και του μαρμάρινου βάθρου, καθώς και για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, προήλθαν από έξι εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης στον Ασπρόπυργο και από τον πρόεδρο του Ποντιακού Θεάτρου Γκορυτσάς Δημήτρη Ευσταθιάδη.

Η Γκορυτσά, κατά τον Αναστάσιο Παπαδόπουλο, έχει περίπου 12.000 κατοίκους εκ των οποίων το 80% είναι ποντιακής καταγωγής.

«Ο κ. Ευσταθιάδης επισκέφθηκε ένα χωριό στην περιοχή της Κοζάνης, τα Αλωνάκια, και είδε το μνημείο που απεικονίζει μια μεγάλη ποντιακή λύρα. Μας πρότεινε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο και στην περιοχή μας. Μας άρεσε πάρα πολύ η ιδέα και αποφασίσαμε να το προχωρήσουμε. Ενημερώσαμε για την πρωτοβουλία μας και τον δήμαρχο, οποίος ήταν απολύτως σύμφωνος. Πήραμε την απόφαση να κατασκευαστεί και να τοποθετηθεί το μνημείο με δικά μας χρήματα. Φυσικά ζητήσαμε και λάβαμε και την απαραίτητη άδεια, αφού ο χώρος ανάμεσα στο ΚΑΠΗ και το ποντιακό θέατρο της Γκορυτσάς είναι δημοτικός», τονίζει ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ασπροπύργου.

Από τη μεριά της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας Σοφία Μαυρίδη εξηγεί ότι οι αιρετοί ποντιακής καταγωγής θέλησαν να… προικίσουν τον Ασπρόπυργο με ένα σύμβολο της ποντιακής κουλτούρας.

(Φωτ.: αρχείο Σοφίας Μαυρίδη)

«Το μνημείο τοποθετήθηκε εν καιρώ πανδημίας, σε περιόδους καραντίνας και τοπικών lockdown. Πλέον ήρθε η ώρα να αποδώσουμε την τιμή που πρέπει στη λύρα, η οποία δεν είναι ένα απλό μουσικό όργανο. Είναι ένα ιερό σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού που μας συντροφεύει στις χαρές, αποτελεί παρηγοριά στις λύπες μας, είναι δίπλα μας σε όσα καλά και δύσκολα βιώνουμε και μας κρατάει ενωμένους. Στο άκουσμά της αποτυπώνεται όλη η ιστορία των προγόνων μας. Η λύρα είναι ένας φάρος πολιτισμού, ένας φάρος μνήμης η οποία πρέπει να μείνει άσβεστη για όσα δημιούργησαν κι έπαθαν οι πρόγονοί μας», αναφέρει στο pontosnews.gr.

Τα εγκαίνια

Μια γιορτή για ολόκληρο τον ποντιακό ελληνισμό θα αποτελέσουν τα αποψινά επίσημα εγκαίνια στην Γκορυτσά.

Ειδικότερα, θα παίξουν μουσική περίπου 15 λυράρηδες από το Δήμο Ασπροπύργου, ενώ στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα συμμετάσχει και η «Ορχήστρα 1919».

Τον αγιασμό θα τελέσει ο μητροπολίτης Αττικής και Βοιωτίας Χρυσόστομος.

«Είμαι πολύ περήφανη για το μνημείο αυτό. Όλη η τοπική κοινωνία του Ασπροπύργου έχει συγκινηθεί, κυρίως όσοι είναι ποντιακής καταγωγής, οι οποίοι αποτελούν το 53% του συνολικού πληθυσμού. Ωστόσο, πολύ ενθουσιασμένοι για το μνημείο είναι και οι μη Πόντιοι κάτοικοι του δήμου μας. Η εκδήλωση των εγκαινίων θα περιλαμβάνει ένα δρώμενο από τον ποδηλάτη Βασίλη Καρυοφυλλίδη, ο οποίος έχει μεγάλη κοινωνική προσφορά, αποτελεί πρότυπο για τη νεολαία και με τις δράσεις του προβάλει την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού.

»Επίσης, θα υπάρχει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, προκειμένου να αναδειχθεί η ιστορική αναδρομή της ποντιακής λύρας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Επιθυμία μας είναι το μνημείο να αποτελέσει ένα τοπόσημο για ποντιακές συναντήσεις, έναν οδοδείκτη για τους νέους, προκειμένου να γνωρίσουν περισσότερο την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού», τονίζει στο pontosnews.gr η Σοφία Μαυρίδη.

(Φωτ.: αρχείο Σοφίας Μαυρίδη)

Από την πλευρά του ο Αναστάσιος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι φιλοδοξία των… κτητόρων του μνημείου είναι στο συγκεκριμένο σημείο να γίνεται κάθε χρόνο μια γιορτή λύρας, ώστε να αναδεικνύονται νέα ταλέντα στην ποντιακή μουσική.

«Φιλοδοξούμε μια τέτοια εκδήλωση να γίνει θεσμός για την περιοχή μας. Όλοι οι συμπολίτες, Πόντιοι και μη, αγκάλιασαν το έργο και εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή, μικροί και μεγάλοι, την πολύ μεγάλη συγκίνησή τους. Αρκεί να σημειωθεί ότι στο μνημείο πηγαίνουν και βγαίνουν φωτογραφίες οι νεόνυμφοι. Η πρωτοβουλία μας είναι συλλογική και το μνημείο αποτελεί ένα κόσμημα. Τιμάει την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και ολόκληρη την περιοχή μας. Το μνημείο θα βοηθήσει ώστε να μεταλαμπαδευτεί καλύτερα στους νεότερους η ποντιακή ιστορία», σημειώνει ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ασπροπύργου.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο δρ Θεμιστοκλής Κρητικάκος παρουσιάζει το βιβλίο και την έρευνά του στους μαθητές του St John’s College στη Μελβούρνη (φωτ.: Αρχείο Θ. Κρητικάκου)
ΠΟΝΤΟΣ

Θεμιστοκλής Κρητικάκος: Από μαθητικό δοκίμιο σε βιβλίο για τις Γενοκτονίες

2/09/2026 - 10:51πμ
Παιδιά από την Αρμενία περιμένουν μέσα στο χιόνι για να μπουν στην «Πόλη των Ορφανών», το 1915 (φωτ.: Armin T. Wegner, 1915 – Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Έμεινα πάνω στο πτώμα της μητέρας μου»: Η συγκλονιστική μαρτυρία της Ρεχάν Μανούκ Μανουκιάν που επέζησε της Γενοκτονίας των Αρμενίων

1/09/2026 - 9:28μμ
Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης (φωτ.: Facebook / Ματθαίος Τσαχουρίδης / Matthaios Tsahouridis)
ΠΟΝΤΟΣ

«Από τον Πόντο στον Ήλιο»: Το ντουέτο-έκπληξη του  Ματθαίου Τσαχουρίδη στο Φεστιβάλ «Παρά θίν’ αλός», στην Καλαμαριά

1/09/2026 - 8:56μμ
(Φωτ.: facebook.com/omilos.pontion.xorefton.kavalas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δυναμική παρουσία του Ομίλου Ποντίων Χορευτών Καβάλας στην 4η Πανελλήνια Συνάντηση Χορευτικών Ομάδων στη Λάρισα

1/09/2026 - 5:32μμ
(Φωτ.: facebook.com/nick.kommatidis?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με ποντιακή λύρα και νταούλι αρχίζουν τα μαθήματα χορού στην Ένωση Ποντίων Πανοράματος

1/09/2026 - 4:00μμ
(Φωτ. αρχείου: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Κοντεύει η ώρα για το 20ό Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών – Ζητούνται εθελοντές!

1/09/2026 - 10:24πμ
Πόντιοι στην Α' Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το 1926 (φωτ.: Γιώργος Βαφιαδάκης / ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΔΕΘ 1926: Τα προικιά του Πόντου και ο πρωτοπόρος μελισσοκόμος από τη Σάντα

1/09/2026 - 9:57πμ
Ο Γιουσούφ Τζεμάλ Κεσκίν στο εξώφυλλο του δίσκου «Poyraz» (πηγή: kitantik.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιουσούφ Τζεμάλ Κεσκίν: Ένας παραδοσιακός οργανοπαίκτης των Σουρμένων που τραγουδά ποντιακά

31/08/2026 - 8:58μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

1ο θερινό σινεμά και Sleep Over από τους «Ακρίτες» Πολυκάστρου & Περιχώρων

31/08/2026 - 8:30μμ
Τα «Γεράκια» της Γερακαρούς στο φεστιβάλ «Folk Friends Together» (πηγή: Δήμος Λαγκαδά)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Δακρύσαμε όταν ακούστηκε η Γερακαρού»: Ποντιακοί χοροί από τα «Γεράκια» στη Ρουμανία

31/08/2026 - 8:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O υπό ολοκλήρωση ναός του ιερομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτη, στο Ιωνικό Κέντρο. 6 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Θοδωρής Μανωλόπουλος – Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας)

Νέα Ιωνία: Η μικρασιατική μνήμη σε νέο σπίτι, στο «Ιωνικό Κέντρο»

6 λεπτά πριν
Καπνός από τη φωτιά στην Κάρυστο. Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Lefteris Ath)

Φωτιά στην Κάρυστο: Τρία μέτωπα – Το ένα κινείται προς την πόλη

29 λεπτά πριν
Υπεράκτιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου στο Καμπίμας της Βενεζουέλας (φωτ.: EPA / Henry Chirinos)

ΗΠΑ-Βενεζουέλα: Το νέο Δόγμα Μονρόε γράφεται με πετρέλαιο

53 λεπτά πριν
90ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

ΔΕΘ: Νέα μέτρα έως 250 εκατ. ευρώ μέσα στο 2026 – Ποιοι εξετάζεται να ενισχυθούν

1 ώρα πριν
Ο αρχαιολόγος Γεώργιος Μυλωνάς σε διάλεξη για τις Μυκήνες στο Πανεπιστήμιο Southeast Missouri State το 1961
(φωτ.: Southeast Missouri State University – Sagamore / Public Domain)

Γεώργιος Ε. Μυλωνάς: Ο διακεκριμένος Σμυρνιός αρχαιολόγος που είδε την Καταστροφή με τα μάτια του και ξέφυγε από το θάνατο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Φωτιά στην Κάρυστο: Μήνυμα του 112 – Στη μάχη έξι εναέρια μέσα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV