pontosnews.gr
Σάββατο, 27/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η πρόταση της Κομισιόν για το φυσικό αέριο περιλαμβάνει μηχανισμό περιορισμού των τιμών και κοινές προμήθειες

Ο νέος κανονισμός έκτακτης ανάγκης αφορά την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού

18/10/2022 - 7:16μμ
(Φωτ.: European Union)

(Φωτ.: European Union)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Αντιμέτωπη με έναν πολύ δύσκολο ενεργειακά χειμώνα, ο οποίος ενδεχομένως να δοκιμάσει τη συνοχή της, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή, η Κομισιόν πρότεινε ένα νέο σχέδιο που περιλαμβάνει κοινές προμήθειες, μηχανισμό περιορισμού των τιμών, αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών και μείωση της ζήτησης.

Ο νέος κανονισμός έκτακτης ανάγκης αφορά την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει κοινές αγορές για τη διαπραγμάτευση καλύτερων τιμών και την αποφυγή ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών-μελών. Το ρόλο αυτό θα αναλάβει ένας πάροχος υπηρεσιών που θα οργανώσει τη ζήτηση ομαδοποιώντας τις ανάγκες εισαγωγής αερίου, και αναζητώντας προσφορές στην αγορά.

Η συμμετοχή των κρατών-μελών σε κοινές προμήθειες θα είναι υποχρεωτική, για τη συγκέντρωση τουλάχιστον του 15% της πλήρωσης αποθήκευσης. Οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να σχηματίσουν μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία αγορών φυσικού αερίου, σύμφωνα με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.

Στόχος είναι οι από κοινού αγορές να βοηθήσουν τα μικρότερα κράτη-μέλη και ειδικότερα τις εταιρείες που βρίσκονται σε λιγότερο ευνοϊκή κατάσταση ως αγοραστές.

Επιπλέον, προτείνεται η δημιουργία νέου δείκτη τιμολόγησης για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) έως τον Μάρτιο του 2023, και στο μεσοδιάστημα να υπάρξει μηχανισμός διόρθωσης των τιμών για τη θέσπιση ενός δυναμικού ορίου για τις συναλλαγές στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο φυσικού αερίου (TTF).

«To ευρωπαϊκό χρηματιστήριο φυσικού αερίου δεν αντικατοπτρίζει πλέον με ακρίβεια την τιμή των συναλλαγών ΥΦΑ στην ΕΕ», τονίζει η Επιτροπή.

Ως εκ τούτου, προτείνει να αναπτυχθεί ένα συμπληρωματικό σημείο αναφοράς τιμών με τον ACER (ευρωπαϊκός οργανισμός για τη συνεργασία των ρυθμιστικών Αρχών ενέργειας), για την αντιμετώπιση αυτής της «συστημικής πρόκλησης». Το νέο σημείο αναφοράς θα εξασφαλίζει σταθερή και προβλέψιμη τιμολόγηση για τις συναλλαγές.

Μέχρι να γίνει το παραπάνω, η Επιτροπή προτείνει τη θέσπιση ενός προσωρινού μηχανισμού περιορισμού των τιμών μέσω του TTF, ο οποίος θα ενεργοποιείται όταν χρειάζεται. Ο μηχανισμός διόρθωσης των τιμών θα καθιερώσει σε προσωρινή βάση ένα δυναμικό όριο για τις συναλλαγές.

Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό αλληλεγγύης, μέχρι τον Μάρτιο θα απαιτείται χαμηλότερη κατανάλωση φυσικού αερίου, με βάση τον κανονισμό του Συμβουλίου που προς το παρόν δεν αφορά τα νοικοκυριά. Η Επιτροπή τονίζει ότι «είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει την κατάσταση συναγερμού στην ΕΕ», ή να επανεξετάσει το στόχο μείωσης εάν τα τρέχοντα μέτρα αποδειχθούν ανεπαρκή.

Δεδομένου ότι δεν έχουν συνάψει όλα τα μέλη τις απαραίτητες διμερείς συμφωνίες αλληλεγγύης, προκρίνονται κανόνες που θα διασφαλίζουν ότι κάθε κράτος που αντιμετωπίζει έκτακτη ανάγκη θα λάβει αέριο από άλλα, με αντάλλαγμα μια «δίκαιη αποζημίωση».

Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θα δοθούν περίπου 40 δισ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 10% της περιόδου 2014-2020.

«Οι νέες προτάσεις σε συνδυασμό με τα ήδη συμφωνημένα μέτρα για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, την αποθήκευση φυσικού αερίου και την αναδιανομή των υπερβολικών κερδών του ενεργειακού τομέα, θα βελτιώσουν τη σταθερότητα στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου αυτόν το χειμώνα και μετά», σημειώνει η Επιτροπή.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πλοίο στα Στενά του Ορμούζ (φωτ. αρχείου: EPA/ALI HAIDER)
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ χτύπησαν το Ιράν: Στο στόχαστρο αποθήκες πυραύλων και ραντάρ στα Στενά του Ορμούζ

27/06/2026 - 12:31πμ
Ισραηλινό άρμα μάχης πραγματοποιεί ελιγμούς καθώς αυτοκινητοπομπή της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) κινείται ανάμεσα σε κατεστραμμένα σπίτια στο χωριό Μέις Ελ Τζαμπάλ του νοτίου Λιβάνου, όπως φαίνεται από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων στην Άνω Γαλιλαία (φωτ.: EPA/ATEF SAFADI)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου στην Ουάσινγκτον – Με εμφύλιο απειλεί η Χεζμπολάχ

26/06/2026 - 11:35μμ
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Timone στη Μασσαλία (φωτ.: Christian PIQUES/ google.com/maps/contrib/)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στη Γαλλία: Τέταρτο παιδί χάνει τη ζωή του σε αυτοκίνητο μέσα σε λίγες ημέρες – Το ξέχασε ο πατέρας του

26/06/2026 - 9:01μμ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τελετής απονομής μεταλλίων σε στρατιωτικούς που τιμήθηκαν με τον τίτλο του Ήρωα της Ρωσίας, 17 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Alexander Kazakov / Sputnik / Kremlin Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Τα «γεράκια» πιέζουν τον Πούτιν για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και εγκατάλειψη των συνομιλιών με τις ΗΠΑ

26/06/2026 - 7:22μμ
Άνθρωποι περπατούν ανάμεσα στα ερείπια κτηρίων που υπέστησαν ζημιές από τους σεισμούς στη Λα Γκουάιρα της Βενεζουέλας, Παρασκευή 25 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Ronald Pena R)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Δραματική αύξηση των νεκρών από τον διπλό σεισμό – Φόβοι για χιλιάδες θύματα

26/06/2026 - 5:10μμ
Ιρανοί ψαράδες πλέουν ανάμεσα σε πλοία που έχουν ακινητοποιηθεί στα Στενά του Ορμούζ, ανοιχτά του Μπαντάρ Αμπάς στο νότιο Ιράν, την 1η Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Amirhossein Khorgooei / ISNA News Agency)
ΚΟΣΜΟΣ

Ορμούζ: Νέα ένταση στα Στενά, αλλά οι αγορές βλέπουν φθηνότερο πετρέλαιο

26/06/2026 - 4:22μμ
Άνθρωποι δροσίζονται κάτω από εκνεφωτές που έχουν τοποθετηθεί κοντά στο Κολοσσαίο, Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Massimo Percossi)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη «βράζει»: Δεκάδες νεκροί, θερμοκρασίες-ρεκόρ και απαγορεύσεις λόγω του ακραίου καύσωνα

26/06/2026 - 3:10μμ
Με ένα μαχητικό αεροσκάφος στο πέτο, δίπλα στην αμερικανική σημαία, υποδέχθηκε ο Τραμπ τον Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, τον Σεπτέμβριο του 2025 (φωτ.: White House / Daniel Torok)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Δώρο» στην Τουρκία, με κινητήρες για το μαχητικό KAAN

26/06/2026 - 2:46μμ
Κάτοικοι λεηλατούν κατάστημα στην Κατία Λα Μαρ της Βενεζουέλας, μία ημέρα μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς των 7,2 και 7,5 Ρίχτερ που έπληξαν τη χώρα, Πέμπτη 25 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Ronald Pena R)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Αγώνας δρόμου για επιζώντες μετά τον διπλό σεισμό – Στους 235 οι νεκροί, χιλιάδες οι άστεγοι

26/06/2026 - 1:09μμ
(Φωτ.: EPA/Boris Vergara/ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Εθνική τραγωδία μετά τον φονικό δίδυμο σεισμό – Στους 235 οι νεκροί, χιλιάδες αγνοούμενοι κάτω από τα ερείπια και μάχη με τον χρόνο για τα σωστικά συνεργεία

26/06/2026 - 8:35πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πλοίο στα Στενά του Ορμούζ (φωτ. αρχείου: EPA/ALI HAIDER)

Οι ΗΠΑ χτύπησαν το Ιράν: Στο στόχαστρο αποθήκες πυραύλων και ραντάρ στα Στενά του Ορμούζ

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Greg M. Cooper)

Μουντιάλ 2026: Πρώτη με σούπερ Ντεμπελέ η Γαλλία – Πεντάσφαιρη η Σενεγάλη

5 ώρες πριν
Ισραηλινό άρμα μάχης πραγματοποιεί ελιγμούς καθώς αυτοκινητοπομπή της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) κινείται ανάμεσα σε κατεστραμμένα σπίτια στο χωριό Μέις Ελ Τζαμπάλ του νοτίου Λιβάνου, όπως φαίνεται από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων στην Άνω Γαλιλαία (φωτ.: EPA/ATEF SAFADI)

Ιστορική συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου στην Ουάσινγκτον – Με εμφύλιο απειλεί η Χεζμπολάχ

5 ώρες πριν
Το μνημείο στο Ελληνορθόδοξο Κοιμητήριο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο, της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου (φωτ.: haf.gr)

Αίγυπτος: Η Πολεμική Αεροπορία αποκατέστησε το Μνημείο των Ελλήνων Πολεμιστών στο Κάιρο

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Σουρμένων/Facebook)

Νέα διοίκηση στην Ένωση Ποντίων Σουρμένων

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του 15χρονου στην Καλλιθέα: 17 ταυτοποιήσεις και 7 συλλήψεις για το έγκλημα

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign