pontosnews.gr
Δευτέρα, 31/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Η συμβολή της Εκκλησίας στην περίθαλψη και στήριξη των Ελλήνων προσφύγων

Μιλά στο pontosnews.gr ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

17/10/2022 - 9:43πμ
Πρόσφυγες στεγάστηκαν στο ναό του Αγ. Γεωργίου (Ροτόντα) στη Θεσσαλονίκη

Πρόσφυγες στεγάστηκαν στο ναό του Αγ. Γεωργίου (Ροτόντα) στη Θεσσαλονίκη

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την τεράστια προσφορά του κλήρου, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και του Αγίου Όρους, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής κάποιων ιερωμένων, σε ό,τι αφορά την περίθαλψη και την στήριξη προσφύγων της καθ’ ημάς Ανατολής στις τραγικές στιγμές του ξεριζωμού από τις πατρογονικές τους εστίες, στοχεύει να αναδείξει το επιστημονικό συμπόσιο που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Το συμπόσιο έχει τίτλο «Ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή – Η Συμβολή της Εκκλησίας της Ελλάδος στην υποδοχή και αποκατάσταση των προσφύγων», και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Οκτωβρίου από τις 10:00, στο Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο.

Όπως λέει στο pontosnews.gr ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, το συμπόσιο πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη θλιβερή για ολόκληρο τον ελληνισμό επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος

«Ολόκληρη η περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης, κυρίως η Καλαμαριά αλλά και άλλες περιοχές των ορίων της Μητροπόλεώς μας, υποδέχθηκε πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων από τις αλησμόνητες πατρίδες – από την Πόντο, την Καππαδοκία, την Ιωνία, την Ανατολική Θράκη, την Κωνσταντινούπολη. Στην περιοχή μας η μνήμη των απογόνων των προσφύγων για τους προγόνους τους είναι ζωηρή, και γι’ αυτό είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι. Όταν μνημονεύεις, οι άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν στην καρδιά σου, στο DNA σου», τονίζει στο pontosnews.gr σεβασμιότατος μητροπολίτης Ιουστίνος.

Σημειώνει ακόμα ότι η Εκκλησία πρόσφερε τεράστια προσφορά και στήριξη σε πολύ δύσκολες στιγμές γι’ αυτούς τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες.

«Το συμπόσιο επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι μητροπόλεις του, η Εκκλησία της Ελλάδος και οι μητροπόλεις της υποδέχθηκαν και στήριξαν τον προσφυγικό ελληνισμό. Η Εκκλησία σε πολύ δύσκολες στιγμές στήριξε ενεργά τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τα πατρογονικά τους εδάφη.

»Αυτό ακριβώς θέλουμε να αναδείξουμε: Τη μεγάλη προσφορά της Εκκλησίας. Αυτή η προσφορά, δυστυχώς, μέχρι στιγμής έχει περάσει στα… ψιλά, όμως είναι πολύ σημαντική για την υποδοχή και την περίθαλψη των προσφύγων», τονίζει ο κ. Ιουστίνος.

Οι ναοί στέγασαν πρόσφυγες

Κατά τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, με απόφαση του τότε μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Γενναδίου (από τη Μεσόπολη Προύσας η καταγωγή του), η Παναγία Αχειροποίητος (βυζαντινή εκκλησία στο κέντρο της πόλης) αλλά και άλλοι ναοί στέγασαν τους πρόσφυγες, προσφέροντάς τους την πρώτη κατοικία στην Ελλάδα.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους έδωσε το μεγαλύτερο μέρος της εκτός χερσονήσου ακίνητης περιουσίας του, προκειμένου να στεγαστούν οι πρόσφυγες.

Μάλιστα, στο επιστημονικό συμπόσιο της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς θα υπάρχει και εισήγηση της συγκεκριμένης προσφοράς του Αγίου Όρους από τον γέροντα Νικόδημο Αγιοπαυλίτη.

Ο Θεσσαλονίκης Γεννάδιος

«Τεράστια ήταν η προσφορά στους πρόσφυγες και του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Αυτό προέτρεψε το Άγιον Όρος να προχωρήσει στη διανομή πολύ μεγάλης ακίνητης περιουσίας στους πρόσφυγες, και βέβαια συναίνεσε στην απόφαση των Αγιορειτών Πατέρων. Επίσης, πολλοί ιερωμένοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου περιέθαλψαν πρόσφυγες, τους έδωσαν χρήματα και τους έβγαλαν, με κίνδυνο της ζωής τους, ψεύτικα διαβατήρια προκειμένου να φύγουν για τη μητέρα-πατρίδα. Η τεράστια προσφορά της Εκκλησίας στους πρόσφυγες είναι πτυχή που δεν έχει παρουσιαστεί διεξοδικά σε άλλα συνέδρια. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε γι’ αυτήν και να την αναδείξουμε», υπογραμμίζει ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ιουστίνος.

Καταξιωμένοι επιστήμονες

Καταξιωμένοι καθηγητές πανεπιστημίου και έμπειροι επιστήμονες θα κληθούν να καταθέσουν τα πορίσματα πρόσφατων ερευνών τους, να διαφωτίσουν ανερεύνητους μέχρι σήμερα τομείς και να θέσουν αλλά και ν’ απαντήσουν σε νέα ερωτήματα, αναφορικά με την παρηγοριά και την προστασία που πρόσφεραν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι κατά τόπους μητροπόλεις διά των ιεραρχών τους στους Έλληνες της καθ’ ημάς Ανατολής, από την Επανάσταση των Νεοτούρκων που ξέσπασε τον Ιούλιο του 1908 μέχρι και το 1922, όταν οι χριστιανικοί πληθυσμοί έζησαν την σταδιακά κλιμακούμενη βία της εθνικιστικής ιδεολογίας των Νεότουρκων και των κεμαλικών.

Πιστοποιητικό του Κεντρικού Συνδέσμου Ποιντίων Θεσσαλονίκης

Οι καταγραφές των εγκλημάτων από τις μητροπόλεις, με τη χαρακτηριστική έκδοση της Μαύρης Βίβλου Διωγμών και Μαρτυρίων από το Πατριαρχείο (1919), η τακτική αρθρογραφία αλλά και οι επίσημες διαμαρτυρίες του Πατριαρχείου και των ιεραρχών σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανώσεις στόχο είχε τη δημοσιοποίηση και την αποτροπή περαιτέρω εγκλημάτων. Τόσο μεμονωμένα ιεράρχες και κληρικοί όσο και το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο δημιούργησαν δομές για την ανακούφιση των προσφύγων, όπως παροχή συσσιτίου και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και ιδρύματα για τα ορφανά παιδιά, τα οποία συστηματικά μετέφεραν στην Ελλάδα προκειμένου να τα διασώσουν από τον άλλο μεγάλο κίνδυνο, εκείνον του εξισλαμισμού.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα «Γεράκια» της Γερακαρούς στο φεστιβάλ «Folk Friends Together» (πηγή: Δήμος Λαγκαδά)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Δακρύσαμε όταν ακούστηκε η Γερακαρού»: Ποντιακοί χοροί από τα «Γεράκια» στη Ρουμανία

31/08/2026 - 8:02μμ
Ο Αθανάσιος «Σάκης» Ζαντίδης, ο Πόντιος εκπαιδευτικός, μεταφραστής και άνθρωπος του πολιτισμού που συνέδεσε τη ζωή του με την ελληνόγλωσση παιδεία στη Μελβούρνη (πηγή: Νέος Κόσμος)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τα Κάτω Πορόια στη Μελβούρνη: Ο Πόντιος που έμαθε αγγλικά στα 22 και δίδαξε ελληνικά σε γενιές ομογενών

31/08/2026 - 1:44μμ
(Φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Γλυφάδας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα χρονιά με παράδοση και πολιτισμό για τους Πόντιους της Γλυφάδας

30/08/2026 - 9:30μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά το τέλος της εκδήλωσης στα Φωκάτα. Σάββατο 29 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Δήμος Αργοστολίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κρήτη και Πόντος αντάμωσαν στην Κεφαλονιά – Λύρα και λαούτο ένωσαν τις παραδόσεις

30/08/2026 - 3:01μμ
(Φωτ.: Ιερός Ναός Παναγίας Σουμελά-Επαρχίας Λάρνακας/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Παναγία Σουμελά Αλεθρικού ένωσε τον ποντιακό ελληνισμό της Κύπρου

29/08/2026 - 11:30μμ
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου με τον δήμαρχο Ματσούκας Κοράι Κοτσάν, κατά τη συνάντησή τους στο δημαρχείο της Ματσούκας, στις 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντος: Αντιδράσεις για φωτογραφία Κυρίζογλου μπροστά σε πορτρέτο του Κεμάλ

29/08/2026 - 7:31μμ
Το εξωτερικό της Παναγίας Σουμελά στο Αλεθρικό, την κοινότητα που ανήκει στην επαρχία Λάρνακας, στην Κύπρο (φωτ.: Μητρόπολη Τριμυθούντος)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος: Πλήθος πιστών στην Παναγία Σουμελά του Αλεθρικού – Ποντιακό γλέντι μέχρι αργά

29/08/2026 - 3:06μμ
Στην Παναγία Σουμελά Αχαρνών, για την Κοίμηση της Θεοτόκου με το Ιουλιανό ημερολόγιο (φωτ.: Facebook / Σπύρος Βρεττός)
ΠΟΝΤΟΣ

Στην Παναγία Σουμελά Αχαρνών ο Αντώνης Σαμαράς – Πλήθος πιστών στη μεγάλη πανήγυρη

29/08/2026 - 1:53μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»)
ΠΟΝΤΟΣ

Δυναμική παρουσία των «Ακριτών του Πόντου» Ασπροπύργου στην 20ή Πανελλήνια Συνάντηση Νεολαίας

29/08/2026 - 8:34πμ
(Εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΝΤΟΣ

The Chios Festival: Ο Ποντιακός Ελληνισμός στο επίκεντρο με τη βράβευση του Δημήτρη Μελισσανίδη

28/08/2026 - 11:22μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα «Γεράκια» της Γερακαρούς στο φεστιβάλ «Folk Friends Together» (πηγή: Δήμος Λαγκαδά)

«Δακρύσαμε όταν ακούστηκε η Γερακαρού»: Ποντιακοί χοροί από τα «Γεράκια» στη Ρουμανία

11 λεπτά πριν
Ο Λιονέλ Μέσι κρατά το λάβαρο της εθνικής Αργεντινής λίγο πριν από την έναρξη του προημιτελικού του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2026 απέναντι στην Ελβετία, στο Κάνσας Σίτι των ΗΠΑ (φωτ.: EPA / Christopher Neundorf)

Αποσύρεται από την εθνική Αργεντινής ο Μέσι: «Ήταν απίστευτο που τα έζησα όλα αυτά μαζί σας»

35 λεπτά πριν
Υποστηρικτές της AfD περιμένουν την έναρξη προεκλογικής συγκέντρωσης του υποψηφίου Ούλριχ Ζίγκμουντ στο Νάουμπουργκ, ενόψει των κρατιδιακών εκλογών της 6ης Σεπτεμβρίου στη Σαξονία-Άνχαλτ (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)

Γερμανία: Η AfD αγγίζει το 43% – Η κάλπη που μπορεί να γκρεμίσει το «τείχος πυρός»

59 λεπτά πριν
Κυκλοφοριακή συμφόρηση στη λεωφόρο Συγγρού (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Drones, κάμερες και AI απέναντι στο μποτιλιάρισμα στην Αττική – Πρεμιέρα για τον ΚΟΜΒΟΣ της ΕΛΑΣ

1 ώρα πριν
Εναέρια λήψη των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ ενόψει της 90ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Πέμπτη 13 Αυγούστου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Παπανίκος)

Σε ρυθμούς ΔΕΘ η Θεσσαλονίκη – Δυναμικό παρών από τη Ναυτεμπορική

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Δύο ασημένια μετάλλια η Στρατουδάκη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV