pontosnews.gr
Παρασκευή, 25/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μήνυση κατά της TotalEnergies για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Εξωφρενικές, δυσφημιστικές και αβάσιμες οι κατηγορίες, σύμφωνα με τον γαλλικό επιχειρηματικό κολοσσό

14/10/2022 - 2:08μμ
(Φωτ.: twitter.com/franceinfo)

(Φωτ.: twitter.com/franceinfo)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μήνυση σε βάρος της TotalEnergies για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου κατέθεσαν, χθες, εκπρόσωποι των ενώσεων Darwin Climax Coalition και Razom we stand, με την κατηγορία ότι συνέχισε να εκμεταλλεύεται ένα κοίτασμα στη Ρωσία και επέτρεψε την παραγωγή καυσίμου που χρησιμοποιήθηκε τελικά από ρωσικά αεροπλάνα τα οποία εμπλέκονται στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο γαλλικός κολοσσός αμφισβητεί τα όσα την κατηγορούν.

Στη μήνυση, το περιεχόμενο της οποίας μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, υπενθυμίζεται ότι η TotalEnergies διατηρούσε μέχρι το Σεπτέμβριο 49% της κοινής επιχείρησης Terneftegaz, η οποία εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Τερμοκαρστοβόιε, στο ρωσικό Μεγάλο Βορρά. Το υπόλοιπο 51% είχε ο ρωσικός όμιλος Novatec, δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αερίου στη Ρωσία, του οποίου η TotalEnergies είναι εξάλλου μέτοχος σε ποσοστό 19,4%.

Όμως, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 24 Αυγούστου από την εφημερίδα Le Monde και βασιζόταν σε έγγραφα και μία έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Witness, το κοίτασμα αερίου του Τερμοκαρστοβόιε προμήθευε φυσικό αέριο σε ένα διυλιστήριο κοντά στο Ομσκ της Σιβηρίας, το οποίο παρήγαγε απ’ αυτό καύσιμο που στη συνέχεια εστάλη για να τροφοδοτήσει τα ρωσικά αεροπλάνα που εμπλέκονταν στη σύγκρουση στην Ουκρανία, τουλάχιστον μέχρι τον περασμένο Ιούλιο.

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου της Monde, η γιγάντια γαλλική εταιρεία ενέργειας, που ήδη επικρινόταν επειδή παρέμενε στη Ρωσία, είχε διαβεβαιώσει πως «δεν παράγει κηροζίνη για το ρωσικό στρατό». Δύο ημέρες αργότερα, είχε ανακοινώσει πως συμφώνησε στις 18 Ιουλίου να παραχωρήσει στη Novatek το 49% που κατείχε στην Terneftegaz. Η πώληση αυτή οριστικοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τους μηνυτές, «συνεχίζοντας να εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Τερμοκαρστοβόιε» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου, η TotalEnergies «συνέβαλε στο να παρασχεθούν στη ρωσική κυβέρνηση τα απαραίτητα μέσα για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου» σ’ αυτή τη χώρα, όπου οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον αμάχων.

«Το καύσιμο, απαραίτητο για τις αεροπορικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, χρησίμευσε έτσι εμμέσως στη Ρωσία για να πραγματοποιήσει τους βομβαρδισμούς εναντίον του άμαχου πληθυσμού, που οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον 5.587 ανθρώπων και προκάλεσαν τον τραυματισμό 7.890», εκτιμούν οι μηνυτές.

Αυτοί οι τελευταίοι εκτιμούν εξάλλου πως η TotalEnergies δεν μπορεί να μην γνώριζε τους ισχυρούς δεσμούς επιρροής ανάμεσα στη Novatek και το ρωσικό καθεστώς: ο ολιγάρχης Γκενάντι Τιμτσένκο, ο οποίος πρόσκειται στον Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε αναγκασθεί το Μάρτιο να αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου, καθώς ήταν στόχος ευρωπαϊκών κυρώσεων. Ο Λεονίντ Μίχελσον, γενικός διευθυντής της Novatek, είναι από την πλευρά του στόχος βρετανικών κυρώσεων.

Αρνείται τις κατηγορίες η γαλλική εταιρεία

«Η TotalEnergies αρνείται κατηγορηματικά το σύνολο των αβάσιμων ισχυρισμών της Global Witness, που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Αύγουστο από την εφημερίδα Le Monde», υπενθύμισε σήμερα ο όμιλος, υποστηρίζοντας ότι τα ασταθή συμπυκνώματα αερίου, που παράγονται από την Terneftegaz, είχαν «εξαχθεί στο εξωτερικό» και συνεπώς δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν από τον ρωσικό στρατό ως καύσιμο για τα αεροπλάνα του.

«Το να είναι κάποιος “συνεργός σε εγκλήματα πολέμου” σημαίνει να παρέχει άμεση βοήθεια σε ένα κράτος ή μια εγκληματική οργάνωση που διαπράττουν εγκλήματα. Οι κατηγορίες αυτές προσβάλλουν την ακεραιότητα των ομάδων μας», σημείωσε η TotalEnergies.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μαζικές συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: αρχείο EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Κλυδωνισμοί από μεγάλων διαστάσεων οικονομικό σκάνδαλο – 45 συλλήψεις

25/09/2026 - 6:36μμ
Ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ συνοδεύουν τον Πάπα Λέοντα ΙΔ' μετά τη συνάντησή τους στο Ελιζέ. Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Mohammed Badra / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Έπειτα από 18 χρόνια, Πάπας ξανά στο Παρίσι – Ο Λέων ΙΔ’ στο Ελιζέ

25/09/2026 - 4:50μμ
Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την επιστροφή 36 λεηλατημένων αρχαιοτήτων στη Συρία, μεταξύ των οποίων ένα λίθινο ταφικό γλυπτό που διακινήθηκε παράνομα κατά την περίοδο της καταστροφής της αρχαίας Παλμύρας από το ISIS (φωτ.: english.alarabiya.net)
ΚΟΣΜΟΣ

Από τη Νέα Υόρκη στη Συρία: Επιστρέφουν 36 λεηλατημένες αρχαιότητες – Ανάμεσά τους ο ταφικός θησαυρός της Παλμύρας

25/09/2026 - 12:12πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου στον ΟΗΕ κατά πάντων: Επίθεση σε Ερντογάν, Μακρόν και Βρετανία και σκληρό μήνυμα στον Μαμντάνι

24/09/2026 - 11:17μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Μαχμούντ Αμπάς στον ΟΗΕ: «Η πολιτική του Ισραήλ απειλεί τη ζωή και την ύπαρξη των Παλαιστινίων»

24/09/2026 - 8:32μμ
(Φωτ.: EPA/Yuri Gripas/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ–Σι στον Λευκό Οίκο: «Πρέπει να συνυπάρξουμε ειρηνικά» το μήνυμα του Κινέζου προέδρου

24/09/2026 - 7:10μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Νέα προσφυγή CNN, MS NOW και Politico – «Αγνοήθηκε» η δικαστική εντολή για την πρόσβαση των δημοσιογράφων

24/09/2026 - 6:16μμ
(Φωτ.: Pixabay / www_slon_pics)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αναφορές σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο, αλλά και στη Συνθήκη της Λοζάνης από το υπουργείο Άμυνας

24/09/2026 - 11:59πμ
Ο Ερντογάν στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (φωτ.: EPA / Olga Fedorova)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν προς Ζελένσκι: Ανεξήγητες οι επιθέσεις στον Εύξεινο Πόντο

24/09/2026 - 9:37πμ
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο βήμα της 81ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι στον ΟΗΕ: Ο Πούτιν είναι ο «ασθενής μηδέν» του πολέμου

23/09/2026 - 11:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: epirusgate.gr)

Ανεμοστρόβιλος προκάλεσε σοβαρές ζημιές και μπλάκ αουτ σε χωριά του Φαναρίου στην Πάργα

13 λεπτά πριν
Αναμνηστική φωτογραφία μετά το τέλος της εκδήλωσης για τα 50 χρόνια του «Εύξεινου Πόντου» Κορινού. Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: korinosnews.blogspot.com)

Κορινός: Ένα κερί για όσους έφυγαν στα 50 χρόνια του «Εύξεινου Πόντου»

40 λεπτά πριν
Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ Δημήτρης Νατσιός, στο Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός», στο πλαίσιο της 90ής ΔΕΘ (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ MOTION TEAM)

Δ. Νατσιός: «Απόλυτη κοροϊδία» οι τιμές των καυσίμων – «Βόμβα» η αποθήκευση διοξειδίου στο Πρίνο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δ. Κατσιμεντέ)

Κ. Τασούλας: Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι πράξη ευθύνης για την Ευρώπη

1 ώρα πριν
Εικόνα από την οδό Λυσικράτους στην Πλάκα από ψηλά (φωτ.: Eurokinissi)

Έκρηξη και κατάρρευση κτηρίου στην Πλάκα: Ώρες αγωνίας για έξι αγνοούμενους στα συντρίμμια

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο βήμα ο Χρήστος Τριανταφύλλου. Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας)

Νέα Φιλαδέλφεια: Πάνω από 150 φωτογραφίες, μαρτυρίες προσφύγων και ένα μυθιστόρημα για τη Σμύρνη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV