pontosnews.gr
Δευτέρα, 18/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βρετανία: Στοιχηματίζουν ότι η Λιζ Τρας δεν θα βγάλει τη χρονιά ως πρωθυπουργός

Στο συνέδριο των Συντηρητικών θέμα στα πηγαδάκια ήταν το πόσο θα αντέξει στη θέση της - Ποια λάθη της καταλογίζουν

9/10/2022 - 2:15μμ
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας μιλά στο Βρετανικό Κοινοβούλιο (Φωτ.: UK Parliamentary recording unit)

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας μιλά στο Βρετανικό Κοινοβούλιο (Φωτ.: UK Parliamentary recording unit)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την εβδομάδα που μας πέρασε ολοκληρώθηκε το ετήσιο συνέδριο των Συντηρητικών στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας. Όπως παραδοσιακά συμβαίνει εκτός από τις καθιερωμένες ομιλίες έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα κάθε λογής πηγαδάκια που σχηματίζονται στους διαδρόμους του συνεδριακού κέντρου, στα λόμπι των ξενοδοχείων που φιλοξενούνται τα μέλη και οι βουλευτές του κόμματος, αλλά και στις παμπ που καταλήγουν πολλοί από αυτούς μετά το πέρας κάθε κοπιαστικής μέρας.

Το θέμα που μονοπωλούσε φέτος τις συζητήσεις στα εν λόγω πηγαδάκια είναι αν τελικά η Λιζ Τρας θα καταφέρει να μείνει πρωθυπουργός της χώρας μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές οι οποίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το αργότερο ως τον Γενάρη του 2025.

Μεταξύ σοβαρού και αστείου δεν ήταν λίγοι αυτοί που στοιχημάτιζαν ότι δεν θα βγάλει τη χρονιά. Άλλοι της έδιναν διορία μέχρι την άνοιξη ενώ πολλοί λιγότεροι υποστήριζαν ότι τελικά θα τα καταφέρει. Με αυτά και με τα άλλα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, «το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος ήταν μια τρομακτική εμπειρία για τη Λιζ Τρας και την κυβέρνησή της».

Η αλήθεια είναι πως η πρωθυπουργός της Βρετανίας, αν και βρίσκεται στην εξουσία λίγο παραπάνω από ένα μήνα –την Πέμπτη που μας πέρασε τον συμπλήρωσε– έχει καταφέρει να δυσαρεστήσει πολλά μέλη των Συντηρητικών. Έτσι, πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ολοένα και αυξανόμενη ισχυρή αντιπολιτευτική τάση μέσα στο κόμμα της.

Τα λάθη που καταλογίζουν στην κα Τρας είναι ουκ ολίγα. Πρώτα απ΄ όλα ότι σχημάτισε μια κυβέρνηση μόνο με άτομα που την στήριξαν κατά την διάρκεια την προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη του αρχηγού των Συντηρητικών. Επιπλέον, επέλεξε να απομακρύνει έμπειρους συμβούλους από το πρωθυπουργικό γραφείο και να φέρει νεότερους σε ηλικία. Όπως παρατηρούν οι αναλυτές αυτό υποδηλώνει ότι προτιμά ανθρώπους με ενέργεια και ενθουσιασμό βάζοντας την εμπειρία σε δεύτερη μοίρα. Σε μια περίοδο όμως που είναι βέβαιο πως οι προκλήσεις του χειμώνα θα είναι πολλές και δύσκολες τα στελέχη με εμπειρία είναι κάτι περισσότερο από πολύτιμα για έναν ηγέτη. Γι αυτό, ίσως η σοφότερη επιλογή θα ήταν να έχει επιλέξει έναν συνδυασμό συμβούλων, σημειώνουν με νόημα οι σχετικές αναλύσεις, αφήνοντας υπονοούμενα για την επάρκεια της βρετανίδας πρωθυπουργού.

Στην κα Τρας καταλογίζουν επίσης ότι απορρίπτει στοιχεία και αναλύσεις τεχνικών συμβούλων και οργανισμών με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται ο ρόλος των τεχνοκρατών. Η βρετανίδα πρωθυπουργός φαίνεται ότι θέλει να δώσει προτεραιότητα στην ιδεολογία και όχι στα στοιχεία. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να ανακοινώνει πολιτικές χωρίς συνοδευτικές πληροφορίες για την υλοποίηση τους, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση αφού δείχνει ότι δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο.

Γεγονός που φάνηκε με το «καλημέρα» σας όταν αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών στον αμφιλεγόμενο μίνι προϋπολογισμό που εκπόνησε στις 23 του Σεπτέμβρη. Ήταν τόση η αντίδραση των αγορών που η βρετανική στερλίνα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 37 ετών με τους διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς να κάνουν λόγο για «κρίση εμπιστοσύνης» στην βρετανική οικονομία. Ενώ ήδη δύο από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, ο S&P και ο Fitch, υποβάθμισαν την προοπτική του αξιόχρεου του Ηνωμένου Βασιλείου από «σταθερή» σε «αρνητική».

Είναι αξιοσημείωτο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου, πως είναι τέτοια η δυσαρέσκεια μεταξύ των μελών του κόμματος που ήδη κάποιοι βουλευτές των Συντηρητικών έχουν στείλει επιστολή δυσπιστίας στο αρμόδιο όργανο, την περίφημη επιτροπή 1922, και ζητούν την αποπομπή της.

Τα προβλήματα όμως της κας Τρας δεν τελειώνουν εδώ. Η βρετανική κοινωνία, κατά το κοινός λεγόμενο, «βράζει». Φαίνεται έτοιμη να εκραγεί αν δεν βρεθεί λύση στο ολοένα και αυξανόμενο κόστος ζωής το οποίο πλήττει κυρίως τα χαμηλά οικονομικά στρώματα της κοινωνίας. Ήδη πολλά συνδικάτα έχουν δηλώσει πως αν δεν πάρουν τις αυξήσεις που ζητούν θα προχωρήσουν τους επόμενους μήνες σε εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Έρευνες δε, από αξιόλογες δεξαμενές σκέψεις που δημοσιοποιήθηκαν φέτος το καλοκαίρι εκτιμούν ότι τον χειμώνα 1 στα 4 νοικοκυριά κάποια στιγμή θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ διατροφής και θέρμανσης. Ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian μέχρι το τέλος του 2023 πάνω από 14 εκατομμύρια βρετανοί πολίτες θα βρεθούν στα όρια της φτώχιας.

Από την άλλη ο βρετανικός οργανισμός που διαχειρίζεται το εθνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκδώσει ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί πως αν υπάρχουν ελλείψεις σε φυσικό αέριο τους επόμενους μήνες είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσει σε τακτικές τρίωρες διακοπές ηλεκτροδότησης τους χειμερινούς μήνες.

Και σ’ όλο αυτό το εκρηκτικό μίγμα έρχεται να προστεθεί, εκτός των άλλων, και η επιθυμία της Σκωτίας να πραγματοποιήσει του χρόνου το φθινόπωρο ένα νέο δημοψήφισμα με ερώτημα την ανεξαρτητοποίηση της. Επειδή η επίσημη πρόταση του τοπικού κοινοβουλίου του Εδιμβούργου απορρίφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του Λονδίνου υπό τον Μπόρις Τζόνσον, έχει γίνει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Αυτό λοιπόν την Πέμπτη θα εξετάσει αν η Σκωτία νομιμοποιείται να ξανακάνει δημοψήφισμα με θέμα την αποχώρηση της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Γραφείο Τύπου Ουκρανκής Προεδρίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ-Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο: Τα σενάρια παραχώρησης εδαφών και η ώρα της αλήθειας για Ουκρανία και Ευρώπη

18/08/2025 - 2:00μμ
Εμανουέλ Μακρόν: Ο Πούτιν δεν θέλει την ειρήνη, τη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας θέλει (φωτ.: EPA/MIGUEL MEDINA / POOL MAXPPP OUT)
ΚΟΣΜΟΣ

Εμανουέλ Μακρόν: Ο Πούτιν δεν θέλει την ειρήνη, τη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας θέλει

17/08/2025 - 11:59μμ
(Φωτ.: AA Photo/ turkiyetoday.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Φωτιά στα Δαρδανέλλια – Εκκενώθηκαν επτά χωριά

17/08/2025 - 11:00μμ
Ο Εμανουέλ Μακρόν συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών για την Ουκρανία (φωτ.: EPA / Philippe Magoni)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών

17/08/2025 - 7:49μμ
(Φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Απόβαση» ΕΕ και ΝΑΤΟ στον Λευκό Οίκο για το ραντεβού Τραμπ-Ζελένσκι

17/08/2025 - 5:17μμ
Διαδηλωτές στέκονται απέναντι στους αστυνομικούς στη διάρκεια διαμαρτυρίας στο Βελιγράδι (φωτ.: EPA/Andrej Cukic)
ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Πέμπτη νύχτα βίαιων επεισοδίων σε διάφορες πόλεις, παρά την παραδοχή Βούτσιτς για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών

17/08/2025 - 10:35πμ
Τούρκοι αστυνομικοί χρησιμοποιούν σπρέι πιπεριού και δακρυγόνα για να απομακρύνουν διαδηλωτές από την πλατεία Ταξίμ, στη διάρκεια διαμαρτυρίας τον περασμένο Μάρτιο για τη φυλάκιση του πρώην δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Άγκυρα απορρίπτει την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

17/08/2025 - 9:11πμ
Όχημα και αξιωματικός της εθνοφρουράς στην Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA / Anna Rose Layden)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ξεκίνησε η ανάπτυξη της εθνοφρουράς στην Ουάσινγκτον με εντολή Τραμπ

16/08/2025 - 9:24μμ
Ουκρανή στέκεται μπροστά σε κατεστραμμένα αυτοκίνητα μετά από ρωσικό πλήγμα στην πόλη Ντρουζκίβκα, στην επαρχία Ντόνετσκ (φωτ.: EPA/Γραφείο Τύπου της 24ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Financial Times: Ο Πούτιν ζήτησε την αποχώρηση της Ουκρανίας από το Ντονέτσκ για να τελειώσει ο πόλεμος

16/08/2025 - 7:48μμ
Από αριστερά ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε χειραψία με τον Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντησή τους στην Αλάσκα (φωτ.: EPA/Sergey Bobylev/Sputnik/Kremlin Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Στόχος η απευθείας ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι

16/08/2025 - 3:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το υψηλότερο τζακ ποτ στην ιστορία του Τζόκερ δόθηκε – Δύο υπερτυχεροί μοιράστηκαν πάνω από 28,8 εκατ. ευρώ

14 λεπτά πριν
(Φωτ.:  EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε λίγη ώρα, σε δύο σοκαριστικά τροχαία δυστυχήματα

47 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Γραφείο Τύπου Ουκρανκής Προεδρίας)

Τραμπ-Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο: Τα σενάρια παραχώρησης εδαφών και η ώρα της αλήθειας για Ουκρανία και Ευρώπη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook / Chrysostomos Stamoulis)

Θεσσαλονίκη: Θλίψη στο ΑΠΘ – Έφυγε πρόωρα από τη ζωή ο καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Χαλάνδρι: Άγρια γυναικοκτονία σε είσοδο πολυκατοικίας – Συνελήφθη ένας άνδρας

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το βίντεο

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στα καμένα της Χίου: «Αυτό που άφησε πίσω η καταστροφή, εμείς να το διορθώσουμε»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign