pontosnews.gr
Σάββατο, 13/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα νέα εργαλεία της ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό φοροδιαφυγής και φοροκλοπής

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από όσους αποκρύπτουν εισοδήματα

9/10/2022 - 4:42μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η φοροδιαφυγή αποτελεί διαχρονικά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, την οποία η εκάστοτε κυβέρνηση προσπαθεί να την περιορίσει. Η προσπάθεια αυτή άλλοτε φέρνει αποτελέσματα και άλλοτε όχι.

Τα τελευταία χρόνια η ΑΑΔΕ, κάνοντας χρήση της τεχνολογίας και των νέων εργαλείων που έχει στην διάθεσή επιχειρεί να περιορίσει αυτό το φαινόμενο που αποτελεί μάστιγα και που στερεί από την κοινωνία σημαντικούς πόρους, οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, είτε για επενδύσεις, είτε για βελτίωση της ποιότητας των κοινωνικών παροχών.

Το σημαντικότερο ίσως εργαλείο που έχει μπει στην καθημερινότητα επιχειρήσεων και επαγγελματιών είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία.

Το myDATA όπως είναι ευρύτατα γνωστό, καταργεί στην πράξη και σταδιακά την χειρόγραφη έκδοση παραστατικών και την αντικαθιστά με την ηλεκτρονική. Τα παραστατικά αυτά στέλνονται σε πραγματικό χρόνο ή έστω με μία μικρή χρονική υστέρηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, η οποία και μπορεί ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει σε ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

Το σύστημα εμπλουτίζεται συνεχώς και στην πλήρη του ανάπτυξή του θα μπορεί να έχει ουσιαστικά και το κυριότερο, άμεσα αποτελέσματα στην διασταύρωση και στην αξιολόγηση των φορολογικών στοιχείων που θα έχει η ΑΑΔΕ στην διάθεσή της.

Το τελευταίο όμως χρονικό διάστημα χρησιμοποιεί και άλλα πολύτιμα εργαλεία, όπως το Appodixi, το ElenxisLive, η επέκταση των POS σε όλη την οικονομική δραστηριότητα και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis.

Όλα τα παραπάνω, καθώς και αυτά που ετοιμάζονται για το επόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμάται ότι θα σφίξουν ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από όλους εκείνους που επιδιώκουν να αποκρύψουν εισόδημα ή ακόμη χειρότερα να μην αποδώσουν ΦΠΑ, αδίκημα που είναι φοροκλοπή.

Ας δούμε τα κυριότερα χαρακτηριστικά κάποιων από τα εργαλεία που έχει στα χέρια της η ΑΑΔΕ.

Appodixi: Το πιο πρόσφατο είναι η ηλεκτρονική εφαρμογή Appodixi, την οποία έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους περίπου 100.000 φορολογούμενοι και «σκανάρουν» τις αποδείξεις που παίρνουν στις συναλλαγές τους.

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες. Δεκαπέντε ημέρες σχεδόν μετά την ενεργοποίηση της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής, η ΑΑΔΕ έχει δεχθεί 24.193 καταγγελίες για «μαϊμού» αποδείξεις και «ύποπτες» συναλλαγές.

Σε καθημερινή βάση, δηλαδή, υποβάλλονται περίπου 1.600 καταγγελίες. Από τις καταγγελίες αυτές οι 12.983 είναι ανώνυμες και 11.210 επώνυμες. Οκτώ στις δέκα καταγγελίες αφορούν αποδείξεις οι οποίες δεν έχουν διαβιβαστεί στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ ενώ για τις υπόλοιπες έχει αναλάβει δράση ο φοροελεγκτικός μηχανισμός.

Μέσα σε μια εβδομάδα η ΑΑΔΕ «έβαλε» λουκέτο σε δυο βενζινάδικα ύστερα από τις καταγγελίες που δέχθηκε από πολίτες οι οποίοι «σκάναραν» τις αποδείξεις που είχαν πάρει από τα πρατήρια καυσίμων. Και στις δυο περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι τα βενζινάδικα είχαν παραποιήσει τα στοιχεία των αποδείξεων που διαβίβαζαν στην πλατφόρμα myDATA.

ElenxisLive: Με τη βοήθεια της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής «ElenxisLive» και μέσω των tablet οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ την ώρα που θα διενεργούν το φορολογικό έλεγχο θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν το οικονομικό προφίλ και το «φορολογικό παρελθόν» του επαγγελματία ή της επιχείρησης, α προχωρούν επί τόπου και με ταχείς διαδικασίες σε διασταυρώσεις στοιχείων, να ελέγχουν τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές, να εκδίδουν φύλλα και αναφορές για τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Με βάση το σχεδιασμό οι επιτόπιοι έλεγχοι με tablets θα επεκταθούν σταδιακά σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εμπορίας και της διάθεσης καυσίμων

Μέσω της πλατφόρμας ElenxisLive, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα μπορούν σε πραγματικό χρόνο να διαπιστώνουν και να πιστοποιούν παραβάσεις.

Διασύνδεση ταμειακών μηχανών: Επέκταση της υποχρεωτικής εγκατάστασης των συσκευών ηλεκτρονικών χρεώσεων POS σχεδόν σε όλους του κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι σήμερα δεν είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν POS δεκάδες επαγγελματικοί χώροι όπως για παράδειγμα γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κινηματογράφοι, θέατρα, ενοικιάσεις οχημάτων που δεν έχουν υποχρέωση να διαθέτουν και ταμειακή μηχανή. Επίσης δεν υπάρχει υποχρέωση εγκατάστασης POS στα περίπτερα ή τα ταξί. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί επαγγελματίες διαθέτουν POS για τις συναλλαγές με τους πελάτες τους. Παράλληλα προβλέπεται η Οnline διασύνδεση των ταμειακών με τα POS από τις αρχές του 2023. Με το νέο σύστημα οι φορολογικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα για το ύψος και το χρόνο έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης και τον τρόπο πληρωμής από το πελάτη και έτσι θα μπορούν να εντοπίζουν κρούσματα απόκρυψης εισοδήματος και κλοπής ΦΠΑ από όσους δεν εκδίδουν απόδειξη. Από τους ελέγχους που διενεργεί ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει διαπιστωθεί ότι πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές που έχουν με πελάτες τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.

Ενώ δηλαδή το POS δέχεται τη συναλλαγή ο καταστηματάρχης είτε δεν κόβει καθόλου απόδειξη είτε εκδίδει απόδειξη αλλά με ένα μικρό ποσό. Από το νέο έτος, ταμειακές μηχανές και POS θα είναι «σάρκα μία» με πλήρη καταγραφή όλων των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, με δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Το νέο σύστημα λέγεται «διασύνδεση συστημάτων έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης και τερματικών αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS)». Με το σύστημα αυτό, τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS), δεν θα επιτρέπεται να λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή για πληρωμές με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή. Ο έλεγχος αυτός θα μπορεί να γίνεται σε 5 βήματα:

Κατασχέσεις: Το έσχατο «όπλο» για την ΑΑΔΕ, ώστε να πείσει εκείνους που μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους και δεν το κάνουν, είναι οι κατασχέσεις και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Το μέτρο των πλειστηριασμών θα επεκταθεί τους επόμενους μήνες σε μια προσπάθεια να οδηγηθούν οι φορολογούμενοι στο ταμείο για κλείσιμο των ανοιχτών τους λογαριασμών. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι μεγαλοοφειλέτες ενώ στο σφυρί βγαίνουν ακίνητα όλων των κατηγοριών. Από κατοικίες, αποθήκες, επαγγελματικά κτίρια, καταστήματα, οικόπεδα μέχρι αγροτεμάχια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Ένα Σάββατο γεμάτο στιλ, λάμψη και festive glam – Το Madwalk Gifting Lounge by ΣΚΡΑΤΣ σε περιμένει να λάμψεις

12/12/2025 - 2:39μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη: Κύκλωμα αγροτικών επιδοτήσεων με αρχηγό αγροτοσυνδικαλιστή – 15 συλλήψεις

12/12/2025 - 2:15μμ
Αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών, Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελέας για τη Χρυσή Αυγή: Γνήσιο τέκνο του ναζισμού με πλήρη ιεραρχία και κεντρικό σχεδιασμό

12/12/2025 - 1:03μμ
Συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες στο λιμάνι Θεσσαλονίκης: Συμβολικός αποκλεισμός με τρακτέρ και φέρετρα – Ισχυρή αστυνομική παρουσία

12/12/2025 - 12:36μμ
Εικόνα από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, «Για τη διερεύνηση όλων των ζητημάτων που έχουν ανακύψει σχετικά με τη λειτουργία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), με γνώμονα την ανάδειξη τυχόν ευθυνών και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του συστήματος πληρωμής των αγροτικών ενισχύσεων, ώστε να αποτελεί έναν αξιόπιστο, αποτελεσματικό και δίκαιο μηχανισμό για όλους τους παράγωγους της χώρας». Σήμερα καταθέτει ο Εμμανουήλ Χνάρης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας στην Κρήτη – Προσαγωγές και συλλήψεις

12/12/2025 - 11:37πμ
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης (φωτ.: Νάσος Σιμόπουλος/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Στέλιος Αγγελούδης: 42χρονος απειλούσε και εξύβριζε με μηνύματα τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης

12/12/2025 - 9:49πμ
Εικόνα από χθες το βράδυ στο αγροτικό μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα, όπου καλλιτέχνες κράτησαν μουσική συντροφιά σε όλους όσοι ήταν εκεί (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτοκτηνοτροφικά μπλόκα παντού: Αποκλείουν συμβολικά, σήμερα, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

12/12/2025 - 9:24πμ
(Φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σχεδόν αίθριος ο καιρός σήμερα, με κατά τόπους νεφώσεις

12/12/2025 - 8:09πμ
Εικόνα από τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση όλων των ζητημάτων που έχουν ανακύψει σχετικά με τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση δύο μηνών αποφάσισε η εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ

11/12/2025 - 8:17μμ
Η φαντασμαγορική γιορτή του My Radio 104.6 powered by Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο (φωτ.: opap.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Πυροτεχνήματα, 120.000 λαμπιόνια και Λένα Ζευγαρά live στον Πειραιά

11/12/2025 - 6:36μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Δεν άντεξε στη Βαρκελώνη ο Ολυμπιακός

2 λεπτά πριν
Ουκρανοί κρατούν πανό που αναγράφει «Χρησιμοποιείστε ρωσικά κεφάλαια: Ένας νόμιμος και σωστός τρόποος να υπερασπιστείτε την Ουκρανία» έξω από το κτήριο όπου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)

Παγώνουν επ’ αόριστον τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη

31 λεπτά πριν
Μέλη της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης όπως συμμετείχαν στην τηλεοπτική εκπομπή (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

Ελληνοαυστραλός πρώην αθλητής διηγείται τα Χριστούγεννα των παιδικών του χρόνων με φόντο τους… Πόντιους της Μελβούρνης

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook σωματείο «Παναγία Σουμελά Θέρμης»)

Μαθήματα ποντιακής λύρας στο σωματείο «Παναγία Σουμελά Θέρμης» από τον Ανδρέα Κουγιουμτζίδη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΤ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ταεκβοντό U21: Ασημένιο ο Δόμπας, χάλκινο ο Νικολαΐδης

2 ώρες πριν

Η βασιλοπούλλα και τα πέντε αδέλφια – Ένα ποντιακό παραμύθι από τη συλλογή του Σίμου Λιανίδη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign