pontosnews.gr
Σάββατο, 23/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Ιωακείμ Καρεπίδης μελέτησε τις οθωμανικές γελοιογραφίες: Ο αχόρταγος Έλληνας βασιλιάς, ο επιβλητικός Κεμάλ, ο ευγενής τουρκικός λαός

Η εισήγησή του περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του διεθνούς συνεδρίου «Η επόμενη μέρα μετά την Καταστροφή», που διοργανώνεται στην Καλαμαριά

8/10/2022 - 6:31μμ
Η γελοιογραφία στα αριστερά σατιρίζει την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα μετά τη Διάσκεψη του Παρισιού. Η γελοιογραφία στα δεξιά δείχνει Τούρκο στρατιώτη στη Σμύρνη (πηγή: yenidenergenekon.com)

Η γελοιογραφία στα αριστερά σατιρίζει την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα μετά τη Διάσκεψη του Παρισιού. Η γελοιογραφία στα δεξιά δείχνει Τούρκο στρατιώτη στη Σμύρνη (πηγή: yenidenergenekon.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Άγνωστες για πολλούς αλλά πολύ σημαντικές ιστορικά είναι οι αναφορές των οθωμανικών γελοιογραφικών περιοδικών την περίοδο 1920-1922, καθώς επικεντρώνονται στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Οι γελοιογράφοι παρουσιάζουν τον βασιλιά Κωνσταντίνο ως δύσμορφο, αχόρταγο και ανίκανο, μεταξύ άλλων, και επιχειρούν να ανυψώσουν τον τουρκικό λαό σε θεμέλιο του νέου κράτους που γεννάται από τον Μουσταφά Κεμάλ.

Αυτό το υλικό μελέτησε και παρουσίασε σήμερα κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού και του Δήμου Καλαμαριάς, ο ιστορικός και υποψήφιος διδάκτωρ Λαογραφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωακείμ Καρεπίδης.

Ο ιστορικός και υποψήφιος διδάκτωρ Λαογραφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωακείμ Καρεπίδης

Το συνέδριο που ξεκίνησε την Πέμπτη ολοκληρώνεται αύριο. Φιλοξενείται σε δύο θέατρα της προσφυγομάνας Καλαμαριάς, στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» και στο Δημοτικό Θέατρο «Οδού Χηλής». Τίτλος: «Η επόμενη μέρα μετά την Καταστροφή».

Συνδιοργανωτές είναι το υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης), το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» και η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ.

Μόνο μία γελοιογραφία του Βενιζέλου

Όπως ανέφερε στο pontosnews.gr ο Ιωακείμ Καρεπίδης, μελέτησε δύο από τα πέντε σατιρικά περιοδικά εκείνης της εποχής, τα πιο σημαντικά, με τις περισσότερες εκδόσεις. Η περίοδος που κάλυψε ήταν μετά από τη Συνθήκη των Σεβρών και πριν από τη Συνθήκη της Λοζάνης.

«Μην ανησυχείς Γιώργο, είμαι πίσω σου» γράφει η λεζάντα της γελοιογραφίας (πηγή: yenidenergenekon.com)

«Σε όλη αυτήν την περίοδο μόνο μία γελοιογραφία περιλάμβανε τον Ελευθέριο Βενιζέλο και όλες οι υπόλοιπες τον βασιλιά Κωνσταντίνο. Επίσης, στις γελοιογραφίες γίνεται ευρεία χρήση του ονόματος “Τούρκος”, προκειμένου να σηματοδοτηθεί η αλλαγή από την αυτοκρατορία στο σύγχρονο κράτος. Σε αυτές ο Καραγκιόζης εκπροσωπεί το λαό, τον φτωχό, τον ταπεινό, όπως και σε εμάς. Ωστόσο, σε διαλόγους ο Κεμάλ τον αποκαλεί ‘’τσελεμπή’’, δηλαδή ευγενή. Θέλει να δώσει αξία στο λαό και να ανατάξει το πατριωτικό του αίσθημα. Δεν είναι ο λαουτζίκος. Είναι το θεμέλιο που θα δώσει αξία στη νέα Τουρκία. Εμείς ονομάσαμε τις περιοχές Νέα Σμύρνη, Νέα Ιωνία και τα λοιπά, όμως δεν βλέπουμε πουθενά στην Τουρκία, για παράδειγμα, Νέα Σελανίκ. Ήθελαν να σβήσουν το παρελθόν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να δώσουν αξία στο λαό», εξήγησε.

Οθωμανικές γελοιογραφίες με πρωταγωνιστή τον Κεμάλ

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι οι οθωμανικές γελοιογραφίες περιλάμβαναν συμβολισμούς, για να επικοινωνήσουν το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν.

«Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος παρουσιαζόταν πάντοτε δύσμορφος, άλλοτε με στρατιωτική στολή, άλλοτε τσολιάς και άλλοτε κλινήρης. Παρουσιαζόταν και ως αχάριστος, αχόρταγος και ανίκανος. Στον αντίποδα, ο Κεμάλ ήταν πάντοτε επιβλητικός και με στρατιωτική στολή. Λέει ότι θα ξεριζώσει τα ζιζάνια και τα ερπετά και θα αποδώσει το έδαφος εκεί που ανήκει. Πίσω στον τουρκικό λαό», τόνισε ο Ιωακείμ Καρεπίδης.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

• Διαβάστε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου.
• Το pontosnews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου «Η επόμενη μέρα μετά την καταστροφή».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/gnomiwebtv)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο χορός της μνήμης συγκίνησε το Κιλκίς – Πατέρας και γιος χόρεψαν επί σκηνής σέρρα και αποθεώθηκαν

22/05/2026 - 10:39μμ
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Στη δημοσιότητα οι επιστολές για επίσημη εκδήλωση την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας στην ΠΕ Ημαθίας

22/05/2026 - 7:33μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ιωάννινα: Οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου μυήθηκαν στην ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου – Με αφορμή τη 19η Μαΐου

22/05/2026 - 6:37μμ
ΠΟΝΤΟΣ

«Δυο πατρίδες έχασα»: Κυκλοφόρησε το νέο τραγούδι του Κώστα Τηλαβερίδη για τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων

22/05/2026 - 4:29μμ
Αεροφωτογραφία της κατεστραμμένης προβλήτας στο Καραμπουρνάκι Θεσσαλονίκης. 14 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSΙ / Σωτήρης Τρυψάνης)
ΠΟΝΤΟΣ

«Εδώ έφτασαν οι δικοί μας άνθρωποι» – Η τελευταία Σκάλα των Προσφύγων στην Καλαμαριά καταρρέει μαζί με τη μνήμη ενός ολόκληρου κόσμου

22/05/2026 - 3:50μμ
Στιγμιότυπο από την εμφάνιση του Καλλιτεχνικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα», Πέμπτη 21 Μαΐου 2026 (φωτ.: Δήμος Φυλής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η «Τραπεζούντα» έφερε τον Πόντο στην κεντρική πλατεία Άνω Λιοσίων

22/05/2026 - 2:38μμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»/Katerina Papadopoulou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Σινί μνήμης» στη Λάρισα – Τιμή και συγκίνηση για τη 19η Μαΐου

22/05/2026 - 1:55μμ
(Φωτ.: Facebook/Δήμος Εορδαίας)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ στην ποντιακή διάλεκτο: Η αυλαία έπεσε, αλλά η συγκίνηση έμεινε ζωντανή – Τα βραβεία που απονεμήθηκαν

22/05/2026 - 12:30μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Ζακύνθου «Ακρίτες του Ιονίου»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Από τη μνήμη στην παράδοση: Μαθητές στον Άγιο Λέοντα Ζακύνθου βροντοφώναξαν «Ο Πόντος ζει!»

22/05/2026 - 10:00πμ
Στρατιωτικός χαιρετισμός από τον Πόντιο Εύζωνα, Τρίτη 19 Μαΐου 2026 (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΝΤΟΣ

Ευζωνική ποντιακή στολή, τιμή και ένα μωρό που «έκλεψε» την παράσταση: Το παρασκήνιο πίσω από τους Εύζωνες της 19ης Μαΐου

22/05/2026 - 9:04πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φεστιβάλ ποντιακών εκδηλώσεων Ωραιοκάστρου: Αναβάλλεται η «Βιωματική Πορεία» – Κανονικά η θεατρική παράσταση

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την άφιξη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» των Ελλήνων ακτιβιστών που συμμετείχαν στον στόλο «Global Sumud Flotilla» (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)

Αίσιο τέλος για τους 19 Έλληνες του «Global Sumud Flotilla» – Επέστρεψαν στην Αθήνα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Euroleague – Final 4: Πέρασε στον τελικό η Ρεάλ – Για το 12ο τρόπαιο κόντρα στον Ολυμπιακό

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/Ένωση Μικρασιατών Λαμίας)

Η Ένωση Μικρασιατών Λαμίας «Ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης» στα χνάρια προσφύγων από τη Μικρασία

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/gnomiwebtv)

Ο χορός της μνήμης συγκίνησε το Κιλκίς – Πατέρας και γιος χόρεψαν επί σκηνής σέρρα και αποθεώθηκαν

4 ώρες πριν
Εικόνα από την αφίσα της εκδήλωσης

Μνημόσυνο για τους 353.000 νεκρούς Έλληνες του Πόντου στη Ρόδο

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign