pontosnews.gr
Τρίτη, 21/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ντονέτσκ: Ρώσοι συνέλαβαν και φυλάκισαν τη δασκάλα ελληνικής γλώσσας Έλενα Ταμπάχοβα

Κατάγεται από το ελληνικό χωριό Ουρζούφ και είναι δραστήριο μέλος της τοπικής ελληνικής κοινότητας

4/10/2022 - 3:44μμ
Εικόνα από το ελληνικό χωριό Ουρζούφ (φωτ.: kirillovka.ks.ua/)

Εικόνα από το ελληνικό χωριό Ουρζούφ (φωτ.: kirillovka.ks.ua/)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με την κατηγορία της «φιλοουκρανικής στάσης» συνελήφθη και οδηγήθηκε σε φυλακή του Ντονέτσκ η νεαρή δασκάλα ελληνικής γλώσσας Έλενα Ταμπάχοβα. Την πληροφορία μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ και η ποντιακής καταγωγής δημοσιογράφος Σοφία Προκοπίδου, ενώ την είδηση επιβεβαιώνουν η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή και ο ελληνικής καταγωγής διακεκριμένος συγγραφέας της Ουκρανίας Ιβάν Αβράμοβ.

Η Έλενα Ταμπάχοβα, από το ελληνικό χωριό Ουρζούφ της περιφέρειας του Ντονέτσκ, σύμφωνα με καταγγελίες συγγενών και φίλων της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνελήφθη από τις κατοχικές αρχές επειδή εκφράστηκε δημόσια (στα social media) εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής.

Όπως ανέφεραν, την συνέλαβαν άγνωστοι και την οδήγησαν αρχικά στο αστυνομικό τμήμα του Μάνγκους (ελληνικό κεφαλοχώρι της περιοχής), όπου εδρεύει αστυνομία. Από εκεί τη μετέφεραν προς άγνωστη κατεύθυνση.

«Πριν από την κατάληψη του Ουρζούφ, η Έλενα συμμετείχε ενεργά στη ζωή τοπικής ελληνικής κοινότητας. Ήταν αγαπητή μεταξύ των συγχωριανών, ενώ και στο σχολείο τα παιδιά την αγαπούσαν πολύ», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή.

Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή, πρόεδρoς της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας (φωτ.: Αρχείο της Αλεξάνδρας Προτσένκο-Πιτσατζή)

«Η Έλενα ήταν ερωτευμένη με τις παραδόσεις και τα έθιμά μας. Οι Έλληνες της Ουκρανίας κάνουμε έκκληση σε όλες τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όλες τις γυναικείες οργανώσεις και την ελληνική κοινωνία για κοινοποίηση του θέματος και τυχόν νέες πληροφορίες για την τύχη της νεαρής δασκάλας, που άφησε πίσω το παιδί της. Όσο περισσότερες οργανώσεις θα το κοινοποιήσουν, τόσο πιο γρήγορα θα είναι δυνατό να σωθεί μια γυναίκα που την περιμένει στο σπίτι ένα παιδί δύο ετών», πρόσθεσε.

Ο Ιβάν Αβράμοβ, με γραπτό μήνυμά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη της δασκάλας.

«Δεν ξέρω πια τρομερή απειλή θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευαίσθητη νεαρή γυναίκα, δασκάλα της ελληνικής γλώσσας και μητέρα μιας δίχρονης κόρης, για τους Ρώσους εισβολείς, οι οποίοι τη συνέλαβαν και την πέταξαν στα μπουντρούμια της φυλακής, μόνο και μόνο επειδή παρέμεινε πιστή στην πατρίδα της, την Ουκρανία. Ελπίζω ότι πολύ σύντομα, το λυκόφως της φυλακής, το κρύο του κελιού, ο μουχλιασμένος αέρας του μπουντρουμιού θα αντικατασταθούν από το φως του ήλιου της ελευθερίας, αλλά και την ελευθερία του Ουρζούφ, τις μυρωδιές της στέπας και της θάλασσας!», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ιβάν Αβράμοβ.

(Φωτ.: Προσωπικό αρχείο του συγγραφέα)

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Σοφία Προκοπίδου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άποψη της Νέας Υόρκης από το πλοιάριο (φωτ.: facebook.com/FHSGNY)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Γεφυρώνοντας επαναστάσεις: Ελλάδα και Αμερική – Ένα εμβληματικό επετειακό ταξίδι στα νερά της Νέας Υόρκης

20/04/2026 - 11:58μμ
Άγημα της Προεδρικής Φρουράς στο Σικάγο, για την παρέλαση της ομογένειας για τα 205 χρόνια της Επανάστασης. Κυριακή 19 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Elios Photography)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σικάγο: Οι Εύζωνες έκλεψαν την παράσταση στην παρέλαση για τα 205 χρόνια της Επανάστασης

20/04/2026 - 10:34μμ
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην έδρα της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων της Γεωργίας (φωτ.: αρχείο Μ. Χαρακόπουλου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Γεωργία: Ο ελληνισμός της Τσάλκας επιμένει – Μήνυμα στήριξης από την Ελλάδα

20/04/2026 - 7:05μμ
(Φωτ.: The greek herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από το Σίδνεϊ στην Αδελαΐδα: Έλληνες της διασποράς στο Φεστιβάλ Hellenika

19/04/2026 - 3:42μμ
Η φωτογραφία απεικονίζει μέλη της Αγαθοεργού Αδελφότητας Αφθόνης (Προποντίδας) και είναι δωρεά του δρ Τζιμ Δημητρίου στο Ottoman Greeks of the US Digital History Project. Τόπος της φωτογραφίας είναι το Elysian Park, στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας, το 1928 (πηγή: facebook.com/ogus0424)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέα Υόρκη: Έρευνα για τους Έλληνες της Ανατολής και της Προποντίδας – Αναζητούνται απόγονοί τους

18/04/2026 - 4:11μμ
Μετά το τέλος της παράστασης, η Ιρίνα Μπόικο με μαθητές και εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Νο 94 «Ελλάδα» (φωτ.: Facebook / Енотіта/Ενότητα/Еnоtіtа)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κίεβο: Η Οδύσσεια στο Γυμνάσιο «Ελλάδα» – Τα παιδιά βρήκαν τη δική τους «Ιθάκη» μέσα στον πόλεμο

18/04/2026 - 1:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Σαμαράς / anamniseis.net)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια στη Νέα Υόρκη τίμησε με συγκίνηση και περηφάνια την εκδήλωση «Σθένος του 1821»

16/04/2026 - 4:04μμ
(Φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλίας Μακάριος: «Οι Ακολουθίες να γίνονται στα Ελληνικά – Δεν ξεχνούμε την ταυτότητά μας»

16/04/2026 - 2:12μμ
(Φωτ.: Από την αφίσα της ταινίας Καποδίστριας του Γιάννη Σμαραγδή)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο «Καποδίστριας» του Γιάννη Σμαραγδή κατακτά τον κόσμο

15/04/2026 - 10:59μμ
Πορτρέτο του Ιβάν Ευσταφίεβιτς Βλάσοφ διά χειρός Γκριγκόρι Αντόλσκι, το 1695 (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/ File:Grigoriy_Adolsky_)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ιβάν Βλάσοφ: Ο Έλληνας πρέσβης της Ρωσίας στην Κίνα – Ο πρώτος βοεβόδας της βόρειας Σιβηρίας

15/04/2026 - 9:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Γραμμή 2 Μετρό: Θα κλείνουν πιο νωρίς πέντε κεντρικοί σταθμοί έως τις 30 Απριλίου, λόγω έργων

14 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA/JIM LO SCALZO)

Καπιτώλιο: Ισχυρό διακομματικό μήνυμα στήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

42 λεπτά πριν
(Ψηφιδωτό από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, Βενετία)

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Β’)

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Γιώργος Μυλωνάκης: Σταθερή αλλά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του – Για έκτη ημέρα στη ΜΕΘ

1 ώρα πριν
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Μακεδονία στις 25 Φεβρουαρίου 1975, με αναφορά στο λεγόμενο «Πραξικόπημα της πιτζάμας» (φωτ.: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος / Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου)

Το «πραξικόπημα της πιτζάμας» – Η νύχτα που η Μεταπολίτευση βρέθηκε ξανά σε κίνδυνο

2 ώρες πριν
Κρεμασμένη στο κελί της βρέθηκε 35χρονη κατηγορούμενη για το θάνατο του πατέρα της

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 22χρονος για απάτη-μαμούθ σε βάρος 76χρονης

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign