pontosnews.gr
Σάββατο, 18/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Επίδομα μητρότητας: Πρόταση για επέκτασή του στον ιδιωτικό τομέα, από 6 σε 9 μήνες

Το μέτρο θα μπορεί να εφαρμοστεί και για τον πατέρα

2/10/2022 - 9:04πμ
(Φωτ.: pixabay.com/pexels)

(Φωτ.: pixabay.com/pexels)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από το 2023 για ακόμα τρεις μήνες, προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η σχετική διάταξη πρόκειται να ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου για τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος, που αναμένεται να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, μετά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, αυξάνεται η περίοδος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες για τις μητέρες ασφαλισμένες στον e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ), οι οποίες εργάζονται ως μισθωτές με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σήμερα, μία μητέρα λαμβάνει από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), για ειδική παροχή προστασίας μητρότητας τον βασικό κατώτατο μισθό επί έξι μήνες, δηλαδή 713 χ 6 = 4.278 ευρώ (μεικτά). Με την επέκταση του επιδόματος κατά τρεις μήνες, θα λάβει 713 χ 9= 6.417 ευρώ μεικτά. Και στις δύο περιπτώσεις λαμβάνει και αναλογία Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και αναλογία επιδόματος αδείας, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που εμπίπτει η επιδότησή της.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, η ρύθμιση αποσκοπεί πρωτίστως στη στήριξη της οικογένειας και στην εξίσωση ουσιαστικά μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς προβλέπει τη χρονική επέκταση της προστασίας της μητρότητας και για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα, σε αναλογία με την ειδική άδεια ανατροφής που δικαιούνται οι μητέρες εργαζόμενες στο Δημόσιο.

Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί εναλλακτικά και για τον πατέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας προς τον πατέρα, αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις με πλήρη ή μερική απασχόληση. Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσει η μητέρα, δικαιούται τις παροχές και τις συνέπειες ως προς την ασφαλιστική κάλυψη, που ορίζει η διάταξη.

Τι ισχύει σήμερα

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, για τη χορήγηση της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, οι προϋποθέσεις, που έχουν τεθεί, είναι:

  • η ασφάλιση στον ΕΦΚΑ
  • η ενεργός εργασιακή σχέση εξαρτημένης εργασίας τόσο κατά την έναρξη όσο και κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας
  • η λήψη των παροχών μητρότητας από τον e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) ή τον Ειδικό Λογαριασμό Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Δικαιούχοι είναι και οι τεκμαιρόμενες μητέρες του άρθρου 1464 του ΑΚ, που αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, καθώς και οι εργαζόμενες που υιοθετούν τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των οκτώ ετών, εφόσον πληρούν τις ως άνω προϋποθέσεις. Η ΔΥΠΑ υποχρεούται να καταβάλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, με βάση το προαναφερόμενο ποσό.

Σε περίπτωση απασχόλησης μέχρι και τέσσερις ώρες ημερησίως ή μέχρι 13 ημέρες τον μήνα κατά μέσο όρο στη διάρκεια του εξαμήνου που προηγείται της άδειας κυοφορίας, το καταβαλλόμενο ποσό ισούται με το μισό του ανωτέρω καθοριζόμενου ποσού.

Ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον κλάδο σύνταξης και ασθένειας του e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), καθώς επίσης και στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης.

Οι προβλεπόμενες εισφορές υπολογίζονται επί του κατά περίπτωση αναφερόμενου ποσού, από το οποίο η ΔΥΠΑ παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά της ασφαλισμένης και την αποδίδει στον e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και στο αντίστοιχο επικουρικό ταμείο, μαζί με την προβλεπόμενη εργοδοτική εισφορά που βαρύνει την Υπηρεσία.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εικόνα από την έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ρένα Δούρου νέα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

18/07/2026 - 12:15μμ
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο γραφείο του, στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: Δημήτρης Χριστοδούλου/pontosnews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Μαρινάκης: Οι προσφυγικές μου ρίζες από τον Πόντο και τη Σμύρνη με καθόρισαν – Αδιανόητο να μην μαθαίνουν τα παιδιά για το έγκλημα της Γενοκτονίας

17/07/2026 - 6:59μμ
Ο Παύλος Πολάκης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σάββατο 11 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ σε αποσύνθεση: Αποσύρθηκε ο Πολάκης – Μόνη υποψήφια η Δούρου

17/07/2026 - 5:08μμ
Το άγαλμα της Δικαιοσύνης που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της έδρας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Αθήνα (φωτ.: ΕUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κράτος Δικαίου: Πρόοδος για την Ελλάδα, αλλά «καμπανάκια» για διαφθορά και lobbying

17/07/2026 - 4:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποχωρεί από την κοινοβουλευτική ομάδα η Όλγα Γεροβασίλη, παραιτήθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης, εκτός και ο Μιλτιάδης Ζαμπάρας

17/07/2026 - 10:03πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ σε αποσύνθεση: Μαζική έξοδος 63 στελεχών πριν από την κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή

16/07/2026 - 10:03μμ
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινικές διώξεις σε 22 πρόσωπα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – Στη δικογραφία τέσσερις βουλευτές

16/07/2026 - 11:34πμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Περιφέρεια Αττικής)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπογράφεται η σύμβαση για τον τριπλό κόμβο Σκαραμαγκά: «Ανάσα» για 100.000 οδηγούς στη Δυτική Αττική

13/07/2026 - 10:15πμ
(Φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Μυλωνάκης: «Θυμάμαι την κατάρρευσή μου… Την αγωνία στα πρόσωπά τους» – Οι 26 μέρες στην εντατική και η εξομολόγηση μετά τη μάχη για τη ζωή του

12/07/2026 - 9:45μμ
(Φωτ.: facebook / Sevi Voloudaki)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χανιά: Απειλητικά μηνύματα έξω από το σπίτι και το γραφείο της Σέβης Βολουδάκη – Καταδικάζει και η αντιπολίτευση

12/07/2026 - 3:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άνθρωποι φωτογραφίζουν τη θέα από το Λιτλ Άιλαντ, καθώς η ομίχλη που προκλήθηκε από τις δασικές πυρκαγιές στον Καναδά και οι νεφελώδεις συνθήκες είναι ορατές στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA/ SARAH YENESEL)

Εκτός ελέγχου οι φωτιές στον Καναδά: Απειλεί με δασμούς ο Τραμπ λόγω της μόλυνσης στις ΗΠΑ

24 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Βρεφονηπιακοί σταθμοί & ΚΔΑΠ: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων – Η καινοτομία που αφορά πολύτεκνες οικογένειες

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Amy Kontras)

Γαλλία και Αγγλία στον τελικό της παρηγοριάς – Το πανόραμα του Μουντιάλ

1 ώρα πριν
Εικόνα από την έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)

Η Ρένα Δούρου νέα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/ profile.php?id/ Καϊστρι Πόντος)

Πόντος και Κρήτη ανταμώνουν στον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Αμπελοκήπων-Μενεμένης «Το Καΐστρι»

2 ώρες πριν
Ένα μπλε καβούρι σε παραλία της Λάρισας, όπου καταλήγει το Δέλτα του Πηνειού και ενώνεται με τα νερά του Αιγαίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Απόστολος Ντόμαλης)

Μπλε καβούρι: Ο «Ιταλός» των εκβολών του Πηνειού – Πονοκέφαλος για τους ψαράδες αλλά και εκλεκτός καλοκαιρινός μεζές

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign