pontosnews.gr
Πέμπτη, 8/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νέο δείκτη τιμών για το φυσικό αέριο που θα υπολογίζει και το LNG θέλει να καθιερώσει η ΕΕ

Η Κομισιόν θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστούν σε κάποιο βαθμό οι υπερβολικές αυξήσεις των τιμών

1/10/2022 - 11:57πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Robert Ghement)

(Φωτ. αρχείου: EPA / Robert Ghement)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η καθιέρωση ενός νέου δείκτη τιμών αναφοράς για το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά ήταν μεταξύ των βασικών θεμάτων που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ της Παρασκευής, μαζί με το γενικό πλαφόν στις συναλλαγές στη χονδρική αγορά.

Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας να περιορισθούν οι υπερβολικές αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη δραστική μείωση των ρωσικών ροών στην Ευρώπη.

Παράγοντες της αγοράς έχουν επισημάνει από καιρό ότι ο σημερινός δείκτης αναφοράς των τιμών του αερίου (TTF), ο οποίος διαμορφώνεται από τη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, δεν είναι αντιπροσωπευτικός.

Και αυτό, επειδή βασίζεται μόνο στην προσφορά του φυσικού αερίου που φθάνει στην Ευρώπη μέσω αγωγών, η οποία από το καλοκαίρι και ειδικά μετά τη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream από τη Ρωσία έχει συρρικνωθεί πολύ.

Η τιμή της μεγαβατώρας εκτινάχθηκε από τα 80 ευρώ τον Ιούνιο στα 340 ευρώ τον Αύγουστο μετά τη μείωση και τελικά τη διακοπή των ροών ρωσικού αερίου στη Γερμανία. Αν και στη συνέχεια οι τιμές υποχώρησαν, καθώς οι αποθήκες στην ΕΕ έχουν γεμίσει σε ποσοστό περίπου 90%, παραμένουν πολύ υψηλές – κοντά στα 200 ευρώ – λόγω της ανισορροπίας προσφοράς και ζήτησης.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι ο δείκτης TTF δεν είναι αντιπροσωπευτικός της αγοράς, επειδή οι τιμές δεν λαμβάνουν υπόψη τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), οι οποίες έχουν αυξηθεί θεαματικά φέτος. Και γι’ αυτό υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο καταγραφής των συναλλαγών σε LNG, με βάση το οποίο θα υπάρχει ένας συμπληρωματικός δείκτης τιμών.

Σύμφωνα με τον Economist, οι τιμές που πληρώνονται για τα φορτία LNG είναι ελαφρά χαμηλότερες από αυτές που διαμορφώνονται στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, κάτι που σημαίνει ότι οι αγοραστές πληρώνουν περισσότερο όταν χρησιμοποιούν τον δείκτη TTF. Για παράδειγμα, στις 14 Σεπτεμβρίου το κόστος της μεγαβατώρας στην αγορά της Ισπανίας, η οποία βασίζεται κυρίως στο LNG, ήταν 171 ευρώ έναντι 218 ευρώ του TTF. Ωστόσο, ο Economist σημειώνει ότι οι διαφορές αυτές δεν αναμένεται κρατήσουν για πολύ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει αναφερθεί και σε μία ενδεχόμενη προσαρμογή του δείκτη τιμών αερίου στην Ευρώπη στον δείκτη τιμών της Ασίας, η οποία επίσης καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών της με φορτία LNG.

Ο ανταγωνισμός των δύο περιοχών για τις σχετικά περιορισμένες ποσότητες του υγροποιημένου αερίου είναι μεγάλος και αυτό είναι ένα από τα θέματα που έχουν τεθεί στη συζήτηση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές, η οποία αναμένεται να συνεχισθεί και το επόμενο διάστημα χωρίς να είναι σαφές αν θα υπάρξει κάποια συμφωνία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή, στα κυβερνητικά έδρανα. Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποθαλάσσια καλώδια: Ο Κικίλιας προανήγγειλε μεταφορά της αστυνόμευσης στο Λιμενικό

8/10/2026 - 5:46μμ
(Φωτ.: POOL AΠΕ-ΜΠΕ/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρούμπιο στην Αθήνα: «Η τελευταία ελπίδα της Ελλάδας απέναντι στην Άγκυρα» γράφει ο τουρκικός Τύπος

8/10/2026 - 1:59μμ
Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μάρκο Ρούμπιο, στο Μέγαρο Μαξίμου. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης-Ρούμπιο: «Ισχυρός εταίρος» η Ελλάδα – LNG και ναυτιλία στο επίκεντρο

7/10/2026 - 8:50μμ
Ο Μάρκος Ρούμπιο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το λόφο της Πνύκας. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος / POOL)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρούμπιο στην Πνύκα: Υποδειγματικός και απαραίτητος σύμμαχος η Ελλάδα

7/10/2026 - 7:55μμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του υπουργου Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο, στο ΥΠΕΞ (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-ΗΠΑ: Συμφωνία για LNG, άμυνα και ανταλλαγή πληροφοριών

7/10/2026 - 12:19μμ
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ Αλέξης Τσίπρας, μίλησε στη συνεδρίαση των συντονιστικών επιτροπών Αττικής, όπου αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και στις προτεραιότητες της παράταξης (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Μοναδικός αντίπαλος της ΝΔ η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη

6/10/2026 - 11:23μμ
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης (Α) υποδέχεται τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο (Δ), κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στα Σπάτα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Κολεσίδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα ο Μάρκο Ρούμπιο: Στην ατζέντα ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ

6/10/2026 - 10:35μμ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο (φωτ.: EPA / Isaac Esquivel)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Ρούμπιο στην Αθήνα: Τρεις συμφωνίες, F-35 και ενέργεια στο τραπέζι – Οι συμβολισμοί της επίσκεψης

6/10/2026 - 12:57μμ
Ο Στέλιος Κούλογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου PEGA για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στην Ελλάδα. Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022
(φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κούλογλου: Εισαγγελική έρευνα για την καταγγελλόμενη παγίδευση του κινητού του με Pegasus

5/10/2026 - 5:06μμ
Κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γκιτάνας Ναουσέντα, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2026  (φωτ,: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκή άμυνα από τη Βαλτική στη Μεσόγειο – Το μήνυμα στην Άγκυρα

5/10/2026 - 4:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ρωσίδα με μάσκα (φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)

Πανώλη: Ο ύποπτος θάνατος της 28χρονης εργαζόμενης σε εργαστήριο – Τι γνωρίζουμε

18 λεπτά πριν
Ο Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή, στα κυβερνητικά έδρανα. Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Υποθαλάσσια καλώδια: Ο Κικίλιας προανήγγειλε μεταφορά της αστυνόμευσης στο Λιμενικό

41 λεπτά πριν
Σκηνή από το «Hayalî’nin Hayali», που φέρνει στη σκηνή τις μνήμες της Ανταλλαγής (φωτ.: Δημοτικά Θέατρα Κωνσταντινούπολης / Tuğçe Keçeci)

Κωνσταντινούπολη: Ο Καραγκιόζης αφηγείται τον ξεριζωμό Ρωμιών και Τούρκων

1 ώρα πριν
Ηλεκτρική διασύνδεση (φωτ.: ΑΔΜΗΕ)

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου: Με ορίζοντα την 26η Οκτωβρίου η επανεκκίνηση των εργασιών

1 ώρα πριν
Σκίτσο της Αν Κάρσον για λογαριασμό της Σουηδικής Ακαδημίας (πηγή: Χ / The  Nobel Prize / Niklas Elmehed)

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2026 στην ελληνίστρια Αν Κάρσον – «Είναι τρελό. Είναι όλοι τρελοί»

2 ώρες πριν
(Φωτ,: Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης)

Η Παναγία Χοζοβιώτισσα στη Θεσσαλονίκη: Στον Άγιο Δημήτριο η υποδοχή της Ιερής Εικόνας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV